Rondreis door het Zuiden van China.
Natuurwonderen en Bergstammen in 23 dagen.

In juli 2013 vertrekt Ria Peerdeman samen met een vriendin om het Zuiden van China te ontdekken. Ze maken een rondreis van 23 dagen met als hoogtepunten de bezoeken aan de diverse minderheidsgroepen. Bekend om hun eigen bijzondere tradities en gebruiken. Alles bij elkaar een indrukwekkende ervaring.

Door: Ria Peerdeman

DAG 1. Eindelijk is het dan zo ver, de reis naar het zuiden van China is geboekt.  Samen met een vriendin deze keer vliegen we op 21 juli 2013 per KLM naar Xiamen. Het vliegtuig zit vol met Chinezen en slechts een handjevol Nederlanders. Aan boord maken we kennis met onze reisleider, die ons bij onze zitplaatsen komt opzoeken en vraagt of alles ok is. Kan niet beter zeggen we, en ons avontuur begint.

 

DAG 2: Snuffelhond op vliegveld • Autoloos eiland Gulangyu • Overvolle boot

Op de luchthaven van Xiamen maken we kennis met de andere leden van het gezelschap en met een snuffelhondje, die niet op zoek is naar hasj, maar naar fruit. Een van ons moet zijn appel, waarvan hij net een hap heeft genomen afstaan en een ander moet zijn hele appel afgeven. Na ontvangst van onze koffers gaan we met een mooie royale bus via een korte stadstour op naar de eerst Chinese lunch (ronde tafel voor 12 personen met allerlei Chinese gerechten en natuurlijk met stokjes). Dan naar het autoloze eiland Gulangyu met zijn smalle straatjes en koloniale huizen. Het is er warm en vochtig en met de jet-lag erbij valt het niet mee om naar het Pianomuseum te klimmen. Daar bekijken we de vele piano’s in alle soorten en maten, maar er mogen helaas geen foto’s worden genomen. Bij de boot die ons terug naar het vaste land moet brengen is het een gedrang om aan boord te komen, maar het is wel lekker verkoelend. Op naar het hotel, even uitrusten en dan op naar het diner. Weer een ronde tafel (en dat zal eigenlijk de hele reis zo blijven) met verschillende gerechten, (veel vis deze keer). We gaan op tijd naar bed, want morgen staan de Hakka dorpen op het program.

 

DAG 3: Terrasvormige rijstvelden • Lotusbloemen vijver • Eeuwenoude Hakkadorpen

Op weg naar die dorpen maken we een foto-stop, zo mooi de bergen met de terrasvormige rijstvelden. Opeens horen we kinderstemmen. Het is een schooltje en we mogen er even een kijkje nemen. Er zijn tandenborsteltjes en tandpasta en er wordt gepoetst, sommige kindjes huilen, maar er zijn ook vrijbuitertjes bij. We vervolgen onze weg en zien bij ieder dorpje wel een prachtige lotusvijver. Ergens zien we een vrouw de pas geoogste rijst verwerken.

De terugtocht door het lotusveld is prachtig. De bloemen worden geteeld voor de zaden die smaken naar pinda’s. Een lekkernij dus. Nu dan op naar de Hakka-dorpen. Dat zijn cirkelvormige, fortachtige bouwwerken, ook wel “tulou”genoemd en deze dienen om het volk tegen de vijand te beschermen. Ze staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Een Hakka-dorp bestaat uit meerdere woonringen met verschillende etages en er kunnen wel meer dan honderd families wonen. Het dorp Zhencheng is zo’n dorp en de ronde vorm van buitenaf is al prachtig. Binnen het Hakka-dorp is er een tempeltje en de rode lampions door het hele cirkelvormige gebouw geven een geweldige sfeer. De bewoners zijn bezig met de dagelijkse dingen en op de onderste ring zijn er tegenwoordig allerlei souveniers winkeltjes. Wel jammer, maar ook daar wil men een graantje meepikken van de toeristen. Het drie eeuwen oude Hakka-dorp, Chengqi wordt bewoond door zo’n 80 familie’s. In het midden van de cirke is een waterput,  waarin je mooi een foto van jezelf kunt maken. Ook hier vallen de mooie rode lampions op tegen het donkerbruine hout van de wanden. Daarna is het even wachten op de bus, maar dat is niet zo erg, want er wordt een huis voorzien van een nieuw dak en daar werken meestal vrouwen aan, alleen op het hoogste niveau, op de nok, werken er mannen en dat wordt dus ook vastgelegd.

 

DAG 4: Trein naar Hong Kong • Lichtshow in de haven

Dag 4 is een reisdag, verder naar het zuiden en als we in Canton aankomen en Hong Kong dollars hebben gepind, nemen we de trein naar Hong Kong, waar we in de middag aankomen. ’s Avonds met het openbaar vervoer naar de sound- en licht show in de haven. Het is een waar spektakel en die veranderende kleuren van de wolkenkrabbers op de maat van de muziek is dan ook uniek om te zien. Morgen gaan we er weer heen. Nadat we heerlijk hebben gegeten in de buurt van de haven, en nu niet aan een ronde tafel en een zelf te bepalen gerecht, op naar het hotel voor een goede nachtrust.

