Brand op de Hoge Veluwe, hoop op snel herstel

Op eerste Paasdag 2014 breekt paniek uit in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Zo’n 10 procent van het park, 527 hectare natuur wordt door de brand aangetast, 350 hectare hiervan is daadwerkelijk beschadigd. Het park wil onderzoek gaan doen naar het herstel na de brand en zo kennis opdoen en mogelijk overdragen. Ook komt er een fotoproject over het herstel. Op vaste locaties worden wekelijks foto’s gemaakt om een overzicht te krijgen van het herstel. het thema zal zijn: ‘van geblakerd naar groen landschap’.

Door: Anne van der Feest

Op eerste Paasdag 2014 breekt paniek uit in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Brand, grote brand zelfs. De wind is stevig, dus groot alarm. Om 8.15 uur begon de brand in het oosten aan de rand van het Deelense Veld. Het vuur verspreid zich snel en het park wordt ontruimd. Brandweer uit acht veiligheidsregio’s werkt nauw samen met medewerkers van het park, politie, defensie en ambulance om de strijd met het vuur aan te gaan. Het duurt uiteindelijk tot 20.45 uur tot het sein ‘brand meester’ gegeven kan worden.

De open gebieden, zoals de heide en grassen zijn aangetast, maar omdat de bodem daar vrij nat was komt  het eerste groen er alweer doorheen.

Zo’n 10 procent van het park, 527 hectare natuur wordt door de brand aangetast, 350 hectare hiervan is daadwerkelijk beschadigd. Vooral de kleinere dieren zoals insecten, reptielen en amfibieën hebben geleden onder de snel verspreidende brand. Ook bodembroedende vogels die al een nest hadden gemaakt, hebben hun nest moeten verlaten. Ook het landschap heeft geleden, solitaire bomen en stukjes bos zijn aangetast. De open gebieden, zoals de heide en grassen zijn aangetast, maar omdat de bodem daar vrij nat was komt nu het eerste groen er alweer doorheen. Dat deel zal zich redelijk snel herstellen.

Voor de zekerheid is nog een gedeelte van de kunstschatten van het Kröller-Müller Museum veiliggesteld. Een groot aantal kunstwerken (waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en Seurat) werden uit voorzorg veilig in de brandvrije ruimtes van het Kröller-Müller Museum ondergebracht. Gelukkig is de brand niet zover gekomen en is op 1,5 kilometer afstand geblust. Ook de andere gebouwen in het centrum en het Jachthuis Hubertus in het noorden van het park zijn niet in gevaar geweest. Wel zijn wegen en fietspaden beschadigd geraakt, maar die worden zo snel mogelijk hersteld. Het Park is op 2e Paasdag weer toegankelijk en een dag later zijn ook de ingang bij Schaarsbergen, de Wildbaanweg en het aangetaste gebied weer opengesteld.

Het park wil onderzoek gaan doen naar het herstel na de brand en zo kennis opdoen en mogelijk overdragen. Ook komt er een fotoproject over het herstel. Op vaste locaties worden wekelijks foto’s gemaakt om een overzicht te krijgen van het herstel. het thema zal zijn: ‘van geblakerd naar groen landschap’.

 

Renovatie Jachthuis Sint Hubertus geslaagd

Door: Anne van der Feest

De eerste fase van de restauratiewerkzaamheden startte in september 2012 en loopt tot juni 2013. In september 2013 is het meubilair weer terug gezet in het gebouw. De tweede fase van de restauratie start in oktober 2013 en zal tot het voorjaar van 2014 duren. Verbouwen, het klinkt zo simpel, het kan zo complex zijn. Hangt het af van welk complex verbouwd gaat worden? Als het gaat om een jachthuis ipv een klooster kun je evengoed monnikenwerk verwachten……  Jachthuis Sint Hubertus met vakmanschap teruggebracht in oude luister. Bijzonder is het om rond te lopen in een leeg jachthuis. Kale ruimtes zonder meubels waar druk gewerkt wordt door de beste vaklieden, ...

Lees verder
De Big Five van de Hoge Veluwe

Door: Anne van der Feest

Bij de Big Five denken we vaak aan Zuid Afrika, maar ook in Nederland kunnen we “op jacht” ...

Lees verder
Kröller Müllermuseum en Jachthuis St Hubertus

Door: Anne van der Feest

Kröller Müllermuseum en Jachthuis St Hubertus, beide in Nationaal Park Hoge ...

Lees verder
Bezoek aan Stoomgemaal Nijkerk

Door: Anne van der Feest

Deze zomer is het 'Stoomgemaal Hertog Reijnout' weer regelmatig onder stoom. Te beginnen op ...

Lees verder
Brand op de Hoge Veluwe, hoop op snel herstel

Door: Anne van der Feest

Op eerste Paasdag 2014 breekt paniek uit in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Zo’n 10 procent van ...

Lees verder
Beschrijving Hoge Veluwe

Door: Ecktiv Redactie

Opgestuwde zandgronden met bos, heide en vlaktes

Lees verder
Cultuur Hoge veluwe

Door: Ecktiv Redactie

Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus

Lees verder
Landschap Hoge Veluwe

Door: Ecktiv Redactie

Permanente regenplassen, eenzame bomen en een standbeeld

Lees verder
Activiteiten Veluwe zomer 2012

Door: Anne van der Feest

Een aantal activiteiten voor jong en oud, die de moeite waard zijn om te bezoeken deze zomer op ...

Lees verder
De Berlagewandeling in orginele staat hersteld

Door: Anne van der Feest

In het Nationale Park De Hoge Veluwe is twee jaar gewerkt aan de reconstructie van het park bij ...

Lees verder
Bronsttijd op de Veluwe

Door: Anne van der Feest

De maand september staat in Het Nationale Park De Hoge Veluwe geheel in het teken van de bronst ...

Lees verder
Restauratie Jachthuis Sint Hubertus

Door: Anne van der Feest

Het Jachthuis Sint Hubertus is met ingang van 27 augustus 2012 gesloten vanwege ...

Lees verder

- Advertentie -