Suzhou, historische stad van zijde tuinen en kanalen

Suzhou, ook wel het “Venetie van het Oosten” genoemd, ligt aan de Yangtze rivier. Ooit was deze voormalig keizerlijke stad groter dan het nabij gelegen Shanghai. Geroemd om haar historische tuinen, de indrukwekkende wateren en de zijde-kunstnijverheid. De oude stad doorsneden door kanalen met stenen bruggen, heeft vele tempels en pagodes. En een tiental duizenden jaren oude tuinen, die niet voor niets op de UNESCO werelderfgoed lijst gekomen. Op slechts 81 km ten noordwesten van Shanghai, eenvoudig te bereiken trein of bus.

Door: Mireille Velthuis

Na een week Shanghai verkennen is het tijd om verder te reizen. Ik ga enkele voormalige Keizerlijke steden bezoeken - Suzhou, Nanjing en Kaifeng. Een spannende onderneming, in je eentje met openbaar vervoer in streken waar men nauwelijks een andere taal spreekt. Met de bus arriveer ik na een klein uur in Suzhou en mijn hotel is al vooraf gereserveerd in Shanghai. Suzhou raakt me vooral door haar schoonheid.

Met een lengte van 1776 km is The Grand Canal het oudste en langste kanaal, door mensen gemaakt. Als project vergelijkbaar met de Chinese Muur.

Lopend naar de enig overgebleven stadspoort van Suzhou beklim ik de stadsmuur om over de stad en ‘The Grand Canal’ te kunnen kijken. The Grand Canal is naast de Chinese Muur een even zo groot bouwproject geweest. Het traject van 1776 km loopt van Beijing tot Hangzhou. Het is het oudste en langste, door de mensen gemaakte, kanaal of kunstmatige rivier. Langer dan het Panama of Suez kanaal.

De bouw werd gestart 495 v.Chr. en gedurende de verschillende dynastieën verder uitgebreid. Het doel was vooral om uit het vruchtbare zuiden graan en andere handelswaar naar Beijing en andere keizerlijke steden te vervoeren. De Gele rivier en Yangzi rivier werden middels dit kanaal verbonden. Tegenwoordig is maar een klein gedeelte te bevaren (dichtgeslibd en in verval geraakt), en de ‘cruise’ van Suzhou naar Huangzou is recent uit de vaart gehaald. Als enige westerling ben ik een opvallende verschijning tussen de grote gezelschappen oudere Chinesen, velen voorzien van rode pet en met jampotjes chinese-thee in de hand. In de tuin naast de stadsmuur wordt een bruidspaar op de foto gezet. Suzhou heeft al iets liefelijks en ik ben benieuwd naar de rest.

 

Suzhou is van oudsher een zijdecentrum. Bij een bezoek aan de zijde-borduur-fabriek ben ik echt sprakeloos over Chinees' geduld en precisie.

Sinds de Song Dynastie (10e eeuw) is Suzhou een belangrijk zijdecentrum. Ik ben wel benieuwd om een van deze staatsfabrieken te bezichtigen. Het is een mistroostige werkomgeving met veel lopendebandwerk in een enorme vochtig warme fabriekshal met felle lampen. Er hangt een weeïge gekookte rupsengeur.

De fabrieksarbeiders, allemaal dames, staan achter bakken kokend water met rupsencocons, de zijdedraden worden op honderden dansende klosjes gedraaid. In een oud nachtkastje zie ik jampotjes gevuld met bloemblaadjes-thee, een fenomeen onlosmakelijk verbonden aan de Chinese cultuur. Aangekomen in een  volgende hal kijk ik gefascineerd hoe enorme machines middels ‘draaiorgelachtige papieren recepten’ in een razend tempo de zijde stoffen produceren. Vanzelfsprekend leidt de route je door een grote winkel met zijden dekbedden, kleding, pyjama’s en hebbedingdingen. Ik vind vooral de etalagepoppen met hun lachende Chinese propaganda gezichten mooi.

