Thaipusam festival in Maleisië, hoe een miljoen mensen in extase raken

Op het verlanglijstje van Margo Veldhuizen staat al jaren een bezoek aan het zgn Thaipusam festival in Maleisië. Maar het moet ook maar net in je agenda passen. Vorig jaar is haar gelukt om een bezoek aan dit massale en bizarre feest te combineren aan haar reis naar Thailand. Het leverde een rijke fotoreportage op en een emotioneel verslag.

Door: Margo Veldhuizen Onderstal

Ik spring een gat in de lucht mijn droom komt uit we hebben tickets geboekt, we gaan naar Thailand voor een paar weken en vliegen eerst naar Kuala Lumpur om het festival te bezoeken. Thaipusam, ik droom er al jaren over wat wil ik dit bizarre festival een keer bijwonen. Dus op naar Kuala Lumpur.

Ik ben al vroeg wakker en ben helemaal bezweet, en oh wat ben ik bang. Een miljoen mensen bij elkaar, ik heb er zo vaak verhalen over gehoord dat het mis gaat. Ik maak m’n maatje wakker en vertel hem van mijn angsten die hij rustig aanhoort en na even met me te praten zie ik het toch wel weer zitten. Na een warme douche en een stevig ontbijt gaan we op pad richting treinstation na wat zoeken hebben we de kaartjes in de pocket het feest kan beginnen.

De eerste twee treinritten zijn erg rustig er zitten niet veel mensen in de trein, we vragen ons af of we wel in de goede trein zitten er komen toch 1 miljoen Hindoes? Bij het laatste treintje richting Batu Caves schrikken we toch wel even, wat een mensenmassa, moeten die allemaal in die laatste trein? Na een wachttijd van een uur zijn wij aan de beurt we persen ons in de overvolle trein waar zijn we aan begonnen. Na een rit van 20 minuten in de overvolle trein komen we aan op het terrein van de Buta Caves.

Wat we hier zien overtreft al onze dromen zoiets hebben we nog nooit gezien. Honderden gelovigen lopen richting de trap van de caves ze dragen kavadis op hun hoofd en schouders. Een kavadi is een groot juk met afbeeldingen van hindoe goden, twee potten melk en veel pauwenveren erop. Weer anderen hebben haken door hun rug of borst waar citrusvruchten en sieraden aan hangen. We kijken onze ogen uit en zoeken een plekje waar we alles goed kunnen zien, het is ontzettend warm en we hebben medelijden met de gelovigen wat zal dit een pijn veroorzaken.

We zien een bonte stoet voorbij komen en proberen wat foto`s te maken wat niet meevalt in de enorme drukte. We zijn onder de indruk van deze mensen vooral de mannen maar ook enkele vrouwen die de vel, Murugans speer door hun wangen en verticaal door hun tong hebben. Van alle kanten wordt er water over de gelovigen gegooid om ze een beetje af te koelen in de sidderende hitte.

Er lopen veel priesters tussen die vel, vel roepen om de gelovigen in trance te brengen. Iedereen beleeft de trance op eigen manier. Terwijl de een zijn ogen wijd open heeft en wild om zich heen kijkt, maakt een ander agressieve gebaren dat gepaard gaat met hoge schrille kreten. De zware wierook geur die tot ver in de omtrek hangt maakt de macabere sfeer compleet.

We besluiten om even een rustig plekje te zoeken om wat te eten en bij te komen van dit bizarre spektakel. Het is erg warm en de drukte is enorm dus even een time out is welkom. Na een uur gaan we weer terug de mensenmassa in want we willen niets missen. Met al deze volgelingen vol speren en spiesen is dit festival niet zonder gevaar. Er zijn ruim 1 miljoen mensen op de been en iedereen wil de trap op richting de caves.

We zien dat de politie het druk heeft om de kadavi dragers gescheiden te houden van de duizenden anderen. Eenmaal boven nemen de kadavi dragers deel aan het laatste deel van de ceremonie. De melkkannetjes worden leeggegooid en de speren worden verwijdert waar gek genoeg geen druppel bloed bij vrijkomt. De trance is voorbij de heren zijn totaal uitgeput maar voldaan. Iedereen kan naar huis met nieuwe kracht het nieuwe jaar tegemoet.

Na een uur of vier te hebben rondgelopen besluiten we dat het welletjes is geweest. We gaan het treintje maar weer eens opzoeken we zitten weer als haringen in een ton . We hebben een van de meest bizarre festivals bijgewoond het was een bijzondere ervaring die we niet snel zullen vergeten. We hebben zeer veel respect voor deze moedige Indische mensen. Morgen vliegen we door naar Thailand, deze omweg was het dubbel en dwars waard. We hadden dit festival voor geen goud willen missen.


 

Profiel Marijntje >

Bewaren

Thaipusam festival in Maleisië, hoe een miljoen mensen in extase raken

Door: Margo Veldhuizen Onderstal

Ik spring een gat in de lucht mijn droom komt uit we hebben tickets geboekt, we gaan naar Thailand voor een paar weken en vliegen eerst naar Kuala Lumpur om het festival te bezoeken. Thaipusam, ik droom er al jaren over wat wil ik dit bizarre festival een keer bijwonen. Dus op naar Kuala Lumpur. Ik ben al vroeg wakker en ben helemaal bezweet, en oh wat ben ik bang. Een miljoen mensen bij elkaar, ik heb er zo vaak verhalen over gehoord dat het mis gaat. Ik maak m’n maatje wakker en vertel hem van mijn angsten die hij rustig aanhoort en na even met me te praten zie ik het toch wel weer zitten. Na een warme douche en een stevig ontbijt gaan we op pad richting treinstation na wat ...

Lees verder
Grote ongerepte regenwouden van adembenemende schoonheid

Door: Ecktiv Redactie

Maleisië bestaat uit twee delen. Je hebt het schiereiland met West-Maleisië en de ...

Lees verder
Relaxen op tropische stranden of lekker actief bezig zijn

Door: Ecktiv Redactie

Velen komen speciaal voor de overweldigende groene ongerepte natuur naar Maleisië. Minder ...

Lees verder
Vriendelijk en veilig land met een moderne hoofdstad

Door: Ecktiv Redactie

In de dertien staten van Maleisië wonen Maleiers, Chinezen en Indiërs vreedzaam samen. ...

Lees verder

- Advertentie -