Super fiets- en wandelervaring in Saarland

Elaine en Keith Springford zijn doorgewinterde en actieve reizigers die graag hun reis ervaringen delen met anderen. Zo won Elaine afgelopen najaar de 4-daagse reis naar Saarland, om daar vervolgens verslag van te doen. In mei dit jaar vertrokken zij en Keith met de auto vanuit Rotterdam om na ruim vier uur aan te komen op de plaats van bestemming: Center Parcs aan de Bostalsee. In deze blog doen ze verslag.

Door: Elaine en Keith Springford

Zowel op Center Parcs zelf als rond de Bostalsee is er een overvloed aan activiteiten; schoon strand en zwemwater, waar je o.a. kunt zeilen en windsurfen. Een wandelroute van 7 km rond het meer, een mountaibike-trail met verhuur van bikes en niet onbelangrijk een fantastisch overdekt zembad, zodat je je er, ongeacht het weer, uitstekend kunt vermaken. Het park heeft een goed uitgeruste supermarkt, een goed restaurant, een bar en een terras met een panoramisch uitzicht over het meer, prachtig bij zonsondergang. Daarnaast zijn er ook andere restaurants gelegen rond het meer.

Onze comfortabele bungalow ligt op de heuvel met een kleine tuin en terras met uitzicht over het water. Hoewel je gerust een paar dagen zou kunnen doorbrengen rond het meer, zijn we natuurlijk gekomen om het landschap van deze regio te ontdekken. We besluiten om dat de eerst komende dag met de fiets te gaan doen. Er is een geweldige keuze van routes. We kiezen voor de route naar de stad van Sankt Wendel. Na een vroeg ontbijt halen we onze tourfietsen op van het Parc om ons avontuur te beginnen. Het weer ziet er aanvankelijk niet veelbelovend uit, bewolkt en winderig, maar al snel maken de wolken plaats voor de zon.

We fietsen eerst een stuk rond het meer tot aan de kruizing waar onze route begint. De fietspaden zijn duidelijk bewegwijzerd en spoedig rijden we door het ongerepte landschap van Saarland, langs bloeiende velden, door bossen en kleine dorpjes.

Sommige stukken zijn wat zwaarder maar die worden gecompenseerd door heelijke lange afdalingen waar we onze fietsen de vrije loop kunnen laten gaan en genieten van het afwisselende uitzicht.

Eén zo'n afdaling brengt ons naar een oude gerestaureerde watermolen, de Johannes Adams, dicht bij het dorp van Theley. Een aangename plek om uit te rusten met als bonus een gezellig restaurant naast de molen waar we genieten van een Cappuccino en warme Apfelstrudel. 

Na de pauze nemen we een korte steile klim en stoppen bij een charmante houten kapel langs de weg. Het landschap wordt langzaam wat weidser met prachtige vergezichten. Ook wordt het wat warmer in de zon en na een kleine klim strijken we neer op een strategisch opgesteld bankje met uitzicht over het dorp Gronig.

Hier moeten we beslissen of we doorgaan tot Sankt Wendel, dat nog steeds 15 kilometer afstand is, of om een alternatieve route terug naar Bostalsee te vinden. We besluiten om door te gaan. Via het dorp Oberthal pakken we het fietspad naar Sankt Wendel.

Dit gedeelte van de route loopt over een omgebouwde spoorlijn en fietst daarom zeer comfortabel met een lichte afdaling, heerlijk makkelijk fietsen! En in een mum van tijd arriveren we in de schilderachtige stad Sankt Wendel. Het is tijd om te ontspannen en te genieten van een koel glas fris op een terras aan het zonnige stadsplein, tegenover de Middeleeuwse basiliek van Sankt Wendel. De stad heeft een Franse sfeer met en het plein wordt omzoomd door platanen en gerestaureerde middeleeuwse gebouwen. Het is zeker een bezoek waard.

Als we op ons horloge kijken realiseren we ons dat hier te veel tijd hebben doorgebracht. De tijd vliegt en het is te laat om fietsend terug te keren naar de Bostalsee. Dus besluiten we om een taxi te nemen die ons met fietsen en al terug brengt naar het meer.

Na een snelle douche rijden we een paar kilometer naar het dorp Neunkirchen waar voor ons een tafel is gereserveerd bij restaurant Landhaus Morsdorf. Het wordt een overheerlijke maaltijd en het is genieten in het gezellige restaurant. Het is aspergetijd en daar profiteren we volledig van. De service is uitstekend en de familie biedt veel vegetarische opties. Een aanrader!

Terug bij het meer ronden we de avond af met een goed glas wijn op het terras aan het water. Een mooi einde van een prachtige eerste dag., gevolgd door een welverdiende nachtrust.

Op de tweede dag besluiten we om onze fietsen te verwisselen voor onze wandel-schoenen. Als we op onze wandelkaarten kijken zijn we nogmaals onder de indruk van de vele mogelijkheden. Met name de 'Premium wandelroutes' zijn gecertificeerd en voldoen aan de strengste kwaliteitseisen zoals goede bewegwijzering, maar ook dat het merendeel van 'Premium route' niet over asfaltwegen mag gaan. Er zijn in deze regio wel 60 routes variërend van licht tot zwaar en van een paar uur tot een paar dagen. Voor elk wat wils.

We besluiten om het zgn Primstaler Panoramapad te doen. Een rondwandeling van ruim 14 kilometer met een geschatte looptijd van 4 uur, maar we weten dat we er langer over gaan doen met onze geplande picknick.
Het is een korte, mooie rit naar het kleine dorpje Primstal. De parkeerplaats waar de wandeling start wordt duidelijk aangegeven vanaf de weg, zeer attent! We volgen de bewegwijzering die ons leidt langs mooie huizen met prachtig onderhouden tuinen. We komen bij een uit hout gesneden boog waar '' Primstaler Panoramapad '' in staat gegraveerd. Er hangt een doos aan met kaarten van de route, ook alweer zo attent! Na een korte klim door prachtige bossen krijgen we uitzicht over het open landschap met het dorp Primstal. Het weer is heerlijk!

De wandeling voert ons door een gevarieerd landschap; door het bos, over zonnige open stukken met mooie uitzichten, over een kleine beek waarna we wat gaan stijgen door een prachtige bos met grote oude beuken. Een hert verschijnt op nog geen 20 meter voor ons, het kijkt ons gedurende 10 seconden aan om weet te verdwijnen in het groen.

We zien rode eekhoorns en horen onze eerste koekoeken van het jaar. Aan het einde van de klim treffen we een goed geplaatst bankje dat we niet kunnen weerstaan. Het nodigt ons uit voor onze picknick die we hier in de rust van de natuur kunnen genieten.

Na de lunch gaat de wandeling verder, nu over zonnige, bloemrijke weiden en bossen. We lopen langs een zonnig pad als de borden ons vertellen dat dit onderdeel is geweest van een oude Romeinse weg, die liep van de stad Trier naar het zuiden.

De weg begint te dalen en in de verte zien we onze eindbestemming, het dorp Primstal. We dalen door de zonnige weiden, bos en tenslotte langs een kabbelende beek.

Er is een klein gazon ( ja gazon, het wordt gemaaid door de dorpelingen ) aan de rand van het bos vlak voor het dorp. Hier geven onze voeten rust en laten ze even genieten van de zon. We moeten nog een klein stukje naar onze auto. De wandeling heeft net iets meer dan 5 uur geduurd en het was geweldig!

Die avond, we genieten we van een maaltijd in Merker's Bostal-Restaurant in het nabijgelegen Bosen. Een fijne manier om een ​​prachtig dag af te sluiten. De volgende ochtend is het helaas tijd om onze koffers te pakken en naar huis te rijden. Het weer is zonnig en warm en we besluiten om onze reis te onderbreken met een ochtend in de stad Trier. Een pittoreske stad vol geschiedenis. De Romeinse poort, de Constantijn Basiliek en de kathedraal zijn echte 'must sees'.

Zoals we al zeiden, dit was ons eerste bezoek aan deze regio, maar ik denk zeker niet het laatste. Er zijn nog meer wandelingen die op ons  wachten.

Meer info over Centerparcs aan de Bostalsee in Saarland: www.centerparcs.nl

Meer info over wandelen en fietsen in Saarland: www.toerisme-saarland.nl

 

Bewaren

 

Wandelen fietsen en eten als God in Saarland

Door: Ecktiv Redactie

Saarland, het Drielandenpunt van Duitsland met Frankrijk en Luxemburg heeft een heel eigen roerige geschiedenis. In de afgelopen 200 jaar is het ruim 8 maal van Nationaliteit veranderd en pas in 1957 is de regio toegetreden tot Bondsrepubliek Duitsland. Anno nu vormt Saarland dus de brug naar Europa met een internationaal ingestelde bevolking, die net zoveel van hun Duitse, als van hun Franse keuken weten te genieten. Het afwisselende landschap met als levensader de Saar levert het ware paradijs voor wandelaars en fietsers.   Vooral in de hoofdstad Saarbrücken proef je de nabijheid van Frankrijk. Door de nauwe pittoreske stegen en straatjes, de romantische ...

Lees verder
Saarland, een waar wandelparadijs

Door: Iris Waanders

Hoewel ze een echte wandelaar is en op slechts 3,5 uur rijden van Saarland woont, was ze er ...

Lees verder
Met de E-bike door Saarland

Door: Thea en Leo Dijksman

Thea Dijksman en haar man Leo krijgen een gratis blogreis aangeboden door VVV Saarland. Samen ...

Lees verder
Super fiets- en wandelervaring in Saarland

Door: Elaine en Keith Springford

Elaine en Keith Springford zijn doorgewinterde en actieve reizigers die graag hun reis ...

Lees verder
Gevoel voor historie en ‘Saarvoir-vivre’

Door: Ecktiv Redactie

De rijke historie van het gebied tref je ondermeer in het Openluchtmuseum ...

Lees verder
Markant drielandenpunt met internationale sfeer

Door: Ecktiv Redactie

Saarland ligt in het uiterste zuid-westen van Duitsland en is niet alleen de kleinste maar, met ...

Lees verder
Paradijselijk Saarlandschap voor wandelaars en fietsers

Door: Ecktiv Redactie

De rivier de Saar slingert zich met wijde bochten van zuid naar noord-west door het landschap. ...

Lees verder

- Advertentie -