Oud en Nieuw in Dubrovnik, de 'Parel van de Adriatische zee'.

Tibor Lelkes vat eind 2012 het plan op om oud en nieuw te vieren op een voor hem nog onbekende plek. Hij gaat naar Google maps, slaat zijn hand voor zijn ogen en prikt lukraak met zijn vinger ergens op de kaart.....als hij zijn ogen opent ziet hij zijn vakantiebestemming: Dubrovnik. Een jaarwisseling in het zuidelijkste puntje van Kroatië, ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. En als je de stad vanaf afstand ziet begrijp je ook waarom. Achteraf gezien had hij het niet beter kunnen uitzoeken. Hier zijn relaas.

Door: Tibor Lelkes

We hebben een vroege vlucht vanaf Schiphol waardoor we al om 12 uur ’s middags aankomen. De bussen naar de stad staan daar constant klaar waardoor we meteen kunnen instappen. Als je de stad ziet opdoemen vanuit de bus is dat een indrukwekkend gezicht. Je ziet al van grote afstand de oude binnenstad, oftewel 'Stari Grad', die helemaal is omsloten door de stadsmuren. Dit deel valt volledig onder de UNESCO werelderfgoedlijst. Dubrovnik bestaat eigenlijk uit drie gedeelten; de oude binnenstad, de “gewone” stad en het schiereiland 'Lapad'. Iedereen komt natuurlijk voor de oude binnenstad want eigenlijk is dat gewoon één groot openluchtmuseum. De bus stopt voor de hoofdpoort van de oude stad, de Pile gate.

Zodra je door de poort loopt kom je op de 'Stradun', de hoofdstraat met aan het begin de Onofrio fontein.

Dit is meteen een van de meest bekende bouwwerken van de stad. Helaas zijn bij de aardbeving van 1667 de beeldhouwwerken hiervan verwoest. Verder staat hier ook het Franciscaner klooster met daarin de derde oudste apotheek van Europa, daterend uit 1317. Aan het eind van de straat zie je bij de grote klokkentoren bij het plein waar ook het Sponza paleis, het Rector’s paleis en de kerk van St. Blaise aan liggen. De inwoners van Dubrovnik zijn erg gesteld op St. Blaise want hij is de patroonheilige van de stad. Overal kom je afbeeldingen of beelden van hem tegen.

Als je niet veel tijd hebt moet je keuzes maken. Er is namelijk ontzettend veel te doen en te zien in en rond Dubrovnik.

Dubrovnik staat vol met historische gebouwen. Veel daarvan zijn open voor bezichtiging. Ook zijn er vele musea te bezoeken. Mijn advies is; als je wat extra tijd hebt bewaar dit dan voor een regenachtige dag. En als je niet veel tijd hebt dan moet je keuzes maken. Er is namelijk ontzettend veel te doen en te zien in en rond Dubrovnik.

Als je door 'Stradun' wandelt kun je hier de vele souvenirwinkels bezoeken. Echt bijzondere souvenirs zie ik niet. Eigenlijk hetzelfde wat je overal in de  wereld tegenkomt in de toeristische trekpeisters. Wat me opvalt zijn het grote aantal sieradenwinkels in de stad. Wat mij betreft hoef je voor shoppen niet naar Dubrovnik, maar dat is iets wat ik zelf in een vakantiebestemming ook redelijk onbelangrijk vind. Wel is het leuk hier door de smalle steegjes te lopen en te onderzoeken. In het begin kan dit als een doolhof overkomen maar de oude binnenstad is vrij klein en alle straatjes lopen rechttoe rechtaan, dus knappe jongen die hier verdwaalt.

Er is keuze genoeg uit de talrijke restaurants. Vaak met vis op het menu, ook veel pizzeria’s en andere Italiaanse restaurants.

Het eten is vrij goed in Dubrovnik. Er is keuze genoeg uit de vele restaurants. Vaak met vis op het menu, veel pizzeria’s en andere Italiaanse restaurants. Heerlijk vind ik de pannekoekjes bij Patisserie Niko op de Ul. od Puča. Qua avondeten is restaurant Wanda op de Prijeko straat de grote topper. Echt subliem Italiaans eten. Nog beter dan dat ik in Italië gewend ben. De eigenaars zijn ontzettend vriendelijk, we hebben vaak een gezellig praatje met ze gemaakt. Dan noem ik graag het vegetarische restaurant Nishta. Ook heerlijk gegeten en vriendelijk personeel. Volgens hen zijn zij slechts één van de drie vegetarische restaurants in heel Kroatië zijn. Als je iets wilt drinken is cafe Buza de plek met het mooiste uitzicht. Het is gelegen in het zuidelijke gedeelte van de stadsmuur. Het is niet heel makkelijk te vinden want de entree zie je zo over het hoofd. Er is ooit een gat in de muur gemaakt waar je doorheen moet om op het terras te komen. Buza betekent dan ook 'gat' in het Kroatisch. Let op de bordjes in de buurt met 'Cold drinks with the most beautiful view'. Dat maakt het zoeken wat eenvoudiger. 

De grootste attractie blijft de enorme stadsmuur die wel 2 kilometer lang is en hier en daar een hoogte van zo’n 25 meter bereikt. 

De muren dateren uit de 12e eeuw en zijn later uitgebreid en versterkt met torens, waarbij het uiteindelijke resultaat in de 17e eeuw klaar was. Het is echt een must om de hele muur te bewandelen. Vlakbij de hoofdpoort, the Pile Gate, kun je tickets halen. Ze kosten 50 Kuna wat op zo’n 7 euro neerkomt. Het is even een klim naar boven maar dan heb je ook een prachtig uitzicht over de stad met al z’n mooie rode daken. Deze daken zijn eeuwenoud maar kunnen er ook gloednieuw uitzien. Door de oorlog in de jaren ’90 is er veel kapotgeschoten waarbij uiteraard veel daken moesten worden gerestaureerd. Om deze oorlog niet te vergeten hebben ze ook nog een gedeelte gelaten voor wat het was. Als toerist sta je tijdens het voorbij gaan stil bij het leed dat zich hier moet hebben afgespeeld.

Maar goed, we komen vooral om van het uitzicht te genieten en dat hebben we volop gedaan. In het begin van de tocht heb je een mooi uitzicht op het kasteel van Dubrovnik, net buiten de oude binnenstad. Later kijk je mooi over de zee uit en het eiland Lokrum, waarna je komt bij de oude haven. Uiteindelijk kom je bij de Minceta toren. Hier kun je in klimmen waarbij je het mooiste uitzicht hebt van de hele wandeling. De zee, de stad, Lokrum, alles in één mooi uitzicht. 

Aanvankelijk willen we naar het eiland Lokrum maar omdat het buiten het seizoen is gaan er geen boten heen. Dus wordt het de berg Srd.

Op onze derde dag vinden we het tijd worden voor een lekkere wandeling. Genoeg mogelijkheden hier. Aanvankelijk willen we naar het eiland Lokrum maar omdat het buiten het seizoen is gaan er geen boten heen. Ik had gelezen dat je aan lokale schippers kunt vragen of ze je er heen willen brengen maar dat lukt ons niet. Wel is er een boottochtje rond het eiland mogelijk maar wij willen wandelen.

Nummer 2 op ons wandellijstje is de berg Srd waartegen de stad ligt. Je kunt met een kabelbaan omhoog of je volgt het wandelpad. Aangezien je in zo’n 5 minuten met de kabelbaan boven bent en te voet in zo’n 2 uur is de keuze snel gemaakt. Terug gaan we wel lopen. Een enkeltje omhoog kost je ongeveer 7 euro en te voet omhoog kost je misschien wel 2 enkeltjes.

Rond deze tijd van het jaar zijn de toppen mooi met sneeuw bedekt maar op Srd is het heerlijk warm net als alle andere dagen.

Eenmaal boven komen we bij een groot fort. Deze werd in de oorlog veelvuldig gebruikt en dat is er nog steeds aan te zien. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd dat we later die dag bezoeken. Voor 2 euro entree zie je binnen voornamelijk veel foto’s van de oorlog, van mensen die hebben gevochten en van de stad die onder vuur lag. Indrukwekkend. Ook zie je hier en daar wat vitrines met oude wapens.

Achter het fort ligt een mooi heuvelachtig landschap met prachtige uitzichten. Aan de ene kant zie je de zee met de eilanden en aan de andere kant zie je in de verte de hogere gebergtes van Montenegro. Rond deze tijd van het jaar zijn de toppen mooi met sneeuw bedekt maar op Srd is het heerlijk warm net als alle andere dagen. Steeds rond de 15 graden met een strak blauwe heldere lucht. Gevoelsmatig zeker 20 graden. De condities om te wandelen in deze periode zijn ook een stuk beter dan de zomer, wanneer het kwik al snel boven de dertig graden stijgt. Nu moet ik zeggen dat wel geluk met het weer hebben, want normaal voor de tijd van het jaar is die zeker 7 graden lager. Het pad dat wij volgen voert ons over de heuvels en door beboste gedeeltes. Uiteindelijk komen we bij een ruïne aan. Aan de nagedachtenisbordjes en foto’s te zien is dit ook een overblijfsel uit de oorlog.

De stad Mostar is beroemd vanwege de brug over de Neretva rivier die twee delen van de hoofdstraat van de oude stad verbindt.

Omdat het buiten het seizoen is kunnen we helaas niet alles doen. Eerder lukte het niet naar Lokrum te komen, maar ook het nationaal park Mljet is helaas niet te bereiken. Ook de duikscholen zijn gesloten. Wel zijn er verschillende excursies mogelijk dus we gaan we naar een kantoortje om wat leuks uit te zoeken. We kunnen kiezen uit een bezoek aan Mostar in Bosnië-Herzogovina of een tripje naar Montenegro. Ons wordt Mostar aangeraden, dus daar gaan we voor. Door gebrek aan belangstelling worden we die ochtend opgepikt met een personenauto, in plaats van een busje. Weer een leuk voordeel van buiten het hoogseizoen reizen. Hierdoor hebben we dus de hele dag een privé chauffeur en privé gids in één. Hij verveelt ons ook geen moment. Tijdens de reis vertelt hij veel over de geschiedenis van de plaatsen waar wij langs komen en maakt hij de nodige pitstops onderweg, waarbij hij ons laat bepalen hoe lang we ergens willen blijven.

De eerste plaats is Pocitelj, een historische stad uit de 14e eeuw, die genomineerd is voor de UNESCO werelderfgoedlijst. Normaal vol toeristen die onderweg naar Mostar zijn maar nu vrij verlaten. Wij kunnen rondkijken zolang we willen. De moskee en de toren helemaal bovenin vormen de grote trekpleister. Nadat we helemaal, via de authentieke stenen trappen naar boven zijn geklommen en het bovenste stuk van de toren bereiken, keren vrijwel direct terug om onze reis naar Mostar voort te zetten.

Na een uurtje arriveren we in Mostar. De stad is beroemd vanwege de brug die over de Neretva rivier de twee delen van de hoofdstraat van de oude stad verbindt. Veel mensen herinneren zich nog wel de beelden uit de oorlog waarbij deze historische brug werd opgeblazen. Deze is in 2004 weer volledig hersteld met stenen uit dezelfde groeve als, die in 1566 werd gebruikt toen de brug voor het eerst werd gebouwd.Naast de brug is de historische binnenstad, die overigens samen met de brug onder UNESCO werelderfgoed valt, erg mooi. De oude, met keien geplaveide straten, de moskee, de rivier die door het centrum stroomt en uiteraard de Stari Most maken deze pittoreske stad zeker een bezoek waard.

Onze privégids neemt ons voor de lunch mee naar het plaatsje Blagaj waar ons restaurantje pal aan de snel stromende rivier ligt. Wat een pracht.

Voor de lunch wordt normaal gesproken een leuk restaurantje in het centrum uitgezocht tijdens deze excursie. Onze privégids, die ons eerst een uurtje of anderhalf onze gang laat gaan in de stad, heeft een beter idee aangezien we toch maar alleen waren. Hij vertelt er niet veel over maar zegt dat het iets buiten Mostar ligt bij een berg. Hier zou een zijtak van de Neretva rivier ontspringen vanuit een grot. We zijn zeer benieuwd! Eenmaal aangekomen in het plaatsje Blagaj, zijn we heel blij dat hij dit heeft voorgesteld. Wat een pracht! Het restaurantje ligt op een steenworp afstand van de grot en de rivier stroomt in deze tijd van het jaar vrij hard. Een mooiere plek om te lunchen kunnen we ons niet voorstellen. Deze idyllische plek is ook bij veel touroperators niet bekend zegt onze gids. En dat wil hij graag zo houden anders zou die plek zeker worden overspoeld door de constante stroom toeristen die Mostar dagelijks bezoeken. Wij zijn in ieder geval heel blij dat we dit mee mogen mee pikken.

Op internet had ik gelezen dat Dubrovnik door CNN als één van de top 10 steden van de wereld is bestempeld om Oud en Nieuw te vieren.

Na alles wat we tot nu toe al gezien hebben en zeker ook door het mooie weer zou je bijna vergeten dat het vandaag Oud en Nieuw is. Ik had op internet gelezen dat CNN Dubrovnik als één van de top 10 beste steden van de wereld bestempelt om Oud en Nieuw te vieren. Ik kan mij er wel wat bij voorstellen. De stad is sowieso de hele tijd mooi verlicht en op het plein aan het einde van de Stradun worden iedere avond optredens gegeven waar veel mensen op af komen.

Om de grote menigte te ontlopen besluiten we om vanaf een pleintje achter de Ploce Gate het vuurwerk te bekijken. Daar zijn we ook niet de enigen, maar in vergelijking met het plein op de Stradun is dit toch lekker rustig. Daar is namelijk de hele straat propvol mensen die voor het grootse feest komen. Overigens bestaat de menigte voornamelijk uit de lokale bevolking en zijn er weinig toeristen. En dan is het zover. Een groots en spectaculair vuurwerk luidt het nieuwe jaar in. En waar wij staan kunnen we het perfect zien en er relaxed van genieten. Na 10 enerverende minuten is het afgelopen en kunnen we verder feesten in een van de vele barretjes in de stad. Door de enorme drukte en onze plannen voor de volgende dag, maken we het niet echt laat.

Het eiland Sipan heeft een prachtige kust met blauwhelder water, heuvels, bossen, boom- en wijngaarden en overal olijfbomen. Verder veel kerken.

Op de laatste dag willen we graag een eiland bezoeken. Dat was er nog steeds niet van gekomen. Helaas konden we niet op Lokrum komen en het nationaal park Mljet was ook niet te bereiken. Gelukkig zijn er nog wel wat opties. Voor de kust liggen namelijk de Elaphiti eilanden. Dit archipel bestaat uit 13 verschillende eilanden waarvan er 3 bewoond zijn. Vanuit de grote haven kun je de boot nemen naar Kolocep, Lopud en Sipan. Omdat het 1 januari is gaat dezelfde boot die ons ’s ochtends vroeg brengt, pas weer terug om 5 uur ’s middags. Zo hebben we in ieder geval ruim tijd voor onze wandeling.

Wij krijgen de tip om het eiland Sipan te gaan bewandelen. Met haar 9 bij 2,5 kilometer is dit het grootste eiland van de drie. Als we in de haven zijn aangekomen , bestuderen we eerst de plattegrond van het eiland, voordat we  gaan lopen. Sipan is een zeer mooi eiland. Het heeft een prachtige kust met blauwhelder water, heuvels, bossen, boom- en wijngaarden en overal olijfbomen. Verder komen we veel kerken tegen. Het is ons verteld dat Sipan 33 kerken heeft! Dat is best veel voor zo’n klein eiland. Qua fauna zien we veel hagedissen. Ook wat roofvogels en zelfs een slang. We genieten hele dag en de tijd vliegt voorbij.

 

Na 5 dagen zit de vakantie er alweer op. Ook al zijn het maar een paar dagen voelt het als een langere vakantie. We hebben hier in een korte tijd zoveel gezien en gedaan. Ik kan iedereen ook echt aanraden om Dubrovnik te bezoeken. Ik zou ook als tip willen geven om dit niet in het hoogseizoen te doen. Ook al zijn er een paar dingen niet mogelijk in de wintertijd zoals duiken, kayakken en bepaalde excursies, zijn er nog genoeg andere mogelijkheden en het weer is nog steeds zeer aangenaam. Het grote voordeel is dat er bijna geen toeristen zijn, en in de zomer kunnen dat er uitzinnig veel zijn. Wij kunnen in iedere geval terugkijken op een zeer geslaagde vakantie.

Meer info: Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Profiel Tibor Lelkes

 

 

Proef Kroatië! Regio Kvarner. Over de Kroatische eilanden en haar keuken.

Door: Herman Morsink

Op de laatste dag van oktober 2012 check ik in voor de vlucht met Croatia Airlines naar de hoofdstad van Kroatië, Zagreb. Met de vele Kroatische passagiers aan boord heb ik gelijk een vleugje Kroatië te pakken. In een glossy magazine lees ik de tekst “Discover Croatia in the Kingdom of delicacies and wines”. Op een beeldscherm worden de mooiste foto’s en filmopnames van diverse landsdelen vertoond, er volgen enkele versnaperingen onder het motto “The flavours of Croatia”, waaronder honingkoekjes ofwel Medenjaci... en dan ben ik volledig in de ban van het land, waarnaar ik nieuwsgierig uitkijk. Onderwijl geniet ik vanuit mijn vliegtuigstoel van ...

Lees verder
Kroatische steden boordevol historie en cultuur

Door: Marjo Steffen

Woensdag 24 oktober 2012 krijgt Marjo Steffen de definitieve ‘go’ om op uitnodiging van het ...

Lees verder
Oud en Nieuw in Dubrovnik, de 'Parel van de Adriatische zee'.

Door: Tibor Lelkes

Tibor Lelkes vat eind 2012 het plan op om oud en nieuw te vieren op een voor hem nog onbekende ...

Lees verder
Gastvrij land met zonnige warme eilanden en zorgeloos Istrië

Door: Ecktiv Redactie

Welkom in Kroatië: "dobro dosli u Hrvatsku"! Het vakantieklimaat van het ...

Lees verder
Kroatië Dubrovnik

Door: Ecktiv Redactie

Kroatië bestaat van noord naar zuid uit Istrië, Dalmatië en de rivièra rond Dubrovnik. Voor ...

Lees verder
Talloze nationale parken vol wild in het bergachtige binnenland

Door: Ecktiv Redactie

In het uiterste zuiden van Kroatië ligt Dubrovnik: een fantastisch gerestaureerd romantisch ...

Lees verder
Kroatië & UNESCO

Door: Ecktiv Redactie

Op de UNESCO Werelderfoedlijst staan tot op heden 878 vermeldingen van natuur en cultureel ...

Lees verder

- Advertentie -