Wales the alternative way, ook weer in 2014

Anne van der Feest ( Spotter op BiB sinds Juli 2009 ) ging op uitnodiging van Verkeersbureau Visit Wales mee op persreis met als aanleiding de World Alternative Games 2012. Ze maakte kennis met de landelijke schoonheid en sportieve eigenzinnigheid van deze Britse regio. Wie wil kan dit jaar in Wales weer de Spelen van 2014 meemaken. Anne gaat zo weer.....lees haar verhaal.

Door: Anne van der Feest

Wales is prachtig en heeft veel te bieden. Van een bijna oneindige kustlijn, via nationale parken en de rijke cultuur naar lieflijke dorpjes in het groen. Wie rust en ruimte zoekt vindt het in Wales, maar ook voor de actieve en sportieve avonturier is het een ideale vakantiebestemming. De komende dagen zijn we vooral aan de kust, waar we deelnemen aan enkele bijzondere outdoor activiteiten, een bezoek brengen aan historische plekken en tenslotte een deel van de Alternatieve Wereld Spelen meemaken. En dat alternatieve, dat net even anders dan anders, maakt mij als actieve natuurliefhebber in een klap fan van Wales.

The World Alternative Games in Llanwrtyd Wells. De meest vreemde “takken van sport” komen hier drie wekenlang voorbij.

De Olympische spelen waren in Londen, de World Alternative Games 2012 in Llanwrtyd Wells. De meest vreemde “takken van sport” komen hier drie wekenlang voorbij. Denk aan: office chair slalom, bog snorkelling, backward running, finger jousting, russian egg roulette, worm charming, stiletto race en niet te vergeten wife carrying. Unusual en quirky events staat er in de aankondiging, dat klopt ook. Geen idee wat te verwachten bij het grootste deel van deze spelen. Het is maar goed dat er uitleg en foto’s in het programmaboek staan, maar dan nog, zoiets bedenk je toch niet….. Toch wel. De meeste van deze spelen zijn bedacht in de pub met een paar flinke pints bier, maar dan heb je ook wat. Veel ideeën die zo beginnen halen de avond niet, maar hier is dat anders gelopen. Het valt op dat er deelnemers uit verschillende delen van de wereld naar Wales gekomen zijn, speciaal voor deze spelen. Dit jaar worden de World Alternative games 2014 weer gehouden.

Meer over de World Alternative games 2014 >

Zie de lijst met bijzondere evenementen >

  

Een bellenblaas- en knikkerkampioenschap lijkt wat simpel, maar fanatieke deelnemers zijn er altijd, ook hierbij.

De pancake race is vooral erg grappig. Bij egg throwing halen we als Nederlandse teams medailles binnen. Een gooit, de ander vangt, tot het ei breekt en dan…..ach, ei is goed voor je haar….. lol hebben we er zeker om, de omstanders trouwens ook. Ook bij finger jousting schoppen twee teamgenoten het tot de finale, goud en zilver gaan mee terug naar Nederland. Hier staan twee deelnemers tegenover elkaar in een cirkel. Ze geven elkaar een hand met rechts en steken hun wijsvinger daarbij uit. Met de handen vast en de vinger naar elkaar is het de bedoeling met de eigen vinger de ander te prikken. Het lijkt op worstelen als je ziet hoe de deelnemers bewegen, het prikken lijkt weer op schermen. Met het raken van je tegenstander scoor je punten. De verschillende lichaamsdelen staan voor een verschillend aantal punten. Na drie rondes van 1 minuut is er een winnaar. Kwartfinale halve finale en finale. Voor de omstanders is het ook erg apart om te zien.

 

 

 

In een moerasachtige sloot met zwemvliezen en een snorkel proberen zo snel mogelijk naar de overkant te komen

Een grote uitdaging is bog snorkelling. In een moerasachtige sloot met zwemvliezen en een snorkel proberen zo snel mogelijk naar de overkant te komen, daar het water uit en in een aangrenzende sloot weer terug, hilarisch om te zien, ook zonder een biertje op. Wife carrying blijkt ook een serieuze zaak, er zijn wereldkampioenschappen in deze takken van sport, mensen trainen er voor en zoeken over de hele wereld om de juiste wedstrijdpartner te vinden. En niet alleen omdat je als prijs het gewicht van de vrouw die je draagt in bier uitgereikt krijgt…. Een van ons team wil graag meedoen aan bog snorkelling. Het blijkt deze dag een triathlon te zijn. 7½ miles hardlopen door de heuvels rond Llanwrtyd, daarna 2 lengtes van 60 yard onderwater snorkelend door het moeras, en eindigen met 19 mile mountain biken met onderweg technische elementen.

 

 

 

 

Met het 'Wales Coastalpath' is Wales het eerste land met een ononderbroken kustpad langs de gehele kust. Op 5 mei 2012 in gebruik genomen.

Veel tijd en goede wandelbenen? Dan is het Wales Coastalpath een aanrader. Wales is het eerste land met een ononderbroken kustpad langs de gehele kust. Op 5 mei 2012 is het pad volledig aaneengeschakeld en in gebruik genomen. Vanaf het vliegveld van Cardiff meteen beginnen aan de wandeling om na 1400 km aan te komen in Queensferry. Natuurlijk is het pad opgedeeld in etappes van verschillende lengtes die al naar gelang de wandelervaring met één of meer per dag kunnen worden afgelegd. Het hangt af van het getij of er al dan niet over het strand gelopen kan worden. Met een getijverschil van soms 9 meter verandert het landschap bijna letterlijk onder je voeten. Wanneer je niet over het strand kunt lopen is geprobeerd het pad zo dicht mogelijk de kustlijn te laten volgen. Het is een uitdaging om de wandeling in een of meerdere vakanties te doen.

 

Coasteering: laat je meevoeren door de stroming, klim op rotsen, spring van kliffen, zwem door grotten en spot onderweg wat zeehonden of watervogels.

Onderweg toe aan een andere uitdaging? Dat gaat zeker lukken op het traject van het Pembrokshire coastpath. Daar is het namelijk mogelijk een verfrissende duik in zee te nemen. Preseli Venture helpt je aan een adrenalinekick tijdens coasteering. Coasteering is in de jaren 90 van de vorige eeuw als commerciële activiteit in opkomst geraakt. Het is een combinatie van activiteiten die eigenlijk al jaren los van elkaar werd beoefend. Een vorm van buitenspelenspelen in zee voor durfals. Laat je meevoeren door de stroming, klim op de rotsen, spring van kliffen, zwem door grotten en spot onderweg nog wat zeehonden of watervogels. Vooraf lijkt het misschien ruig en heftig. Onderweg merk je dat de crew goed op je let en met de veilige kleding is het prima te doen. De blauwe plekken zijn ondergeschikt aan het plezier en de geweldige ervaring van deze sport.

 

Bij de eco lodge van Preseli Venture worden de wetsuits, helmen en zwemvesten uitgedeeld. Na een controle of alles goed zit en de outfit volledig is kan de tocht naar zee beginnen. Op het kiezelstrand nog een duidelijke uitleg en dan het water in. Het is hoog tij, dus meteen zwemmen. Grote golven, aardige stroming. Het is vooral de bedoeling de golven en stroming het werk te laten doen, dat vergt een stuk minder inspanning dan maar blijven zwemmen. De rotsen zijn stijl, maar goed te beklimmen. Springen is daarna een uitdaging en geeft een kick. Bij het grotzwemmen is het met het hoge water een keuze, de grot uit bij een golf is onder water duiken en door het gat gaan of wachten en dan snel boven water door het gat, goed timen dus. Nog een aantal keer weer klimmen en springen en ook nog even door de golven heen en weer geschud worden in een baai. Zo voelt het dus voor een paar sokken in de wasmachine? Best wel lekker eigenlijk.

Dan de grote klim, eerst de rotsen, dan via het gras de rest van de heuvel op om pas boven weer op een wandelpad te komen wat terugvoert naar de startplaats.

 

Visit wales. Holidays Unpackaged. Coasteering webisode from darren Wright on Vimeo.

 

De bluestones, een plaatselijk voorkomend gesteente, is ook het gesteente dat in de binnenste cirkel en innerlijke hoefijzer van Stonehenge voorkomt.

Even tot rust komen na zoveel (in)spanning. Er is heel veel erfgoed in Wales en aan alles zit wel een mooi verhaal. Zo ook aan Pentre Ifan Burial Chamber. De grootste neolitische dolmen dateert uit ongeveer 3500 voor Christus en is goed bewaard gebleven. De bluestones, een plaatselijk voorkomend gesteente, is ook het gesteente dat in de binnenste cirkel en innerlijke hoefijzer van Stonehenge voorkomt. Het is nog steeds een mysterie hoe het van west Wales naar Stonehenge is verplaatst. Loop drie keer met de klok mee om de dolmen en in je droom zie je met wie je gaat trouwen. Loop drie keer tegen de klok in en je krijgt een nachtmerrie….. De kerk van Saint Brynach in Nevern heeft ook een verhaal. Naast het Nevern Cross staat hier ook een eeuwenoude boom die al heel lang bloedt. Een rood sap komt uit de bast en geeft stof tot nadenken.


Coracle sailing op de rivier de Teifi. Een coracle is een traditionele, zelfgebouwde vissersboot, voortbewogen door de stroming van de rivier en een enkele peddel. De Teifi coracle heeft een vlakke bodem, het is ontworpen voor een ondiepe rivier met stroomversnellingen. Teifi coracles worden gemaakt van lokaal gekapt hout - wilg voor de latten (lichaam van de boot), hazelaar voor het weefsel, knap is dat er geen spijkers worden gebruikt. De vissers dragen hun boot als een soort schildpadschild en lopen zo stroomopwaarts, beide aan een kant van de rivier. Met een visnet tussen de boten zakken ze de rivier af en vangen zo hun vis. Een aantal vissers heeft hier nu nog steeds een vergunning voor en gaan nog bijna dagelijks binnen het seizoen op pad. Als kajakker heb ik wel een klein voordeel bij het varen met een coracle. Evenwicht en peddelen is mij niet vreemd. Wel vreemd is het om de peddel voor de boot te moeten houden om vooruit te komen. Techniek wint het van kracht, maar het lukt vrij snel en een van de vissers duwt mijn bootje in de stroming. Dan merk je hoe gemakkelijk en snel het gaat, ook hoe wendbaar een coracle is. Meer dan op tijd weet ik de boot aan de kant te krijgen en niet door de stroming meegenomen te worden richting iets verderop gelegen waterval.

 

In Henllan kan dat met de stoomtrein van Teifi Valley Railway. Een heen en weer lijn over smalspoor door het bos naar de Teifi rivier.

Over land is het leuk reizen met een stoomtreintje. In Henllan kan dat met de stoomtrein van Teifi Valley Railway. Een heen en weer lijn over smalspoor door het bos naar de Teifi rivier. Daar is het einde van de lijn, tenminste, het spoor gaat aan de overkant van de rivier door, maar de helft van de brug ontbreekt. Het is nooit hersteld, een gedwongen eindpunt dus eigenlijk. Hier gaat de loc van achter naar voor en is er even tijd om hier naar te kijken of te genieten van het uitzicht over de Teifi rivier. Op de weg terug nog een stop om langs een smal pad de waterval te bewonderen. Alle wagons hebben een vrouwennaam, grote sponsors of vrijwilligers die al heel lang bij het spoor werkzaam zijn mogen hun naam aan een wagon geven, zolang het dames zijn. Dat is een oude traditie en die wordt in ere gehouden. Als een wagon in restauratie gaat kan het zijn dat er een nieuwe naam op komt te staan. Vrijwilligers zorgen voor behoud en onderhoud van het materieel en omgeving van het spoor.

 

 

 

In Pumsaint ligt de Dolau Cothi Gold Mine. In deze mijnen waren de Romeinen al actief in hun jacht naar goud.

Een ander soort spoor werd gebruikt in de goudmijnen van Wales. In Pumsaint ligt de Dolau Cothi Gold Mine www.nationaltrust.org.uk/dolaucothi-gold-mines In deze mijnen waren de Romeinen al actief in hun jacht naar goud. Nadat de Romeinen vertrokken is de mijn honderden jaren niet in gebruik geweest. Pas in de Victoriaanse werd er weer naar goud gezocht. Het gesteente, quartz, bevat het goud. Het is een erg dure klus om het weinige goud uit de enorme steenmassa te halen. Hierdoor is de mijn sinds 1938 niet meer voor commerciële goudwinning in gebruik. De familie Johnes gaf het landgoed Dolaucothi in 1941 aan de National Trust. Wales goud heeft een mooie roze-achtige kleur. Leuk om te weten is dat de trouwring van het koninklijk koppel William en Kate gemaakt is van Wales goud. De omgeving van de mijn is ook erg mooi, het is 2500 hectare groot en omvat niet alleen de mijnen, maar een groot hoogland landgoed. Deze bevat negen huurder boerderijen en 24 huurder huisjes, veel oude eiken sieren het landschap.

 

Dank aan Karin en Rob van Visit Wales voor de goede zorgen, al het regelwerk, de prachtige reis en alles wat deze dagen tot een onvergetelijke tijd heeft gemaakt. Natuurlijk ook dank aan Mike van Dragon Tours, de gids met het vele geduld en de prachtige verhalen over de omgeving. En BiB Bestemminginbeeld, dank dat jullie mij hiervoor hebben aangemeld, het was een avontuurlijke, actieve, bijzondere en ook grappige ervaring in een mooie omgeving.

 

Alternatieve overnachtingen

Wolfscastle Country House in Wolfscastle is een gastvrij en sfeervol hotel. Een voormalige pastorie genesteld in de weelderige Midden Pembrokeshire platteland. Wolfscastle komt aan zijn naam door een steengroep in de omgeving die lijkt op een naar de maan huilende wolf. Kruip door sluip door gangetjes leiden naar mooie en goed verzorgde kamers. Ook het eten is er heerlijk en goed verzorgd. Vriendelijk en behulpzaam personeel. Een prima gelegenheid voor zowel de zakelijke reiziger als de toerist die er neerstrijkt.

Cliff Hotel in Gwbert ligt op een prachtige locatie direct aan de kust. Nette kamers, goed eten. Een hotel wat vooral bij ouderen erg in trek is.

Lasswade Country House in Llanwrtyd Wells is een zeer gastvrij en sfeervol hotel. Keurige kamers met een gezellige sfeer en een fraai uitzicht. Met 8 kamers is het hotel niet groot, maar juist daarom is er veel aandacht voor de gasten. Het gevoel bij de eigenaar op visite te zijn is sterk. Het eten is erg goed en met liefde gemaakt met steekproducten. Aan de vegetariër is zeker gedacht, geen “dan doen we wel iets gemakkelijks”, maar een volwaardige klasse maaltijd. Groen, duurzaam en biologisch staat hoog in het vaandel in het hotel.

 

Meer over de World Alternative games 2014

Zie de lijst met bijzondere evenementen

Meer info over Wales: www.visitwales.com

Meer over outdoor activiteiten in Wales: www.dragon-tours.com

Meer info over het Wales Coastalpath: www.walescoastalpath.gov.uk

Wales the alternative way, ook weer in 2014

Door: Anne van der Feest

Wales is prachtig en heeft veel te bieden. Van een bijna oneindige kustlijn, via nationale parken en de rijke cultuur naar lieflijke dorpjes in het groen. Wie rust en ruimte zoekt vindt het in Wales, maar ook voor de actieve en sportieve avonturier is het een ideale vakantiebestemming. De komende dagen zijn we vooral aan de kust, waar we deelnemen aan enkele bijzondere outdoor activiteiten, een bezoek brengen aan historische plekken en tenslotte een deel van de Alternatieve Wereld Spelen meemaken. En dat alternatieve, dat net even anders dan anders, maakt mij als actieve natuurliefhebber in een klap fan van Wales. The World Alternative Games in Llanwrtyd Wells. De meest vreemde ...

Lees verder
The Wales Coast Path: uniek wandelpad dat 1400 km lang de kust van Wales volgt

Door: Anne van der Feest

In september 2012 ging Anne van der Feest op uitnodiging van Verkeersbureau Visit Wales mee op ...

Lees verder
Coasteering in Wales een sensationele ervaring

Door: Anne van der Feest

Coasteering is een van de meest avontuurlijke sporten van het moment, een volledig op adrenaline ...

Lees verder
Gastvrij, bergachtig, ruige natuur, veel outdoor en een lange kustlijn

Door: Ecktiv Redactie

Croeso i Cymru… de Welsh heten je van harte welkom. Het is een trots, vriendelijk en ...

Lees verder
Wales

Door: Ecktiv Redactie

Wales is het land van de mythische koning Arthur en tovenaar Merlijn. Van Offa’s Dyke, een meer ...

Lees verder
Leg aan in een van de vele schilderachtige dorpen

Door: Ecktiv Redactie

In Wales ligt het tempo aangenaam laag. Een leuke manier van reizen is per kanaalboot. Met ...

Lees verder

- Advertentie -