 

DAG 5: Treintje naar Victoria Peak • Boottocht door de haven • Stanley Market

Een vrije dag in de grote stad Hong Kong en we gaan dan ook in een kleiner gezelschap met het treintje naar de Victoria Peak. We rijden vlak langs de wolkenkrabbers. Als we uitstappen regent het niet, maar het hoost en het wil maar niet ophouden. We laten ons niet van de wijs brengen en kopen een plu en proberen ook nog mooie foto’s te maken, wat niet echt lukt natuurlijk. Ook maken we een boottochtje door de haven en we bezoeken een mooie boeddha tempel aan het water. Jammer van de regen, want die weet van geen wijken. Ook de Stanley Market is een bezoekje waard door de diversiteit aan souvenirs. ’s Middags gaan we enkele hoge gebouwen van binnen bekijken en de gids wijst ons op allerlei architectonische bijzonderheden. Heel interessant. Daarna op naar het hotel en nadat we opgedroogd zijn zoeken we een lokaal restaurantje. Ze spreken er geen engels en met handen en voeten maken we ze wijs wat we willen eten. Heerlijk was dat en een tweede bezoek aan de sound en licht show die avond zit er niet meer in.

 

DAG 6: Stadstour door Canton • Chen Clan tempel • Bronzen beelden Shamian

Aan het eind van de ochtend gaan we met de trein terug naar Canton, de oudste stad van China en krijgen er een stadstour. We bezoeken o.a. de Chen Clan tempel, een prachtige tempel met veel beeldhouwwerk op de daken en vele reliëfs in de gevels. Ook hier weer de mooie Chinese lampions, die een aparte sfeer geven aan de tempel. Daarnaast zijn er mooi houtsnijwerk, borduurwerk en parelmoer kunstwerken te zien. Wat later bezoeken we het eilandje Shamian, dat in de Parelrivier ligt. Het is met bruggen met het vaste land verbonden. Daar zien we veel bronzen beelden in allerlei vormen en maten en dat geeft een apart beeld aan het eilandje. De huizen stammen uit een vroeg koloniaal verleden. We gaan naar het vliegveld om er comfortabel het vliegtuig te nemen naar Guilin i.p.v. de nachttrein. We komen laat in ons hotel aan en gaan op tijd naar bed, want morgen weer een drukke dag.

 

DAG 7: Ontmoeting minderheidsgroep • Rietfluitgrotten • Theeceremonie

Na een goed ontbijt vertrekken we naar de Fubo heuvel, waar we door een rots aan een rivier lopen, deze wordt ook wel ‘Olifantenrots” genoemd vanwege de vorm. Er zijn diverse boeddha beelden in de rotsen uitgehouwen. Bij een gouden beeldje worden talrijke wierookstokjes gebrand met daarboven allemaal wensbriefjes. We beklimmen de 60 meter hoge heuvel ( met 320 treden ) een stukje, maar keren halverwege terug, wat beloond wordt met een leuke ontmoeting met de eerste minderheidsgroep deze reis.

De mensen vinden het ontzettend leuk om op de foto te gaan en vooral het terugkijken op het schermpje maakt de ontmoeting nog leuker. Dan komt de rest van de groep weer beneden en gaan we op naar de Rietfluitgrot. Deze is te bereiken d.m.v. een klimpartij naar boven of door het nemen van de nieuwe aangelegde monorail. Het is een grot met bizarre rotsformaties en met stalagmieten en stalactieten van soms wel 30 meter hoog en met een enorm groot binnenmeer, De grot is 250 meter lang en 120 meter breed en wordt ook nog eens verlicht met verschillende kleuren lampen, wat soms een fraai beeld geeft en soms kitscherig aan doet. Hangt af van de kleur die de lampen aangeeft, maar toch vond ik het een belevenis en hij staat op de lijst van de mooiste 10 grotten. We gaan ook bij een parelfabriek langs, waar de oester geopend word en de parel eruit word gehaald. Deze krijgt de reisleider, die hem op zijn beurt weer verloot onder het gezelschap. Daar in de winkel is heerlijke koffie te koop en ook zijn er genoeg parels, maar die blijven waar ze zijn.Dan wordt het tijd voor een thee ceremonie. De thee tuinen liggen in een prachtig kalksteenformatie gebied en die groene tuinen tegen die rotsformaties leveren een prachtig geheel. Eerst gaan we de blaadjes aan de theestruiken bekijken en plukken ook wat blaadjes af en daarna wordt er voor ons op de Chinese manier thee gezet en geschonken. We proeven een aantal soorten thee en het verschil is goed te proeven en dan natuurlijk de winkel in waar de aftrek niet bijzonder groot is. Jammer toch dat er met dit soort dingen zoveel tijd verloren gaat. Onderweg naar het hotel nog een foto stop, waar we mensen tegen komen die terugkeren van de markt. Zij hebben levende eenden, kippen ganzen en varkens mee in de hand of op de fiets, wat bij ons weer hilariteit op roept en weer staan ze geduldig te wachten om op de foto te gaan. Na het diner wandelen we naar het grote plein, waar het gezellig druk is en we zien de verlichte torens in het meer. We lopen terug met een omweg door het druk bezochte stadje en bij aankomst in het hotel mailen we nog weer met het thuisfront dat alles goed en voorspoedig gaat. Thuis is er een hittegolf wordt ons gemaild en hier is de regen inmiddels opgehouden en de zon schijnt, en dat zal ondanks de regentijd de rest van de reis blijven doen.

 

DAG 8: Cruise over de Li-rivier • Smoothie op terras • Open lucht Night-show

Vandaag maken we een onvergetelijke cruise over de Li-rivier naar het plaatsje Yangshou. Langs de rivier is van alles te zien, het dagelijkse leven van kleding wassen tot het hoeden van geiten en natuurlijk zwemmende kinderen. Dit alles tegen de achtergrond van de rotsformaties die de kleur van groene en blauwe jade hebben. Een spectaculair ervaring. Na aankomst in het hotel zijn we vrij. We gaan het plaatsje verkennen en doen wat inkopen voor thuis. We maken er een rustige middag van en genieten op een klein terrasje van een heerlijke smoothie. ‘s Avonds naar de Impression show van Mrs. Liu in de open lucht en deze wordt door de lokale bevolking opgevoerd. De bedenker van de show is dezelfde man van de openingsceremonie van de Olympische Spelen, dus is het een strak geregisseerde show, die over de verschillende minderheidsgroepen gaat, elk met hun eigen specialiteit. De show is geweldig, maar het lange wachten en de grote mensenmassa is minder prettig.

 

DAG 9: Fietsen door de rijstvelden • Overdekte versmarkt • Aalscholvervissen bij nacht

We gaan fietsen door de rijstvelden. De fiets is iets aan de kleine kant en zit ongemakkelijk, maar we komen vooruit. De omgeving is prachtig en er wordt heel wat gestopt voor de foto’s. Tijdens een stop bij een boeren familie bekijken we het hele huis en kunnen zien hoe de mensen leven. Ik zou niet willen ruilen. We stappen weer op en steken over een smal pad de Li-rivier over. Daar dobbert een grote hoeveelheid waterfietsen in het water met dagjesmensen die uitbundig genieten van het water en het zonnetje. Wij rusten even uit voor een kop koffie met appeltaart bij de Guesthouse 'De Giggling Tree', dat beheerd wordt door een Nederlands echtpaar en waar gezinnen ook kunnen verblijven in een prachtige en rustige omgeving.

In de middag bekijken we de overdekte markt en zien er een keur aan verse groenten en fruit. In een andere hal is de vleesmarkt met veel pluimvee, dat geslacht wordt waar je bij staat en tot onze verbazing hangt er ook een hond aan een haak. We verlaten de markt en zoeken rust in het park tegenover de markt. Daar zijn hele families aan het karaoken, doen bord- en kaartspelletjes en tai tji-en. Dat zie je in veel parken en pleinen in China. Een lust voor het oog. Een familie wil met ons op de foto en komt daarom gezellig bij ons zitten.

In de avond gaan we op aalscholver-visvangst, een hele aparte ervaring. Je vaart samen  met de aalscholvers op een soort flet en met felle lampen worden de vissen gelokt. Daar komen ook ongeveer een miljoen muggen op af, die bijten de mens niet  maar het is wel lastig. De aalscholvers vangen de vis, maar kunnen de grotere vissen niet doorslikken omdat de keel gedeeltelijk wordt afgebonden en de visser haalt de vissen die de aalscholver niet doorslikt er weer uit. De vogels worden speciaal getraind en hebben een goed leven bij de vissers. We mogen met de vogels op de foto en dat levert een heel stoer plaatje op.

DAG 10: Adembenemende rijstterrassen • De lange haren Yao-stam • Tradioneel houten hotel

Het plaatsje Yangshou is heel toeristisch geworden en overvol met toeristen uit binnen- en buitenland. Soms is er geen doorkomen aan en het is dus niet zo erg als we de volgende dag vertrekken naar Longshen. Bovendien heb ik zelf het gevoel dat het nu echt gaat beginnen, omdat ik 8 jaar geleden ook deze plaatsen al heb aangedaan met uitzondering van de Hakka-dorpen. We gaan weer door een prachtig landschap van rijstterrassen naar het plaatsje Pin-Ann, waar je al kimmend langs vele en ongelijke treden naar boven moet, om in het plaatsje Longshen te komen. Alleen handbagage mee, want de koffers gaan voor een nachtje in een depôt. Onder in het dorp zijn ook draagstoelen en omdat ik visueel niet honderd procent ben, laat ik die mannen vandaag een centje verdienen. Al zittend geniet ik van dichtbij van de mooie groene velden en het is zelfs een keer zo stijl, dat ik eruit moet en zelf een stukje moet klimmen. Boven in het hotel krijgen we een uurtje rust, voordat we aan een wandeling beginnen.

Wat een weldaad en wat een rust, en de prachtige “drakenrug” terrassen zijn een lust voor het oog, het is adembenemend mooi en de camera draait dan ook overuren, vooral als we mensen van de Yao-stam met hun lange haren ontmoeten, die ze op een bepaalde manier op het hoofd dragen.

Ze geven er graag een demonstatie van. Heel apart. De haren laten ze groeien tot een bepaalde lengte, knippen ze dan af, laten ze weer groeien, maar het afgeknipte haar draaien ze weer door het haar heen en zo lijkt het net of ze een hoedje ophebben. Geweldig om dit te zien doen. Ook kun je daar de kleding en hoofdversierselen aan trekken en op de foto gaan, maar dat doen we niet. Het avondeten gebruiken we in voor mijn gevoel het enige maar gezellige restaurantje in het dorp en gaan op de tast naar ons eigen traditioneel houten hotelletje, want verlichting is er zeer schaars.

DAG 11: Wind- en Regenbruggen • Dong-dorp Chengyang • Karakteristieke Trommeltoren

's Morgens gaan we lopend naar beneden. Een meisje draagt onze handbagage in een mand op haar rug. En weer trekt het mooie landschap aan ons voorbij als we de Wind- en Regen bruggen gaan bekijken, een meesterwerk van de Dong mensen, die een centrale rol spelen binnen de plaatselijke bevolking. Want op de bruggen worden vooral ’s avonds, als het werk gedaan is, de nieuwtjes en de laatste roddels uitgewisseld. Ze geven ook bescherming tegen de regen en de wind, vandaar de naam. De mooi versierde, sierlijk gebouwde bruggen hebben dus een belangrijke functie in het bestaan van de bevolking, net als de trommeltorens, die in elk dorp staan.

We wandelen naar het Dong-minderheids dorp, Chengyang, waar prachtig borduur-, weef- en breiwerk te zien is. Ook het  zilverwerk is een waar staaltje van vakmanschap. Bij een groot gebouw worden we uitgenodigd om binnen te komen. Daar krijgen we een voorstelling van muziek en dans in de bijbehorende klederdracht met prachtige hoofdtooien. Het is een prachtig gezicht al deze dames en heren in hun mooie kledij.

Op weg naar onze overnachtingsplaats Sanjiang stoppen we nog een keer om de zo karakteristieke houten waterwielen in de rivier op de foto te zetten. In Sanjiang maken we zelf nog een kleine stadswandeling en komen op een groot plein uit dat bestraat is met fraaie dier figuren en dat allemaal van platte kiezels op zijn kant. We bekijken de mooie trommeltoren in het centrum van het dorp. Hij doet dienst als alarmsysteem bij brand of als er gevaar dreigt, maar ook vinden hier de festiviteiten plaats. We worden getrakteerd op een fraaie zonsondergang en de trommeltoren met de hoog opgestelde stellage met de te drogen rijst geven een prachtig silhouet tegen de oranje lucht. Het is allemaal prachtig wat we zien en meemaken en het kan bijna niet beter....alleen die nacht slaap ik slecht vanwege wat buikproblemen, maar ja de reis gaat verder en ik moet  en zal mee. 

DAG 12: Bezoek aan grootste en oudste Dong-dorp Zhaoxin • Afknappen en opknappen

Ontbijt is vandaag niet aan mij besteed. In de bus doezel ik af en toe weg tot de eerste stop. We lopen naar een brug die in aanbouw is. Het is een drukte van werklui en vrouwtjes die naar afval hout zoeken om ’s avonds weer een vuurtje te kunnen stoken. Dan gaat de bus naar het meest primitieve Dong dorp Tang An Dong en dat is een hele wandeling met vals plat en dat valt dus niet mee.De wandeling door het dorp laat ik lopen en blijf een poosje onder de trommeltoren tussen de bevolking zitten. We gaan verder naar het plaatsje Zhaoxin, het grootste en oudste Dong-dorp dat omgeven is door rijstvelden en aan een riviertje ligt. Het valt niet mee, het hele dorp is in restauratie, het riviertje is afgedamd zodat men er door kan rijden met bouwmateriaal en de weggetjes zijn een ramp.Over twee jaar moet de hogesnelheidstrein hier stoppen en dan wil men het hele dorp gerestaureerd hebben om klaar te zijn voor de stroom toeristen. Ik sla de lunch over en word naar het hotel gebracht waar ik in bed duik om lekker even te slapen. Als mijn vriendin komt en de koffers gebracht worden, spreken we af dat we samen over een uurtje het dorpje gaan bekijken. Dat lukt gelukkig, maar na een uur heb ik het bekeken en duik het bed weer in. Ik laat het diner en de avondvoorstelling van de lokale Dong bevolking aan me voorbij gaan. Het kleine beetje wat ik van het dorp gezien heb, is al de moeite waard en lekker door het plaatsje slenteren zou geweldig geweest zijn, maar gelukkig gaat het de volgende dag alweer een stuk beter en gaan we met volle moed naar het traditionele Chongjiang Basha Miao dorp.

DAG 13: Traditionele gebruiken • Blauwe lappen • Jongens met geweren

In het traditionele Chongjiang Basha Miao dorp dragen ze zeer donker blauwe en glimmende kleding, en mannen en jongens vanaf 15 jaar hebben geweren. Vanaf die leeftijd worden ze als man beschouwd, mogen ze een geweer dragen, alcohol drinken en met meisjes van hun stam omgaan. Dan worden ook de haren afgeschoren. Daar krijgen we een demonstratie van, n.l. met een kapmes.

De man draagt het middelste gedeelte van het lange haar in een knotje op het hoofd en rondom de knot wordt het overige haar weggeschoren. We slenteren door het dorp en worden door kinderen gevolgd. We zien de grote potten met de grote lappen stof die donker blauw gekleurd worden d.m.v. natuurlijke planten. Eenmaal op kleur worden ze op stokken te drogen gehangen, een fraai gezicht. Ook hangen en liggen er maiskolven en pepers te drogen en dat maakt het dorp wel heel bijzonder. We worden uitgeleide gedaan door vier jongens (de meisjes moeten werken) in mooie glimmende kleding engeweren. Het was een pracht ervaring!

Op naar het volgende Baji dorp en daarvoor moeten we eerst met de veerboot een riviertje oversteken. Dat is niet meer dan een klein bootje, en met een vaarboom duwend gaan we naar de overkant. In dit dorpje gaan ze ook in het traditionele blauw van de Baji gekleed en ook hier zijn er de tonnen met lappen die blauw gekleurd worden en de lappen die te drogen hangen. De bevolking is heel vriendelijk en laten zich graag fotograferen en even later zitten we met een hele familie in de trommeltoren, die gerestaureerd wordt. We dalen weer af naar de oever van het riviertje en lopen over de kiezels naar de veerboot, die ons netjes naar de overkant brengt. Daar spelen de kinderen met ossen in het water, wat een vrolijk gezicht is.

 

DAG 14: Kort- en Langrok Miao • Zilveren hoofdtooien • Dansen rond 'totempaal'

We gaan verder naar Rongjiang en zoeken ons hotel op want de volgende dag bezoeken we weer een andere stam, n.l. de Miao, zowel de kort- als de lang rok Miao. Deze stammen dragen kleurrijke kleding met prachtige hoofd versierselen, waar door de ouders al voor gespaard wordt vanaf de geboorte van een meisje. Maar eerst bezoeken we een plaatselijke markt waar weer van alles verhandeld wordt en dat gebeurd allemaal gewoon op de grond. Later bij de koffiestop zien we hoe mensen kikkers en ander vlees schoonmaken bij de dorpskraan midden in het dorp. Dan op naar de kort-rok Miao.

We worden verwelkomd door twee prachtig geklede meisjes met idd die prachtige zilveren hoofdtooien op en we moeten uit een kommetje rijstwijn drinken. Je mag het kommetje niet aanraken, want dat is vragen naar meer rijstewijn. Wat is het toch leuk om zo door de dorpjes heen te wandelen, waar de kippen voor je uit lopen, de kinderen spelen en de ouderen op een bankje zitten te praten. De ouderemannen roken een pijpje. Ze laten ons de voorraadschuurtjes zien, die op palen in het water staan, dit om ongedierten buiten te houden. Bijna alle huizen zijn van hout, wat bij brand een groot gevaar is. Het dorp kan dan in een keer verwoest worden.

Het volgende dorp is Paika, die van de lang-rok Miao en de kleding is opnieuw heel kleurig, met weer prachtige hoofdtooien. Ook nu worden we verwelkomd door mannen die op de Lusheng spelen en dames die met rijstwijn klaarstaan, maar nu zijn het wel twaalf tafeltjes waar je iets moet drinken. Ik hou mijn lippen een beetje op elkaar, zodat ik niet te veel binnen krijg, en ook nu weer mag je het kommetje niet aanraken anders moet je aan het eind de hele ossenhoorn leeg drinken. Midden in het dorp staat een soort totempaal, waar allerlei dansen worden opgevoerd, waarbij het hele dorp meedoet. Ons wordt getoond hoe de 'Lusheng', het blaasinstrument waar de mannen opspelen, gemaakt wordt. Aan het eind van het optreden lopen ze allemaal, mannen, vrouwen en kinderen, rond de paal, wat voor mij een grote saamhorigheid symboliseerd. Ik vind het een prachtig schouwspel, terwijl anderen het weer een poppenkast vinden, maar die mening deel ik totaal niet. Na afloop kan er van de bevolking mooi borduurwerk, zilverwerk en ander spul worden gekocht en dat vind bij ons dan ook gretig aftrek. Vooral het borduurwerk dat ze zelf met de hand borduren is heel mooi om te zien. Ik had er nog wel langer willen blijven, maar met een rijk gevoel dat ik dit heb mogen meemaken, stappen we de bus in en gaan we verder naar Kaili.

DAG 15: Dorpen van minderheden • Lunch bij lokale familie • Snackstraatje

In Kailil zelf is niet veel te beleven, maar is een goede uitvalbasis om minderheden te bezoeken en dat doen we ook weer vandaag. Op weg naar Guiyang zien we dat er aan de infrastructuur hard gewerkt wordt, wat eigenlijk in het hele gebied dat we doorreizen het geval is. We bezoeken het Qingman Miao en het Shiqiao Miao dorp met hun eigen traditionele levensstijl. Het eerste dorp staat bekend om het prachtige borduurwerk en de produktie van papier van hoge kwalteit, gemaakt van de bast van de moerbeiboom. Ook hier zijn de huizen weer geheel van hout, zowel de oude al de nieuwe. Voor het dorp zijn in de rivier waterwielen te zien. In het tweede dorp gebruiken we de lunch bij een lokale familie, die ons bij binnenkomst van het dorp verwelkomt met rijstwijn. Op het grote centrale plein liggen hier de grote blauwe lappen op de straat te drogen en later zien we hoe ze verwerkt worden tot de geplooide rokjes.

We worden langs de keuken geloosd en naar boven geleid, waar de tafel voor ons gedekt staat en we eten een voortreffelijke maal en de rijstwijn vloeit rijkelijk. De vrouwen van die stam drinken veel, om al het werk dat ze verzetten te doen vergeten en zo een beetje lol in het leven houden. Een van hen laat de ronde ton met de blauwe lappen zien, met daaromheen touwen strak gespannen en met een soort van pen schuift ze telkens de stof een beetje op tot mooie kleine plooitjes en als het maar lang genoeg op de ton zit, blijven de plooitjes erin zitten. We krijgen wederom een wandeling door het dorpje en zo krijg je een goed beeld van hoe de mensen hier leven. Dan op naar Guiyang, waar we het Jiaxiu Paviljoen bekijken. Het is een sierlijk gebouw op de Fuyu Brug over de Nanming-rivier, waar  vroeger examens afgelegd werden in de Ming- en Quing-dynastie. Het heeft drie verdiepingen vol mooie schilderijen. ’s Avonds gaan we de stad in en komen uit bij het snack-straatje waar je heerlijk een hapje kunt eten, maar als we de kontjes, staartjes, darmen en neuzen van het varken etc. zien, hebben wij al gegeten en gedronken, dus dat doen we maar niet en zoeken iets anders op.

 

DAG 16: Bezoek Jicheng Han dorp • Voorstelling Dixi-opera • De Huangguoshu Waterval

We bezoeken vandaag een Jicheng Han dorp, dat alweer bestaat uit houten huizen, maar nu met grote hoge deuren als ingang. Ervoor staan banken waarop  de oudere mensen zitten. We noemen het meteen 'hangplek voor ouderen', maar het doet heel gemoedelijk aan. Plotseling komen er uit het niets dansers en muziekanten te voorschijn en worden we verrast met een optreden van een Dixi-opera.

Di betekend grond en xi opera en werd ooit door reizende groepen in de  open lucht gespeeld. Ze vetrtellen verhalen van vroegere veldslagen. Er worden handgemaakte maskers met lange veren gedragen en door middel van een fijn geweven zwarte doek kunnen de spelers kijken. Denk de vlaggen op de rug en het tromgeroffel erbij en de oorlog is al half gewonnen. Tegenwoordig wordt de Dixi-opera bij festivals en voor toeristen opgevoerd. Maar ook voor de dorpsbewoners is een bijzonderheid, want het hele dorp, klein en groot, loopt uit om de voorstelling mee te maken, het is een belevenis.

Daarna op naar de Huangguoshu Waterval. Deze is met 74 meter hoog en 101 meter breed de grootste waterval van Azië. Het is er heel druk, want ook de Chinezen hebben vakantie en zijn er massaal op uit getrokken. Na een dik uur in de rij te hebben geschuifeld, staan we dan toch maar mooi voor de waterval. Het watergeweld is overweldigend om te zien. Achter langs en tussen de rotsen door lopen we naar de uitgang. Naar Kunming gaan we met de nachttrein en hebben daarvoor ‘s morgens al een paar dingen in de handbagage gestopt, want de koffer gaat apart. De vierpersoonscouchette is schoon en goed te doen en na een kop thee proberen we te slapen.

 

DAG 17: Het Stenen Woud • Concert in klederdracht • Voorproefje Dali

We moeten er vroeg uit en lopen om 6 uur door Kumning naar ons hotel. Na het ontbijt vertrekken we naar het Stenen Woud, waar je langs een slingerend pad door dit natuurfenomeen kunt lopen. Wij zoeken elk ons eigen pad, klimmen, klauteren en rusten uit wanneer het ons uitkomt. Het is heerlijk om even zonder de groep en met zijn tweeën te zijn. We kopen bij een stalletje een tros druiven en genieten van de mensen om ons heen. En dan opeens zijn er dames in klederdracht met prachtige ronde snaarinstrumenten. We krijgen een concert. Dit zijn de krenten in de pap als je reist, daar word je heel blij van. We hebben ’s avonds in een plaatselijk restaurant zitten eten en zelfs met handen en voeten konden we niet duidelijk maken wat we wilden bestellen. Met behulp van plaatjes en een dame die beetje Engels sprak, kwam er toch wat op tafel.

 

DAG 18: Reis naar Dali • De stad verkennen • Tijd voor elkaar

Op deze 18e dag rijden we eerst vier en een half uur om in Dali te komen. We lunchen nog gezamenlijk en zijn de rest van de dag vrij. We slenteren door de straatjes van Dali, beklimmen de toegangspoort, mogen helaas een tempel niet naar binnen en zien op een plein een demonstratie van jiu jitsu door kinderen. We drinken wat, kopen wat souveniers en op een ander plein zijn er weer mensen aan het dansen. Al met al een ontspannende middag. Bij een open raam zitten we ’s avonds te eten en genieten na van een heerlijk vakantiedagje.

 

DAG 19: De Drie Pagodes van Dali • Bezoek aan Lijiang • Naxi tradities

En zo gaan we de volgende dag op naar Lijiang, maar eerst brengen we in Dali nog een bezoek aan De Drie Pagodes, de San Ta Si, en wandelen via een mooi park naar een mooi punt, waar de foto’s mooi uitkomen omdat ze weerspiegelen in een meertje. Het is een overblijfsel van een groot boeddhistisch tempelcomplex, wat in de Quin-dynastie is verwoest en waarvan alleen deze pagodes nog gespaard zijn. De middelste is 69 meter hoog en telt 16 verdiepingen en is in de 9e eeuw gebouwd. De andere twee zijn 200 jaar later gebouwd. Deze twee staan een beetje scheef, vanwege aardbevingen, die hier geregeld voorkomen.

We komen nog langs een lokale markt van de Bai bevolking, waar het genieten is van alles dat we zien en te verhandelen valt. We eten bij een plaatselijke familie en later zien we hoe men batik kleden maakt en ook weer de grote tonnen waar men de lappen op natuurlijke wijze kleurt in de indigo blauwe kleuren. De prachtig geborduurde schilderijen van mooie kleurige zijde maakt indruk. Een streling voor het oog.

Dan op naar Lijiang met op het centrale plein zijn bekende waterwielen. Het is er heel druk en voetje voor voetje gaan we er heen. Om eens geen rijst te hoeven eten gaan we hier een keer naar de Mac Donalds. Later op de avond schuifelen we weer naar ons hotel, dat sfeervol verlicht is met de bekende rode lampions. Lijiang staat bekend om zijn Naxi-volk, die de belangrijkste niet-Chinese bevolkingsgroep van China zijn. Hun huizen zijn versierd met kunstig houtsnijwerk in panelen, deuren en kozijnen. Niet de man maar de Naxi vrouw staat aan het hoofd van het huishouden. De vrouwen dragen klederdracht, een soort cape en een Mao-pet. Ook dragen ze blauwe mutsen tot over hun oren. In de stad zie je ze meestal lopen met een mand op de rug. Het meest uniek aan de Naxi: ze gebruiken het laatste overgebleven pictogrammenschrift ter wereld. Hun donkere hessen staan voor de nacht, de witte banden waarmee het schapenwollen dek op de rug vastzit, staan voor de dag. De zeven cirkels op de rug moeten de sterren voorstellen. Lijiang wordt ook wel het Venetië van het Oosten genoemd, vanwege de vele waterwegen en bruggetjes.

 

DAG 20: Black Dragon Pool • De Yufeng tempel • Lijiang verkennen

We brengen een bezoek een het “Black Dragon Pool”meer, maar dat is door de grote droogte zo goed als drooggevallen en de pagodes en bruggetjes komen niet tot hun recht. Het Naxi-museum is leuk om te zien. Als we bij de Yufeng tempel aankomen, staat een stel oude dametjes ons van harte toe te zingen. Deze boeddhistische tempel staat bekend om zijn cameliaboom, die in de bloeitijd meer dan 10.000 bloemen telt, maar helaas nu niet in bloei stond. Het is er rustig en we wandelen door de tuin, af en toe wat klimmen en van een mooi uitzicht genieten.

’s Middags gaan we op ons eigen houtje Lijiang verkennen en gaan eerst naar de plaatselijke markt. We willen graag personen van de Yi-stam (de zwartkappen) ontmoeten en dat lukt, ze wilde heel bereidwillig met ons op de foto. We lopen door de achteraf straatjes, bekijken het interieur van een tempeltje. Op een dakterras met uitzicht over heel Lijiang drinken we een kop koffie. Er is een fotosessie met fotomodellen in klederdracht en daar zijn we als de kippen bij om mee te doen. We slenteren terug naar het hotel, eten wat in de buurt en genieten nog wat na van deze mooie dagen.

DAG 21: Fietsen in de omgeving van Lijiang • Vlucht naar Chengdu

Vandaag wordt het fietsen. We zien een groot standbeeld van Mao en dat fietsen, oei, oei, oei wat is dat erg. De hele heenweg vals plat omhoog naar een paar dorpjes is een ware crime en de langs stuivende auto’s zijn geen pretje. In het plaatsje Baisha rusten we even en lopen langs wat kraampjes. We ontmoeten er Dr. Ho, de kruiden dokter, bekend van de T.V. Dan op de fiets terug naar Lijiang, wat nu gemakkelijker gaat, omdat we nu berg afwaards gaan. We gaan ons opmaken voor de vlucht naar Chengdu.

 

DAG 22: Bezoek aan de Panda's • Plaatselijke markt • Afscheidsdiner

Vandaag brengen we een bezoek aan de reuzenpanda’s. Het reservaat is opgericht om de panda en zijn leefomgeving te beschermen en ook wordt er met de panda’s gefokt om ze in stand te houden. Het is heel erg warm en de dieren mogen niet naar buiten en ze blijven dan ook in een aircondition binnenverblijf, waarvan de ramen van binnen en van buiten beslagen zijn, dus een knappe foto kan niet gemaakt worden.

De rode panda, deze lijkt meer op een vos, was wel buiten en daar heb ik wel foto’s van. Ook is er een museum over de panda’s. Daarna nog naar een park, waar er thee is en je rond kunt lopen en kan zien hoe oren schoongemaakt worden, er gemasseerd word, gedanst, majong gespeeld en muziek wordt gemaakt. ’s Avonds hebben we het afscheidsdiner.

 

DAG 23: Bezoek aan het Wenshu Klooster • Een waardig afscheid van China

Rond het middaguur hoeven we pas naar de luchthaven, dus nemen we vroeg in de ochtend een taxi en laten ons bij het boeddhistische Wenshu Klooster in het oude centrum afzetten. We bezichtigen de mooie houten gebouwen, bekijken de potten waarin de wierookstokjes staan te dampen.

En overal zie je monniken, die lopend of zittend bidden. We lopen gebouwen in en uit en niemand die ons tegen houdt. In een vijver zitten duizenden schildpadden, het is weer volop genieten. Helemaal achter in de tuin is een gebedshuis met drie verdiepingen, we gaan de trap op en hebben een mooi uitzicht. In het gebouw staan wanden vol met kleinere boeddha’s. Er zijn mensen aan het werk, maar die sturen ons niet weg en wij hebben respect voor de serene sfeer die er hangt. Bij het klooster zijn nog allerlei marktkraampjes, die leuke en authentieke spullen verkopen. We hebben een fijne ochtend in een hele aparte sfeer. Dit klooster is een ware aanrader voor degene die Chengdu aandoen. En een waardige afsluiting van de 23-daagse reis door het Zuiden van China

 Profiel Ria Peerdeman

Suzhou, historische stad van zijde tuinen en kanalen

Door: Mireille Velthuis

   Het oudste en langste door mensen gemaakte kanaal Lopend naar de nog enige overgebleven stadspoort van Suzhou beklimmen ik de stadsmuur om over de stad en ‘The Grand Canal’ te kunnen kijken. The Grand Canal is naast de Chinese Muur een even zo groot bouwproject geweest. Haar traject is van Beijing tot Hangzhou en ongeveer 1776 km in lengte. Het is het oudste en langste door de mensen gemaakte kanaal of kunstmatige rivier. Langer dan het Panama of Suez kanaal. De bouw werd gestart 495BC en gedurende de verschillende dynastieën verder uitgebreid. Het doel was vooral om uit het vruchtbare zuiden graan, waar en andere handel naar Beijing en andere ...

Lees verder
Rondreis door het Zuiden van China. Natuurwonderen en Bergstammen in 23 dagen.

Door: Ria Peerdeman

In juli 2013 vertrekt Ria Peerdeman samen met een vriendin om het Zuiden van China te ontdekken. ...

Lees verder
Wees de massa voor en ontdek nu de vele gezichten van het land!

Door: Ecktiv Redactie

China is een reusachtig land in het oosten van Azië. Landschappen in China zijn zo ...

Lees verder
Groot contrast tussen het leven in de stad en het platteland

Door: Ecktiv Redactie

China is onlosmakelijk verbonden met de oude dynastieën, vriendelijke mensen en enkele van ...

Lees verder
Fiets in het zuiden langs bergpieken, rijstvelden en rivieren

Door: Ecktiv Redactie

Wil je het leven van het oude China ervaren én een wonderschoon mystiek landschap ...

Lees verder
Tips China

Door: Ecktiv Redactie

Mocht je over zeeën van tijd beschikken, dan kun je natuurlijk als backpacker naar China ...

Lees verder

- Advertentie -