Over thee en een treinrit in Sri Lanka

Dit is deel 4 van Marjolijn Klik over haar reis door Sri Lanka. Na de Tanks, de waterbassins die Sri Lanka tot bloei brachten, de Tamil Tijgers, en de Tandrelikwie, hier tot slot haar ervaringen over thee, Ceylon’s bekendste exportproduct.

Door: Marjolijn Klik

In het centrale heuvelland van Sri Lanka legden de Engelsen koffieplantages aan. Rond 1870 bezweken de koffiestruiken aan een schimmelziekte. De planters schakelden over op thee, het klimaat bleek perfect voor de aromatische Ceylonthee.

Schaduwkanten van de thee-aanplant zijn de ontbossing van de hellingen en de import van Tamils uit Zuid-India als goedkope arbeidskrachten. Deze Thee-Tamils zijn nu de armste en meest achtergestelde bevolkingsgroep.

 

Vanuit Kandy stijgen we naar Nuwara Eliya, op ruim 1900 meter hoogte. De weg voert langs hellingen bedekt met theestruiken. We maken een korte stop bij de plantage van Rothschild, en de theefabriek Blue Field Tea Gardens.

 

De golfbaan en enkele grote hotels (wij logeren in het Windsorhotel) herinneren aan het koloniale verleden van Nuwara Eliya, maar een aantrekkelijke plaats vind ik het niet.

 

Vanuit Nuwara Eliya reizen we met de lokale bus naar het station van Nanu Oya, en van daaruit per trein naar Ella. Ik had gerekend op een oude trein overvol met Sri Lankanen, maar we treffen een moderne trein met gereserveerde zitplaatsen vol toeristen. In onze eerste klas coupé hebben we zelfs airconditioning en een Bollywood-film.

Nog meer T’s. Het lijstje T’s is moeiteloos uit te breiden, denk aan de tuktuk, dat handige vervoermiddel, tent-overnachtingen in Uda Walawe National Park, en de trading companies, de koloniale handelsmaatschappijen waaronder onze VOC. Daarover misschien later nog eens meer. Nu tot slot alleen nog een persoonlijke noot. De landschappen van Sri Lanka zijn prachtig en gevariëerd. In de “culturele driehoek” Kandy-Anuradhapura-Polonnaruwa zijn veel oude monumenten terecht op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Voor Nederlanders zijn de sporen van de Hollandse VOC-periode interessant. De safari’s/game drives in de Nationale parken en het massale all-inclusive strandtoerisme aan de westkust sloten minder aan bij mijn interesses. Daarmee haalt Sri Lanka op mijn lijstje bezochte landen toch niet de top-5. Ook is het voor de regio een relatief duur vakantieland.

Tanks, of Wewa, de waterbekkens die Sri Lanka tot bloei brachten.

Door: Marjolijn Klik

“Laat geen druppel water de zee instromen zonder de mens tot nut te zijn”. Watermanagement was meer dan tweeduizend jaar geleden de sleutel tot de bloei van het Sri Lankaanse koninkrijk. Het regenwater van de noordoostmoesson werd opgevangen in grote spaarbekkens, zogenaamde tanks, of wewa. Met een uitgebreid stelsel van irrigatiekanalen werden de droge noordelijke vlaktes veranderd in rijstvelden die jaarlijks twee oogsten opbrengen. Foto Parakrama Samudra, Polonnaruwa Op het hoogtepunt woonden in hoofdstad Anuradhapura twee miljoen mensen. Rond het jaar 1000 werd Anuradhapura geplunderd vanuit Zuid-India. De stad raakte overwoekerd door de jungle en het ...

Lees verder
Tamil Tijgers, het noorden van Sri Lanka na de burgeroorlog.

Door: Marjolijn Klik

Maart 2015 gaat Marjolijn Klik op uitnodiging van Djoser voor een droomreis naar Sri Lanka. Ze ...

Lees verder
Het heilige Tandrelikwie van boeddhistisch Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Tijdens haar reis door Sri Lanka begin 2015 bezoekt Marjolijn Klik het Tandrelikwie, door ...

Lees verder
Over thee en een treinrit in Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Dit is deel 4 van Marjolijn Klik over haar reis door Sri Lanka. Na de Tanks, de waterbassins die ...

Lees verder
Palmenstranden, boeddhistische tempels en berglandschappen

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka is het traanvormige eiland dat door een smalle zeestraat van het zuiden van India ...

Lees verder
In Kandy is het tien dagen feest rond de Tempel van de Tand

Door: Ecktiv Redactie

Boek je een zonvakantie naar Sri Lanka en krijg je de behoefte meer te gaan zien? Dan is het de ...

Lees verder
Februari en maart zijn zonnig, droog en niet té heet

Door: Ecktiv Redactie

Vanuit Kandy is het aardig om per trein verder omhoog te gaan naar Nuwara Eliya. Je komt langs ...

Lees verder
Tips Sri Lanka

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka heeft natuurparken vol groot wild. In het Udawalawe-park leven grote kuddes wilde ...

Lees verder

- Advertentie -