Het Engelse graafschap Essex toont graag haar beroemde tuinen en landgoederen

Juni 2013 ging Ria Peerdeman op uitnodiging van House of Britain mee op persreis naar Essex. In 4 dagen tijd maakt ze kennis met de beroemde tuinen en landgoederen in dit fraaie Graafschap. En wordt ze regelmatig verrast door de culinaire kunsten van de Engelsen. Hier haar ervaringen.

Door: Ria Peerdeman

Het voor mij onbekende Graafschap Essex ligt ten noord-oosten van Londen en grenst met de oostkust aan de Noordzee. De hoofdstad is Chelmsfort. Tijdens de voorbereiding op de trip lees ik dat het een glooiend landschap heeft. Verder is er tuinbouw en melkveehouderij en aan de kust visserij en toerisme. Harwich is een belangrijke havenplaats voor het verkeer naar het vaste land in Europa. Londen is een uurtje rijden van Essex en daardoor een forensen gebied voor de Londenaren, die rustig willen wonen.

Het is fascinerend om vanaf het dek de afvaart te zien. Langzaam wordt het donker en aan de oevers gaan de lichten aan.

Op maandag 10 juni 2013 om 18.30 verzamelen we in de hal van de Stena Line en er volgt een gezellige kennismaking. De groep bestaat uit 8 journarlisten voor diverse kranten en tijdschriften. Na een korte informatieve ronde over de geschiedenis en de schepen van Stena line gaan we aan boord van de Britannica. We zoeken eerst de hut op en komen weer bij elkaar voor een rondleiding over het schip dat ons die nacht naar Harwich zal brengen. In de stuurhut maken we kennis met de kapitein die ons een aantal zaken uitlegt. Passagiershutten zijn er in verschillende klassen en er is een aparte afdeling voor professionele chauffeurs. De bioscoopzaal, het casino, de computerzaal, de verschillende restaurants en niet te vergeten de Tax-free shop maken het plaatje compleet. Na een voortreffelijk 3 gangen menu ga ik het dek op om de afvaart te zien. Langzaam wordt het donker en aan de oevers gaan de lichten aan. Ik snuif nog eenmaal diep de zeelucht voordat ik mijn hut opzoek. Morgen is het vroeg dag als we in Harwich aankomen.

De Stena Lina is een van de grote Noord-Europese rederijen en heeft een vloot van 35 schepen en 18 ferrie routes. Het is opgericht door de Zweed Sten Allan Olssen. Op de route Hoek van Holland – Harwich varen twee schepen, de Stena Hollandica de Stena Britannica. Dagelijks gaan ze beide een keer heen en weer. De een overdag en de ander ’s avonds en de volgende dag omgekeerd. De schepen zijn 240 mtr. lang en 32 mtr. breed en zijn in 2010 gebouwd. Het kan 230 auto’s en 1200 passagiers herbergen. Ook kunnen er 310 vrachtwagens aan boord. Na verschillende overnames van o.a. de Stoomvaart Maatschappij Zeeland is het bedrijf groot geworden en heeft nu 5700 werknemers, waarvan 2/3 aan boord werkt.Het Pier hotel in Harwich zorgt voor een echt Engels ontbijt, compleet met worstjes, spek, bloedworst en gebakken ei.

De volgende dag worden we centraal gewekt met muziek, want iedereen moet van boord. We ontbijten niet, want dat doen we op de pier in Harwich. Eenmaal aan wal worden we hartelijk verwelkomd door de PR manager van Visit Essex, Elli Constanatou, een Griekse dame, die al jaren in Essex werkt. Op naar het Pier hotel voor een echt Engels ontbijt, compleet met worstjes, spek, bloedworst en gebakken ei. Het hotel beschikt over 14 mooie ruime kamers en 2 restaurants met een prachtig uitzicht over de haven.

We doen een rondleiding door Harwich, met zijn typische Engelse huisjes, en o.a. de oude tandwielkraan, waar vroeger mannen in het tandwiel liepen

Van Elli krijgen we een rondleiding door Harwich, met zijn typische Engelse huisjes, het Electric Palace, een bioscoop, die al in 1911 zijn deuren opende en nu nog dienst doet, nog steeds in dezelfde staat is, maar dan alleen in het weekend geopend. Ook zien we de kleine en de grote vuurtoren en een oude tandwiel kraan, waarmee vroeger werd gewerkt met mannen in een tandwiel. Deze werden later vervangen door ezels. Je moet het zo zien als marmotten in een molentje.

De 'Beht Cattho' tuinen, een van de mooiste tuinen van Engeland, waar de vegetatie volledig op elkaar is afgestemd.

De Beth Cattho Gardens. In deze zijn alle soorten en kleuren op elkaar afgestemd. Gazons zijn als een golfbaan zo strak en onkruid is er niet te vinden. Ook broeden er verschillende soorten eenden en is er een speciale kast gemaakt om insecten in de winter te doen overleven. Bruggetjes, doorkijkjes en het glooiende landschap doen de rest, kortom een lust voor het oog. In het restaurantje is er koffie met huisgemaakte cakes en in de plantenkwekerij kun je plantjes kopen.

De tuinen zijn ingericht door het echtpaar Beth en Andrew Cattho in 1960. Het waren toen fruitkwekers, die op een terrein van ca 30 acres, er ca 12 acres geschikt was voor fruitteelt. Op het domein bevonden zich ook enkele hectaren pure woestenij, te droge of te natte grond, volledig overwoekerd met onkruid en bramen, en hier en daar een eik of wilg, kortom grond dat ongeschikt was voor de land-en tuinbouw. Het werd voor Beth Chatto een enorme uitdaging om van deze wildernis een ware Hof van Eden te maken. Er worden verschillende tuinen ingericht, waar onder een water tuin met daarbij behorende planten als Hosta, Hellebores en Astilbe, voor de kleuraccenten. Ook een schaduw tuin wordt er aangelegd onder een grote oude eik met ook daarbij weer de bijbehorende planten. De boomgaard wordt verkocht en er kwam een plantenkwekerij, waar men planten kan kopen tegen een eerlijke prijs en er komt een parkeerplaats. In de jaren 90 wordt er een stuk grond aangekocht, waarop ze de graven (droge) tuin aanlegt en Andrew steunt haar doordat hij zich als botanicus verdiept in planten met een natuurlijke herkomst en dat geeft een mooi en natuurlijk geheel aan de tuin. Inmiddels is het een echte 4 seizoenen tuin,waar vroeg in het voorjaar de bolgewassen bloeien, later nemen de vaste planten het over en in de herfst zijn het de zaaddragende planten die de tuin een fraaie aanblik geven. Ze heeft tientallen prijzen gekregen en vele boeken over haar werk geschreven. Ik heb de eer gehad de dame in levende lijve te mogen ontmoeten. Andrew is overleden, maar een kleinkind van haar zet haar werk voort.Op Mercea Island laat onze gids ons het strand, de oester kwekerij en de vissers- en zeil boten zien en verhaalt over de smokkelhandel van vroeger.

Na een heerlijke cappuccino en een brownie gaan we weer op pad, nu naar Mercea Eiland, waar de lokale gids Ian Baalam al op ons wacht. Hij wandelt met ons over het 18 km2 grote eilandje en laat ons het strand, de oester kwekerij en de vissers- en zeil boten zien en vertelt ondertussen over de levende handel in smokkelwaar, die er vooral vroeger was. Ook nu weer de karakteristieke huisjes, die er bijhoren en het staat ook bekend om zijn bandjes met zangers, die zeemansliederen zingen. Al lopend en pratend komen we aan bij het restaurant Caost Inn voor een lunch en de eigenaren zijn vriendelijke en gastvrije mensen.

Daar we in een visrijk gebied zijn, kies ik voor een gerecht met verschillende vis soorten en aangezien ik erge dorst heb kies ik nu voor water. De lunch is voortreffelijk en na een hartelijk afscheid gaan we in marstempo naar de bus, welke boven in het dorp staat en we maken ons op voor een bezoek aan Layer Marney Tower, een kasteel dat nog in privé bezit is .

Layer Marney Tower is een verborgen juweel, het grootste Tudor Palace poortgebouw van Engeland prachtig versierd met terracotta bouwstenen

We krijgen een rondleiding van de kasteelvrouwe, die zelf in een zijgedeelte van het kasteel woont. Layer Marney Tower is een verborgen juweel, het grootste Tudor Palace poortgebouw van Engeland. Prachtig versierd met terracotta bouwstenen is het één van de mooiste voorbeelden van baksteenarchitectuur in Europa, met een voor zijn tijd merkwaardig moderne vormgeving. Eén van de vroegste voorbeelden van baksteen in Engeland  (met zgn. metselaarstekens) sinds de Romeinse periode. Gebouwd onder het bewind van Hendrik de VIII midden 16e eeuw en rijkelijk gebruikmakend van renaissance terracotta sierelementen.

Vanuit boven in de toren is het genieten van een prachtig uitzicht over de landerijen. Het indrukwekkende kasteel met mooie bijgebouwen, landerijen met paarden en ook weer een prachtige tuin wordt ook verhuurd voor bruiloften (er is ook een kapel aanwezig) en partijen. Het is al laat en we gaan naar het Crowne Plaza Resort Colchester - Five Lakes om eerst wat op te frissen en ons op te maken voor een rondleiding door het hotel en daarna voor weer een uitstekend 3 gangen menu, maar nu met een heerlijk glas rode wijn.

Het Crowne Plaza Resort Colchester Five Lakes biedt een schilderachtig uitzicht, een overdekt zwembad, een spa en twee 18-holes golfbanen. Het is gelegen op 129 hectare platteland. Je kunt er genieten van een diner in het bekroonde restaurant. De grote kamers van het Crowne Plaza Colchester Five Lakes zijn voorzien van badkamer met bad, douche en luxe toiletartikelen. Deze kamers zijn ook voorzien van een satelliettelevisie en thee- en koffiefaciliteiten. Sommige kamers kijken uit op de tuin of de golfbaan. De health clubheeft o.a. een sauna, stoombad, spa bad en een goed uitgeruste fitnessruimte. Er zijn diverse behandelingen beschikbaar in de spa en er is een kapsalon. Het hotel ligt op 16 km van Colchester. De vliegvelden van Londen en Stansted liggen op een uur rijden van het hotel. Bij het hotel kunt u gratis beveiligd parkeren.

We maken de wandeling door een natuurgebied in Dedham, die vroeger iedere dag gemaakt werd door de beroemde schilder John Constablel.

Het bed is goed, want na een lange drukke dag is een goede nachtrust heel belangrijk en na een lekker ontbijt gaan we richting Dedham, waar de gids Ian weer op ons wacht voor een wandeling door Dedham en door een natuurgebied, het omvat het stroomgebied van de rivier de Stour. Een wandeling, die vroeger iedere dag gemaakt werd door John Constablel, een beroemde schilder, die leefde en werkte van 1776 tot 1837 en het wordt daarom ook wel Constable Country genoemd. Hij schilderde voornamelijk Engelse landschappen en nog zijn er huisjes en een botenhelling zichtbaar, die ook op zijn schilderijen voorkomen. Zijn doeken hangen nu in verschillenden musea over de hele wereld en zijn inmiddels een fortuin waard.

Audley End House and Gardens is gebouwd in de 16e eeuw voor Henry de VIII en is steeds door graven en koningen bewoond tot in de 19e eeuw.

We vervolgen onze reis en gaan voor een fotostop naar Finchinfield, een schilderachtig dorpje en op voor de lunch naar Cricketers in Clavering het restaurant waar Jaimie Oliver opgroeide en er het vak leerde. In Engeland moet je ook een keer Fish and chips eten en dan ook maar besteld, maar deze was wel heel erg lekker en er zat een heerlijk knapperig laagje om de vis, deze keer met een lekker glas witte wijn. We kunnen er weer tegenaan en gaan op pad naar Audley End House and Gardens.

Dit is een kasteel gebouwd in de 16e eeuw voor Henry de VIII en is steeds door graven en koningen bewoond tot in de 19e eeuw. Nu is de familie Neville de eigenaar. Het is een majestueus gebouw met een grote hal, zoals ieder ander groot huis en bevat vele kamers met ieder zijn eigen stijl en  een prachtig bewerkt plafond. De meubels zijn in iedere kamer anders en vaak helemaal aangepast aan het behang, zodat het patroon doorloopt van behang in stoel. Iedere kamer is een juweel op zich en ik heb me er met recht staan te vergapen aan zoveel pracht en praal. Er is een bibliotheek met duizenden boeken in allerlei talen en onderwerpen en dat alles keurig gesorteerd op een rij.Het is jammer dat er binnen niet  gefotografeerd mag worden, maar het boek dat we kregen geeft een prachtig overzicht van  de vele interieurs.

Na de rondleiding door het personeel  hebben we vrije tijd om zelf buitenom nog te kijken, te wandelen en te fotograferen. Om het kasteel in zijn geheel op de foto te krijgen moest er een stukje gelopen worden, maar ook de stallen en de tuin konden daardoor mooi mee genomen worden. De bijgebouwen met o.a. de keuken mocht weer wel op de foto gezet worden.Na een kopje koffie in het restaurant gaan we naar het hotel, waar we die nacht zullen doorbrengen. We dineren er met de Nederlandse manager Ella Snoep en weer is het eten voortreffelijk. Ik wist niet dat je in Engeland zo lekker kunt eten. Na een gezellige maaltijd zoek ik de kamer op en na wat aantekeningen gemaakt te hebben en wat berichten te hebben verstuurd, ligt het bed wel erg lekker en val dan ook onmiddellijk in slaap.

Het landelijke 4-sterrenhotel Down Hall Country House ligt op een prachtig landgoed van 45 hectare op de grens tussen Hertfordshire en Essex. Het heeft elegante kamers met uitzicht op de tuin en tennisbanen. Het moderne Grill Room Restaurant serveert internationale gerechten, bereid met groenten uit de eigen tuin van het hotel. Bij het Terras Restaurant kunt u buiten eten. Elke kamer van het Down Hall Country House Hotel beschikt over een flatscreen-tv en een marmeren badkamer. Verder is er nog een cocktailbar, gratis WiFi, een conferentiecentrum en gratis parkeergelegenheid.

We gaan naar de Wildwaterbaan Lee Valley White Water Centre, die tijdens de zomerspelen in 2012 het parcours was voor het onderdeel kanoslalom.

De volgende dag een vroeg ontbijt, want we gaan op tijd weg. We gaan naar de Wild water baan: Lee Valley White Water Centre. Daar kan worden geraft op de Olympische Baan, die tijdens de zomerspelen in 2012 het decor was voor het onderdeel kanoslalom. Op 9 december 2010 verzorgde prinses Anne de officiële opening van de wildwater faciliteit. Het project kostte 31 miljoen pond en was de eerste Olympische locatie die opgeleverd werd voor de Spelen te London.Daar aangekomen wordt er informatie gegeven over het hoe, wat en wat te doen tijdens het raften. Dit is aan mij niet besteed en besluit dan ook om foto’s van het geheel te maken., maar als fotograaf krijg je ook instructies en bovendien ook een lifevest aan. Om alle eventualiteiten uit te schakelen. Na vele instructies komt de boot in het water en probeert deze op aanwijzingen van een bedreven intructeur de hindernissen van de watervalletjes te nemen, wat nog lang niet gemakkelijk is.

Ondertussen trainen er Olympische kampioenen (zilveren medaille winnaar van Londen) er hun testrondjes en hele landenteams trainen er ook. Na veel gesoebat en veel lol, hebben ze hun rondes volbracht en moet er gedoucht worden en gaan we weer verder. Na deze inspanning is het tijd voor een goede lunch en die wordt dan ook in het Waltham Abbey Marriott geserveerd, bestaande uit een buffet, welke voorzien is van nationale en internationale gerechten. Een heerlijk toetje tot besluit en op naar een stadswandeling door Colchester met alweer Ian Baalam. Deze vertelt dat Colchester de oudste Engelse stad is en heel veel te bieden heeft. Op het hoogste punt van de heuvel in de binnenstad ligt Kasteel Colchester.

Colchester, de oudste stad van Engeland, heeft naast talloze historische bezienswaardigheden ook een nieuw cultureel centrum, de 'Gouden Maan'

Achter het kasteel is een park met glooiende grasvelden, dat tot aan de rivier de Colne loopt. In de tweede helft van de zestiende eeuw zijn er protestantse Vlaamse wevers naar Colchester gekomen. Ze vestigden zich in een wijk ten westen van het kasteel. In de wijk zijn enkele vakwerkhuizen te vinden en de wijk wordt ‘Dutch quarter’ genoemd. Door het centrum loopt de ‘High Street’. In de negentiende eeuw woedde er een grote brand in de High Street. Hierna zijn er veel Victoriaanse gebouwen opgetrokken, zoals het rijk versierde stadhuis. Aan deze straat zijn veel winkels te vinden. Aan de oostkant van de straat staat een 35 meter hoge watertoren. De bakstenen toren stamt uit 1883 en is vernoemd naar de Londense olifant Jumbo. In het centrum zijn verder een aantal kleine kerken te vinden, die uit de middeleeuwen stammen. Ook loopt er een oude stadwal met daarin een gat en een poort.

Ook is er een nieuw cultureel centum, de Gouden Maan genoemd, maar is al omgedoopt als Gouden Banaan. Een aantal kilometer ten westen van de stad bevindt zich een dierentuin. Door de hele stad staan dan ook giraffen in allerlei kleuren en maten. Een heel leuk aanzicht geeft dat Na afscheid van Ian te hebben genomen gaan we naar het Wivenhoe House Hotel, voor een rondleiding door het hotel en zien er verschillende kamers. Het is een nieuw hotel en ligt op het terrein van een universiteit, waar de leerlingen voor het hotel koken, serveren en het hotel verzorgen, kortom een Universitaire Hotelvakschool. Het laatste diner in Essex is ook dit keer weer uitstekend en ieder apart menu besteld is een waar schilderijtje op het bord. De tijd gaat dringen en helaas moeten we het dessert afmelden, want de boot de Hollandica, die ons weer naar huis brengt, wacht niet op ons. Na een hartelijk afscheid dus op naar de boot, waar we ook afscheid, met hartelijk zoenen, van Elli nemen, de Manager van Visit Essex, die deze dagen geweldig georganiseerd heeft.

We schepen in en na de douane controle gaan we naar de hut, om later nog even gezellig bij elkaar te zitten met een drankje en een hapje. Het is al laat als we de hut weer opzoeken voor de slaap. De volgende dag word ik weer gewekt door het centrale muziekje, want iedereen moet weer van boord. Na een ontbijt en daarna de koffer uit de hut te hebben gehaald, gaan we van boord en nemen afscheid van elkaar met de wetenschap dat we een prachtige persreis hebben gehad, die zeer goed georganiseerd was en waar we in een korte tijd veel en een gevarieerd Essex hebben gezien.Essex is ideaal voor een vakantie dichtbij en zeer gevarieerd. Je kunt er heerlijk fietsen en met de auto op de boot is vervoer heel gemakkelijk. Tuinen genoeg om te bewonderen en mooie kastelen te bezoeken, leuke stadjes te bekijken met hun oudheden en winkeltjes, ook is er strand en voor heerlijk eten ben je daar ook goed op zijn plaats. Overnachten kan in zowel in een van de vele mooie moderne- als in een van de authentieke hotels. Heerlijke vis gerechten en de hotels hebben goede nationale en internationale keukens. Wil je golfen? Geen probleem er zijn genoeg banen om een balletje te slaan en nog sportiever is er het Wild Water Centrum voor een ochtendje raften. Zo zie je maar, Essex heeft heel veel te bieden.

Met dank aan Visit Essex voor de goede ge-organiseerde persreis,House of Britain voor de uitnodiging en de redactie voor de opmaak en publicatie

Ook Essex bezoeken? Ga naar House of Britain: Aanbiedingen Essex of overzicht Hotels Essex

Meer informatie:

House of Britain: www. Houseofbritain.nlOntbijt op de pier in Harwich: www.milsomhotels.comBeth Cattho Gardens: www.bethchatto.co.ukLokale gids: Ian Baalam: www.guideeast.co.ukRestaurant op Mercea eiland: www.thecoastinn.co.ukLayer Marney Tower: www.layermarneytower.co.ukCrowne Plaza Resort Colchester: www.cpcolchester.co.ukCricketers in Clavering: www.thecricketers.co.ukAudle End House and Gardens: www.english-heritage.org.uk/audleyendLee Valley White Water Centre: www.gowhitewater.co.ukDown Hall Country House Hotel: www.downhall.co.ukWaltham Abbey Marriott: www.walthamabbeymarriott.co.ukWivenhoe House Hotel: www.wivenhoehouse.co.ukVisit Essex: www.visitessex.com

Profiel Ria Peerdeman

 

 

Het Engelse graafschap Essex toont graag haar beroemde tuinen en landgoederen

Door: Ria Peerdeman

Het voor mij onbekende Graafschap Essex ligt ten noord-oosten van Londen en grenst met de oostkust aan de Noordzee. De hoofdstad is Chelmsfort. Tijdens de voorbereiding op de trip lees ik dat het een glooiend landschap heeft. Verder is er tuinbouw en melkveehouderij en aan de kust visserij en toerisme. Harwich is een belangrijke havenplaats voor het verkeer naar het vaste land in Europa. Londen is een uurtje rijden van Essex en daardoor een forensen gebied voor de Londenaren, die rustig willen wonen. Het is fascinerend om vanaf het dek de afvaart te zien. Langzaam wordt het donker en aan de oevers gaan de lichten aan. Op maandag 10 juni 2013 om 18.30 verzamelen we in de hal van ...

Lees verder
Historie, natuur, steden, zee en strandÂ…all in the game

Door: Ecktiv Redactie

Bruisende oude steden als Oxford, Canterbury of Winchester. Met het hele gezin de Engelse ...

Lees verder
Zuid Oost Engeland

Door: Ecktiv Redactie

Het graafschap Kent is zo groen en lieflijk dat het wel the garden of England genoemd wordt. ...

Lees verder
De afwisselende kustlijn heeft een verrassend warm klimaat

Door: Ecktiv Redactie

Aan zee en strand geen gebrek in South East England. De kustlijn is een bonte afwisseling van ...

Lees verder

- Advertentie -