Wandelen en cultuur snuiven langs de historische Hermanns-wandelroute

24 augustus 2012 vertrok Jeannette Pepers op uitnodiging van de VVV 'Geheim over de grens' naar het Teutoburgerland om daar, samen met vriendin Josienna, elke minuut te benutten om zoveel mogelijk indrukken op te doen over deze populaire Duitse wandel- en fietsregio. Belangrijk onderdeel van de 4-daagse trip is dan ook het gedeeltelijk lopen over de historische Hermannsweg, een wandelroute van 159 km over de heuvelrug van het Teutoburgerwald. Met bezoek aan veel historische plekken onderweg. Lees haar boeiende verslag.

Door: Jeannette Pepers

We besluiten vrijdagochtend vroeg te vertrekken om de rest van de dag tijd te hebben de omgeving van het Teutoburger Wald te verkennen. Dat blijkt geen foute beslissing. We ontdekken een paar interessante plekken en het weer zit mee. In plaats van de voorspelde regen, lacht de zon ons toe.

Als eerste bezoeken we het klooster Gravenhorst in Hörstel en de ernaast gelegen oude watermolen

Als eerste bezoeken we het klooster Gravenhorst in Hörstel en de ernaast gelegen oude watermolen. Hier worden we aangesproken door een oudere dame. Zij blijkt in een huis tegenover de molen te wonen en is de vrouw van de inmiddels overleden korenmolenaar. Met een vleugje heimwee in haar stem vertelt ze over de tijd van toen. Ze laat de molen zien, die vroeger door water werd aangedreven, en ooit door haar man werd gekocht en verbouwd. Hij werkte er 58 jaar. Hoewel de molen op hetzelfde terrein staat, behoorde het niet tot het klooster. Wel was er een soort van samenwerking, want het klooster had jarenlang een eigen bakkerij.

 

Vervolgens doen we de nabij gelegen Nasse Dreieck aan. Een knooppunt van de kanalen Dortmund-Ems kanaal en het Mittellandkanaal.

Vervolgens doen we de nabij gelegen Nasse Dreieck aan. Een knooppunt van de kanalen Dortmund-Ems kanaal en het Mittellandkanaal. Het oude sluisje is er nog. Ook nu nog is deze natte driehoek een belangrijke plek voor de scheepvaart. Er is een mooie oude metalen brug. Een overdekt informatiepunt, een opvallend rood vierkant gebouw, geeft de nodige informatie over deze bezienswaardige plek. Het is dan ook heel leuk om in het typisch Duits cafeetje met uitzicht op de kanalen iets te drinken en te kijken naar de boten die voorbij varen en de mensen die langs fietsen of wandelen.

 

 

 

 

 

Bij binnenkomst in het dorpje Bevergern zou je niet verwachten het centrum in zo’n originele staat aan te treffen. Een kleine verrassing dus.

Dan komen we in het dorpje Bevergern, dat met zijn vakhuizen en het Marien kerkje een bezoek waard is. De vakwerkhuizen en het kerkje zijn goed behouden gebleven zowel van buiten als van binnen. Ook vloeien de oude steegjes en de nieuwere wegen goed in elkaar over. Bij binnenkomst in dit dorpje zou je niet verwachten het centrum in zo’n originele staat aan te treffen. Een kleine verrassing dus.

Een bezoek aan het kasteel Surenburg gelegen naast ons Parkhotel Surenburg staat als laatste voor deze dag op onze agenda. Het kasteel is van binnen alleen op afspraak te bezichtigen, maar gezien de prachtig gerestaureerde buitenkant twijfelen we er niet aan, dat ook het interieur de moeite waard moet zijn. Helaas is onze tijd op.

Met al deze eerste indrukken komen we aan in ons hotel. We krijgen er een gastvrije ontvangst en ontdekken al snel hoe we gebruik kunnen maken van de uitgebreide Wellness-faciliteiten, de sauna en het grote zwembad. Het werkt als een heerlijke verfrissing. Het viergangen Westfaalse menu maakt de dag af. Voor het eerst in mijn leven eet ik Stippmilch mit Pumpernickel (roompudding met roggebroodkruimels) als toetje. We kunnen nog buiten zitten op het terras, met uitzicht op rondhuppelende konijnen op het gazon een de verderop gelegen paardenparkoers.
Onze indruk van het hotel is dat het is ingebed in de omgeving. De uitbaters hebben dezelfde rust en lichtheid weten te creëren als de omgeving door gebruik te maken van natuurlijke, lichte kleuren, en door bijvoorbeeld rekening te houden met activiteiten die in de omgeving gehouden worden, zoals fietsen huren, wandelen en paardrijden. Je mag zelfs je hond meenemen. We hadden er zo enkele dagen kunnen doorbrengen, maar er staat voor ons nog meer op het programma.

 

 

Vanaf een mooi uitzichtpunt boven op de heuvelrug begint het wandelen op de Hermannsweg door het Teutoburger Wald.

Na een zeer uitgebreid ontbijt en bepakt met een dagrugzakje met daarin een uitstekend door het hotel verzorgd lunchpakket, vertrekken we voor onze eerste wandeletappe. We worden door de eigenaar van het hotel op de wandelroute afgezet, hoewel je ook via een mooie wandeling naar de route kunt lopen. Vanaf een mooi uitzichtpunt boven op de heuvelrug begint het wandelen op de Hermannsweg door het Teutoburger Wald. Een route vernoemd naar de oorlogsvoering van Hermann de Grote tegen de Romeinen in het jaar 9 na Christus.

Het schijnt jarenlang een raadsel te zijn geweest waar de laatste slag tussen Hermann en de Romeinen plaats heeft gevonden. Lang heeft men verondersteld dat het ergens op de heuvelrug moet zijn geweest, totdat men een jaar of tien geleden dit raadsel heeft weten te ontrafelen. In de buurt van Osnabruck ontdekte men een massagraf, zonder twijfel de plek van deze laatste slag! Ook in die tijd moet de heuvelrug een opvallend verschijnsel zijn geweest. De heuvelrug ligt in een vrij vlakke omgeving, dit maakt dat je tijdens de wandeling op verschillende punten en vaak aan beide zijden prachtige vergezichten hebt.

 

Om je heen proef je de authenticiteit van het bos. Er is nog weinig aangepland, de diversiteit in boomsoorten is goed behouden

De heuvelrug ligt in een vrij vlakke omgeving, dit maakt dat je tijdens de wandeling op verschillende punten en vaak aan weerszijden prachtige vergezichten hebt. Om je heen proef je de authenticiteit van het bos. Er is nog weinig aangepland, de diversiteit in boomsoorten is goed behouden.
De Dorenther klippen en de prachtige bossen zijn de hoogtepunten van de wandeling. We kunnen genieten van de hoge grillige kalksteen rotsen. Vervolgens drinken we een heerlijk kopje koffie in het nabij gelegen cafeetje. De mensen die het café aantrekt zijn natuurgenieters, ofwel de sfeer is ‘sportief’, gemoedelijk en open. Het weer zit ons opnieuw mee. Ook met minder goed weer lijkt de route goed te lopen. Er staan op de route verschillende in het landschap geïntegreerde schuilhutten.
Niet alleen is de zon met ons mee, ook rust trekt met ons op: de enkele wandelaar of fietser die we tegenkomen vallen weg in het landschap.

 

 

 

Ons eindpunt voor de eerste wandeldag is Ringhotel Teutoburgerwald in Brochterbeck. Het hotel bestaat al sinds 1902 en is een echt familiehotel

Ons eindpunt voor de eerste wandeldag is Ringhotel Teutoburgerwald in Brochterbeck. Het hotel bestaat al sinds 1902 en is een echt familiehotel. Op dit moment wordt het hotel door de vierde generatie gerund. De familiaire sfeer is direct bij binnenkomst voelbaar. In de entree word je als een bekende begroet door de receptioniste, en geeft de in de vitrine uitgestalde overdaad aan gebak je het ware welkomsgevoel.
Ook dit keer duiken we gelijk de sauna in. Een voor ons ongekende luxe. Voor Duitsers is dit duidelijk meer een gewoonte, gezien het tijdstip waarop ze in de sauna zitten en ze zich comfortabel voelen om vanuit de hotelkamer in badjas naar de sauna te lopen. Deze gewoonte nemen wij dus graag over! Deze avond kunnen we bij het diner kiezen uit gerechten met streekgebonden producten. Nog nooit hadden we kaantjesvet met kruiden als smeersel op stokbrood gegeten, dan wel pfifferlingen verwerkt in een saus bij knoedels. Pfifferingen zijn paddenstoelen uit de streek, knoedels zijn een soort deegballen met spekjes. En ook hier spant het personeel zich in om ons in alles snel te voorzien.

....iedereen heeft eten en drinken bij zich om vóór en tijdens de voorstelling te picknicken en er wordt veel uitgedeeld, een gemoedelijk sfeer!

Voor de avond staat er voor ons de musical Marie Antoinette gepland. Deze wordt opgevoerd in het Freilicht theater in Tecklenburg, een mooie buitenlocatie rond een oude burcht. We worden vanuit het hotel met de hoteltaxi ernaar toe vervoerd, niet alleen wij, maar ook een groot deel van de gasten. Het blijkt een aantrekkelijk aanbod: een weekend hotel met in de avond naar de musical in Tecklenburg. Door de chauffeur wordt ons aangeraden dekens en kussens mee te nemen, de musical is namelijk in de openlucht. Eenmaal aangekomen in het Freilichttheater en zittend op onze 1e rang plek, kijken we onze ogen uit: iedereen heeft eten en drinken bij zich om ruim vóór en tijdens de voorstelling te picknicken en er wordt veel uitgedeeld, een hele gemoedelijk sfeer! De indrukwekkende voorstelling die ons boeit tot het laatste moment wordt uitgevooerd door een groot professioneel gezelschap. Het hoge niveau aan zang, kostuums, decor en inhoud maken het stuk tot een kunstwerk.

Alhoewel je duidelijk in alles merkt dat je op een heuvelrug loopt, is de tocht een tikkeltje anders dan op onze eerste dag

Na een goede nachtrust zitten we de volgende ochtend weer aan een uitgebreid ontbijt. Ook dit keer wordt onze bagage vervoerd en worden we weer op onze route afgezet met alleen ons dagrugzakje. Het weer is jammer genoeg beduidend minder dan de eerste paar dagen. Af en toe wat regenspetters met tegen het eind van de dag doorlopende motregen. Onze route voert ons verder door het pittoreske dorpje Tecklenburg. Het oude stadsgedeelte is nog geheel in tact: je ziet er enkel vakwerkhuizen. Je vindt er veel terrasjes, winkels die traditionele kleding verkopen en bakkerijen met heerlijke lekkernijen. Het is zondagochtend vroeg, dit betekent dat het poppenmuseum helaas nog niet geopend was.

Alhoewel je duidelijk in alles merkt dat je op een heuvelrug loopt, is de tocht een tikkeltje anders dan op onze eerste dag. Het landschap is opener door de velden en doorkijkjes. In Lengerich eindigt onze wandeling. Omdat we in overleg met de organisatie hebben afgesproken in Osnabruck te overnachten, nemen we hier de trein.

Osnabrück, wat een mooie stad! Het oude stadsgedeelte, de Dom, het oude raadhuis, de Marien kerk, de vakwerkhuizen, de koffiehuizen met gebak.....

Als we aankomen in Osnabruck knapt het weer op. Wat een mooie stad! Het oude stadsgedeelte, de Dom, het oude raadhuis, de Marien kerk, de vakwerkhuizen, de goede koffiehuizen met gebak et cetera. Opvallend vinden wij dat de kerken overal in Duitsland gewoon open zijn en van binnen te bezichtigen. Het is een stad die we kunnen aanraden om te bezoeken. Ons Walhalla hotel, gelegen in het hart van het oude stadsdeel, is opnieuw een schot in de roos: geheel in stijl met de oude stad, vriendelijk personeel en een voortreffelijke kamer.

 

Het Morgenland festival Osnabrück is een jaarlijks terugkerend oosters muziekfestival met veel gratis concerten, zowel buiten als binnen.

‘s Avonds gaan we naar het Morgenland festival Osnabruck in de Lagerhalle, een cultuurcentrum in het centrum. Een jaarlijks terugkerend oosters muziekfestival, dit jaar van 24 augustus tot 1 september met veel gratis concerten, zowel buiten als binnen. Dit jaar staat Koerdische muziek centraal en er zijn voor ons drie optredens van groepen gereserveerd. Het eerste optreden is van een Koerdisch-Iraks duo Hussein Zahaway en Sohrab Pourhazeri uit Teheran. Wat deze twee, zowel solo als in samenspel, konden met hun instrumenten, is niet na te vertellen. Het is fascinerend om naar hun vingers te kijken en naar hun persoonlijkheden. Ze gaan volledig op in hun soms verstilde, dan weer uitbundige muziek en vullen de zaal met hun twee simpele instrumenten.
Hierna krijgen we Trio Mara, drie Koerdische vrouwen, te horen. Mara is een begrip uit de Zaza-taal, één van de oudste native talen uit het Midden-Oosten en betekent ‘voor ons’. Vervolgens maakt de Morgenland All Star Band de avond swingend af met allerlei gastoptredens met voor ons als hoogtepunt Aynur Dogan (foto), een bekende Koerdische zangeres. Na wederom een intense volle en afwisselende dag duiken we ons bed in.

Vooral het prachtige bos blijft ons op deze dag bij. De rust en stilte door het nauwelijks horen van verkeer of het tegenkomen van mensen

De route op onze laatste dag begint gelijk weer mooi en blijft mooi! Vooral het prachtige bos blijft ons op deze dag rijkelijk bij. En ook weer de rust en stilte door het nauwelijks horen van verkeer of het tegenkomen van mensen. Op deze dag passeren we wel enkele kalksteen fabrieken. Deze leveren vaak niet de mooiste plaatjes en zorgen ook voor het nodige geluid, maar in dit geval stoort het ons niet. Ze passen binnen het geheel. De heuvel bestaat immers uit kalk en ligt niet ergens midden in de bushbush, maar in de bewoonde wereld.

We eindigen de Hermannweg deze dag in Malepartus, een restaurant-cafe gelegen boven Lienen. Deze uitbating bestaat al heel lang en is geheel in folkloristische traditie. Je merkt dat vooral aan de kleding die het personeel droeg en aan de muziek op de achtergrond. Weer een sfeermoment tijdens de tocht.

Barfuss-park, en park om de doorbloeding in en naar onze voeten te verbeteren. Je loopt er op blote voeten

Het pad dat ons naar beneden voert, naar Lienen, ons eindpunt voor deze reis, is ook weer mooi: knotwilgjes langs een smal weggetje met landbouwgewassen. In Lienen geeft de vrouw van het toeristenbureau ons enige uitleg over het Barfuss-park. Een park om de doorstroming in en naar onze voeten beter te laten worden. Je loopt er op blote voeten. Op het pad bevinden zich verschillende ondergronden. Aan het begin moet je je schoenen uitdoen. De schoenen en tassen kun je in een kluis achterlaten. De euro voor de kluis is tevens je entreegeld. Voor de rest is het park gratis. Een zeer toegankelijke therapie dus! De tocht duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Allereerst stap je een koudwater bad in. Daarna loop je door een modderbad, om vervolgens op onder meer grind, zand en dennennaalden te lopen. Naast dat het duidelijk voelbaar je bloedsomloop stimuleert, is het grappig te voelen hoe de verschillende ondergronden aanvoelen. Voor ons werkt het pad in ieder geval als een welkome verfrissing en een mooie afsluiting van onze wandeling op de prachtige Hermannsweg.

 

 

Voordat we met Jan van de organisatie van ‘Geheim over de grens’ terugrijden hebben we nog een Duitse bakker aangedaan. Hier doen we inkopen voor het thuisfront, zoals Duitse kuchen en broodjes. Zonder dat kunnen thuis echt niet aankomen.

De terugreis naar ons eerste hotel maakt de tocht nog verder af. We passeren enkele dorpjes die we eerder in de verte hadden zien liggen. Ook zien we de kalksteenrotsen van beneden af. Voldaan komen we aan bij ons hotel Park Surenburg, waar toevallig de eigenaar net komt aanlopen om ons hartelijk te begroeten.

We willen Kathrin, Heike en Jan van de organisatie van deze reis hartelijk bedanken voor deze perfect geregelde reis.

Meer informatie over de populaire Fiets- en Wandelregio:  VVV 'Geheim over de Grens'

 

Het buitenlandgevoel begint direct over de grens met Duitsland

Door: Ecktiv Redactie

Ideaal fietsgebied direct over de grens met Duitsland Het Duitse grensgebied is niet voor niets zo geliefd bij Nederlanders. Het landschap is vlak tot licht glooiend, en je rijdt van het ene historische stadje naar het andere pittoreske dorp. Onderweg kom je de mooiste boerderijen tegen en oude burchten en kastelen. Ook molens zijn herkenbare bakens in het afwisselende landschap. Bekijk de fietsroutes op ‘Geheim over de grens’ Historische gebouwen direct over de grens met Duitsland Bezoek de vele burchten en kastelen en waan je terug in de tijd van het cultuur-rijke Duitsland. Veel is er bewaard gebleven of gerestaureerd, zodat je een goed beeld krijgt ...

Lees verder
Fietsen over 'Historische Vredesroute' net over de grens met Duitsland

Door: BiB-Spotter RiaPP

Op uitnodiging van VVV ‘Geheim over de grens’ Ria Peerdeman samen met haar vriendin en ...

Lees verder
Wandelen en cultuur snuiven langs de historische Hermanns-wandelroute

Door: Jeannette Pepers

24 augustus 2012 vertrok Jeannette Pepers op uitnodiging van de VVV 'Geheim over de grens' naar ...

Lees verder
Aan cultuur zo rijk sprookjeskastelenland met agrarisch karakter

Door: Ecktiv Redactie

Het Münsterland ligt direct over de grens bij Winterswijk. Attractie nummer één zijn de ...

Lees verder
Actief ontspannen zu Lande, zu Wasser of in der Luft!

Door: Ecktiv Redactie

Münsterland leent zich uitstekend voor actieve ontspanning. Fietsen staat bovenaan. Het ...

Lees verder
Overnachten bij de boer, paardrijden en stevige maaltijden

Door: Ecktiv Redactie

Münsterland loopt naar het oosten helemaal door tot aan het Teutoburgerwald. Het is een weidse ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -