Proef Kroatië! Regio Kvarner.
Over de Kroatische eilanden en haar keuken.

In het najaar van 2012 gaat Herman Morsink, als gastverslaggever mee op persreis naar Kroatië. Het accent van de trip ligt op de Kroatische keuken toegespitst op de regio Kvarner. Toeval wil dat Herman zich hier in 1981, op doorreis naar Albanië, verloofde met zijn huidige echtgenote. Een leukere toevalstreffer is niet denkbaar!

Door: Herman Morsink

Op de laatste dag van oktober 2012 check ik in voor de vlucht met Croatia Airlines naar de hoofdstad van Kroatië, Zagreb. Met de vele Kroatische passagiers aan boord heb ik gelijk een vleugje Kroatië te pakken. In een glossy magazine lees ik de tekst “Discover Croatia in the Kingdom of delicacies and wines”. Op een beeldscherm worden de mooiste foto’s en filmopnames van diverse landsdelen vertoond, er volgen enkele versnaperingen onder het motto “The flavours of Croatia”, waaronder honingkoekjes ofwel Medenjaci... en dan ben ik volledig in de ban van het land, waarnaar ik nieuwsgierig uitkijk. Onderwijl geniet ik vanuit mijn vliegtuigstoel van wolkeloze uitzichten op de besneeuwde Alpen.

Op de luchthaven 'Zračna Luka Pleso' maak ik kennis met de heer Igor Čupahin, directeur van het Kroatisch Verkeersbureau (voor Nederland). En ontmoet mijn medereisgenoten, verslaggevers met hun specialismen gastronomie en wellness. De heer Čupahin beschikt over een comfortabele auto en zal ons de komende dagen de diverse facetten van Kroatië laten zien. En onze smaakpapillen dagelijks op de proef stellen in een van de vele gastvrije 'konoba's' (autenthieke en lokale restaurants).

De ontdekkingsreis langs cultuur, culinaire hoogstandjes, comfortabele hotels en wellness op de eilanden kan beginnen.

Vanaf het vliegveld van Zagreb rijden we naar de Golf van Kvarner en maken een tussenstop in het schilderachtige plaatsje Fužine. Hier krijgen we ons eerste culinaire hoogstandje voorgeschoteld in het sfeervolle hotel-restaurant Bitoraj.

Met – in diverse gangen - vele authentieke homemade streekgerechten als porcini en kalebassoep, gerookte forel, fuži (soort pasta), kikkerpoten, goulash van hertenvlees, kroketaardappelen, bloedworst, gehakt everzwijnvlees, polenta en rolletjes zuurkool. De maaltijd wordt rijkelijk voorzien van Krauthaker, een soort witte wijn. Op de menukaart staat overigens ook steak van beer. We eindigen met savijača of štrudla, een dessert bestaande uit strudel met appel en wrongelkaas.

Op de eilanden geniet je van een ongerepte natuur, idyllische vissershaventjes en beeldschone stadjes en dorpjes vol historie.

We vervolgen onze weg naar de regio Kvarner, het primaire doel van de trip. De officiële naam van deze relatief onbekende regio in Kroatië is Primorsko Goranska. Het gebied ligt aan de Golf van Kvarner in het noorden van de Kroatische Adriatische Zee, tussen het bekende schiereiland Istrië en de kuststrook van Dalmatië. De omgeving is vanwege haar geografische ligging altijd een verzamelpunt geweest van vele volkeren en culturen die er alle hun eigen stempel hebben gedrukt. Er zijn heerlijke zwembaaien met stranden afgewisseld met rotsen aan de aantrekkelijke kust, ook wel Kvarner Rivièra genoemd.

Het azuurblauwe en kristalheldere water van de Adriatische Zee nodigt uit tot een ultieme zwem- of duikbelevenis. Daarnaast leveren de bergen in het achterland en een rijk eilandleven voor de kust, de nodige afwisseling tijdens een verblijf in Kvarner.

In de Baai van Kvarner liggen buiten een handvol kleine, vier grote eilanden, te weten Cres, Lošinj, Krk en Rab. De drie eerstgenoemde gaan we de komende dagen bezoeken. De eilanden doen Venetiaans aan maar hebben toch elk hun eigen karakter weten te behouden.

Je geniet er van een ongerepte natuur, idyllische vissershaventjes, beeldschone en ontluikende stadjes en dorpjes vol historie, fraai gelegen op een rots of aan een baai met fenomenale uitzichten. Met veerboten en bruggen zijn de eilanden uitstekend bereikbaar.

De garnaal uit Kvarner is de beste en de grootste van de Adriatische Zee, terwijl lamsvlees met schapenkaas het bekendste gastronomische product is

De keuken van de Golf van Kvarner is net als in de rest van Kroatië een mengelmoes van allerlei verschillende eetculturen. Het kustgebied wordt gekenmerkt door de invloed van de klassieke volkeren als Grieken, Romeinen en Illyriërs, maar ook door de latere mediterrane keuken, zoals de Italiaanse en Franse. Daar komen nog bij de Midden- en Oosteuropese invloeden vanuit Oostenrijk en Hongarije. De keuken onderscheidt zich door vele visgerechten (calamari ofwel inktvis, garnalen, langoustines, zeeduivel, witvis, alle zijn voortbrengselen van de Adriatische Zee), bereid op verschillende manieren, en besprenkeld met olijfolie. Daarnaast bestaat een keur aan vleesgerechten van wild en vee, zuivelproducten als schapen- en geitenkaas, šurlice (een soort pasta), diverse groenten en wijnen (Malvazija Prošek, Vrbnička Žlahtina) en diverse likeuren en kruidenbitters (zoals de beroemde Maraskino). De garnaal uit Kvarner is de beste en de grootste van de Adriatische Zee, terwijl lamsvlees met schapenkaas het bekendste gastronomische product van Kvarner is. Šurlice uit Krk is een pastagerecht dat met alle soorten goulash of zeevruchten gegeten kan worden. De Vrbnička Žlahtina is witte wijn uit Krk. En dan hebben we nog de Lovranski maruni (kastanjes), die erg gewild zijn.

Het noordelijk deel van het smalle eiland 'Cres' heeft een ruig landschap met steile rotsen waar vale gieren ofwel orels nestelen.

Na een overnachting in Opatija rijden we naar Brestova, vanwaar de veerboot ons in 25 minuten overzet naar Porožina op het noordelijk gedeelte van het eiland Cres. Dit deel van het smalle eiland heeft een ruig landschap met steile rotsen waar vale gieren ofwel orels nestelen. Het zuidelijk deel bestaat uit baaien en kiezelstranden, en is tevens de plek waar olijf- en wijngaarden floreren. We rijden zuidwaarts. Onderweg klimt en daalt het asfalt over de flanken van het schaars begroeide berglandschap, genietend van schitterende panorama’s richting zee. Bij een splitsing maken we een korte fotostop. Enkele schapen doen zich te goed aan het weinige gras, op de rotsige bodem.

Het steeds smallere asfalt houdt op in het dorpje Beli, waar we gaan lunchen in Pansion Tramuntana, dat alweer een culinair hoogtepunt is.

In de eetkamer van Tramuntana met haar authentieke inrichting krijgen we homemade wijn uit Cres en doen we ons te goed aan champignons en een klassiek bereide vleesschotel, bestaande uit konijn, hert en lam, bestrooid met Parmezaanse kaas. Verder worden worst, aardappelen en salade geserveerd. Het eindigt met een dessert, overgoten met de likeur Prošek. In het Pansion Tramuntana hangt een bonte verzameling van curiositeiten aan de muur. Een daarvan betreft een verzameling wijnflessen, voorzien van etiketten van omstreden figuren uit de wereldhistorie. Vanaf het hooggelegen terras zijn er fraaie uitzichten op de Kvarner-baai. Igor vertelt ons, dat vlakbij het schilderachtige dorpje Beli zich het plaatselijke ecocentrum Caput Insulae bevindt. Dit ecocentrum houdt een unieke populatie vale gieren in stand. We nemen dezelfde idyllische weg terug en zien op de valreep nog een vale gier.

We zetten koers naar Cres-stad, de hoofdstad van het eiland, waar we worden getrakteerd op een mooie wandeling door deze oude bisschopsstad.

Nadat we eerst nog even een terrasje hebben aangedaan bij het oude haventje met zijn vissersboten en jachten lopen we langs pastelkleurige muren en bekijken de twee poorten die de stad een Venetiaans tintje geven. Na afscheid te hebben genomen van onze gids Jadranka Štefanić, (directrice van het Tourist Information Centre), brengt Igor ons naar Mali Lošinj op het eiland Lošinj. Eigenlijk vormt dit één geheel met het eiland Cres. Slechts een brug bij Osor over een smal kanaal verbindt de beide eilanden.

Lošinj heeft één van de mooiste duiklocaties langs de Adriatische kust. Regelmatig varen boten, voorzien van een glasbodem, uit.

Het eiland Lošinj doet opvallend subtropisch aan, met zeedennen, palmbomen, oleanders en citrusbomen. Het heeft ontelbare kleine romantische baaien met strandjes. Hier liggen mooie stadjes als Mali Lošinj en Veli Lošinj, en terrassen met wijngaarden. Het feit dat in de omgeving van de eilanden Cres en Lošinj vele dolfijnen zwemmen zegt veel over de zuiverheid van het zeewater rondom. Lošinj heeft het eerste reservaat voor dolfijnen. Ik krijg te horen, dat de dolfijnen hier door wetenschappers worden geobserveerd en er wordt veel gedaan aan hun bescherming. Ook wordt de onderwaterwereld van Cres en Lošinj niet onvermeld; het gebied heeft één van de mooiste duiklocaties langs de Adriatische kust. Regelmatig varen boten, voorzien van een glasbodem, uit.

’s Avonds hebben we een diner in restaurant Za Kantuni, een konoba. In combinatie met Malvasia, een wijn uit Istrië, doen we ons te goed aan een menu bestaande uit witvis, kabeljauw, inktvis en garnalen. Het dessert bestaat uit een soort cake met hazelnoten. We overnachten in het Wellness Hotel Aurora, gelegen aan de Suncana Uvala (Zonnige Baai), op een afstand van slechts 50 meter van het strand en 1,5 km van het stadscentrum. Ondergedompeld in het groen van oude pijnbomen biedt het hotel een combinatie van modern design en comfort. Het hotel bevat ook een comfortzone met faciliteiten in de sfeer van spa en wellness. Het geheel doet mediterraan aan.

Via smalle trapstraatjes komen we bij de kerk van de stad Mali Lošinj, waar de klokken ons uitbundig begroeten.

De volgende dag krijgen we van Zrinka Badurina, vertegenwoordigster van het toeristenbureau Lošinj, een stadswandeling door Mali Lošinj. Deze stad, die net als Cres eeuwenlang aan Venetië toebehoorde, heeft veel karakteristieke gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. We wandelen langs de kade, waaraan zowel vissersboten als plezierjachten zijn aangelegd.

We bezoeken een markthal, waar verse vis en zuivelproducten worden verhandeld. Via smalle trapstraatjes stijgen we naar hogere regionen en komen uit bij de kerk, waarvan de klokken ons uitbundig begroeten. Daarna vertrekken we naar Hotel Punta, een vitality complex dat pas in de loop van het voorjaar van 2013 zijn deuren voor gasten zal openen. We worden rondgeleid door Andrea Glavan, de Front Office Manager. We bezoeken enkele al volledig ingerichte modelkamers en maken tevens kennis met de wellnessfaciliteiten van het spiksplinternieuwe complex. Voorzien van de allerlaatste trends op wellness-gebied.

Na afscheid te hebben genomen van Zrinka bezichtigen we in de omgeving van Mali Lošinj de kruidentuin Miomirisni otočki vrt, een aangenaam plekje met een aromatische rijkdom. We krijgen een kleine rondleiding en vervolgens de gelegenheid om ons eigen plan te trekken door de tuin die op een helling is gesitueerd.

In de met stenen muurtjes omgeven tuin groeit een flinke variatie aan gewassen, die de basis vormen voor allerlei kruiden, waaronder lavendel. Ook is de plek voorzien van een gezellig winkeltje met o.a. vele flessen, voorzien van grappa met vijgen van eigen kweek.

We continueren onze route naar het plaatsje Merag, waar we in circa 25 minuten worden overgezet naar Valbiska op het eiland Krk

Krk wordt ook wel “het Gouden eiland” genoemd vanwege het culturele erfgoed en de natuurlijke rijkdom. Het is het grootste eiland in de Adriatische Zee. De Middeleeuwen hebben hun stempel gezet op het eiland met de kleine kronkelstraatjes, pittoreske pleinen en verdedigingsmuren in de stadjes. We passeren hellingen met wilde kruiden en olijfgaarden. Op dit eiland is meer dan 1000 jaar geleden de basis voor de Kroatische taal gelegd. De oostkust van het eiland heeft een mooi witachtig rotslandschap. Het binnenland en de meer beschutte westkust zijn weelderig begroeid. De westzijde heeft een vruchtbare laag humus op de bodem, waardoor het een groene, mediterrane indruk geeft.

Voor we aan het middagprogramma beginnen, leveren we onze koffers af bij ons 

Hotel Malin in Malinska. Het elegante en ruime hotel bevindt zich tussen de azuurblauwe Adriatische Zee met aanlegfaciliteiten voor boten en een terrein met een vegetatie van oleanders en olijfbomen. Ook hier zijn de kamers comfortabel ingericht. Mijn hotelkamer is zelfs voorzien van een enorm balkon met ligstoelen. In het hotel ontmoeten we onze gids Marinko Depope, die ons zowel vandaag als een deel van de dag erna zal vergezellen.

Onze eerste culinaire kennismaking op Krk is de konoba Rivica, in het hart van vissersdorpje Njivice, met de meest intieme haventjes van het eiland

In dit traditionele restaurant Rivica worden we onthaald op grappa. Vervolgens krijgen we een keur aan gerechten voorgeschoteld, zoals paté van stokvis, zeebaars en garnalen, gemarineerd in sinaasappelsap en honing, inktvissoep, giriciza (soort witvis), sardientjes, polenta (soort griesmeel van maïs), schelpen, makreel, Adriatische inktvis en spinazie. Het dessert bestaat uit mousse met chocolade. Uiteraard ontbreekt een goed glas wijn niet. We krijgen witte wijn, afkomstig uit de omgeving van Vrbnik, een plaatsje die de volgende dag op het reisschema staat, en bij het dessert rode wijn (Prošek) uit Krk. Tenslotte volgen nog marones, tamme kastanjes.

 

Wandelend langs de boulevard hebben we fraaie uitzichten op de zee en het eiland Cres tegen het decor van een oranjegetinte zonsondergang.

Via een aangename boulevard langs de kust, de Rajski put, waar het toerisme bepaald niet op hol is geslagen, wandelen we in een rustig tempo terug naar ons hotel. Vissersnetten hangen te drogen in de laatste zonnestralen van de dag. Onderwijl hebben we fraaie uitzichten op de zee en het eiland Cres tegen het decor van een oranjegetinte zonsondergang. Langs de boulevard zien we diverse bootjes op het water en aan de landzijde passeren we indrukwekkende villa’s, waarvan sommige er waarschijnlijk nog net zo uitzien als honderd jaar geleden. Hier zou je toch willen wonen!

Restaurant (konoba) 'Pod Murvu' is beroemd om zijn schapen- en geitenkaas en is daarvoor bekroond met onderscheidingen.

We brengen ons in gereedheid voor het tweede culinaire hoogtepunt van deze dag, de konoba Pod Murvu in Milovčići, vlakbij Malinska. Het is een familierestaurant, gerund door een ouder echtpaar, dat de gerechten van pure, streekgebonden producten vervaardigt in een oergezellige en authentieke entourage. Het restaurant is beroemd om zijn schapen- en geitenkaas en is daarvoor bekroond met onderscheidingen. Ook hier proeven we een keur aan gerechten, zoals de beroemde schapenkaas, sardientjes, ham, goulashsoep en šurlice (soort pasta).We mogen zelfs een kijkje in de keuken nemen, waar mevrouw druk bezig is met handmatig draaien van de pasta. Het sluitstuk van het eten is een pannenkoek met schapenkaas. Witte wijn uit Krk maakt het geheel af.

De volgende ochtend staat deels in het teken van de wijn. Tijdens onze rit naar Vrbnik passeren we vele wijngaarden. Voordat we via de hoofdweg van het eiland, de Krcka magistrala, het centrum van het stadje naderen “leggen we aan” bij het wijnhuis Vrbnik van Slavko Zahija. Het wijnhuis ligt aan een mooie baai waar plezierjachtjes hun thuisbestemming hebben.

De flessen wijn worden op een bijzondere manier opgeslagen. Ze worden in metalen frames afgezonken naar de bodem van de Adriatische Zee.

In Wijnhuis Vrbnik krijgen we een uitvoerige rondleiding en wordt ons veel achtergrondinformatie verstrekt over de Vrbnicka Žlahtina die hier wordt geproduceerd van de druiven die op de heuvels rond Vrbnik groeien. De Žlahtinadruif is een unieke druif die alleen kan gedijen op de grondsoort nabij Vrbnik. Kenners beschrijven de wijn als “elegant, sappig, pittig, kruidig en van hoge kwaliteit”. Afhankelijk van de oogst worden er jaarlijks tussen de 700.000 en 900.000 flessen witte wijn geproduceerd.

De wijn is erkend als oorspronkelijk Kroatisch product, vanwege het in stand houden van de Kroatische traditie van druiventeelt, wijnproductie en levenswijze in dit gebied. De wijnbouw en productie van lekkere en gesorteerde wijnen hebben al eeuwen bestaansrecht in zowel het continentale deel van Kroatië als in het kustgebied. De Žlahtina is een van oorsprong Perzische druivensoort, die hier door de Phoeniciërs werd aangeplant en verwant is aan Chasselas / Fendant / Gutedel. De flessen wijn worden op een bijzondere manier opgeslagen. Ze worden in metalen frames afgezonken naar de bodem van de Adriatische Zee, op een – hoe kan het ook anders - niet nader aangeduide locatie waar door het jaar heen een constante temperatuur van 12 graden Celsius heerst. De opslag varieert van 1 tot 4 jaar. Wanneer de flessen weer worden opgehaald zijn ze bedekt met een verscheidenheid aan onderwaterorganismen.

Vrbnik is een schilderachtig middeleeuws stadje met antieke huizen, kerken, een kasteel en het smalste straatje ter wereld.

Het schilderachtige stadje is een voormalig piratennest. Vanaf een uitzichtpunt kijken we omlaag naar de branding, die het zeewater witschuimend uit elkaar slaat. Enkele vissersbootjes dobberen in het heldere azuurblauwe water.

De nauwe straatjes zijn zo goed bewaard gebleven dat je haast gaat denken dat de tijd hier is stil blijven staan. De parochiekerk met de kapel van de heilige Ivan Krstitelj, de beschermer van de stad, is het belangrijkste sacrale monument. Behalve in de bouwstijl is het verleden ook te zien in de oude glagolitische geschriften, het "Oer-Kroatisch". Het glagolitische culturele erfgoed is ondermeer zichtbaar op muren in de oude stadskern.

Onderweg komen we in Vrbnik diverse vinarijas, konoba's (de typisch lokale eetgelegenheden) en restaurants tegen. Wij komen ook langs het geboortehuis van kardinaal Josip Bosanic, die een van de vertrouwelingen van paus Benedictus XVI is. Op de beganegrond en in de kelders van dit huis exploiteert een neef van de kardinaal een wijnhandel. Ten tijde van ons bezoek is de bewuste man net bezig met het rollen van een groot wijnvat over het smalle straatje. De bewoners van Vrbnik zijn enorm trots op het feit, dat een beroemde kardinaal hier zijn roots heeft. Een aangrenzend huis wordt momenteel bewoond door een Nederlander.

Na afloop van de wandeling brengen we een kort bezoek aan het wijnhuis Gospoji van de familie Toljanic. Daarna wordt het weer de hoogste tijd voor een nieuw culinair hoogtepunt, een lunch bij konoba Vrbnićka Źlahtina-Gospoja. De lunch bestaat uit schapenkaas, ham, tonijn, olijven, tomaat, sardines, Vrbnička šurlice (soort pasta), aardappelen, zeeduivel, spinazie, scampi’s en groenten. De overheerlijke lunch wordt afgesloten met een toetje en cappuccino.

We verlaten eiland Krk via de 1309 m lange Krcki most (voorheen Tito-most, vernoemd naar maarschalk Tito van voormalig Joegoslavië), die is verbonden met het vasteland, niet ver van Rijeka. Onderweg passeren we weer mooie landschappen.

De laatste nacht overnachten we, met uitzicht over het water, in het 125 jaar oude en compleet gerenoveerde Grand Hotel Bonavia, dat ligt in het hart van de commerciële en financiële wijk van Rijeka. Met zijn ambiance neemt dit hotel een unieke positie in in de tradities van de Kroatische gastvrijheid. Eerder op de dag zijn we in staat gesteld de ruim aanwezige wellnessvoorzieningen van het hotel te bezichtigen. Zeer vroeg in de ochtend van 3 november 2012 vertrekken we uit Hotel Bonavia en overbrugt Igor de 150 km die ons nog scheidt van de internationale luchthaven Pleso bij Zagreb. Na een comfortabele rit, waarbij op sommige plekken flarden mist opduiken die het fraaie landschap een mysterieuze aanblik geven, arriveren we op tijd voor ons vliegtuig. Zeer tevreden en vol fijne herinneringen zit ik in het vliegtuig dat koers zet richting Nederland.

Tot slot deze slogan, die ik tegenkwam op het eiland Cres, en in feite geldt voor de gehele regio Kvarner:

Ik heb ontdekt dat de regio Kvarner een unieke en ideale vakantiebestemming is met een grote variëteit aan mogelijkheden tot ontspanning en een optimale mix van cultureel en culinair genot. Ten tijde van ons bezoek kleuren de bomen geel en rood, wordt het vroeg donker en rukt de wind aan de takken. Het onvermijdelijke herfstgevoel associeer ik echter met warmte, behaaglijkheid en een optimaal klimaat voor lekker eten en drinken. Als het killer wordt en de natuur naar rottende bladeren en natte aarde ruikt stijgt de behoefte aan kruidig voedsel wat inwendig verwarmt. Zoals de delicate smaak van asperges en jonge sla wordt gekoppeld aan de prille lente, zo horen de stevige smaak van wild, verse vis en specifieke streekgerechten bij de donkere dagen aan het eind van het jaar. De regio Kvarner is dé regio waar het goed toeven is om dit allemaal te beleven en waar je op een hartelijke manier onthaald wordt. Hier zijn waarden als ambachtelijkheid en gastvrijheid erg vanzelfsperkend en dat uit zich onder meer in een authentieke gastronomie. Een fijne ambiance om mee te maken.

Met dank aan het Kroatisch Verkeersbureau en de redactie voor deze geweldige trip.

Meer relevante info:

www.kroatischverkeersbureau.nl  Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme (Nederland)

www.kvarner.hr Toeristenbureau voor Kvarner

www.opatija-tourism.hr Toeristenbureau voor Opatija

www.tzg-cres.hr Toeristenbureau voor eiland Cres

www.tz-malilosinj.hr  Toeristenbureau voor eiland Lošinj

www.tz-rijeka.hr Toeristenbureau voor Rijeka

Profiel Herman Morsink

Proef Kroatië! Regio Kvarner. Over de Kroatische eilanden en haar keuken.

Door: Herman Morsink

Op de laatste dag van oktober 2012 check ik in voor de vlucht met Croatia Airlines naar de hoofdstad van Kroatië, Zagreb. Met de vele Kroatische passagiers aan boord heb ik gelijk een vleugje Kroatië te pakken. In een glossy magazine lees ik de tekst “Discover Croatia in the Kingdom of delicacies and wines”. Op een beeldscherm worden de mooiste foto’s en filmopnames van diverse landsdelen vertoond, er volgen enkele versnaperingen onder het motto “The flavours of Croatia”, waaronder honingkoekjes ofwel Medenjaci... en dan ben ik volledig in de ban van het land, waarnaar ik nieuwsgierig uitkijk. Onderwijl geniet ik vanuit mijn vliegtuigstoel van ...

Lees verder
Kroatische steden boordevol historie en cultuur

Door: Marjo Steffen

Woensdag 24 oktober 2012 krijgt Marjo Steffen de definitieve ‘go’ om op uitnodiging van het ...

Lees verder
Oud en Nieuw in Dubrovnik, de 'Parel van de Adriatische zee'.

Door: Tibor Lelkes

Tibor Lelkes vat eind 2012 het plan op om oud en nieuw te vieren op een voor hem nog onbekende ...

Lees verder
Gastvrij land met zonnige warme eilanden en zorgeloos Istrië

Door: Ecktiv Redactie

Welkom in Kroatië: "dobro dosli u Hrvatsku"! Het vakantieklimaat van het ...

Lees verder
Kroatië Dubrovnik

Door: Ecktiv Redactie

Kroatië bestaat van noord naar zuid uit Istrië, Dalmatië en de rivièra rond Dubrovnik. Voor ...

Lees verder
Talloze nationale parken vol wild in het bergachtige binnenland

Door: Ecktiv Redactie

In het uiterste zuiden van Kroatië ligt Dubrovnik: een fantastisch gerestaureerd romantisch ...

Lees verder
Kroatië & UNESCO

Door: Ecktiv Redactie

Op de UNESCO Werelderfoedlijst staan tot op heden 878 vermeldingen van natuur en cultureel ...

Lees verder

- Advertentie -