Kroatische steden boordevol historie en cultuur

Woensdag 24 oktober 2012 krijgt Marjo Steffen de definitieve ‘go’ om op uitnodiging van het Kroatisch Verkeersbureau en als gastverslaggever van BiB mee te gaan op persreis naar Kroatië. De vrijdag daarop vertrek ze, om in vijf dagen tijd via prachtige routes en stadswandelingen het Kroatische landschap en de cultuur van zijn karakteristieke steden te verkennen. En de gastvrijheid van de hotels te ervaren. Een verslag over een idyllische vakantiebestemming boordevol cultuur.

Door: Marjo Steffen

Op Schiphol maak ik kennis met 2 Nederlandse medejournalisten en even later in het vliegtuig ontmoeten we Igor Cupahin ( directeur van het Kroatisch Verkeersbureau in Nederland ), van hem krijgen we te horen dat we deze reis met zijn vieren zullen maken. Na ongeveer 2 uur vliegen landen we op de luchthaven van de hoofdstad Zagreb, waar vandaan we door een mini busje naar het centrum van de stad worden gebracht. Zagreb, gelegen op de hellingen van de berg Medvednica en langs de oevers van de rivier de Sava, ligt ongeveer 120 meter boven de zeespiegel en is de grootste stad van Kroatië met ruim zevenhonderdduizend inwoners.

De stadsverlichting in de oude bovenstad van Zagreb bestaat nog steeds uit gaslantaarns en wordt nog iedere avond met de hand aangestoken

De stad is verdeeld in twee delen, Gornji Grad ( bovenstad ) en Donji Grad ( benedenstad ). Een kabeltrein verbindt de beide delen, maar natuurlijk kun je de stad ook te voet verkennen zoals wij zullen gaan doen. De stadsverlichting in de oude bovenstad bestaat nog steeds uit gaslantaarns en wordt nog iedere avond met de hand aangestoken, wat uiteraard een behoorlijk werkje is. Na zo'n vliegreis hebben we best trek gekregen en gaan we lunchen in het hoger gelegen restaurant Agava waar we kiezen voor de specialiteit van het huis: Dalmatinska Pasticada, dit is octopus gebakken in de oven met een heerlijke tomatensaus. Nog nooit gegeten, maar erg lekker.

 

We bezoeken het Museum Off Broken Relationships, dat een nieuwe kijk geeft op het omgaan met liefdesleed.

Na de uitgebreide lunch maken we een stadswandeling door Zagreb met onze gids Jelena Popović waar we de Sint Stefanus kathedraal en de aparte Sint Marcuskerk bewonderen, ook komen we langs een gevel met een prachtige oude zonnewijzer. We bezoeken het Museum Off Broken Relationships, dat een nieuwe kijk geeft op het omgaan met liefdesleed. We kennen allemaal het gevoel van een gebroken hart, maar het vertellen van het achterliggende verhaal en het exposeren van de daarmee geassocieerde objecten maakt het museum echt uniek. We hebben het weer niet mee, het regent en het is erg koud, maar het geeft de schoonheid van de stad extra sfeer.

  

Vele beroemdheden hebben in hotel Esplanade geslapen, waaronder Ike en Tina Turner, Woody Allen, Charles Aznavour en vele anderen

Na de uitgebreide stadswandeling brengen we een bezoek aan het bijzondere **** art nouveau hotel Palace waar we heerlijk handgemaakt gebak proeven, daarna gaan we naar het beroemde ***** hotel Esplanade, dat werd gebouwd in 1925 toen Zagreb nog halteplaats was voor de befaamde Oriënt Express. Je kijkt je ogen uit wat een weelde, de grote marmeren entree met veel koper in art-decostijl. Achter deze lobby vol grandeur ligt een prachtige, ovale balzaal. Vele beroemdheden hebben in dit hotel geslapen, waaronder Ike en Tina Turner, Woody Allen, Charles Aznavour en vele andere. Vol trots laat de manager ons een hele fotowand zien met alle beroemdheden. Een andere aardige wetenswaardigheid is dat filmregisseur Orson Welles een deel van zijn film The Trial ( 1962 ) hier heeft laten afspelen.

Moe maar voldaan van de eerste lange dag drinken we nog een drankje in de bar en gaan daarna naar het vliegveld van Zagreb waar we nog dezelfde avond doorvliegen naar Split. We komen om 23.00 uur op de luchthaven van Split aan waar Igor de huurauto gaat ophalen die ons naar het hotel zal brengen. Na een rit van 45 minuten komen we om 0.30 uur moe in **** hotel Vestibul Palace in Split aan waar we in onze kamers heerlijke hapjes aantreffen.Terugkijkend op een mooi dag vol met indrukken val ik moe maar voldaan in slaap.

De Romeinse keizer Diocletianus liet dit paleis omstreeks het jaar 300 bouwen en opeens bedenk ik dat ik in een heus paleis heb geslapen

Uitgerust doe ik 's morgens de gordijnen open en kijk ik uit over een hele oude binnenplaats. Eerst maar een heerlijk ontbijt met versgeperst sap in de kleine bijzondere eetzaal. Het unieke zeven kamers tellende hotel Vestibul Palace ligt in het hartje van Split, vlak bij de klokkentoren van Sint Duje, de Kathedraal van Split en is onderdeel van het voormalige paleis van Diocletianus. De Romeinse keizer Diocletianus liet dit paleis omstreeks het jaar 300 bouwen en opeens bedenk ik dat ik in een echt paleis heb geslapen. In 2012 heeft dit kleine maar fijne hotel de World Luxury Hotel Award gewonnen en gezien de ligging en de service volkomen terecht.

Onder de paleismuren horen we echte Klapa muziek, Kroatische folklore liedjes gezongen door vijf à zeven mensen waarvan de linker dirigeert

Onder leiding van onze gids Nives Elez krijgen we een rondleiding door het regenachtig Split. Gewapend met paraplu en fototoestel trekken we door de mooie oude havenstad met ontelbare smalle steegjes met oude klinkertjes. Onder de paleismuren horen we de echte klapa muziek, dit zijn typische folkloreliedjes gezongen door 5 a 7 mensen waarvan altijd de linker man de dirigent is.

We komen aan bij de Gouden poort, de oorspronkelijke toegang tot het paleis. Er staat een enorm beeld van Gregorius van Nin (Grgur Ninski), een 10e eeuwse bisschop die toen al pleitte voor het gebruik van de lokale talen in plaats van het Latijn, natuurlijk moeten we ook even over zijn teen wrijven, dit zou geluk brengen en dit kun je ook wel zien, de teen is veranderd in goud! Het beeld is gemaakt door Ivan Mestrovic, een van de beroemdste beeldhouwers uit Kroatië. Verder bezichtigen we ook de kelders van het paleis waar allerlei winkels te bewonderen zijn.

We vertrekken naar Trilj, een klein stadje aan de rivier de Cetina waar we lunchen in hotel Sv Mihovil, een klein familiehotel dat wordt gerund door 2 broers. Deze middag zouden we eigenlijk naar het sponzenmuseum gaan maar dat was gesloten dus bezoeken we een oude watermolen, die nog steeds dienst doet in een prachtig heuvelachtig landschap vol met kleine watervalletjes. Na deze mooie tocht nemen we afscheid van de hoteleigenaar en vertrekken we naar Trogir, een rit van ongeveer een uur.

Trogir wordt ook wel “museumstad” genoemd vanwege de ontelbare monumenten, zoals muren, geschuttorens, kerken, fresco’s en gewelven

Trogier is een prachtig stad gelegen op een eiland dat met bruggen aan het vasteland en het eiland Ciovo verbonden is. We verblijven een nacht in ****hotel Vila Sikaa, een schitterend hotel aan het water gelegen. Op mijn kamer aangekomen doe ik mijn ramen open en kan ik mijn ogen bijna niet geloven zo'n fantastisch uitzicht heb ik hier. Veel tijd heb ik niet om hiervan te genieten want onze gids voor de stadswandeling staat klaar en het is al haast donker.

Vanwege de ontelbare monumenten uit alle tijdperken wordt Trogir ook wel “museumstad” genoemd. Het is een belevenis om overdag of ‘s avonds door de smalle straatjes te wandelen en de enorme muren, de schuttorens, kerken, fresco’s en gewelven te bezichtigen, of hier en daar een blik te werpen op de oude binnenplaatsen. Wij hebben het geluk dat we in een korte tijd 3 bruidsparen zien die al zingend en dansend door de smalle straatjes lopen.

 

Hierna gaan we naar familiehotel Monika waar we een rondleiding krijgen en zoete ravioli eten met amandelen, walnoten en honing, verrukkelijk! Terug in ons hotel krijgen we een prachtig diner voorgeschoteld. Eenmaal op mijn kamer kijk ik naar buiten waar het inmiddels donker is en geniet van mijn fantastische uitzicht en neem me voor om de volgende dag nog voor het ontbijt op pad te gaan. Ik zet de klok een uur terug want net als in Nederland begint hier ook de wintertijd.

Om zes uur klaarwakker en gauw de luiken open, het begint licht te worden dus snel douchen en op pad. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er al op deze zondagmorgen op straat zijn en besluit om langs de kustweg lopen waar ik alleen af en toe een visser zie. Het ochtendlicht is prachtig en ik geniet van de zonsopkomst boven de bergen. Terug in het hotel geniet ik van het ontbijt, waarna we vertrekken naar Šibenik.

Tijdens het lopen bedenk ik me dat je in Šibenik geen lichaamsbeweging te kort komt want het krioelt van de kleine steegjes en trappetjes

Onderweg naar Šibenik even stoppen bij Primošten, een sfeervol schiereilandje aan de Dalmatische kust. Wat Primošten zo bijzonder maakt zijn haar prachtige oude huisjes, allemaal tegen elkaar aan gelegen op een klein schiereilandje met een kerkje aan de top. Als we aankomen staat onze gids klaar om ons deze mooie stad te laten zien. Deze ligt ongeveer halverwege de Adriatische kust van Kroatië, in een pittoreske, grillig gevormde baai waarin één van de mooiste karstrivieren van Kroatië, de Krka, uitmondt.

We bezoeken de Sint Jacobuskathedraal uit 1431 en het grote Sv. Mihovil Fort in de vorm van een ster dat hoog boven de haven uittoornt. Tijdens het lopen bedenk ik me dat je in deze stad geen lichaamsbeweging te kort komt want het krioelt van de kleine steegjes en trappetjes waar je af en toe flink omhoog moet klimmen. We lunchen in restaurant Gradska Vijecnica, prachtig gelegen tegenover de kathedraal, waar we heel aparte, smakelijke gerechten geserveerd krijgen. Hierna gaan we op pad naar Vodice waar we een rondleiding krijgen door hotel Miramare.

Het is al laat in de middag en we willen ook graag de Paklenica canyon bezoeken dus gaan we gauw op pad richting Starigrad. Het Paklenica Nationaal Park is gelegen aan de zuidkant van de grootste Kroatische bergketen, het Velebitgebergte. Het aanwezige ruige gebergte heeft diepe kloven. De meest indrukwekkende is die van Anic Kuk, bestaande uit grillige kalksteenwanden. Vanwege de invallende schemering hebben we jammer genoeg te weinig tijd om de bijzondere grotten, o.a. de 175 m diepe druipsteengrot Manita Pec ye bekijken. Het park is dag en nacht open en is ideaal voor alpinisten, wandelaars en natuurliefhebbers.

Terwijl ik langs de zee loop zie ik om zes uur de zon opkomen, zittend op een rots geniet ik van het uitzicht op de baai bij Starigrad

Hotel Vicko voor die nacht is een charmant *** hotel dat in Starigrad Paklenica ligt waar het bergmassief stopt en waar de laagvlakte van Zadar begint. Het bestaat uit een ouder gedeelte en een nieuwe dependance aan zee. Na een heerlijk diner worden we ondergebracht in de mooie dependance met prachtige luxe kamers. Ik ben echt een ochtendmens dus de volgende ochtend om 6.00 uur de gordijnen open. Ik zie dat mijn kamer dicht aan zee ligt, dus gauw erop uit ! Terwijl ik langs de zee loop zie ik de zon opkomen, zittend op een rots geniet ik van het uitzicht. Na het ontbijt gaan op weg naar Zadar. We zouden eigenlijk naar Ljubotic gaan, een natuurgebied in de bergen, maar gezien de weersomstandigheden, heel veel wind en regen, is dit onverantwoord.

Als we om 10.00 uur aankomen in Zadar en onze koffers afgeven bij de receptie in **** hotel Bastion, gaan we met Igor de stad in. Hij kent de stad op zijn duimpje, want hier is hij geboren en hij heeft er nog veel familie en vrienden wonen. Eerst gaan we naar de grote lokale markt waar we veel verse vis zien o.a. octopus die we eerder gegeten hebben. Igor koopt wilde asperges, deze zien er veel kleiner en groener uit dan de asperges bij ons. Op de markt ontmoeten we Stjepan Felber onze stadsgids van Zadar die ons de geschiedenis van de stad verteld. Het is de roerige geschiedenis van de oude, vroegere hoofdstad van Dalmatië. De stad heeft nog steeds het zeer oude netwerk van smalle romantische straatjes en een charmante uitstraling.

We lopen langs verschillende kerken zoals de St. Simeon kerk en de Sv. Donat kerk uit de 9e eeuw, die is uitgegroeid tot het symbool van Zadar.

Deze willen we wel graag van binnen zien, dus belt onze gids iemand die even later de kerk voor ons komt openen. Hij vertelt dat er geen fundering onder de kerk zit maar dat hij gebouwd is op het plaveisel van het Romeinse forum, dit zie je heel goed aan de buitenkant door de vele verschillende steenbrokken die tegen de zijkant van de kerk aan zitten.

We gaan naar binnen en zien dat de kerk grotendeels leeg is, dit zijn we niet gewend. De kerk is echter zeer geliefd bij bruidspaartjes en door de uitstekende akoestiek worden er ook regelmatig concerten in gegeven. We bezoeken het Boutique Hostel Forum, een heel bijzonder hotel met aparte kamers en gangen. Als we verder richting zee lopen, komen we aan bij een bijzonder stukje architectuur het Zadar Zee Orgel (Morske Orgulje), ontworpen door Nikola Basic. Het is het meest bijzondere instrument op aarde, het orkest van de natuur, de zee bespeelt de pijpen van dit onderwaterorgel en bij ieder golfje veranderen de tonen en de melodie. Het is als walvisgeluid dat telkens veranderd van toon, heel bijzonder en we blijven hier ook lang naar luisteren. Dan lopen we verder langs de boulevard en komen aan bij een bijzonder kunstwerk 'Greetings to the Sun' ofwel de zonnegroet. Het bestaat uit een soort zonnepanelen, die op de grond liggen in een ronde vorm. Overdag worden ze opgeladen en 's avonds leveren ze een bijzondere lichtshow in allerlei kleuren, op het ritme van de golven. Ik weet het zeker dit moet ik vanavond zien.

Hotel Bastion heeft prachtige kamers met een schitterend uitzicht, ditmaal op de haven van Zadar.

We lopen terug naar ons hotel waar we afscheid nemen van onze gids en bekijken onze kamers. Prachtig met een schitterend uitzicht, ditmaal op de haven van Zadar. Met Igor gaan we naar hotel Mediteran waar we de lunch gebruiken. Als voorafje krijgen we tot onze verrassing de wilde asperges die Igor vanmorgen nog op de markt gekocht heeft, verrukkelijk deze vind ik veel lekkerder dan onze Hollandse. Hierna een inktvis carpaccio, ook weer een zeer smaakvol en exclusief gerecht, wat worden we toch weer verwend! Na de heerlijke lunch rijden we terug naar ons hotel waar we deze laatste middag vrij te besteden hebben, nou ik weet het wel op naar de boulevard waar een groot cruiseschip ligt. De zon gaat haast onder en ik geniet van de prachtige zonsondergang, luister naar het zee orgel en kijk naar de zonnegroet in de meest fantastische kleuren en bedenk dat ik hier zeker eens zal terugkomen!

's Avonds hebben we nog een diner in ons hotel en dan ga ik vroeg slapen want de volgende ochtend vertrekken we al om 5.30 uur naar het vliegveld van Zadar. Na een rit van een half uur zijn we op de luchthaven van Zadar en nemen afscheid van Igor. We checken in en na een voorspoedige vlucht via Zagreb komen we 10.30 uur op Schiphol aan en neem ik afscheid van mijn medejournalisten.

Kroatie heb ik leren kennen als een land waar je niet alleen kunt genieten van zee, zon en zand, maar ook van bergen en wintersport, kunst en cultuur in prachtige oude steden, duizend eilanden en schiereilanden, dit alles maakt Kroatië prachtig en idyllisch.

Mijn dank aan het Kroatisch Verkeersbureau, de hotels waar we zo gastvrij zijn ontvangen, alle gidsen die ons zoveel over Kroatië hebben verteld, Igor Cupahin die ons de gehele reis heeft begeleidt en natuurlijk Bestemminginbeeld die voor mij deze bijzondere reis mogelijk heeft gemaakt !

Meer relevante info:

www.kroatischverkeersbureau.nl  Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme (Nederland)

Profiel Marjo Steffen

 

Proef Kroatië! Regio Kvarner. Over de Kroatische eilanden en haar keuken.

Door: Herman Morsink

Op de laatste dag van oktober 2012 check ik in voor de vlucht met Croatia Airlines naar de hoofdstad van Kroatië, Zagreb. Met de vele Kroatische passagiers aan boord heb ik gelijk een vleugje Kroatië te pakken. In een glossy magazine lees ik de tekst “Discover Croatia in the Kingdom of delicacies and wines”. Op een beeldscherm worden de mooiste foto’s en filmopnames van diverse landsdelen vertoond, er volgen enkele versnaperingen onder het motto “The flavours of Croatia”, waaronder honingkoekjes ofwel Medenjaci... en dan ben ik volledig in de ban van het land, waarnaar ik nieuwsgierig uitkijk. Onderwijl geniet ik vanuit mijn vliegtuigstoel van ...

Lees verder
Kroatische steden boordevol historie en cultuur

Door: Marjo Steffen

Woensdag 24 oktober 2012 krijgt Marjo Steffen de definitieve ‘go’ om op uitnodiging van het ...

Lees verder
Oud en Nieuw in Dubrovnik, de 'Parel van de Adriatische zee'.

Door: Tibor Lelkes

Tibor Lelkes vat eind 2012 het plan op om oud en nieuw te vieren op een voor hem nog onbekende ...

Lees verder
Gastvrij land met zonnige warme eilanden en zorgeloos Istrië

Door: Ecktiv Redactie

Welkom in Kroatië: "dobro dosli u Hrvatsku"! Het vakantieklimaat van het ...

Lees verder
Kroatië Dubrovnik

Door: Ecktiv Redactie

Kroatië bestaat van noord naar zuid uit Istrië, Dalmatië en de rivièra rond Dubrovnik. Voor ...

Lees verder
Talloze nationale parken vol wild in het bergachtige binnenland

Door: Ecktiv Redactie

In het uiterste zuiden van Kroatië ligt Dubrovnik: een fantastisch gerestaureerd romantisch ...

Lees verder
Kroatië & UNESCO

Door: Ecktiv Redactie

Op de UNESCO Werelderfoedlijst staan tot op heden 878 vermeldingen van natuur en cultureel ...

Lees verder

- Advertentie -