Renovatie Jachthuis Sint Hubertus geslaagd

Anne van der Feest is kind aan huis op de Hoge Veluwe. Het afgelopen jaar ging ze dan ook van tijd tot tijd een kijkje nemen bij de renovatie van het beroemde Jachthuis Sint Hubertus. Inmiddels is het slot weer gemeubileerd, zodat je de oude glorie van het door Berlage ontworpen Jachtslot als nieuw kunt bewonderen. Anne doet verslag van een knap staaltje geduld en vakmanschap.

Door: Anne van der Feest

De eerste fase van de restauratiewerkzaamheden startte in september 2012 en loopt tot juni 2013. In september 2013 is het meubilair weer terug gezet in het gebouw. De tweede fase van de restauratie start in oktober 2013 en zal tot het voorjaar van 2014 duren. Verbouwen, het klinkt zo simpel, het kan zo complex zijn. Hangt het af van welk complex verbouwd gaat worden? Als het gaat om een jachthuis ipv een klooster kun je evengoed monnikenwerk verwachten…… 

Jachthuis Sint Hubertus met vakmanschap teruggebracht in oude luister.

Bijzonder is het om rond te lopen in een leeg jachthuis. Kale ruimtes zonder meubels waar druk gewerkt wordt door de beste vaklieden, speciaal geselecteerd om deze klus te klaren. Een kijkje over de schouder van de schilder, even een heel duur stukje hout in handen mogen hebben waar straks alleen een gids met handschoenen aan mag komen. Foto’s mogen nemen van voor-tijdens-na en zo een beetje meekijken en vooral meeleven met een “bijzondere verbouwing”. Meeleven is vooral het schrikken als plotseling het brandalarm afgaat. Het zal toch niet waar zijn, brand in het jachthuis….gelukkig, het is loos alarm, slechts wat stof in de brandmelders. Dat is een hele geruststelling. Deze zomer zullen alle werkzaamheden afgerond zijn. Wie nu al een kijkje wil nemen kan zich aanmelden voor de rondleidingen, kijk even op www.hogeveluwe.nl

 

Oude elektriciteitsleidingen onder de vloer lagen nog in gedroogd zeewier.

Jachthuis Hubertus, ooit gebouwd door Berlage in opdracht van het echtpaar Kröller Müller, gelegen in Nationaal park Hoge Veluwe, was toe aan een grondige renovatie. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen heeft het pand een monumentale status, de manier van bouwen en de gebruikte materialen maakte het totaal niet eenvoudig.

Leidingen en elektrische bedrading moesten worden vervangen. Oude elektriciteitsleidingen onder de vloer lagen nog in gedroogd zeewier. Vroeger misschien een prima isolatie, nu te (brand)gevaarlijk. Op zich niet zo’n probleem om de leidingen te vervangen, alleen….alles is in muren en vloeren weggewerkt. Gelukkig zijn ze na herstel nog steeds “onzichtbaar”.

 

Meer dan 26000 speciaal gemaakte tegeltjes en ruim 20 weken tegelwerk.

Een toiletpot vervangen zal nog wel gaan, toen ik eens in de kelder mocht kijken lag er een voorraadje van, maar de 26.000 speciaal voor de eetzaalvloer gemaakte glazen tegeltjes (graniver), daar waren er niet voldoende van om de beschadigden te vervangen en die koop je niet bij de gemiddelde bouwmarkt….speciaal laten maken dus. Er zijn er 400 bijgemaakt door een glasbewerking bedrijf uit Tilburg. De oude vloertegeltjes zijn stuk voor stuk genummerd en steentje voor steentje losgemaakt. Alle steentjes zijn schoongemaakt, alle oude cementresten zijn verwijderd. Het patroon is opgetekend en ook weer steentje voor steentje teruggeplaatst. Dit werk heeft ongeveer 20 weken geduurd.Monnikenwerk.

Ook de lampen zijn niet zomaar te vervangen, deze zijn ook door Berlage ontworpen en zo aangebracht dat ze deel uitmaken van het geheel. Toch was dit nodig omdat de 150 lamparmaturen niet meer voldeden aan de eisen van elektrische veiligheid. Allen krijgen daarom nieuwe bedrading, fittingen en een aardaansluiting en worden waar nodig schoongemaakt en gerepareerd. Stuk voor stuk zijn ook die door een specialist bekeken, gerepareerd en liefdevol in ere hersteld. Dit werk heeft ook maanden geduurd.

 

De schilders ontdekken de oorspronkelijke rode kleur in het plafond.

Dan is er nog het schilderwerk. Een potje latex? Nee, er is grond(ig)verf onderzoek gedaan. Het oorspronkelijke kleurenplan uit het ontwerp wordt weer teruggebracht in het gebouw, de schilders gebruiken de materialen en kleuren die in het oorspronkelijke kleurenschema van het gebouw voorkwamen. Voor de fijnproevers: de naoorlogse verflagen (alkydharsverf) op de stalen kokerbalken en flenzen zijn verwijderd, waarbij de oorspronkelijke verflaag is behouden. Hierbij kwam in de theekamer van Helene een kleur aan het licht die verraste. Bij het nemen van een monster van de stalen balken aan het plafond bleek er onder het donkergroen een rode kleur te zitten. Gaan ze tot op de menie? Nee, het bleek de originele kleur te zijn waar later groen over is geschilderd. Dit is in de oorspronkelijke rode kleur teruggebracht. Het geeft een veel fijner gevoel als je nu naar het plafond kijkt.

De kokerbalken zijn voorzien van een brandwerende laag en daarna, evenals de flenzen, opnieuw geschilderd met een authentieke lijnolie. Ook worden de geglazuurde stenen van wanden en plafonds gereinigd en geretoucheerd. Het politoerwerk van de deuren wordt hersteld en de glaslatten worden vervangen door stopverf. Monsters van de verf genomen om de pigmenten te bepalen, proefstalen gemaakt zodat de juiste kleuren zo goed mogelijk teruggeplaatst kunnen worden. De schilders hebben met hun werk een nominatie op zak voor een belangrijke vakprijs, de Nationale SchildersVakprijs 2013. Hier mochten ze de publieksprijs in ontvangst nemen.Deurklinken zijn opnieuw gegoten. Een specialist uit Vorden had hier de hand in. De klinken werden ook na het gieten oud gemaakt met zwavel, dat geeft een chemische reactie, zodat het op het eerste gezicht weer als vanouds is. Van een leien dakje ging ook het dakherstel. De ongeveer 80.000 leien en het lood werden stuk voor stuk en lap voor lap vervangen. 12 leidekkers zijn daar 8 maanden mee bezig geweest. Dakleien werden met grote getale uit Wales aangevoerd. De specialisten hebben dit weer wind en waterdicht hersteld.

De buitenmuren zijn ook steen voor steen nagekeken, oude eruit, zo’n 15.000 tot 20.000 nieuwe erin. De voegen zijn ook vernieuwd. Toch is van buitenaf haast niet te zien welke stenen nieuw zijn en welke oud. Met kleurstoffen, zand, grond etc zijn de stenen bijgekleurd en “oud”gemaakt.

Het totale herstel neemt 2 jaar in beslag. Inmiddels zijn de ruimtes waar rondleidingen worden gegeven weer klaar en te bezoeken.

 

Meer info: www.hogeveluwe.nl

 

 

Profiel Anne van der Feest >

 

Renovatie Jachthuis Sint Hubertus geslaagd

Door: Anne van der Feest

De eerste fase van de restauratiewerkzaamheden startte in september 2012 en loopt tot juni 2013. In september 2013 is het meubilair weer terug gezet in het gebouw. De tweede fase van de restauratie start in oktober 2013 en zal tot het voorjaar van 2014 duren. Verbouwen, het klinkt zo simpel, het kan zo complex zijn. Hangt het af van welk complex verbouwd gaat worden? Als het gaat om een jachthuis ipv een klooster kun je evengoed monnikenwerk verwachten……  Jachthuis Sint Hubertus met vakmanschap teruggebracht in oude luister. Bijzonder is het om rond te lopen in een leeg jachthuis. Kale ruimtes zonder meubels waar druk gewerkt wordt door de beste vaklieden, ...

Lees verder
De Big Five van de Hoge Veluwe

Door: Anne van der Feest

Bij de Big Five denken we vaak aan Zuid Afrika, maar ook in Nederland kunnen we “op jacht” ...

Lees verder
Kröller Müllermuseum en Jachthuis St Hubertus

Door: Anne van der Feest

Kröller Müllermuseum en Jachthuis St Hubertus, beide in Nationaal Park Hoge ...

Lees verder
Bezoek aan Stoomgemaal Nijkerk

Door: Anne van der Feest

Deze zomer is het 'Stoomgemaal Hertog Reijnout' weer regelmatig onder stoom. Te beginnen op ...

Lees verder
Brand op de Hoge Veluwe, hoop op snel herstel

Door: Anne van der Feest

Op eerste Paasdag 2014 breekt paniek uit in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Zo’n 10 procent van ...

Lees verder
Beschrijving Hoge Veluwe

Door: Ecktiv Redactie

Opgestuwde zandgronden met bos, heide en vlaktes

Lees verder
Cultuur Hoge veluwe

Door: Ecktiv Redactie

Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus

Lees verder
Landschap Hoge Veluwe

Door: Ecktiv Redactie

Permanente regenplassen, eenzame bomen en een standbeeld

Lees verder
Activiteiten Veluwe zomer 2012

Door: Anne van der Feest

Een aantal activiteiten voor jong en oud, die de moeite waard zijn om te bezoeken deze zomer op ...

Lees verder
De Berlagewandeling in orginele staat hersteld

Door: Anne van der Feest

In het Nationale Park De Hoge Veluwe is twee jaar gewerkt aan de reconstructie van het park bij ...

Lees verder
Bronsttijd op de Veluwe

Door: Anne van der Feest

De maand september staat in Het Nationale Park De Hoge Veluwe geheel in het teken van de bronst ...

Lees verder
Restauratie Jachthuis Sint Hubertus

Door: Anne van der Feest

Het Jachthuis Sint Hubertus is met ingang van 27 augustus 2012 gesloten vanwege ...

Lees verder

- Advertentie -