Corno's fotografietip 3:
Hoe fotografeer ik oude monumenten?

Het is mooi, statig en vaak groot. Maar ook oud, ééndimensionaal en vaak wat saai als je er een foto van maakt. Je kent ze wel: monumenten, oftewel kastelen, forten, oude huizen, enzovoort. Waar toeristen vaak in de weg staan, terwijl de zon juist verkeerd staat. Hier enkele tips hoe je deze monumenten toch wat extra’s kan geven, waardoor de foto net even iets meer wordt.

Door: Corno van den Berg

Een monument levert snel een platte foto op, zonder diepte, warmte of wat dan ook. Wie er enige ervaring mee heeft, zal weten dat je moet proberen van iets ‘doods’ iets ‘levends’ te maken. Ik was recent in het Franse Nantes om het beroemde Château des Ducs de Bretagne vast te leggen. Dit was ooit het kasteel van Anna van Bretagne, de enige vrouw in Frankrijk die met twee koningen getrouwd is geweest.

Ik ging extra vroeg op pad. En liep wat om het kasteel heen, verkende de vestingmuur, zocht naar details, karakteristieke ornamenten en meer. Maar het resultaat was wat beperkt. Natuurlijk maakte ik een foto van het geheel, maar het plein was te klein. Ik moest daarvoor drie foto’s maken en deze in Photoshop met elkaar verbinden. Het resultaat was niet bijzonder, althans naar mijn mening. De zoveelste foto van een monument, zonder diepte. In dit soort gevallen moest ik creatief met de omgeving zijn. Wat nog niet mee viel, ook al omdat het licht vrij hard was door de zon en de witte muren.

Iedereen droeg een zonnebril, die mooi weerspiegelden. Dus zocht ik een vriendelijk lachende dame op en vroeg of ik een foto van haar gezicht met bril mocht maken. Met de reflectie van het kasteel in de bril. Het was even zoeken, maar het lukte uiteindelijk. Sowieso is het slim om je medereizigers te gebruiken. Bijvoorbeeld als voorwerp om diepte in de foto te krijgen. Of als silhouet om een mooi contrast te krijgen. Of om de grootte van het gebouw aan te geven. Ik zag nog wel meer dingen en besloot om in de avond nog eens terug te gaan.

 

Het licht is het zachtst in de vroege ochtend of namiddag of vroege avond. De toeristen waren zo goed als weg en de zon was verdwenen achter de gebouwen. In het laatste licht zocht ik wat struiken die in speciale plantenbakken waren neergezet. De struiken waren maar een halve meter dik, maar konden toch mooi helpen. Even zoeken naar de compositie. Ik koos voor een staande foto, zodat de struiken een mooie omlijsting zouden geven. En besloot slechts een deel van het kasteel te nemen. Maar wel met torens en de ingang. Een simpele oplossing, maar vaak zeer bruikbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk mijn Nantes-reisverslag op: www.droomplekken.nl

De meest romantische steden van Frankrijk

Door: Kim Bergshoeff

Lille Deze vriendelijke stad in Frans Vlaanderen die natuurlijk vooral bekend is van de braderie die jaarlijks bijna 2 miljoen bezoekers trekt, is de rest van het jaar ook een waar winkelparadijs vol voorname gebouwen. Meer over Lille, plus VVV-info   Metz Frankrijks groene stad laat veel verschillende architectonische stijlen zien, waaronder die van het oudste nog in gebruik zijnde operagebouw. Populair is de overdekte markt waar je heerlijke steekproducten kan kopen en uitgebreid kunt lunchen. Meer over Metz, plus VVV-info   Parijs Natuurlijk is Parijs beroemd vanwege de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe, maar slenter eens door de artistieke wijk Le ...

Lees verder
Corno's fotografietip 3: Hoe fotografeer ik oude monumenten?

Door: Corno van den Berg

Het is mooi, statig en vaak groot. Maar ook oud, ééndimensionaal en vaak wat saai als je er ...

Lees verder
La douce France is groot en gevarieerd

Door: Ecktiv Redactie

Frankrijk... het grootste land van de EU laat zich niet zo maar eventjes beschrijven. Het is ...

Lees verder
Joie de vivre hebben de Fransen hoog in het vaandel

Door: Ecktiv Redactie

Joepie, we gaan naar Frankrijk! Dat wordt genieten. Ongedwongen nietsdoen of er juist lustig op ...

Lees verder
Eenvoudig buitenleven tegenover majestueuze pracht en praal

Door: Ecktiv Redactie

Frankrijk is een land van buitenactiviteiten. Kamperen is dan ook een favoriete manier om te ...

Lees verder
Een nachtje bij de boer

Door: Marlies Bax

Nee, we sporen niemand aan om zomaar bij een boer in bed te kruipen. We hebben het hier over ...

Lees verder

- Advertentie -