Fietsen over 'Historische Vredesroute'
net over de grens met Duitsland

Op uitnodiging van VVV ‘Geheim over de grens’ Ria Peerdeman samen met haar vriendin en mede-Spotter Renie de oude historische Vredesroute tussen Osnabrück en Münster op de fiets afgelegd. Dezelfde route die ooit door koeriers te paard werd genomen om over en weer boodschappen over te brengen, die uiteindelijk leidde tot de Vrede van Münster in 1648. Ruim 350 jaar later doen ze verslag van het prachtige landschap en de historische steden met de vele bezienswaardigheden anno nu.

Door: BiB-Spotter RiaPP

De Vredesroute

In Münster en Osnabrück werd wereldgeschiedenis geschreven: twee onderhandelsplaatsen voor de Westfaalse Vrede. In 1648 maakt de Vrede van Münster een einde aan de Dertig jarige Oorlog in Europa en de Tachtig jarige Oorlog tussen Nederland en Spanje. In de Vrede van Münster werd het bestaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden erkend. In beide steden werden er onderhandelingen gevoerd en de route tussen deze steden werd door de zgn vredesruiters bereden en brachten per paard de boodschappen en berichten over.

Door deze onderhandelingen kwam er uiteindelijk vrede en de route, die langs de uitlopers van het Teutoburgerwoud gaat, wordt sindsdien Vredesroute genoemd. De route wordt aangegeven door middel van een ruiter op een paard (een vredesruiter) 

Rondleiding Osnabrück

Hotel Walhalla ligt in het centrum en we gaan direct op pad. De Markt is snel gevonden en daarmee ook de Kerk, het Raadhuis en de winkelstraten. Om kwart voor vier is er een rondleiding gepland door 'Euregio', en wel met een Nederlandstalige gids. We krijgen een officieel ontvangst in het Raadhuis, in de kamer waar de Westfaalse Vrede werd getekend en waar de kroonluchter met echte kaarsen speciaal voor ons wordt ontstoken.

De kamer hangt vol met portretten van de afgezanten, die aan de onderhandelingen van de vrede hebben deelgenomen. Op de eerst verdieping is een maquette van de stad in vroeger tijd en na een uitleg daarvan gaan we de stad in. Ze laat ons verborgen steegjes zien, de Dom met zijn binnenplaats, de stadsfontein met zijn geschiedenis, een kleine bronzen maquette met brailleschrift, de Hager Tor, het Gymnasium Carolinum en wijst ons op allerlei gebruiken en voorwerpen en geeft antwoord op onze vragen. Een leuke en zeer leerzame rondleiding.

Er gaat een grappig verhaal, dat de portretten, die in de Raadszaal hangen, niet de afbeeldingen zijn van de onderhandelaars, maar van ingezetenen van Osnabrück, aangezien de afgezanten er maar een paar uur waren, namelijk alleen voor de ondertekening van het Verdrag van de Westfaalse Vrede. Als je goed naar de portretten kijkt, zie je in sommige afbeeldingen dezelfde gezichten, maar dan net even iets anders. Ze lijken dan ook verdacht veel op elkaar.

 ’s Avonds dineren we in Bierstubbe Rampendahl, waar we heerlijk eten en genieten van een groot en goed glas wijn. Na nog wat over de oude stadswallen te hebben gewandeld en op een terrasje te hebben gezeten, werd het tijd voor een goede nachtrust, want de volgende dag was het fietsen geblazen.

De oude stad

De stad Osnabrück ligt in de deelstaat Nedersaksen, aan de rivier de Hase, tussen het Tuetoburger Woud in het zuiden en het Wiehen gebergte in het noorden. De stad telt 164.120 inwoners en is sinds 1974 universiteitstad en heeft al sinds 780 een R.K. Bisschopszetel, gesticht door Karel de Grote. Rond de kerk ontwikkelde zich een nederzetting, die in 1147 voor het eerst als stad werd aangeduid en in 1157 kreeg Osnabrück van Frederik Barbarossa het recht om zich met muren te versterken.Voor de handel richtte Osnabrück samen met Münster, Minden en Herford in 1246 een voorloper van de Westfaalse Stedenbond op, die zich in de 14e eeuw weer bij de Hanze aansloot. De stad heeft een oude historische stadskern en vele mooie winkels en warenhuizen. In de kleinere straatjes vind je veel aparte winkeltjes met sierraden en exclusieve voorwerpen en talloze galeries. Hotels, restaurants en eettentjes met terrasjes zijn er volop, dus is het echt genieten in Osnabrück.

TIP: Op maandag is het Felix Nussbaum museum gesloten, dus die op een andere dag bezoeken.De openingstijden zijn ook wisselend, dus die ook goed in de gaten houden.

De Eerste fietsdag

Na een nacht van regen en onweer maar toch een goede nachtrust, staan er twee elektrische fietsen voor ons klaar te glimmen in de zon. Het is even zoeken om de stad uit te komen, maar dan is het ook alleen maar genieten van de natuur. Mooi glooiend, heuvelachtig landschap. We zien verschillende forellen-kwekerijen, waar we een kijkje nemen en ook een waterrad, die het water overbrengt naar een ander niveau, houtzagerijen, waar men van dik hout planken zaagt.

Regelmatig fiets je door een stuk bos met onverharde paden, wat wel spannend is om op de fiets te blijven, want het is wel drassig van de regen van de nacht ervoor. We passeren visvijvers, waar je met een dagvergunning kunt vissen. De route gaat ook door woonwijken en prachtige landerijen met originele vakwerk boerderijen. Het is wel zaak om goed op het ruitertje te blijven letten, want eentje missen betekent terug rijden. 

 Na het heuvelachtige landschap krijgen we de hogere hobbels, zelfs zo hoog, dat we van de fiets moeten en lopend de top bereiken, maar het uitzicht en het landschap zijn dat zeker waard en dan is de afdaling een soort achtbaan neerwaarts, waarbij je soms goed in de remmen moet, maar wat een gevoel geeft alsof je vliegt. In Bad Iburg lunchen we en moeten de batterijen opgeladen worden, wat geen probleem is. Wij nieuwe energie, de batterijen ook. We fietsen verder door een schitterend landschap en arriveren mooi op tijd in Bad Lear.

Bad Laer

Het hotel Storck ligt mooi centraal en heeft een zwembad, waar we ook gebruik van maken, maar eerst gaan we naar het ontspanningspark en de omgeving bekijken. De plaats Bad Laer ligt in de deelstaat Nedersaksen in het district Osnabrück en telt 9.145 inwoners. Er is een mooie oude kerk met wederom huizen met mooie gevels, veel terrassen en eethuisjes. Het is een erkend kuuroord met zoutwater-bronnen.

Het zoute water en -lucht zijn een weldaad voor de huid. Er zijn verschillende kurbehandelingen mogelijk, a.o. Geneeskrachtige baden, Massages, Acupuntuurmassage, Modderbaden, en diverse schoonheidsbehandelingen. Ontspannen kun je in sauna en solarium. In het Kur- en Bewegingspark en de Salzgarten is het aangenaam wandelen.

 

De tweede fietsdag

Om half 10 gaan we op weg naar Münster. We fietsen al gauw weer op mooie bospaden en het bos heeft nu iets mysterieus door het vocht dat in de lucht zit van de nacht ervoor. Die nacht had het ook weer geregend en geonweerd en we proberen de sfeer vast te leggen. Het is prachtig fietsen door de aparte sfeer van het bos. Het heuvelachtige landschap verlaten we en zien nu mooie landerijen en akkers. 

Het landschap is zeer afwisselend. We passeren maïsvelden, gele koolzaadvelden, aspergevelden, een kinderboerderij, een mooi kasteel en aardbeien velden. Als we bij deze laatste vragen of we wat foto’s mogen maken krijgen we een doosje aardbeien voor onderweg. We stoppen bij een klompenmakerij en krijgen uitleg. We doen Ost Beveren en Telgte aan en in beide plaatsen rusten we even in de schaduw van de kerk. Als we de Vredesroute vervolgen blijken we een ruiterbordje gemist te hebben, maar dankzij behulpzame mensen vinden we na een prachtige omweg weer terug op de Vredesroute. Zou dat soms komen omdat we iedere keer naast een kerk hebben gezeten en die ook hebben bekeken? Om 17.00 uur arriveren we in Hotel Mauritzhof in Münster. We hebben het gehaald! We gaan ons even opfrissen, want om 20.00 uur hebben we een Abendbummel (avondrondleiding) door Münster.

Münster

Münster is een stadsdistrict in het noordelijk deel van Noordrijnland Westfalen en telt 272.106 inwoners, waarvan 50.000 studenten en heeft een oppervlakte van 302.83 km2. De universiteit is de oudste van Duitsland. Tijdens de Middeleeuwen is het een bloeiende Hanzestad. In 1127, 1197 en in 1383 zijn er grote stadsbranden geweest en in 1382 is Münster getroffen door de pest waardoor duizenden burgers stierven. In 1648 werd er de Vrede van Münster gesloten in de Raadszaal van het Historische Raadhuis en werd de 80-jarige oorlog beëindigd en Nederland onafhankelijk. Tijdens de 2e Wereldoorlog is deze stad grotendeels verwoest en na de oorlog weer in oude stijl opgebouwd. Samen met Osnabrück heeft het een eigen luchthaven. Om de 10 jaar is er een sculpturen tentoonstelling en de eerste werd gehouden in 1977 en de stad koopt ieder 10 jaar sculpturen aan, wat een fraai gezicht geeft aan de stad. Münster heeft een mooie stadskern met vele winkels, leuke terrasjes en prachtige oude monumenten.

Er gaat het verhaal, dat de brand, die in 1383 uitbrak, door de kok kwam, die eten aan het bereiden was voor de leden van het Gilde van Bontwerkers in een huis bij de St. Servatiuskerk en onvoorzichtig met het vuur was omgesprongen. Hierdoor gingen 400 huizen, de Liugerkerk en de ingang van de Egidiuskerk in vlammen op. Ieder jaar houdt men in Münster een grote processie ter nagedachtenis aan deze brand.

Rondleiding door Münster

Om 20.00 uur gaan we met de perfect Nederlands sprekende Duitse gids op pad door Münster. Ze vertelt van de historie van de stad en dat de Vrede van Münster in 1648 getekend is in het Historische Raadhuis. Ook hier zien we een bronzen maquette met brailleschrift en in de winkelstraat liggen stenen met markering vanandere Hanze steden , die de stad na de oorlog hebben helpen opbouwen.

We zien het Erbdrosten Hof, een mooi aristocratisch huis, wat ’s winters door de familie gebruikt werd om in de stad te wonen en gebouwd is door Johan Conrad Schlaum. Het wordt nu voor culturele evenementen gebruikt. We lopen de hele stad door, naar de St. Lambertuskerk, waar in de toren 3 kooien hangen en waar in 1536 drie opstandelingen werden opgehangen ter afschrikking.

In de St. Paulus Dom, in 1225 gebouwd, bevindt zich een astronomisch uurwerk. Het Historische Raadhuis, hier werd in 1648 in de Vredeshal de Vrede van Münster getekend. Het is in gotische stijl gebouwd.

De Prinzipal Markt is het hart van Münster met zijn punt gevels en mooie arcade bogen. Hier speelt het stadsleven zich af en wordt geflaneerd, gewinkeld en van het leven genoten. Het heeft mooie winkels, zonder neon reclame en vele terrassen waar gegeten en gedronken kan worden.

Ten slotte laat ze ons de Bibliotheek en het Picasso Museum zien, welke moderne gebouwen zijn. Ze wijst ons waar de “lekkerste”hotdogs gegeten kunnen worden en ook waar het lekkerste ijs van de stad is. Ook krijgen we een plattegrond van de stad van haar en geeft ons tips voor de volgende dag. Kortom een dag waar we veel natuur en cultuur gezien hebben en vallen dan ook op tijd in een welverdiende slaap. 

 De laatste dag

De volgende dag volgen we de tips van onze gids de vorige avond. Eerst naar het Erbdrossen Hof, maar nu gaan we naar binnen. Alleen de imposante trap is er nog en we mogen niet naar boven. De binnenplaats is ook al niet zo veel en via de winkelstraat, al winkelend, op naar het nieuwe stadhuis. Daar namen we de lift naar de 11e verdieping en hebben een prachtig uitzicht over de hele stad. Alle bezienswaardigheden zijn te zien, inclusief het Slot. We gaan naar het Historische Raadhuis, waar in 1648 de Vrede van Münster werd getekend en waar portretten van de afgevaardigden in de Raadszaal hangen. Dan gaan we de St. Paulus Dom in en nemen vele foto’s van het prachtige interieur en komen zo bij de Astronomische Klok. Om 12.00 uur is er een plechtigheid van de Omgang van de Heilige Drie Koningen, maar wij worden dan in het Picasso Museum verwacht, dus dat maken wij niet mee. In het Picasso Museum mogen geen foto’s gemaakt worden, maar we nemen de toestellen toch mee, want dan kunnen we het mozaïekwerk voor op het plein van Picasso op de gevoelige plaat nemen. De gids neemt ons zelfs mee naar de bovenste verdieping, het administratieve gedeelte, om nog hoger en beter en zonder glas ervoor een foto te nemen van het mozaïek van Picasso op het plein.

In het museum is een tentoonstelling van Eddy Navarro. Het is een wisselende expositie om het museum meer aantrekkelijk te maken. Fotograaf Eddy Navarro heeft op geheel eigen wijze de groten der aarde geportretteerd, o.a. Picasso, Miro, Chagall, Dali en vele anderen. Als tegenprestatie voor de portretten, wilde hij een kunstwerkje van de kunstenaar en zo ontstond een grote kunstcollectie. Deze kunstwerken en de portretten van de kunstenaars hangen nu op dit moment in het Picasso Museum, wat een spannend geheel geeft. Ook werken van de meester zelf zijn er natuurlijk te zien.

Na het museum op naar het Slot. Tot onze grote verrassing is er op het plein ervoor een paardendressuur wedstrijd bezig. Heel leuk om dit alles van dichtbij mee te maken. De paarden gaan vlak voor ons langs en kunnen goed de figuren zien , die ze moeten maken. Maar we gaan het Slot opzoeken. Daar is geen knappe foto te maken, omdat alles vlak voor het Slot geparkeerd staat en van binnen heeft het geen waarde. De administratie van de universiteit is er nu gehuisvest. Dan brengen we nog een bezoek aan de Clementskerk, een echt barok juweel. Het interieur is geheel in originele staat hersteld na de oorlog en de tuin is een oase van rust midden in de stad. Het riviertje de Aa stroomt dwars door de stad. We gaan terug naar het hotel en nemen de weg via de mooie winkelstraten en de lindepromenade, halen de fietsen op en gaan richting station. We fietsen nu dwars door Münster heen en bij het station aangekomen hijsen we de fietsen op naar het 4e perron, waar de trein naar Osnabrück op ons wacht. Fietsen in de trein en na 35 min. zijn we er en dan weer dwars door Osnabrück op de fiets naar het hotel, waar de auto op ons wacht .Na inlevering van sleutels en opladers gaan we richting Nederland en verzuchten dat het te snel is gegaan, veel hebben gezien en erg hebben genoten. Het laatste deel naar huis, worden we vergezeld door een prachtige zonsondergang en zeggen tegen elkaar dat dit het toetje is van de fijne fietstocht “Geheim over de Grens”.

Conclusie

Wij hebben deze dagen enorm genoten. Een klein stukje over de grens en je waant je meteen helemaal in het buitenland.  We kunnen het iedereen aanraden, die er even tussenuit wil. Wil je langer genieten, dan zijn er tal van mogelijkheden van fietsroutes tot wandelpaden, van winkelen tot musea bezoek en wellnessarrangementen te bedenken. Wij bedanken vanzelfsprekend de redactie en de mensen van VVV 'Geheim over de grens' die ons de mogelijkheid hebben geboden, deze reis te maken, die door hen tot in de kleinste puntjes werd voorbereid. Onze hotels, fietsen, gidsen, kaartjes voor musea en trein enz. enz. Alles was geregeld.Dat wij een paar keer wat kilometers hebben omgereden(omdat de bordjes achter geparkeerde auto’s stonden of vervaagd waren door de tand des tijds), mocht de pret niet drukken. We kunnen hierdoor zelfs een stukje 'RiaRenieRoute' toevoegen.

Ria Peerdeman ( RiaPP ) en Renie Lindenkamp ( Renie4 )

Meer over 'Geheim over de grens'

 * VVV 'Geheim over de grens' wordt gevormd door de regio's Münsterland, Osnabrücker Land en Grafschaft Bentheim. Samen vormen zij het grensgebied met Nederland. Het project 'Geheim over de Grens' wordt in het kader van het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de Ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.

Het buitenlandgevoel begint direct over de grens met Duitsland

Door: Ecktiv Redactie

Ideaal fietsgebied direct over de grens met Duitsland Het Duitse grensgebied is niet voor niets zo geliefd bij Nederlanders. Het landschap is vlak tot licht glooiend, en je rijdt van het ene historische stadje naar het andere pittoreske dorp. Onderweg kom je de mooiste boerderijen tegen en oude burchten en kastelen. Ook molens zijn herkenbare bakens in het afwisselende landschap. Bekijk de fietsroutes op ‘Geheim over de grens’ Historische gebouwen direct over de grens met Duitsland Bezoek de vele burchten en kastelen en waan je terug in de tijd van het cultuur-rijke Duitsland. Veel is er bewaard gebleven of gerestaureerd, zodat je een goed beeld krijgt ...

Lees verder
Fietsen over 'Historische Vredesroute' net over de grens met Duitsland

Door: BiB-Spotter RiaPP

Op uitnodiging van VVV ‘Geheim over de grens’ Ria Peerdeman samen met haar vriendin en ...

Lees verder
Wandelen en cultuur snuiven langs de historische Hermanns-wandelroute

Door: Jeannette Pepers

24 augustus 2012 vertrok Jeannette Pepers op uitnodiging van de VVV 'Geheim over de grens' naar ...

Lees verder
Aan cultuur zo rijk sprookjeskastelenland met agrarisch karakter

Door: Ecktiv Redactie

Het Münsterland ligt direct over de grens bij Winterswijk. Attractie nummer één zijn de ...

Lees verder
Actief ontspannen zu Lande, zu Wasser of in der Luft!

Door: Ecktiv Redactie

Münsterland leent zich uitstekend voor actieve ontspanning. Fietsen staat bovenaan. Het ...

Lees verder
Overnachten bij de boer, paardrijden en stevige maaltijden

Door: Ecktiv Redactie

Münsterland loopt naar het oosten helemaal door tot aan het Teutoburgerwald. Het is een weidse ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -