Zuid-Tirol wint vele gastronomische prijzen

Zuid-Tirol, de noordelijkste provincie van Italië, gekenmerkt door een unieke gastronomie waar de alpine en mediterrane keuken elkaar ontmoeten, kende in 2008 een overweldigend succes: 12 Michelinsterren en 68 restaurants met minstens 1 koksmuts bij Gault Millau. In 2009 doet Zuid-Tirol het nog beter.

Door: Ecktiv Redactie

Guida Michelin Italia
De "Guida Michelin Italia 2009" beloont in 2009 14 restaurants met maar liefst 15 van de felbegeerde sterren. Gault Millau vermeldt 99 restaurants in zijn lokale uitgave, waarvan 65 één koksmuts krijgen. Het blijkt duidelijk dat de onderlinge competitie het niveau van de restaurants alleen maar omhoogdrijft.

Topchefs van Zuid-Tirol
Norbert Niederkofler van "St. Hubertus" in het Rosa Alpina hotel (www.rosaalpina.it) in San Cassiano / St. Kassian in Alta Badia blijft, ook dit jaar opnieuw de onbetwiste topchef van Zuid-Tirol met twee Michelinsterren, drie koksmutsen en een mooie 18/20 score in Gault Millau. De concurrentie blijft niet achter: in 2009 komen er 3 nieuwe éénsterren restaurants bij: Peter Girtler van Romantikhotel "Stafler" in Mules / Mauls, Wolfgang Kerschbaumer van "La Passion" in Vandoies / Vintl en Heinrich Schneider, topkok van het gourmetrestaurant "Auener Hof" in Valle Sarentino / Sarntal.

In Gault Millau wordt "St. Hubertus" op de voet gevolgd door de "Trenkerstube" in het Castel Hotel in Tirolo / Dorf Tirol en "Anna Stuben" in het Grödnerhof in Ortisei / St. Ulrich met elk 3 koksmutsen en een score van 17 uit 20 punten.

Basis van succes
Aan de basis van het succes van deze koks en de enorme dichtheid aan kwaliteitsrestaurants, ook buiten de stedelijke gebieden, liggen enkele eenvoudige basisprincipes: perfecte, lokale basisproducten maximaal tot hun recht laten komen, tot een culinair hoogtepunt brengen en waar nodig gebruik maken van de modernste kooktechnieken.

Culinair Zuid-Tirol
"Zuid-Tirol heeft zich de laatste jaren culinair enorm ontwikkeld. Dankzij voortdurende inspanningen, is Zuid-Tirol een echt gastronomisch paradijs geworden waar men uitstekend kan eten en zelfs in de meer afgelegen gebieden toprestaurants kan vinden.", licht Fausto Arrighi van Michelin toe.

Levendige wijncultuur
De regionale topkeuken wordt bovendien ondersteund door een levendige lokale wijncultuur die topwijnen voortbrengt: Zuid-Tirol levert minder dan één procent van het Italiaanse wijnbouwareaal (98% van dit areaal valt wel onder de DOC-reglementering!), maar haalt systematisch topscores in Vini d'Italia, de door Gambero Rosso en Slow Food uitgegeven referentiegids in Italië.

Prestatie
Opvallend in de editie van 2009 is, dat Zuid-Tirol voor het eerst de prijs van "Spumante dell'anno 2009" wegkaapt. Voor Gambero Rosso is "Hausmannhof Riserva 1997" Tre Bicchiere of de hoogste kwaliteitswaardering waard als de beste schuimwijn van Italië. Dat is een hele prestatie als je bekijkt dat de regio slechts 200.000 flessen sekt per jaar produceert! Maar liefst 26 Zuid-Tiroolse wijnen gaan met de begeerde "Drie Glazen" van Gambero Rosso lopen, waarbij het opnieuw de witte wijnen zijn die zich absoluut onverslaanbaar tonen. Zuid-Tirol maakt hiermee eens te meer zijn naam waar als een van de beste wijngebieden in Italië.

Bereikbaarheid
Zuid-Tirol is op diverse manieren te bereiken: per auto, per trein (o.a. de Bergland expres naar Innsbruck in de winter), per bus of per vliegtuig. De luchthavens van Innsbruck (slechts op 150 km afstand), Treviso en Venetië zijn de toegangspoorten tot Zuid-Tirol en bieden de kortste vluchten vanuit Nederland. Vanaf Amsterdam vliegen onder andere Skyeurope, transavia.com en KLM op één van deze luchthavens, waarvandaan goedkope busdiensten een goede verbinding vormen met de rest van de provincie.

Palmbomen en witte alpentoppen, Italiaans en Oostenrijks

Door: Ecktiv Redactie

Südtirol... dat klinkt Duits of Oostenrijks. De streek ligt echter in Italië. Südtirol is een ...

Lees verder
Südtirol zit vol actie voor het hele gezin

Door: Ecktiv Redactie

Ga je naar het gebied rond de historische stad Merano, dan kun je ook in de zomer skiën op hoge ...

Lees verder
Törggelen tijdens het vijfde seizoen van Südtirol

Door: Ecktiv Redactie

Sportief als Südtirol is, is er uiteraard ook gedacht aan de inwendige mens. De Südtirolers ...

Lees verder
Zuid-Tirol wint vele gastronomische prijzen

Door: Ecktiv Redactie

Zuid-Tirol, de noordelijkste provincie van Italië, gekenmerkt door een unieke gastronomie waar ...

Lees verder
Contrast der seizoenen op de Roter Hahn boerderijen

Door: Ecktiv Redactie

Lente in Zuid-Tirol brengt zomer en winter als geen ander samen. Terwijl de hoogste bergtoppen ...

Lees verder
Wijnen, asperges en ijsmummies op het menu in Zuid-Tirol

Door: Ecktiv Redactie

Traditiegetrouw start de lente in Zuid-Tirol in Italië al op 1 april met de feestelijke ...

Lees verder
Fun voor het hele gezin in Zuid-Tirol

Door: Doenja Pluymen

Zuid -Tirol, de streek waar Italiaanse flair en Tiroolse gezelligheid elkaar ontmoeten, is ...

Lees verder
De Dolomieten genomineerd als cultureel erfgoed

Door: Ecktiv Redactie

Ze zijn ontstaan als koraalriffen en nu, 250 miljoen jaar later steken de witte rotstorens ...

Lees verder
De Dolomieten in Zuid-Tirol verkozen tot Werelderfgoed

Door: Ecktiv Redactie

Het hoogste koraalrif ter wereld, oftewel het adembenemende gebergte van de Dolomieten in de ...

Lees verder
Boerderijhoppen in Italië met de Roter Hahn

Door: Ecktiv Redactie

Overheerlijk eten, wijnen van topkwaliteit, een schitterende omgeving en een goede nachtrust: op ...

Lees verder
Authentieke Vakantieboerderijen in Zuid-Tirol

Door: Ecktiv Redactie

De Italiaanse regio Zuid-Tirol heeft een uitstekende naam als producent van hoogwaardige lokale ...

Lees verder
Onderweg in de stemming komen over Zuid-Tirol

Door: Ecktiv Redactie

Ronald Naar, de beroemde bergbeklimmer, heeft een aantal podcasts ingesproken over zijn ...

Lees verder

- Advertentie -