De Camargue: Het ‘Wilde Westen’ in Zuid Frankrijk

Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen reizen veel door het zuiden van Frankrijk en hebben samen ook een aantal reisgidsen geschreven. Deze Blog doet verslag over de Camarque, het uniek moerasgebied en delta van de Rhône. Bekend om zijn wilde paarden en flamingo's. En als historische plek waar ooit kruistochten werden voorbereid.

Door: Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

Met zijn verzengende hitte, ruige landschap, kleine pueblos en dieren, is de Camargue het ‘Wilde Westen’ van Zuid-Frankrijk. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en zelfs op wilde paarden rijden. Klim in het zadel en ga mee op ontdekkingsreis door de moerassen en zoutvlakten van dit ‘godverlaten’ oord.

Aigues-Mortes dankt zijn naam aan het feit dat het op moerasgebied is gebouwd. In deze woestenij wilde eeuwenlang niemand wonen.

Onze eerste bestemming klinkt in het Frans veel exotischer dan in het Nederlands: Aigues Mortes oftewel dood water. Het middeleeuwse stadje ligt op de meest westelijke punt van de Camargue. Van buitenaf lijkt het op een enorm fort, omringd door ontzagwekkende vestingmuren.

Een fata morgana. Aigues-Mortes dankt zijn naam aan het feit dat het op moerasgebied is gebouwd. In deze woestenij wilde eeuwenlang niemand wonen, behalve de vele ziekte dragende insecten. Tot in de 13e eeuw de roemruchte Orde van de tempeliers in opdracht van koning Lodewijk IX een haven bouwde in het onherbergzame oord. Dit alles met als doel om op kruistocht te kunnen gaan naar het Midden-Oosten. Het was een ongelofelijke onderneming, maar uiteindelijk verrees er een haven uit het moeras als een soort fata morgana.

Gezellig druk. Met haar smalle straatjes en reusachtige muren waan je je in Aigues-Mortes in de middeleeuwen. De reusachtige Tour Constance torent boven alles uit. Het geeft toegang tot de stadsmuren die een schitterend uitzicht bieden op de omgeving. De zilte geur van zout en zee is nooit ver weg. Tegenwoordig wordt het centrale plein, het liefelijke Place Saint Louis, gedomineerd door terrassen en schaduwrijke platanen. In het midden staat de Heilige Lodewijk op zijn sokkel naar de vele toeristen te kijken die genieten van drankjes en hapjes. Het is druk, maar gezellig druk.

In de Camargue worden nog altijd volop stierenvechten gehouden, en anders dan in Spanje, gelukkig zonder dodelijke afloop.

Vreemde vogels en stiergevechten. Naast de vele toeristen trekt het deltagebied van de rivier de Rhône vele vogelsoorten aan, waaronder flamingo’s. Meer dan 10.000 roze flamingoparen broeden hier op de enige plek in Europa. Behalve de zwermen vogels is het gebied bekend om zijn ruige taureaux; stieren. In de Camargue worden nog altijd volop stierenvechten gehouden -gelukkig- zonder dodelijke afloop. Overal vind je nog arena’s, zoals in onze volgende bestemming; het kustplaatsje Saintes Maries de la Mer.

Het plaatselijke kerkje is gewijd aan de drie Maria’s en Zwarte Sara, die de schutspatrones is van de zigeuners.

Saintes Maries de la Mer. Saintes Maries de la Mer ligt op de meest zuidelijke punt van de streek. Alle gebouwen zijn geschilderd in een oogverblind wit en het stadje doet denken aan de pueblo blancos in Spanje. Maria Magdalena zou er na de kruisiging van Jezus met twee andere Maria’s en de donkergekleurde Sara zijn aangespoeld in een lek zeilbootje. Het plaatselijke kerkje is gewijd aan de drie Maria’s en Zwarte Sara, die de schutspatrones is van de zigeuners. Bovenop de kerk heb je een fantastisch uitzicht op de zee, het stadje en de schitterende blauwe wateren van de Middellandse Zee. Het pittoreske plaatsje is nog altijd een bedevaartsoord voor Sinti en Roma, die niets liever doen dan toeristen de toekomst voorspellen.

Al eeuwen leven de stoere kleine witte paarden in half wilde kuddes in het drasland. Bij veel boeren en hotels kun je zo’n paard huren.

Camarguepaarden. Als laatste mogen we de wilde Camarguepaarden natuurlijk niet vergeten. Al eeuwen, leven deze kleine, stoere paarden in half wilde kuddes in het drasland. Bij veel boeren en hotels kun je zo’n paard huren om – onder begeleiding – een tocht te maken naar plekken die met de auto en zelfs met de fiets of wandelend onbereikbaar zijn. De paarden zijn mak, dus iedereen kan mee! Dus stijg op ‘Wild West’ liefhebbers en ga genieten!

Wandelen en Fietsen in de Camarque. Omdat de Camargue overwegend vlak is, leent het zich prima voor lange fietstochten. Vanuit Saintes Maries de la Mer gaan diverse fietsroutes door het bijzondere natuurgebied. Autour des Saintes Maries is een aanrader; een route van bijna 25 kilometer langs boerderijen in typische Camargue-stijl. Je komt ook langs drassige, groene rijstvelden waar de lokale –zwarte- rijst wordt verbouwd. Rijst en andere lokale producten zijn overal te koop. Behalve fietsen kun je hier ook geweldig wandelen. Een aanrader is het Zoutpad, langs de zoutpannen van de Camargue en het Rijstpad.

Elk jaar op 24 en 25 mei vindt in Saintes Maries de la Mer een kleurrijk zigeunerfeest plaats. Het standbeeld van de Zwarte Sara, de beschermheilige van de zigeuners, wordt dan ter zegening naar zee gedragen. Een bonte gebeurtenis waarbij zigeuners uit de hele wereld naar Saintes-Maries-de-la-Mer komen.

David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot hebben twee cultureel-historische reisgidsen over Frankrijk geschreven: Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc ( Dominicus themagidsen ).

Zij begeleiden ook reizen op basis van hun boeken. In september is de reis 'Sporen van de tempeliers in de Champagne'. Kijk hier voor meer informatie.

Nazomeren in Frankrijk: van langste wijnroute tot luxe boomhut

Door: Ecktiv Redactie

Val de Loire: Voluit genieten op de langste wijnroute van Frankrijk . De Loire is niet alleen de langste ‘ongetemde’ rivier van Europa, maar eindigt ook in de vallei met de langste wijnroute van Frankrijk. Meer dan 800 km slingert de route, met pijlen aangegeven, door het glooiende landschap van het ene dorpje naar het andere. En van wijnkelder naar kasteel. Door beroemde wijngebieden als Anjou, Sancerre en Muscadet. Wandelend of fietsend maak je gebruik van de kleinere weggetjes dwars door de wijngaarden. Overnachten kun je in een van de vele romantische kastelen of natuurlijk op de campings, die in het naseizoen lekker rustig zijn. Een van de mooiste en meest ...

Lees verder
De Camargue: Het ‘Wilde Westen’ in Zuid Frankrijk

Door: Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen reizen veel door het zuiden van Frankrijk en hebben ...

Lees verder
Een ruim bemeten streek boordevol variatie aan de Middellandse Zee

Door: Ecktiv Redactie

De Languedoc-Roussillon strekt zich uit van de Rhône-vallei bij Orange tot de machtige Pic de ...

Lees verder
Superzandstranden en driehonderd zonnige dagen per jaar

Door: Ecktiv Redactie

De Languedoc-Roussillon heeft schitterend lange en brede zandstranden. Je bent er de koning te ...

Lees verder
Wining and dining, katharenkastelen en vestingstad Carcassonne

Door: Ecktiv Redactie

Zoveel zon, zoveel wijn. De Languedoc-Roussillon brengt voortreffelijke rode en roséwijnen ...

Lees verder

- Advertentie -