Saarland, een waar wandelparadijs

Hoewel ze een echte wandelaar is en op slechts 3,5 uur rijden van Saarland woont, was ze er nooit geweest. Reden voor Iris Waanders en haar vriend Jan om in te gaan op de uitnodiging van de VVV van Saarland om daar 4 dagen door te brengen en een van de mooiste lange afstandroutes van Duitsland te verkennen. Hier hun enthousiaste relaas in woord en beeld.

Door: Iris Waanders

Veel mensen weten niet waar Saarland ligt en anderen kennen het als een saai industriegebied vlakbij Frankrijk. Ook wij wisten niet veel van het gebied, tot we ons erin zijn gaan verdiepen vanwege de blogreis. Zeer enthousiast zijn we teruggekomen en we kunnen het iedereen aanraden!

Saarland, waar ligt dat?

Saarland ligt in Duitsland. Het wordt begrensd door Frankrijk in het zuiden, Luxemburg in het westen en Rijnland-Palts in het noordoosten. De deelstaat is genoemd naar de Saar en heeft als hoofdstad Saarbrücken. Vanuit Utrecht is het slechts 4 tot 4,5 uur rijden met de auto. Saarland kent een veelbewogen Duits-Franse geschiedenis en mede daardoor een heerlijke keuken. De tijd van de mijnbouw is nu bijna voorbij. Inmiddels kun je ervan genieten door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de Völklinger Hütte. De Saar-Hunsrück biedt ontzettend veel wandel- en fietsmogelijkheden en de sfeervolle steden zijn absoluut een bezoek waard.

Saarbrücken

In 1909 werden Saarbrücken op de linker oever van de Saar en St. Johann op de rechter oever samengevoegd tot het huidige Saarbrücken. De Alte Brücke, uit 1547, verbindt de twee. In het oude Saarbrücken zijn de prachtige Barokke bouwwerken van Friedrich-Joachim Stengel te vinden, het slot en de Ludwigskirche. Aan het begin van de 17e eeuw werd het kasteel voor de graven oorspronkelijk in Renaissancestijl gebouwd. Na verwoesting werd het dus herbouwd in barokstijl en inmiddels heeft het slot een avant-gardistisch middendeel gekregen. De Ludwigskirche wordt gezien als een van de mooiste evangelische barokkerken in Duitsland. De lichtval is er fenomenaal. In het oude St. Johann is de St. Johanner Markt met de omliggende steegjes van de binnenstad. Ook is hier de katholieke kerk St. Johann te bezichtigen en het laatgotische raadhuis. In Gasthausbrauerei Zum Stiefel wordt nog steeds bier gebrouwen van goede kwaliteit en de keuken is ook absoluut een aanrader!

Völklinger Hütte

’s Avonds is de ijzersmelterij prachtig verlicht, maar overdag is het zeker ook een bezoek waard! De Völklinger Hütte is een volledig behouden gebleven uniek hoogovencomplex. Pas op 4 juli 1986 is de fabriek stilgelegd. Het geeft een fantastisch beeld van de geschiedenis van de techniek en de industriecultuur van de 19e en de vroege 20e eeuw. Het complex is gigantisch en met bescherming van een helm is het mogelijk de hele fabriek te doorkruisen. Verschillende tentoonstellingen zijn te bezichtigen en in het ’Science-Center Ferrodrom‘ is de beleveniswereld rondom ijzer en staal van heel dichtbij te ervaren. In 1994 werd het als eerste complex van de hoogindustrie uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Meer informatie over Völklinger Hütte

Saar-Hunsrück-Steig

De Saar-Hunsrück-Steig is een lange afstandswandeling met 3 armen. Het officiële beginpunt is het prachtige uitzichtpunt Cloef in Mettlach-Orscholz. Vanuit hier is het mogelijk in ongeveer 8 dagen naar Trier te lopen. Ook bestaat de mogelijkheid om in 11 dagen naar Idar-Oberstein te wandelen, het andere eindpunt. De 1e 5 dagen zijn dan hetzelfde, daarna splitst de route zich. De totale lengte van de tocht is 180km, dagetappes bestaan uit 12-21 km. De wandelpaden zijn voortreffelijk voorzien van aanduidingbordjes. Daardoor is de route heel makkelijk te lopen zonder beschrijving. De bordjes hangen in 2 richtingen, dus alles is mogelijk. De volgende site geeft heel veel informatie en is zelfs in het Nederlands http://www.saar-hunsrueck-steig.de/nl/. Omdat het een lange afstand wandeling is, kunnen arrangementen worden geboekt met overnachtingen en bagagevervoer. Meer informatie hierover is te vinden bij het toerismebureau van Saarland www.tourismus.saarland.de.

1e etappe, Orscholz-Mettlach-Britten

Zoals gezegd begint de wandeling bij uitzichtpunt Cloef. De rivier de Saar heeft zich in miljoenen jaren een weg gesleten in het bergmassief. Vanaf het uitzichtpunt is te zien hoe de Saar een bocht maakt van 180 graden, zo’n 200m lager. Het is behoorlijk spectaculair en daardoor nogal toeristisch. Vanaf het uitzichtpunt loopt een prachtig bospad naar Mettlach, dat aan de Saar ligt, op gelijke hoogte met de rivier. Het pad is zeer goed begaanbaar en daalt in ongeveer 6 km geleidelijk af. Onderweg zijn er nog andere uitzichtpunten die volgens de folders minstens zo mooi moeten zijn als Cloef. Wij hebben dat niet kunnen controleren, want de 1e wandeldag was ronduit mistig. Onze reis was namelijk eind oktober en het was al behoorlijk koud. De herfstkleuren met de mist gaven het bos daardoor iets sprookjesachtigs. Ieder seizoen heeft zo zijn charmes in dit gebied. In het bos was het wel heel rustig, slechts af en toe kwamen we andere wandelaars tegen.

In Mettlach gaat de route door het dorp en daar zijn genoeg gelegenheden om even te pauzeren. Je moet vervolgens wel goed op de tekens letten, want er zijn meer wandelroutes en in het dorp vindt een splitsing plaats. Na het centrum loopt de route door een mooi park van de oude abdij, waar nu de hoofdvestiging is van Villeroy & Boch. Het oude gebouw is te bezoeken, wij hebben dat niet gedaan. Vanuit hier is het nog dik 12 km tot Britten, het eind van de 1e etappe. Het begin is even flink steil, daarna loopt het heel geleidelijk verder omhoog. De omgeving is dan ineens heel anders met weilanden, landweggetjes en het dorpje Saarhölzbach. Ook het laatste deel van de wandeling voert door het bos, over smalle paden langs het riviertje Saarhölzbach. Het riviertje levert water aan verschillende visvijvers. Ons hotel (Hotel-Restaurant Zum Jungenwald) lag iets voor Britten en stond duidelijk aangegeven langs de route. Het was een prima onderkomen, waar we hebben genoten van een Kartoffelbuffet.

2e etappe, Britten-Weiskirchen

In de omgeving van Britten is het gebied heel landelijk met verschillende weilanden waar je doorheen loopt. Overal om je heen zie je heuvels met bos. De herfst geeft de bomen de meest prachtige kleuren en zeker met de zon erop is dit een weergaloos mooi gezicht. De route blijft hier 7km lang comfortabel op dezelfde hoogte, ongeveer 450m. Daarna duikt het pad het Greimerather Wald in en daalt het langzaam 200m af naar het Losheimer stuwmeer, boven op de foto te zien. In de omgeving van het meer zijn genoeg mogelijkheden om te pauzeren, zowel in de natuur als in een horecagelegenheid. Ook is een bezoek te brengen aan het wandel informatiecentrum. Na het meer is het nog een klein stuk door de weilanden, waarna de route gestaag begint te klimmen door alweer een bos. Het pad loopt in de richting van Scheiden, het hoogst gelegen dorp van Saarland (484m). Eenmaal in Scheiden heb je in totaal 18km gelopen. Het zou een goed eindpunt zijn van etappe 2, zegt ook de website over de SHS.

Onze wandeldag eindigde echter pas in Weiskirchen, 14km verder. Vanuit Scheiden daalt de route ongeveer 100m in hoogte, wederom tussen akkers en weilanden door. Al snel begint de weg te klimmen naar een hoogte van bijna 600m, tot dan toe het hoogste punt op de route. Eenmaal in een ander bos, wandel je langs verschillende rotsformaties. Ook moet je 2 maal over de rotsen klauteren. Dat kan nog best een lastige opgave zijn. Al met al is het een hele andere omgeving en dat maakt de route ook zo ontzettend afwisselend. Na 4 km daalt het pad geleidelijk af richting het kleine plaatsje WaldHölzbach op zo’n 450m. Hierbij volgt de route een bosriviertje. Waarschijnlijk kun je in het dorpje wel ergens iets drinken, wij hadden geen tijd meer om daar naar te zoeken. Vanuit hier is het nog een keer klimmen naar 600m hoogte, maar dat gaat geleidelijk. Het pad loopt verder langs een dierenpaviljoen met herten, reeën en Europese bizons. Het is een zeer uitgestrekt terrein dat volledig omheind is. Na 9 km gewandeld te hebben, is het nog 5 km afdalen naar Weiskirchen, gelegen op 400m. Wij waren blij dat we in ons hotel waren (Flair Parkhotel Weiskirchen). 

Samenvatting

Al met al biedt Saarland dus veel wandelplezier met heerlijk eten. Omdat het gebied vanuit Nederland zo makkelijk te bereiken is, is een lang weekend al prima te doen. Wij hebben het zo goed naar ons zin gehad, dat we ons volgend verblijf al weer hebben geregeld! De restaurants en hotels bieden een goede keuken en er is veel te doen. Naast de SHS zijn meerdere rondwandelingen uitgezet. Veel van die wandelingen zijn gebundeld door toerismebureau Saarland en het boekje is ook in het Nederlands op te vragen via www.tourismus.saarland.de. Arrangementen zijn te boeken (zelfs als je alleen reist). Die informatie is in dezelfde brochure terug te vinden. Ook is het goed mogelijk fietstochten te maken. Hierover bestaat eveneens een (Nederlandse) folder. Bij een langer verblijf is een uitstapje naar plaatsen als Trier (D), Metz (F) of Luxemburg (L) ook aan te bevelen, want die plaatsen liggen binnen handbereik.

Met onze dank aan de VVV Saarland 

Meer info VVV Saarland

Profiel Iris Waanders

Wandelen fietsen en eten als God in Saarland

Door: Ecktiv Redactie

Saarland, het Drielandenpunt van Duitsland met Frankrijk en Luxemburg heeft een heel eigen roerige geschiedenis. In de afgelopen 200 jaar is het ruim 8 maal van Nationaliteit veranderd en pas in 1957 is de regio toegetreden tot Bondsrepubliek Duitsland. Anno nu vormt Saarland dus de brug naar Europa met een internationaal ingestelde bevolking, die net zoveel van hun Duitse, als van hun Franse keuken weten te genieten. Het afwisselende landschap met als levensader de Saar levert het ware paradijs voor wandelaars en fietsers.   Vooral in de hoofdstad Saarbrücken proef je de nabijheid van Frankrijk. Door de nauwe pittoreske stegen en straatjes, de romantische ...

Lees verder
Saarland, een waar wandelparadijs

Door: Iris Waanders

Hoewel ze een echte wandelaar is en op slechts 3,5 uur rijden van Saarland woont, was ze er ...

Lees verder
Met de E-bike door Saarland

Door: Thea en Leo Dijksman

Thea Dijksman en haar man Leo krijgen een gratis blogreis aangeboden door VVV Saarland. Samen ...

Lees verder
Super fiets- en wandelervaring in Saarland

Door: Elaine en Keith Springford

Elaine en Keith Springford zijn doorgewinterde en actieve reizigers die graag hun reis ...

Lees verder
Gevoel voor historie en ‘Saarvoir-vivre’

Door: Ecktiv Redactie

De rijke historie van het gebied tref je ondermeer in het Openluchtmuseum ...

Lees verder
Markant drielandenpunt met internationale sfeer

Door: Ecktiv Redactie

Saarland ligt in het uiterste zuid-westen van Duitsland en is niet alleen de kleinste maar, met ...

Lees verder
Paradijselijk Saarlandschap voor wandelaars en fietsers

Door: Ecktiv Redactie

De rivier de Saar slingert zich met wijde bochten van zuid naar noord-west door het landschap. ...

Lees verder

- Advertentie -