De Noordkaap van Corsica,
één van de mooiste kustwegen ter wereld

In de laatste twee weken van juni 2012 bezoekt Trude Hardeman Corsica, waarbij ze onder andere op Cape Corse één van de mooiste kustwegen ter wereld verkent en een paar unieke plaatsjes aandoet. Lees haar inspirerende verslag.

Door: Trude Hardeman

Na een overnachting in een hotel aan het strand in het kleine plaatsje Miomo vertrekken we in de vroege ochtend. Vandaag willen we 'Cape Corse' rijden. De kustroute over deze smalle Noordkaap van Corsica staat bekend als één van de mooiste kustwegen ter wereld en biedt tal van wandelmogelijkheden voor wandelaars van ieder niveau. De meeste wandelpaden op Cape Corse zijn het hele jaar begaanbaar en je komt op schitterend rustige plekjes. Even buiten de stad Bastia start Cape Corse. De weg slingert door een zeer afwisselend landschap. Je passeert kleine baaien in de diepte en ruige rotsen. Regelmatig rijd je door kleine pittoreske dorpjes.

De route is spectaculair met veel mooie uitzichtpunten. Een plaatsje Nonza op deze route is absoluut een bezoek waard.

Nonza ligt hoog op een steile helling boven de zee. Het lijkt alsof de huizen zich dapper aan de berg vastklampen. Nonza staat bekend om de tafonu die je echt moet zien. Het is een duizelingwekkend eenoog, een uitgehold indrukwekkend rotsblok. Het is een van de mooiste natuurmonumenten van Corsica, maar is niet erg bekend. En dat terwijl de uitzonderlijke vorm en ligging ervan zeer de moeite waard zijn. Naast de mooie ligging is Nonza een charmant plaatsje waar je op een terrasje heerlijk kunt eten met daarbij een schitterend uitzicht op zee.

In de kerk Sainte Julie is een naïeve schildering te zien van de gekruisigde heilige Julia, een vroegchristelijke martelares in Nonza geboren

Evenals op veel plekken op het eiland, vind je ook hier een mooie toren. Deze is echter niet zoals de meeste andere Genuees. Deze toren dateert uit de periode van Pasquale Paoli (18de eeuw), hij is een bezoek waard. Vanaf deze hoogte heb je een mooi uitzicht op Nonza en wijde omgeving. In de kerk Sainte Julie is een naïeve schildering te zien van de gekruisigde heilige Julia, een vroegchristelijke martelares die in Nonza geboren en gestorven zou zijn, zo vertelt de geschiedenis. 

Na Nonza uitgebreid te hebben bekeken en gefotografeerd, wordt het tijd om verder te gaan. We zijn nieuwsgierig wat Cape Corse verder voor ons in petto heeft. We vervolgen onze tocht en arriveren bij het plaatsje Pino. Hier besluiten we De Col St Lucie te nemen. Deze route brengt je aan de oostkant van het eiland. De twee zijden van de kaap zijn totaal verschillend. Aan de westkant worden de uitzichten bepaald door de uitzichten op Middellandse Zee. Aan de oostkant lopen de valleien glooiend af naar het water.Aan de oostkant bezoeken we het kleine havenplaatsje Luri, een prima uitgangspunt voor vele mooie wandelingen in de bergen.

Aan de oostkant bezoeken we het kleine havenplaatsje Luri. In de omgeving van Luri zijn veel wijngaarden te vinden. De Corsicaanse wijnen zijn overigens overheerlijk. Luri is een uitgangspunt voor vele mooie wandelingen in de bergen. De mooiste wandeling is een rondwandeling van vier uur, die over de waterscheiding van de kaap naar prehistorische graven en grotten voert. Na het bezoek aan Luri vervolgen we onze reis aan de oostkant van het eiland in zuidelijke richting.

Erbalunga is de authentieke marine van Cape Corse, een groepje huizen op een uitstekende rots met de ruïne van een Genuese toren.

Na de vele mooie panorama’s onderweg, komen we in Erbalunga. Dit is de echte en authentieke marine van Cape Corse, een groepje huizen op een uitstekende rots waarop ook de ruïne van een Genuese toren prijkt. Erbalunga is een prachtig gehuchtje waar veel kunstenaars zich hebben gevestigd. Dat is goed te begrijpen, want het is heerlijk om er door de straatjes te slenteren van dit pittoreske plaatsje. De haven en de omgeving er om heen is een fotogeniek plekje op dit eiland. Als je Corsica bezoekt, mag je deze plaats echt niet overslaan. Als je de complete route van Cape Corse wilt rijden, moet je hiervoor eigenlijk twee dagen uittrekken. Er is zoveel te zien.

Bastia ligt tegen de helling van een 900 m hoge berg, de ruggengraat van Cape Corse. Aan de haven ligt de barokke kerk Saint-Jean-Baptiste.

Wij beëindigen onze route Cape Corse in Bastia. Bastia is de hoofdstad van het departement Haut-Corse. Bastia ligt tegen de helling van een 900 m hoge berg, de ruggengraat van Cape Corse, die steil afloopt naar de zee. Aan de haven ligt de barokke kerk Saint-Jean-Baptiste. Dit is de grootste kerk van Corsica. Bastia is de minst toeristische stad van Corsica. Het is heerlijk om de omgeving van de Place Saint Nicolas te ontdekken. Hier proef je de echte Corsicaanse sfeer. In de bovenstad ligt de prachtige 16de eeuwse citadel van Bastia. Het is ook een absolute must om de streekproducten van het eiland uit te proberen. Zo worden er overheerlijke wijnen gebotteld van de druiven die de wijngaarden op het eiland geeft. Corsica heeft ook allerlei verschillende overheerlijke worsten en jams van eigen bodem.

Meer info over Corsica

Vakantiehuizen Corsica

Profiel Trude Hardeman

 

De Noordkaap van Corsica, één van de mooiste kustwegen ter wereld

Door: Trude Hardeman

Na een overnachting in een hotel aan het strand in het kleine plaatsje Miomo vertrekken we in de vroege ochtend. Vandaag willen we 'Cape Corse' rijden. De kustroute over deze smalle Noordkaap van Corsica staat bekend als één van de mooiste kustwegen ter wereld en biedt tal van wandelmogelijkheden voor wandelaars van ieder niveau. De meeste wandelpaden op Cape Corse zijn het hele jaar begaanbaar en je komt op schitterend rustige plekjes. Even buiten de stad Bastia start Cape Corse. De weg slingert door een zeer afwisselend landschap. Je passeert kleine baaien in de diepte en ruige rotsen. Regelmatig rijd je door kleine pittoreske dorpjes. De route is spectaculair met ...

Lees verder
Beschrijving Corsica

Door: Ecktiv Redactie

Subtropisch eiland van grote schoonheid met afwisselende natuur

Lees verder
Landschap Corsica

Door: Ecktiv Redactie

Zonzeker, op-en-top mediterraan en heerlijk geurend

Lees verder
Cultuur Corsica

Door: Ecktiv Redactie

Veel zeeplezier, een rijke historie en geboorteplaats van een beroemde Fransman

Lees verder

- Advertentie -