Wat ik hierna zie maakt me letterlijk sprakeloos. De zijde-borduur-fabriek. Ongelooflijk dat mensenhanden zo kunstwerken kunnen maken, zo fijntjes en delicaat. Daar zijn onze Nederlandse boduursels lompe kleuterwerkjes bij. Een dergelijk borduurwerk duurt al gauw 1,5 tot 3 jaar en de voorzijde is net zo gaaf bewerkt als de achterzijde, met andere woorden het maakt niet uit welke kant je kiest om op te hangen. Het zijn net foto’s of schilderijen, de ogen van Mao en Lady Di in de zijdeportretten volgen je door de kamer, even beheers ik mijn neiging om Mao's zijden haartjes op te doffen. Replicas van kunstwerken van grote meesters als Monet, Gustav Klimt en Picasso glimmen je tegemoet. Met een fotootje of tijdschriftknipsel als voorbeeld worden de kunstwerken geborduurd. Ik ben onder de indruk!

 

De architectuur van de beroemde tuinen van Suzhou gaat soms wel 2500 jaar terug en wordt gekenmerkt door harmonie, evenwicht en schoonheid.

Suzhou is een cultuur historische stad en vooral bekend om haar elegante en bijzondere tuinen met een historie van ruim 2500 jaar. Tijdens de Song, Ming en Quing dynastieën (10e tot 19e eeuw) werden de tuinen door rijke ambtenaren aangelegd, zij gaven de tuinen hun sprookjesachtige namen zoals, “Couple's Retreat Garden”, “Lingering Garden” en “Humble Administrator’s Garden”. De tuinaanleg wordt gekenmerkt door harmonie, evenwicht en natuurlijke schoonheid; daarnaast zul je weinig bloemen treffen maar vooral rotspartijen, wateren, prieeltjes, tuinhuisjes en bloeiende bomen.

Negen van de tuinen zijn beschermd en opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De zon straalt me toe, een perfecte voorjaarsdag om een aantal tuinen te bezoeken. Gewapend met papiertjes, met in het Chinees geschreven tuinnamen erop, ga ik op pad. Tegenover mijn hotel is al de eerste, “Master of the nets garden”

"Master of the Nets" tuin (Wangshi Yuan) of ook wel ‘The Fishermans garden’ genoemd, is een van de beroemdste tuinen in Suzhou. Het is tevens een van de kleinste tuinen (0.6 hectare) en voorheen was het een privé tuin bij een woonhuis, de residentie van een belangrijk stadsambtenaar en werd bewoond van 1636-1911. Soms worden er in de avond Chinese muziekuitvoeringen gegeven. De tuin zelf dateert uit de Quing Dynastie. Het voorjaar is een prachtig jaargetijde met het frisse jonge bladgroen en met romantische kersenbloesem. Overal dwarrelen wit-roze bloemblaadjes die sierlijk op de vijvers dobberen of dansen over de tuinpaden. Alhoewel redelijk druk bezocht door vooral Chinese toeristen, vind ik er een serene rust.

 

De "Humble Administrators Garden" (Zhuozheng Yuan), een van de grotere tuinen (5,2 hectare). De Oorsprong dateert uit de Ming Dynastie (1509 A.D). Eveneens een tuin van een belangrijk stadsambtenaar. Hij had als doel om een fijne tuin te creëren waar hij als gepensioneerd man wat kon tuinieren, bomen planten en groente telen als ieder andere nederige burger. Zodoende de naam ‘Humble’. Grote waterpartijen, heuvels, rotsformaties en bomen zijn belangrijke elementen in de aanleg van deze tuin. De tuin is verdeeld in verschillende gedeelten en er staan huizen en paviloens die eveneens prachtige namen dragen; ‘The Hall of Distant Fragrance’, ‘Celestial Spring Pavilion’, ‘Small Flying Rainbow Bridge’ en ‘Pagoda Reflection Pavilion’. De Humble Administrators garden houdt met regelmaat bloemenfestivals; o.a. het azaleafestival in het voorjaar, een Lotusfestival in de zomer en verschillende exposities zoals van Bonsaai- en bloemensierkunst.

 

Andere tuinen zijn:

Lingering Garden”, een tuin verdeeld in vier gedeelten met ieder hun eigen thema. Een tijd is de tuin in verval geraakt en zelfs een paardenfokkerij  van het leger geweest. Gelukkig is begin vorige eeuw de tuin weer in haar oude glorie hersteld.

Retreat & Reflection Garden” een tuin uit 1885, ontworpen door een schilder.

Lion Grove Garden” een tuin uit 1342 aangelegd door een Zen Boeddhistische monnik als onderdeel van een klooster complex.

Great Wave Pavilion” is de oudste van de tuinen, een uit de Song Dynastie in de 10e eeuw, de tuinaanleg is typerend voor deze tijd.

Garden of Cultivation”, een Ming tuin uit 1541 met een esthetisch ontwerp van elegantie en eenvoud typerend van de Ming tijdperk.

Couple's Retreat Garden” is een tuin uit 1874, en door haar twee gedeelten wordt de tuin geassocieerd met een stel.

Mountain Villa with Embracing Beauty”, historisch gezien gaat deze locatie terug naar de Jin Dynastie (265–420) en over vijf dynastieën is het verbouwd en kreeg het verschillende bestemmingen. Een langwerpige tuin met een grot ‘Autumn Hill’, een vijver ‘Flying Snow Pool’ die gevoed wordt door een waterval ‘Flying Snow Spring’.

Píngjiāng Lù is een prachtige authentieke Chinese wijk in Suzhou, waar de bewoners zich nog weinig aantrekken van westerse invloeden.

Na het tuinen bezoek loop ik de oude wijk in die “Pingjiang Lu” heet wat eigenlijk een doorgaande straat is langs een oud kanaal. Een schot in de Chinese roos! Weinig toeristen, oud, grachtjes, waterputten en verscheidene steegjes. Het alledaagse Chinees straatleven kabbelt voort, kijkend in winkeltjes en openstaande deuren is een lust voor oog en een prikkeling voor andere zintuigen. Ik loop langs een kapperswinkel, of dat dacht ik, terwijl ik eens uitgebreid door de ruit kijk zie ik dat de schaars geklede dames breeduit lachen en besef ik dat Suzhou óók een rosse buurt heeft!

Een oude man komt op zijn pantoffels aangesjokt, emmer en touw in zijn hand, want het water wordt hier nog uit een gemeenschappelijk waterput getrokken. Door het kanaal vaart de eenvoudige vuilophaaldienst met schepnetten vissen de rotzooi uit het water. Kleine kinderen rennen door steegjes met hun open luierloze broekjes terwijl ouderen zich in het namiddagzonnetje voor hun huisje hebben genesteld. Pingjiang Lu is een fotogenieke buurt, daarom laten vele jonge stellen en bruidsparen zich professioneel op de foto zetten in hun mooiste kleding. Ik neem nog even plaats op een oud bruggetje om alles goed in me op te nemen. Deze bijzondere wijk dateert uit 1229 en de Song Dynastie, een wijk nog weinig beïnvloed door het westen en moderniteit en de locale mensen trekken zich weinig aan van de toevallig langs lopende toerist. Het makkelijkst om er te komen is na een bezoek aan de Humble Administrators Garden - vandaar verder te lopen, de straat loopt er nagenoeg vandaan.

Er zijn ook verschillende cafeetjes waar zelfs een cappuccino te bestellen is. Een zo’n café is "Hé – Cafe on the river", 244 Pingjiang Lu. Ze hebben een heerlijk terras aan het kanaal, het café zelf is ook gezellig mocht het regenachtig zijn. Een andere is “Bǐ’àn” in een schattig houten gebouw gedeeltelijk hangend over het kanaal, 36 Pingjiang Lu.

Bezoekwaardig is het “Kunqu Opera Museum”, gehuisvest in een zeer oud theater. Binnen zijn enorm veel opera objecten te bezichtigen, o.a. maskers, kostuums, foto’s manuscripten en muziek instrumenten. Regelmatig zijn er tussen 13- 16 uur opvoeringen. Adres: 14 Zhongzhangjia Xiang (nabij Pingjiang Lu)

Ook is het mogelijk om in een van de platbodem boten je te laten roeien door de kanalen en zo Suzhou vanaf de waterkant te zien. Ik heb het zelf niet gedaan, wel wordt het positief beoordeeld door andere reizigers.

 

 

Hotel in een prachtige tuin met een serene rust

Een fijn hotel waar je eveneens tot rust kan komen is een belangrijk onderdeel van je China vakantie. “The Garden Hotel” is zo’n locatie, uiteraard dit hotel ligt zelf in een prachtige tuin, een groot terrein bestaand uit meerdere gebouwen en binnen heerst er een rustige sfeer. De kamers erg schoon en van alle gemakken voorzien, ook een eigen waterkoker. Het hotel ligt in het centrum en schuin tegenover een van de mooiste tuinen “Garden of the Master of Nets”. Alhoewel de mensen die er werken niet veel Engels spreken, wordt er de grootste moeite gedaan door iedereen om je te begrijpen en te helpen. Te bezoeken bestemmingen worden voor je opgeschreven in het Chinees en binnen korte tijd is de taxi voorgereden. Verdere reserveringen voor trein en hotels werden voor mij bij de customers services van het hotel gedan. Hierna ga ik per trein naar Nanjing.

Handige links:

Suzhou informatie

The Bookworm, leuk café

Lees tip: “ The Gardens of Suzhou” door een landschapsarchitect beschreven boek over de tuinen en wat interessant is. Uitgegeven dec 2012.

Interactieve kaart van Suzhou

Chinees verkeersbureau (Engelstalig)

 

Profiel Mireille Velthuis

  

Suzhou, historische stad van zijde tuinen en kanalen

Door: Mireille Velthuis

   Het oudste en langste door mensen gemaakte kanaal Lopend naar de nog enige overgebleven stadspoort van Suzhou beklimmen ik de stadsmuur om over de stad en ‘The Grand Canal’ te kunnen kijken. The Grand Canal is naast de Chinese Muur een even zo groot bouwproject geweest. Haar traject is van Beijing tot Hangzhou en ongeveer 1776 km in lengte. Het is het oudste en langste door de mensen gemaakte kanaal of kunstmatige rivier. Langer dan het Panama of Suez kanaal. De bouw werd gestart 495BC en gedurende de verschillende dynastieën verder uitgebreid. Het doel was vooral om uit het vruchtbare zuiden graan, waar en andere handel naar Beijing en andere ...

Lees verder
Rondreis door het Zuiden van China. Natuurwonderen en Bergstammen in 23 dagen.

Door: Ria Peerdeman

In juli 2013 vertrekt Ria Peerdeman samen met een vriendin om het Zuiden van China te ontdekken. ...

Lees verder
Wees de massa voor en ontdek nu de vele gezichten van het land!

Door: Ecktiv Redactie

China is een reusachtig land in het oosten van Azië. Landschappen in China zijn zo ...

Lees verder
Groot contrast tussen het leven in de stad en het platteland

Door: Ecktiv Redactie

China is onlosmakelijk verbonden met de oude dynastieën, vriendelijke mensen en enkele van ...

Lees verder
Fiets in het zuiden langs bergpieken, rijstvelden en rivieren

Door: Ecktiv Redactie

Wil je het leven van het oude China ervaren én een wonderschoon mystiek landschap ...

Lees verder
Tips China

Door: Ecktiv Redactie

Mocht je over zeeën van tijd beschikken, dan kun je natuurlijk als backpacker naar China ...

Lees verder

- Advertentie -