Op de fiets door de Eifel, verrast door natuur en cultuur

Als winnaar van het Fietsthema, werd mij de fietsvakantie naar de Eifel aangeboden. Dat betekende vier dagen genieten van een prachtig landschap vol herfstkleuren. Hierbij een paar indrukken over deze populaire fiets- en wandelbestemming op slechts 3 uur rijden vanaf Utrecht.

Door: Frans van de Graaf

Samen met een vriend van me ben ik vanuit Bitburg door het Nimstal, het Prümtal, langs de Luxemburgse kant van de rivier de Sauer (de Sûre), via Wasserbillig, langs de Moezel naar de mooie stad Trier gefietst. Zo hebben we alles bij elkaar 58 kilometer gefietst. Maar omdat het grootste deel bergafwaarts ging, was dat geen probleem voor ons. Op verschillende plekken langs de Moezel hebben we mooie druivenranken gezien. De pluk was er nog niet begonnen.

Voor mensen die Trier niet kennen: het is een van de oudste steden van Duitsland met nog heel wat herinneringen aan de Romeinse tijd: o.a. de Kaisertermen en de Porta Nigra. Ook de Dom en de Liebfrauenkirche zijn beslist een bezoek waard.

Onze overnachtingsplaats was het dorpje Kordel, ten noorden van Trier. Het laatste stuk hebben we met de trein gedaan, want daardoor hadden we meer tijd om de stad te bekijken. Tot onze verbazing mogen in Rheinland-Pfalz fietsen gratis mee in de trein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tweede dag zijn we door het prachtige Kylldal weer terug naar Bitburg gereden. Die route is korter (39 km) maar ook wat zwaarder. Dan heb je je versnellingen echt nodig. Vooral het laatste stuk van station Erdorf de bult op naar Bitburg is een kuitenbijter. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat we toen ook een flink stuk gelopen hebben …


De Eifel is echt een prachtig gebied. De fietsroutes staan heel goed aangegeven en de paden zijn bijna overal prima te berijden. De tweede dag van de rondrit komt het meer op je conditie aan. Vooral als je, net als wij, de overmoedige vergissing maakt om in het stadje Speicher koffie te gaan drinken. Dan moet je namelijk heel flink omhoog.

 

In Bitburg raad ik aan om een bezoek te brengen aan de beroemde bierbrouwerij. De slagzin “Bitte ein Bit” kom je overal in het stadje tegen. Een leuke reclame is dat er vijf consumpties inbegrepen zijn bij de rondleiding. Drie daarvan kun je later op de dag in horeca-etablissementen in de stad gebruiken.

Het is wel raadzaam om een rondleiding vooraf te bespreken.

Bitburg heeft ook een prima sauna in het Erlebnisbad Cascade. Na onze fietstocht konden we daar heerlijk ontspannen.

Voor iedereen die niet van fietsen houdt, je kunt in de Eifel prachtig wandelen en ook met een auto verkennen. Maar dan mis je wel heel veel mooie natuur.

 

Tot slot wil ik Tourismus Eifel, Hotel Leander in Bitburg, Hotel Neyses am Park in Kordel en natuurlijk 'Bestemming in Beeld' heel hartelijk bedanken voor vier fijne vakantiedagen. We hebben genoten!

Bewaren

Fietsen in de Eifel, afwisselend en romantisch

Door: Ecktiv Redactie

De Eifel, fietsregio bij uitstek Door een uitgebreid netwerk van goed aangelegde fietspaden wordt de Eifel voor fietsers ontsloten. De routes worden perfect aangegeven, evenals de bezienswaardigheden die je onderweg kunt verwachten. De variatie in routes is vrijwel onbegrensd. Van fietsen over voormalige spoorlijnen tot romantische routes langs rivieren. Onderweg kom je altijd wel een gasthof tegen en voor reparaties aan de fiets of voor fietsverhuur kun je terecht bij talloze bedrijven.   Prijs april fiets-thema: 3 daagse fiets-tour-vakantie tussen Eifel en Moezel, aangeboden door de VVV Eifel De 2 persoons reis bestaat uit 3 overnachtingen met halfpension. Inclusief ...

Lees verder
Op de fiets door de Eifel, verrast door natuur en cultuur

Door: Frans van de Graaf

Als winnaar van het Fietsthema, werd mij de fietsvakantie naar de Eifel aangeboden. Dat ...

Lees verder
Beschrijving Südeifel

Door: Ecktiv Redactie

Ruige hoogvlaktes, romantische heuvels en bizarre rotsen

Lees verder
Beschrijving Nordeifel

Door: Ecktiv Redactie

Knoestige oude beuken, mystieke kloven en klaterende beekjes

Lees verder
Beschrijving Vulkaneifel

Door: Ecktiv Redactie

De Vulkaneifel is een unicum in Duitsland

Lees verder
Vulkan Eifel

Door: Ecktiv Redactie

Een zeer informatieve video over de Vukan Eifel

Lees verder
Beschrijving Eifel

Door: Ecktiv Redactie

Verbazingwekkend vulkanisme vlak over de grens met België

Lees verder
Aktief Eifel

Door: Ecktiv Redactie

Bijzonder bosrijk, veel campings, weinig grote steden, heerlijk wandelen

Lees verder
Aktiviteiten Eifel

Door: Ecktiv Redactie

Losfahren en rocken op de Nürburgring of een ballonvaart

Lees verder

- Advertentie -