Route door het zuiden van het Sauerland

Door: Peter Daniëlse

Het Sauerland is een natuurrijke streek in het westen van Duitsland op nog geen 250 km. van de Nederlandse grens. Als jaren staat het bekend als een gebied waar veel Nederlanders voor een korte of juist langere trip naar toe gaan. Het klimaat is in de zomer heerlijk en in de winter zijn er vele mogelijkheden voor wintersport. Maar er is veel meer te doen.
De bekende wintersportplaats Winterberg, levert veel mogelijkheden, als je echter even ten zuiden doorrijdt dan kom je weer bij veel minder bekende, maar o, zo interessante plaatsen. Zoals het minder bekende wildpark in Frankenberg. Het is z’n 40 km. verderop. Je rijdt dwars door het woud, waarin bloeiende loofbomen worden afgewisseld door dennenbossen. Het park ligt net buiten het stadje. Als je aankomt lopen dan zie je gelijk al een aantal geiten die achter de hekken je komen begroeten. Luid mekkerend bedelen ze zo om eten. En dat is niet zo gek, want bij de ingang kan je uit een automaat een pakje voer kopen. Even later eten de geitjes uit je hand. Dan loop je zo door een houten deur met dranger het park in. Het is gratis en dat is op zich al bijzonder.

Volop Wild. Er zijn diverse roedels wild zoals: Rothwild, Swartsch wild en Dam wild. Vrij vertaald blijken er dus roedels (groepen) reeën, damherten, edelherten, wilde zwijnen, moeflons (berg schapen) en zelfs wilde katten, dassen en vossen te zijn. Het ligt in een klein dal wat op een ravijn lijkt. Beide hellingen bieden bovenaan mooie weiden en bossen. In het midden van het park is een grote uitkijkpost hoog opgebouwd. Hier kan je het park vanuit de hoogte bekijken.

Vakwerk en kuren. Vanuit Frankenberg rijd je nog eens 20 km naar Bad Wildungen, een vermaard kuuroord. Hier kan je parkeren bij het begin van de centrumstrasse. Dan zie je gelijk de prachtige vakwerkhuizen met mooie versieringen en een grote kerk op de achtergrond. Als je de straat doorloopt dan kom je bij de wandelpromenade. Dit een brede laan met aan weerszijden mooie grote villa’s, die of een restaurant zijn met terras of hotel. Het ziet er heel mondain uit. Aan het eind van de promenade is het grote Kuurhotel, wat nog het meest lijkt op ons Kurhaus in Scheveningen. Hier ligt even verder het kuurpaleis en een groot kuurpark, met mooie bloemperken. In het midden is een museum, congresgedeelte en een heuse waterbron die completeert het geheel. Nadat je van het geneeskrachtige water geproefd hebt, ga je weer verder. Je verlaat de stad en rijdt verder naar het plaatsje Fritzlar, een plek waar veel cultuur te vinden is. Ook hier rijd je naar het centrum en moet je via een verdedigingmuur en een paar stadtorens naar binnen. In het centrum aangekomen, kijk je je ogen uit. Wat een geweldig mooie vakwerkhuizen staan hier op een pleintje bij elkaar. Het schijnt tot het jaar 1300 terug te gaan met al die nauwe steegjes erom heen. Er is een historische fontein in het midden. Het pleintje heeft een paar gezellige terrasjes en je kan ook een beetje drentelen door de steegjes en de huizen bewonderen. Er zijn diverse musea en ook een Dom, met 4 mooie gebrandschilderde ramen die uit vele kleine ruiten bestaan. Na al dat moois rijd je de mooie route weer terug. Een leuke dagtocht in minder bekende plaatsen en heel afwisselend.

 

Parels zoeken in het Sauerland

Door: Peter Daniëlse

Op het zonovergoten terras van Landhaus Klockener in Dorntholthausen, ontmoet ik Jeroen Tepas, de Tourismus Manager van de gemeente Sundern in het Sauerland. Hij vertelt mij dat er in zijn regio meer dan 90 km. aan wandelwegen zijn uitgezet. Het is een bos-weide gebied met toppen op 600 meter hoogte. En daarmee behorend tot de hoogste bergen in het Sauerland. Hotels, landhausen en vakantiewoningen, zorgen voor een mooie diversiteit aan onderkomens. Maar ik wil natuurlijk weten wat er allemaal te zien en te doen is. Uiteraard wandelen.... en in de winter zelfs wintersport, maar wat weten we nog niet? En snel komen er een aantal 'Pareltjes' op tafel. We danken Jeroen en gaan snel op ...

Lees verder
Route door het zuiden van het Sauerland

Door: Peter Daniëlse

Het Sauerland is een natuurrijke streek in het westen van Duitsland op nog geen 250 km. ...

Lees verder
Veel te ontdekken in het Sauerland park

Door: Peter Daniëlse

In 2010 werd er een Floriade in een voormalige kazerne in het plaatsje Hemer gerealiseerd. ...

Lees verder
Winterberg ook zomers een paradijs

Door: Peter Daniëlse

Een van de bekendste plaatsjes in het Sauerland is ongetwijfeld Winterberg. In de winter ...

Lees verder
Brilon de Waldstad

Door: Peter Daniëlse

Op weg naar bestemmingen als Willingen en Winterberg in het Sauerland, zal je bijna altijd langs ...

Lees verder
Op zoek naar de bron van de Diemel

Door: Peter Daniëlse

Een idee voor een leuke, niet al te zware wandeling. In het plaatsje Usseln, 5 km naast ...

Lees verder
Alten Testament

Door: Peter Daniëlse

Onder deze titel presenteren 12 samenwerkende dorpen zich in het Sauerland. Een prachtgebied met ...

Lees verder
Een oase van stilte en Erholung vlak achter het Ruhrgebied

Door: Ecktiv Redactie

Naturpark Bergisches Land. Naturpark Ebbegebirge. Naturpark Arnsbergerland. En nog veel meer! ...

Lees verder
Het landschap is eerder streng en ruig dan lieflijk en vertederend

Door: Ecktiv Redactie

Lang weekend of midweek weg? Sauerland! Je bent er zo. Arnhem, Oberhausen, Dortmund en dan ...

Lees verder
Wandel-, fiets- en skimogelijkheden en grote steden in de buurt

Door: Ecktiv Redactie

De berg Kahler Asten bij Winterberg meet ruim achthonderd meter. Skicondities kunnen in dit deel ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -