Tamil Tijgers, het noorden van Sri Lanka na de burgeroorlog.

Maart 2015 gaat Marjolijn Klik op uitnodiging van Djoser voor een droomreis naar Sri Lanka. Ze is winnaar geworden van de Djoser geuractie. In dit tweede deel van haar blog geeft ze een indruk van het noorden van Sri Lanka na de burgeroorlog met de Tamil Tijgers.

Door: Marjolijn Klik

We verblijven zes nachten in het noorden, drie nachten in Jaffna en drie nachten in Nilaveli, iets boven Trincomalee. Tot voor kort was dit oorlogsgebied, langzaam komt het toerisme hier (weer) op gang. Wel zijn militairen en checkpoints hier nog zichtbaar aanwezig.

In het overwegend Singalese Sri Lanka maken de Tamils zo’n 20% van de bevolking uit. Na de onafhankelijkheid en het vertrek van de Britten raakten de Tamils steeds meer achtergesteld en verhuisden naar het noorden, het gebied van hun voorouders. Eind jaren ’70 stond een radicale generatie Tamils op, de Tamil Tijgers. Sri Lanka raakte verwikkeld in een burgeroorlog, die pas in 2009 eindigde.

Onderweg passeren we verschillende oorlogsmonumenten. Op weg naar Jaffna komen we door Kilinochchi, lange tijd hoofdkwartier van de Tamil Tijgers. Hier herinnert de ruïne van een watertoren aan de burgeroorlog. Onderweg van Jaffna naar Trincomalee stoppen we bij het oorlogsmonument bij Elephant Pass, handen houden een kaart van Sri Lanka vast waaruit een lotusbloesem ontspringt. We passeren de Nanthikadal-lagune waar de Tamil Tijgers beslissend werden verslagen.Jaffna/eiland Delft. Vanuit Jaffna maken we een dagtocht naar Delft. Op dit eiland met koraalstenen muurtjes leven kuddes wilde paardjes, die afstammen van de paarden die de Hollanders (VOC) hier naar toe brachten. De rit over de smalle dijk van Jaffna naar veerhaven Punkudutivu is schitterend, door wetland met veel vogels. De belangrijkste bezienswaardigheid van Jaffna, de Nallur Kandaswamytempel, de mooiste hindoetempel van Sri Lanka, laat ik toch maar even schieten, het hotelzwembad lokt.

Trincomalee. In Trincomalee bezoek ik wel de Shivatempel op Swami Rock, de Koneswaramtempel. Swami Rock is ook bekend als Lover’s Leap: een dochter van een Hollandse officier (uit Fort Frederick) sprong hier van de rots, een sprong die ze overigens overleefde. Vrouwen met een kinderwens hangen hier kistjes op in de bomen. Van de enorme schade die de tsunami hier in 2004 heeft aangericht heb ik weinig meer gezien. 

Bekijk ook deel 1 van de Sri Lanka blog van Marjolijn

Meer over Sri Lanka reizen op: www.djoser.nl

 

Tanks, of Wewa, de waterbekkens die Sri Lanka tot bloei brachten.

Door: Marjolijn Klik

“Laat geen druppel water de zee instromen zonder de mens tot nut te zijn”. Watermanagement was meer dan tweeduizend jaar geleden de sleutel tot de bloei van het Sri Lankaanse koninkrijk. Het regenwater van de noordoostmoesson werd opgevangen in grote spaarbekkens, zogenaamde tanks, of wewa. Met een uitgebreid stelsel van irrigatiekanalen werden de droge noordelijke vlaktes veranderd in rijstvelden die jaarlijks twee oogsten opbrengen. Foto Parakrama Samudra, Polonnaruwa Op het hoogtepunt woonden in hoofdstad Anuradhapura twee miljoen mensen. Rond het jaar 1000 werd Anuradhapura geplunderd vanuit Zuid-India. De stad raakte overwoekerd door de jungle en het ...

Lees verder
Tamil Tijgers, het noorden van Sri Lanka na de burgeroorlog.

Door: Marjolijn Klik

Maart 2015 gaat Marjolijn Klik op uitnodiging van Djoser voor een droomreis naar Sri Lanka. Ze ...

Lees verder
Het heilige Tandrelikwie van boeddhistisch Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Tijdens haar reis door Sri Lanka begin 2015 bezoekt Marjolijn Klik het Tandrelikwie, door ...

Lees verder
Over thee en een treinrit in Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Dit is deel 4 van Marjolijn Klik over haar reis door Sri Lanka. Na de Tanks, de waterbassins die ...

Lees verder
Palmenstranden, boeddhistische tempels en berglandschappen

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka is het traanvormige eiland dat door een smalle zeestraat van het zuiden van India ...

Lees verder
In Kandy is het tien dagen feest rond de Tempel van de Tand

Door: Ecktiv Redactie

Boek je een zonvakantie naar Sri Lanka en krijg je de behoefte meer te gaan zien? Dan is het de ...

Lees verder
Februari en maart zijn zonnig, droog en niet té heet

Door: Ecktiv Redactie

Vanuit Kandy is het aardig om per trein verder omhoog te gaan naar Nuwara Eliya. Je komt langs ...

Lees verder
Tips Sri Lanka

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka heeft natuurparken vol groot wild. In het Udawalawe-park leven grote kuddes wilde ...

Lees verder

- Advertentie -