Fietsen langs de IJssel, over dijken in het Gelderse rivierenland

Met de fiets langs de IJssel is een feest. Het eeuwenoude landschap van de kleinste van onze grote rivieren blijft je boeien. De oude gerenoveerde boerderijen, vaak voorzien van bomen op leeftijd in het open landschap nodigen uit om even af te stappen voor een foto. Een bezoek aan de oude Hansestad Doesburg en het kleinste stadje van Nederland Bronkhorst maken een dagje fietsen langs de IJssel voor ons tot een top-ervaring.

Door: Willemien Jongman

We vertrekken vanaf het Rhedense veer. Van onze grote rivieren is de IJssel wel de kleinste. Het is de moeite waard om deze rivier die door het Gelderse landschap stroomt eens goed te bekijken. In dit blog beschrijf ik de bezienswaardigheden van een fietstocht over de rivierdijken die begint bij de veerpont over de IJssel bij Rheden. Wanneer we overvaren vanuit het dorp Rheden zien we dat de IJssel weliswaar de kleinste van onze grote rivieren is, maar dat geldt niet voor de stroming. De watermassa stroomt met grote snelheid voorbij. Wanneer we de schipper groeten en het veer verlaten, staan we in de Liemers en begint de tocht richting Lathum.

 

Dit is de streek waar ik geboren ben en opgroeide. Genietend van het uitzicht komen de beelden terug van een halve eeuw geleden.

We hebben voortdurend zicht op de IJssel. Dit is de streek waar ik ben geboren en opgroeide. Genietend van het uitzicht over het rivierenland in voorjaarstooi, komen de beelden terug van een halve eeuw geleden. Gelukkig is veel hetzelfde gebleven. Een goede verandering is het prachtige vrij liggende fietspad op de rivierdijk. Na het dorpje Lathum bereiken we het recreatiepark Rhederlaag.

Op de plaats van een oude zandwinning is in de afgelopen decennia een modern dorp met haven van een flinke omvang gebouwd. Nu in het vroege voorjaar zijn de watersporters nauwelijks actief. De jachten wachten in de haven op warme zomerdagen.

Hier in de streek is het gemoedelijk. We bedanken de beheerder en met het zicht op de Martinitoren van Doesburg en volgen de rivier verder.

Over de dijk gaat de tocht richting Giesbeek en vandaar naar één van de hoofddoelen op onze min of meer nostalgische fietstocht: het stadje Doesburg. De steenfabriek aan de overzijde van de IJssel is verdwenen. De steenfabrieken pasten in het beeld van de IJssel. Door schaalvergroting zijn ze bijna allemaal verdwenen en de schoorstenen sieren helaas niet meer het landschap.

Er is een nieuw gebouw voor in de plaats gekomen, maar door de oogharen zie ik nog het silhouet van de oude fabriek met de zwoegende fabrieksarbeiders en de lorries met klei. We passeren het landgoed Bingerden. Het landgoed is niet toegankelijk. Verboden toegang! We lopen toch even een paar meter door de poort. De beheerder van het landgoed komt uit het huisje bij de ingang en spreekt ons aan. Nee, we willen alleen een paar foto’s maken van het huisje omdat het zo rustiek is met zijn bonte luiken. Dat is geen probleem. Hier in de streek is het gemoedelijk. We bedanken de beheerder en met het zicht op de Martinitoren van Doesburg en volgen de rivier verder.

 

Doesburg heeft op 'de oude Kaai' het IJsselkade project ontwikkeld, een woonproject waar de bewoners  uitkijken over de rivier.

Op het punt waar de Oude IJssel in de IJssel stroomt komen we de oude hanze- en vestingstad Doesburg binnen. We fietsen over de ophaalbrug met de schutsluis en het stuwencomplex. In de haven waar vroeger binnenvaartschepen werden gelost zijn de oude opslagloodsen, meelsilo’s en fabrieken verdwenen. Op deze plek die door de Doesburgers “de kaai” werd genoemd hebben in het verleden met het lossen van de binnenvaartschepen veel stoere kerels hun brood verdiend. Een klein restantje van de oude loodsen met een havenkraan resteert nog.

Doesburg heeft op deze plek het IJsselkade project ontwikkeld. De IJsselkade is een woonproject waar de inwoners vanuit hun appartementen uitkijken over de rivier. Op de oevers staat het kunstwerk Passi d’oro van Roberto Barni en het mooie gedicht van Harmen Wind waar dit blog mee begint. Het gemeentebestuur van Doesburg verdient een pluim dat dit verouderde en verwaarloosd havengebied en het achterliggende vervuilde fabrieksterrein zo’n prachtige moderne woonfunctie heeft gekregen. Een aanrader is om op de grote zitbanken op de kade even heerlijk in het zonnetje te zitten met uitzicht op de voorbij varende schepen.

 

Doesburg heeft veel te bieden, naast de Martinitoren zijn het oude Gemeentehuis, Hof Gelria en De Waag gezichtsbepalend voor de stad.

Maar Doesburg heeft veel meer te bieden. Het historische centrum laat zien dat Doesburg een rijke geschiedenis heeft en haar handelaren onder de bescherming van de Hanze goede zaken deden. Het gemeentehuis, Hof Gelria en De Waag zijn naast de Martinitoren wel de meest in het oog springende historische gebouwen. Maar ook oude straten in het centrum zoals de Ooipoortstraat, de Veerpoortstraat en de Bergstraat zijn het waard om te worden bekeken.

Wie Doesburg bezoekt, is bijna verplicht om een bezoek brengen aan de Doesburgse Mosterdfabriek. Het is een klein fabriekje annex museum waar de mosterdmaker uitlegt hoe deze delicatesse wordt gemaakt. Het recept is eeuwenoud, smaakt en is bovendien gezond. De twee aanrader is om in één van de plaatselijke restaurants als hommage aan de mosterdstad een heerlijke kom mosterdsoep met spekjes te eten. Hoe kan het anders in Doesburg, de mosterdstad. Wie meer wil zien van dit oude stadje kan nog een stadwandeling maken of het streekmuseum De Roode Toren bezoeken.

 

Als we bij voormalige loop van de IJssel komen gaan we opnieuw een vrij liggend fietspad op en volgen de afgedamde rivier richting Dieren.

We verlaten de stad en gaan richting de Fraterwaard. Als we bij voormalige loop van de IJssel komen gaan we opnieuw een vrij liggend fietspad op en volgen het deel van de afgedamde rivier richting het plaatsje Dieren. Deze afgedamde lus van de IJssel wordt sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw niet meer bevaren door de beroepsvaart. De IJssel ligt links van ons en rechts ligt het kale geploegde boerenland te wachten op de zaaimachine.

Het is het land van de rivierklei, de dikke omgeploegde moppen wachten om bewerkt te worden. Hier en daar schiet een haas over het kale land of trippelt een fazant snel weg als hij ons in de gaten krijgt. Weidevogels maken hun baltsvluchten in de voorjaarszon. Het lijkt een tafereel dat is weggelopen uit een oude schoolplaat van Cornelis Jetses.

 

Het eerste dat bij de nadering van Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland opvalt, is de Bronkhorster molen op een fraaie “mulleberg”.

Als we aan de overkant het silhouet van het plaatsje Dieren zien, verlaten we de afgedamde IJssel en fietsen verder langs de “echte” IJsselstroom. In de IJssel zijn kribben aangelegd om de flinke stroom in het midden van de rivier te houden. Op de kribben zijn sportvissers met hun hengels druk in de weer. Het eerste dat bij de nadering van het kleinste stadje van Nederland opvalt, is de Bronkhorster molen op een fraaie “mulleberg”. Op zaterdagen is de molen in bedrijf. In de molen is een klein winkeltje ingericht, waar streekproducten worden aangeboden. Met de verkoop worden de kosten van de instandhouding van de molen bekostigd. Een pak ambachtelijk gemalen pannenkoekenmix gaat natuurlijk mee in de fietstas als steun aan de Bronkhorster molen.

 

Het stadje Bronkhorst lijkt een openlucht museum. De historische boerderijen en woonhuizen zijn mooi gerestaureerd.

Het stadje is ontstaan als een versterkte boeren nederzetting bij het voormalige kasteel van de heren Van Bronkhorst. Van het kasteel uit het midden van de 15e eeuw is niets meer terug te vinden. Maar het schilderachtige stadje aan de IJssel met enkele stadsboerderijen is een bezoek meer dan waard. Via de uiterwaarden fietsen we terug naar de veerpont bij Dieren. In de uiterwaarden doen groepen wilde ganzen zich tegoed aan het groene voorjaarsgras. Aan de overkant van de IJssel verschijnt de Gelderse toren. We naderen het veer bij Dieren.

 

Via een weg met fietspad over de winterdijk rijden we naar de Havikerwaard. Hier beginnen de kilometers te tellen.

We steken met de kleine pont de IJssel over en fietsen door het oude centrum van Dieren. Het plaatsje is bekend van de fietsenfabriek Gazelle. Via een weg met fietspad over de winterdijk rijden we naar de Havikerwaard. Hier beginnen de kilometers te tellen maar hier aan de noordkant van de IJssel zijn de uiterwaarden met hun weidevogels op zijn mooist in dit jaargetijde. Hier gaat het rivierenlandschap over in de bossen van de Veluwezoom en we bereiken via het boerenland van de Havikerwaard het kasteel Middachten. Het kasteel met zijn slotgracht is een mooie afsluiting van een fantastische fietstocht langs de rivier de IJssel.

 

 

Bewaren

Bewaren

Fietsen langs de IJssel, over dijken in het Gelderse rivierenland

Door: Willemien Jongman

We vertrekken vanaf het Rhedense veer. Van onze grote rivieren is de IJssel wel de kleinste. Het is de moeite waard om deze rivier die door het Gelderse landschap stroomt eens goed te bekijken. In dit blog beschrijf ik de bezienswaardigheden van een fietstocht over de rivierdijken die begint bij de veerpont over de IJssel bij Rheden. Wanneer we overvaren vanuit het dorp Rheden zien we dat de IJssel weliswaar de kleinste van onze grote rivieren is, maar dat geldt niet voor de stroming. De watermassa stroomt met grote snelheid voorbij. Wanneer we de schipper groeten en het veer verlaten, staan we in de Liemers en begint de tocht richting Lathum.   Dit is de streek waar ik ...

Lees verder
Dé recreatieprovincie heeft veel unieke landschappen en attracties

Door: Ecktiv Redactie

Wat een luilekkerland! Gelderland is recreatieprovincie bij uitstek. Je hebt zo veel keuze en ...

Lees verder
Van de rivieren langs de Betuwe tot de hoge zandtoppen van de Veluwe

Door: Ecktiv Redactie

Een bezoek aan de Betuwe als de fruitbomen in bloei staan is bijna kitsch, zo mooi. In dit deel ...

Lees verder
Een steengroeve en hoogveengebied in een coulissenlandschap

Door: Ecktiv Redactie

Gelderland is een buitengewoon stukje Nederland. Vooral rond Winterswijk in de Achterhoek zit ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -