Parels zoeken in het Sauerland

“Sttt… stil nou. Hoezo dan? Luister dan. Nou, ik hoor niks. Dat is ‘m het nou juist. Je hoort hier niks anders dan de stilte”. Zo ongeveer ging de conversatie tijdens een wandeling langs de Almensheid, vlakbij het Oude Testament dorpje Altenhellenfeld. Een reeks van 12 dorpen die samen een fantastisch wandelgebied vormen. En als BiB-Ambassadeur van het Sauerland moet ik de Parels zoeken, die hier volop te vinden zijn.

Door: Peter Daniëlse

Op het zonovergoten terras van Landhaus Klockener in Dorntholthausen, ontmoet ik Jeroen Tepas, de Tourismus Manager van de gemeente Sundern in het Sauerland. Hij vertelt mij dat er in zijn regio meer dan 90 km. aan wandelwegen zijn uitgezet. Het is een bos-weide gebied met toppen op 600 meter hoogte. En daarmee behorend tot de hoogste bergen in het Sauerland. Hotels, landhausen en vakantiewoningen, zorgen voor een mooie diversiteit aan onderkomens. Maar ik wil natuurlijk weten wat er allemaal te zien en te doen is. Uiteraard wandelen.... en in de winter zelfs wintersport, maar wat weten we nog niet? En snel komen er een aantal 'Pareltjes' op tafel. We danken Jeroen en gaan snel op pad.

 

'Aan de westzijde van de Sorpersee kun je het meer volgen tot het leuke plaatsje Langscheid. Bijzonder is de mooie boulevard.'

Er zijn diverse auto- en fietsroutes en een daarvan gaat langs de Sorpersee. Een meer van 14 km omtrek met wandel-en fietspaden. Er zijn meerdere campings langs het meer en als we er even later zelf naar toe rijden ontdekken we de stilte en de geur van het woud. Dat gecombineerd met mooie uitzichtpunten, zorgt al snel voor een vakantiestemming. Aan de westzijde kun je met de auto het meer volgen en aan het einde daarvan kom je bij het leuke plaatsje Langscheid. Direct aan het meer gelegen. Bijzonder is de mooie boulevard, die je hier niet verwacht. Met de sjieke hotels erbij zou je dit wel een mondain plaatsje kunnen noemen. Hier is ook de ligplaats van de rondvaart boot. Voor 7 euro vaart men je van de noordkant naar het zuiden en weer terug. Een rondje van een uur. Het meer heeft diverse inhammen en zo kun je leuke plekjes ontdekken.

 

'In de Altstad van Arnsberg zien we het oude Rathaus en vele vakwerk huizen, die gek genoeg bijna allemaal rond 1650 in brand hebben gestaan.'

Wij rijden inmiddels verder en komen bij het shopping plaatsje Neheim aan. Dit is ‘the place to be’ als je van shoppen houdt. Al snel zoeken we de rust weer op van het echte Sauerland en die vinden we bij de Altstad van Arnsberg. Hier zien we het oude Rathaus en vele vakwerk huizen, die gek genoeg bijna allemaal rond 1650 in brand hebben gestaan. De Altstad ziet er als een sprookje uit. Met een stadstoren die gelijk als poort dienst doet en uiteraard, naar goed Duits gebruik, met een fontein erbij. Ook nemen we een kijkje bij het 300 jaar oude klooster. Hier krijgen we uitleg in de kamer achter de kerk, waar nu een mis aan de gang is, over hoe dat vroeger in zijn werk ging.

 

'Van heinde en verre zijn er blaaskapellen hier naar toe gekomen om de Schutze-Festen te openen. Het hoogtepunt van een jaar lidmaatschap.'

Uit de kerk klinkt blaaskapel muziek. Van heinde en verre zijn er blaaskapellen hier naar toe gekomen om de Schutze-Festen te openen. Iets wat we in meerdere plaatsjes zullen zien. Verkleed in kleurrijke kostuums met een passend hoofddeksel paraderen de Schutters voorbij. Het hoogtepunt van een jaar lidmaatschap. Sommige mensen blijken al hun hele leven lid te zijn.
Terug in Sundern bekijken we ook deze plaats. Het is het hart van de 16 Ortschaften en dat merk je aan de grootte ervan. Opeens horen we muziek en jawel ook hier marcheren de diverse verenigingen voorbij, met de blaaskapel voorop. Alles gaat richting de kerk waar de pastoor ze glimlachend staat op te wachten. Gezegend ben je! Later op de avond ' geht's loos'. In de grote schuttershal met aangrenzende kermis is het volop feest. Lange tafels vol met mensen en bier. Er is geen limonade of wijn te zien!

 

'Altes Testament'. 12 Dorpen die samenwerken op wandelgebied. In Linnepe bekijken we het 'Zur Mühle' Waterrad, dat hier vrolijk dag en nacht draait.'

Nieuwe dag nieuwe kansen. Vandaag rijden we, na het prima ontbijt, richting het zuiden. We willen de diverse dorpjes van het 'Altes Testament' gaan bezoeken. Een reeks van 12 dorpen die samenwerken op wandelgebied. In Linnepe bekijken we het 'Zur Mühle' Waterrad, dat hier vrolijk dag en nacht staat te draaien. Verderop ligt Altenhellenfeld, hier zijn vele mooie wandelroutes en daar zijn we voor gekomen. Op verschillende plaatsen starten de routes, variërend in lengte en zwaarte.

 

 

'Wij kiezen ervoor langs de Wacholderheide te lopen. We zien de Almensheid, een mooie, begroeide alm en lopen terug via de naaldbossen.'

Wij kiezen ervoor langs de Wacholderheide te lopen. Dat ziet er overigens niet uit als de heide bij ons. Het is meer een veld met wilde, bloeiende bloemen in diverse kleuren. Maar er lopen echter wel een aantal schapen rond die de sfeer compleet maken. Langharig met witte en zwarte jassen aan met ‘bijpassende’ zwarte horens. We zien de Almensheid, een mooie, begroeide alm en lopen via de naaldbossen weer terug. We komen geen mens tegen! Overal staan de paden goed aangegeven.
De rit gaat verder en we verlaten de Alte Testament route. Onderweg volgen we even de bordjes met Brunner Kloster en komen bovenaan de berg bij een mooi wit klooster. Er is niemand aanwezig, maar we kunnen een kijkje nemen in de kerk die weelderig is gedecoreerd. Dit katholieke klooster is ook opvang voor de jeugd, want er zijn veel speeltoestellen rond het klooster te zien.

 

'Hierna gaat de rit naar wintersport centrum Wildewiesen. 's Zomers een startpunt voor leuke wandeltochten. Het is gelegen op zo'n 650 meter.'


Hierna gaat de rit naar dit wintersport centrum. In de zomermaanden echter een startpunt voor leuke wandeltochten. Het is gelegen op zo'n 650 meter hoogte en er zijn diverse liften die overigens nu niet werken. Wat wel werkt, is de stube die bij de lift is gelegen. Het Landgasthof Steinberg heeft heerlijke streekgerechten en al zittend in de buitenlucht, waan je je zelf tijdens de Apres Ski. Er lopen diverse paarden in de weides rond deze hoge piek, je zal er ongetwijfeld prima kunnen paardrijden en ook vertrekken er ‘paard en wagen’ tochten. Op de top staat de Aussichtsturm waar bovenop een tv-mast is, maar je kan hem ook beklimmen. Dan heb je als beloning een mooi uitzicht over het Sauerland hier.

 

 

'Rondom de Marktplatz van Attendorn zijn wat horeca terrassen en herkennen we de diverse Schutters in kostuum. Ook hier zijn er Schutze-Festen.'

Wij gaan weer verder en rijden door mooie dorpen langs heuvels en dalen, door bossen en langs meren naar het plaatsje Attendorn. Een gezellig 'zentrum' met goed onderhouden panden en een leuk winkelaanbod. Rondom de Marktplatz zijn wat horeca terrassen en herkennen we de diverse Schutters in kostuum. Ook hier zijn er Schutze festen. Datzelfde zien we nog eens in grote getale als we later de Schuttershal in Sundern binnen gaan. Honderden mensen en tientallen verschillende schuttersverenigingen vieren feest. De lange tafels zijn vol en het bier kan haast niet aangesleept worden. Afgewisseld met lange worsten zorgen ze voor de foerage in deze dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

'Sauerland Park. Een soort Floriade, die twee jaar geleden is geopend op een voormalige kazerne in het plaatsje Hemer.'

De laatste dag is al weer aangebroken en weer hebben we een afspraak. Nu met het Perskontakt persoon van het Sauerland Tourismus, Frau Gerlon. Zij vertegenwoordigd de 42 steden en gemeenten in het Sauerland. We gaan met haar op pad en wel naar het noordwesten van de streek, n.l. het Sauerland Park. Een soort van Floriade die twee jaar geleden is geopend op een voormalige kazerne in het plaatsje Hemer. Als we binnenkomen zien we een groot plein dat men onder water kan zetten. Voor de sier zeg maar. In de verte een trap die naar de Jubergtorm voert, een hoge toren, spiraalsgewijs van diagonale, houten balken. Hij is 23 meter hoog met uitzicht over het park, maar wij bekijken de diverse siertuinen die men hier ‘Thema garten’ noemt. Ze zijn schitterend en we krijgen het steeds meer naar ons zin. We lopen de trappen verder omhoog en zien de diverse kinder speeltuigen en fitness toestellen die hier volop aanwezig zijn. Ook is er een beroemde skate baan. Regelmatig zijn er wedstrijden. Frau Gerlon vertelt mij dat je je hier wel de hele dag met kinderen kunt vermaken.

