Wandelen fietsen en eten als God in Saarland

Op zo’n 4 à 5 uur rijden van Utrecht ligt een waar wandel- en fietsparadijs met de naam Saarland. Deze kleinste deelstaat van Duitsland kent uitgestrekte glooiende velden, beboste heuvels en bergen, een prachtig rivier-landschap en bezienswaardige steden. Voeg daarbij de rijke traditie die je proeft in de Frans-Duitse gerechten en je begrijpt hoe men hier komt op het spreekwoord ‘Saarvoir-vivre’.

Door: Ecktiv Redactie

Saarland, het Drielandenpunt van Duitsland met Frankrijk en Luxemburg heeft een heel eigen roerige geschiedenis. In de afgelopen 200 jaar is het ruim 8 maal van Nationaliteit veranderd en pas in 1957 is de regio toegetreden tot Bondsrepubliek Duitsland. Anno nu vormt Saarland dus de brug naar Europa met een internationaal ingestelde bevolking, die net zoveel van hun Duitse, als van hun Franse keuken weten te genieten. Het afwisselende landschap met als levensader de Saar levert het ware paradijs voor wandelaars en fietsers.

 

Vooral in de hoofdstad Saarbrücken proef je de nabijheid van Frankrijk. Door de nauwe pittoreske stegen en straatjes, de romantische binnenhofjes en de talloze terrassen, eetcafés en restaurantjes. Een bezoek waard zijn de St. Johanner Markt en de Ludwigkirche, die een stijlvoorbeeld is voor de protestantse barok-kerken van Duitsland.

 

De Saar drukt op veel plaatsen een duidelijke stempel op het landschap. Zij slingert in wijde bochten langs afwisselende oevers en door markante plaatsen. Om dan opeens bij Cloef in Orscholz, een haarspeltbocht te maken van 180º. Dit levert een fascinerend beeld op dat vanuit het uitkijkpunt te zien is. Wandelaars starten hier de befaamde Saar-Hunsrück-Steig, een lange afstand wandeltocht, die in 2009 werd gekozen tot mooiste wandelroute van Duitsland.


Als je toch in Saarland bent, vergeet dan niet de best bewaard gebleven ijzersmederij van Europa te bezoeken. Dit prachtig monument uit het industriële tijdperk met de naam 'Völklinger Hütte' werd gebouwd in 1883 en staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Een indrukwekkend stuk stoere techniek, dat ‘s avond in bonte kleuren wordt aangelicht.

 

Saarland is sterk in regionale gerechten. De Lyonerworst, van typisch Duitse origine smaakt het best tegen de Franse grens. Het nationale vleesgerecht ‘Schwenker’ moet je geproefd hebben. En dan de talrijke aardappelgerechten. Met als meest typisch voor deze streek de ‘Verheiratete’, die bestaat uit meelknoedels met aardappels in roomspeksaus. Of wat dacht je van ‘Gefillden’, aardappelknoedels, gevuld met gehakt en leverworst. Maar de Franse invloed is ook overal merkbaar van eetcafé, brasserie tot sterrenrestaurant. ‘Bon appétit’ met een mooi glas bier of een lokale Rieslinger.

 

 

BLOGREISVERSLAG SAARLAND NAJAAR 2010

Op uitnodiging en kosten van VVV Tourismus Saarland is Iris Waanders samen met haar vriend Giesbertsen als gast-verslaggever van Bestemminginbeeld, deze prachtige regio gaan bezoeken. Het ging om een 4-daagse reis voor 2 personen, met als vertrekpunt een bezoek aan Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland. Met bezienswaardigheden waaronder de oude ijzersmelterij de Völklinger Hütte. Er volgden 2 lange wandeldagen ( ± 20 km p/dag ) over de Saar-Hunsrück-Steig. Een unieke wandelroute, die in 2009 werd gekozen tot mooiste van Duitsland. Bekijk hun enthousiaste verslag.

Heb je ook Spotter-kwaliteiten, meld je dan aan, plaats je beste reisfoto’s en tips en maak kans op één van de komende gratis blogreizen. 

Wandelen fietsen en eten als God in Saarland

Door: Ecktiv Redactie

Saarland, het Drielandenpunt van Duitsland met Frankrijk en Luxemburg heeft een heel eigen roerige geschiedenis. In de afgelopen 200 jaar is het ruim 8 maal van Nationaliteit veranderd en pas in 1957 is de regio toegetreden tot Bondsrepubliek Duitsland. Anno nu vormt Saarland dus de brug naar Europa met een internationaal ingestelde bevolking, die net zoveel van hun Duitse, als van hun Franse keuken weten te genieten. Het afwisselende landschap met als levensader de Saar levert het ware paradijs voor wandelaars en fietsers.   Vooral in de hoofdstad Saarbrücken proef je de nabijheid van Frankrijk. Door de nauwe pittoreske stegen en straatjes, de romantische ...

Lees verder
Saarland, een waar wandelparadijs

Door: Iris Waanders

Hoewel ze een echte wandelaar is en op slechts 3,5 uur rijden van Saarland woont, was ze er ...

Lees verder
Met de E-bike door Saarland

Door: Thea en Leo Dijksman

Thea Dijksman en haar man Leo krijgen een gratis blogreis aangeboden door VVV Saarland. Samen ...

Lees verder
Super fiets- en wandelervaring in Saarland

Door: Elaine en Keith Springford

Elaine en Keith Springford zijn doorgewinterde en actieve reizigers die graag hun reis ...

Lees verder
Gevoel voor historie en ‘Saarvoir-vivre’

Door: Ecktiv Redactie

De rijke historie van het gebied tref je ondermeer in het Openluchtmuseum ...

Lees verder
Markant drielandenpunt met internationale sfeer

Door: Ecktiv Redactie

Saarland ligt in het uiterste zuid-westen van Duitsland en is niet alleen de kleinste maar, met ...

Lees verder
Paradijselijk Saarlandschap voor wandelaars en fietsers

Door: Ecktiv Redactie

De rivier de Saar slingert zich met wijde bochten van zuid naar noord-west door het landschap. ...

Lees verder

- Advertentie -