Kennismaking met onbekend (en onbemind) Wit-Rusland

Onbekend maakt vaak ook onbemind. En dat is niet terecht zo weet Frans de Graaf maar al te goed. Afgelopen herfstvakantie vertrok hij 6 dagen naar Wit-Rusland en ontdekte wat voor interessante bestemming dit ‘vergeten’ Europese land is. Frans geeft ons een inkijk in ‘Belarus’ met o.a. praktische informatie.

Door: Frans van de Graaf

‘Iedereen die van cultuur en geschiedenis houdt zal hier zeer zeker aan zijn trekken komen. Juist doordat er nog zo weinig toerisme is, vind ik het een aanrader voor mensen die eens heel wat anders willen beleven. Je vindt er een interessante mix van Russisch-Orthodox geloof en het communisme. De kerken zitten op zondag vol. En de communistische helden Karl Marx en Lenin kom je nog op heel veel plaatsen tegen. Iedereen die voor 1989 achter het IJzeren Gordijn is geweest zal de sfeer herkennen. Maar laat je daar niet door afschrikken, want die sfeer komt voor toeristen niet beklemmend over.’

Veilig. Wit-Rusland is een dictatuur, de laatste in Europa. Als individuele reiziger merk je daar echter weinig van. Ik heb er zonder belemmeringen met het openbaar vervoer kunnen reizen en me onderweg nergens hoeven melden. Ook tijdens het fotograferen heb ik geen controle of verbod ervaren.

Goedkoop en prima eten. Je bent hier al heel gauw multi-muljonair, met 100 euro heb je al 2 miljoen Wit-Russische roebels in je zak. Je hebt dus een dikke portemonnee nodig. Wit-Rusland is voor ons dan ook een goedkope bestemming. Een warme maaltijd van 2 gangen kost ca. 5 euro. Proef vooral maaltijdsoepen als soljanka (zoet-zure vleessoep) en borsjt (stevige groenten/bietensoep). Verder zijn allerlei variaties aan aardappelpannenkoeken populair en vind je ook internationale gerechten met name in de steden. In de supermarkten is het aanbod ruim.

Een wandeling vol geschiedenis en cultuur. Met name de periode van Napoleon t/m de Tweede Wereldoorlog heeft veel leed gebracht in Wit-Rusland. Een kwart van de bevolking stierf in de oorlog en hoofdstad Minsk werd voor 95% vernield. In het boeiende nieuwe museum over de Grote Vaderlandse Oorlog (1941-1945) in Minsk kom je meer te weten.

Die geschiedenis, ook die van de koude oorlog, zie je op verschillende plekken terug. Andere interessante plekken zijn het Nationale Kunstmuseum in Minsk met een overzicht van Oost-Europese kunst en de kerken en kloosters in het land die je een goed beeld geven van wat het orthodoxe geloof voor de Wit-Russen betekent. Minsk is een stad van parken en paleizen waarvan velen prachtig gerestaureerd zijn. Op de site van Minsk Tourism vind je een overzicht van de mooiste gebouwen in de stad die je aan de hand van bijgevoegd kaartje in een zelf samengestelde stadswandeling kunt bezoeken.

 

Wit-Rusland praktisch. Je komt het land binnen ‘op uitnodiging’. Zo’n uitnodiging is een formaliteit die o.a. geregeld kan worden via reisbureau Blini in Utrecht. Frans vertelt dat het vervoer vanaf de luchthaven en inchecken in de hotels vlot en vriendelijk verliep. Bij het aanvragen van een visum heb je een Engelstalige verklaring van je zorgverzekering nodig. Een visum kun je zelf regelen bij de ambassade in Den Haag of via het Visumbureau. Het voorjaar en de herfst zijn de beste tijden om te gaan. De winter verdwijnt snel in het voorjaar en de zomers kunnen heet zijn.

Gebruik vooral het openbaar want het is spotgoedkoop en een leuke manier om locals te ontmoeten. Voorbeeld: een rit van ruim 300 km in de bus van Polatsk naar Minsk betaalde ik maar €4,60. De taal kan een uitdaging vormen, buiten de hotels wordt weinig Engels gesproken. De Wit-Russen zijn behulpzaam en met een goede voorbereiding kom je een eind.

> Bijdrage van Frans van de Graaf

Bewaren

Kennismaking met onbekend (en onbemind) Wit-Rusland

Door: Frans van de Graaf

‘Iedereen die van cultuur en geschiedenis houdt zal hier zeer zeker aan zijn trekken komen. Juist doordat er nog zo weinig toerisme is, vind ik het een aanrader voor mensen die eens heel wat anders willen beleven. Je vindt er een interessante mix van Russisch-Orthodox geloof en het communisme. De kerken zitten op zondag vol. En de communistische helden Karl Marx en Lenin kom je nog op heel veel plaatsen tegen. Iedereen die voor 1989 achter het IJzeren Gordijn is geweest zal de sfeer herkennen. Maar laat je daar niet door afschrikken, want die sfeer komt voor toeristen niet beklemmend over.’ Veilig. Wit-Rusland is een dictatuur, de laatste in Europa. Als individuele ...

Lees verder

- Advertentie -