We lopen verder en gaan het park uit om een weg over te steken en komen dan langs een bijenwinkel waar de bijen zelf ook volop aanwezig zijn. Ook hier weer weelderige tuinen en uiteindelijk zien we het Felsenmeer. Een stuk bos waarin o.a. oude bomen met spectaculaire rotsen verenigd zijn en je zelf een soort van ‘rooftop walk’ kan maken. Zij het dat je niet in de toppen loopt, maar over een soort van kloof met een houten brugpad. De ochtend gaat zo snel voorbij en we rijden verder naar Iserlohn, de grootste plaats van het Sauerland met zo’n 100.000 inwoners. We rijden door de Altstad en gaan omhoog naar de Danzturm. Hier is n.l. een spectaculair uitzicht over de streek en een heerlijk restaurant waar we lunchen. Ook lopen we even de toren op die naar de hr. Danz is vernoemd en gebruikt als telegraaf instrument. Hierna zit de trip er voor ons op en nemen we afscheid van onze gastvrouw en keren we terug naar huis.

Een enerverend weekend zit er op met mooie herinneringen, maar vooral veel bijzondere plaatsen waar ik als BiB-Ambasadeur de komende tijd op terug ga komen. Op nog geen 250 km van Utrecht begint deze streek waar je je al snel helemaal thuis zult voelen.
En ik sluit me helemaal aan bij de kreet van hier “Sauerland – Kerngesund"

Parels zoeken in het Sauerland

Door: Peter Daniëlse

Op het zonovergoten terras van Landhaus Klockener in Dorntholthausen, ontmoet ik Jeroen Tepas, de Tourismus Manager van de gemeente Sundern in het Sauerland. Hij vertelt mij dat er in zijn regio meer dan 90 km. aan wandelwegen zijn uitgezet. Het is een bos-weide gebied met toppen op 600 meter hoogte. En daarmee behorend tot de hoogste bergen in het Sauerland. Hotels, landhausen en vakantiewoningen, zorgen voor een mooie diversiteit aan onderkomens. Maar ik wil natuurlijk weten wat er allemaal te zien en te doen is. Uiteraard wandelen.... en in de winter zelfs wintersport, maar wat weten we nog niet? En snel komen er een aantal 'Pareltjes' op tafel. We danken Jeroen en gaan snel op ...

Lees verder
Route door het zuiden van het Sauerland

Door: Peter Daniëlse

Het Sauerland is een natuurrijke streek in het westen van Duitsland op nog geen 250 km. ...

Lees verder
Veel te ontdekken in het Sauerland park

Door: Peter Daniëlse

In 2010 werd er een Floriade in een voormalige kazerne in het plaatsje Hemer gerealiseerd. ...

Lees verder
Winterberg ook zomers een paradijs

Door: Peter Daniëlse

Een van de bekendste plaatsjes in het Sauerland is ongetwijfeld Winterberg. In de winter ...

Lees verder
Brilon de Waldstad

Door: Peter Daniëlse

Op weg naar bestemmingen als Willingen en Winterberg in het Sauerland, zal je bijna altijd langs ...

Lees verder
Op zoek naar de bron van de Diemel

Door: Peter Daniëlse

Een idee voor een leuke, niet al te zware wandeling. In het plaatsje Usseln, 5 km naast ...

Lees verder
Alten Testament

Door: Peter Daniëlse

Onder deze titel presenteren 12 samenwerkende dorpen zich in het Sauerland. Een prachtgebied met ...

Lees verder
Een oase van stilte en Erholung vlak achter het Ruhrgebied

Door: Ecktiv Redactie

Naturpark Bergisches Land. Naturpark Ebbegebirge. Naturpark Arnsbergerland. En nog veel meer! ...

Lees verder
Het landschap is eerder streng en ruig dan lieflijk en vertederend

Door: Ecktiv Redactie

Lang weekend of midweek weg? Sauerland! Je bent er zo. Arnhem, Oberhausen, Dortmund en dan ...

Lees verder
Wandel-, fiets- en skimogelijkheden en grote steden in de buurt

Door: Ecktiv Redactie

De berg Kahler Asten bij Winterberg meet ruim achthonderd meter. Skicondities kunnen in dit deel ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -