Corno's fotografietip 5:
Foto’s maken als je in beweging bent

Ik was recent op Antarctica en in Namibië en had bij beide reizen problemen om op klaarlichte dag foto’s te maken. De reden: de boot waar ik op zat bewoog stevig. Met enkele simpele instellingen lukt het toch nog om scherpe foto’s te maken. Al vergeet ik dat zelf ook wel eens in alle haast…

Door: Corno van den Berg

De moderne spiegelreflex kan veel. Heel veel, zeker ook onder bijzondere omstandigheden. Toen ik begon met fotograferen (in het tijdperk van de diarolletjes) was ik redelijk vaak teleurgesteld. Veel foto’s waren bewogen, dus onscherp. Met heel soms een bijzonder mooi resultaat, maar meestal was het werk rijp voor de prullenbak.

Iets waar ik aan moest denken toen ik in november op Antarctica was. Ik zat in een zodiac (harde rubberboot) die erg last had van de golven. Voor mij lag een strand vol met zeeolifanten en pinguïns. Twee mannetjesolifanten waren aan het vechten: om de vrouwtjes. Het was redelijk ver weg, want we mochten niet te dicht bij de golven komen.

 

Deze week ben ik net terug van een reis door Namibië. Voor de beroemde kust van de Namib-woestijn was ik op dolfijnsafari. Voor me stonden duizenden flamingo’s en een immense kolonie Kaapse pelsrobben met opvallend veel jongen. En ook hier schommelde de boot net iets te veel. Maar met de komst van de digitale fotografie kun je dit probleem redelijk makkelijk omzeilen.
Ik maakte wat foto’s met een diafragma van 11, zodat veel van het strand scherp zou zijn. Het resultaat was precies omgekeerd: alles was erg bewogen met vreemde strepen. Ik gebruikte een zoomlens (tot 400 mm), en kon mijn diafragma niet lager dan 4.5 stellen. Maar ook dat leverde nog onscherpe foto’s op.

Digitale camera’s worden steeds beter. De laatste jaren is ongekend veel progressie geboekt met de ISO-waardes. Werd vroeger een avondfoto met een ISO van 800 al snel korrelig, nu kun je daar zelfs overdag mee fotograferen. En natuurlijk ’s avonds.
Ik deed het en zag mijn sluitertijd snel beter worden. En kon zodoende de taferelen op het strand vast leggen. Maak wel meerdere foto’s, omdat er altijd een kans is dat je zelf een keer geen vaste hand hebt….

 

 

 

 

 

Bekijk mijn wildlife avonturen op: www.droomplekken.nl

Corno's fotografietip 5: Foto’s maken als je in beweging bent

Door: Corno van den Berg

De moderne spiegelreflex kan veel. Heel veel, zeker ook onder bijzondere omstandigheden. Toen ik begon met fotograferen (in het tijdperk van de diarolletjes) was ik redelijk vaak teleurgesteld. Veel foto’s waren bewogen, dus onscherp. Met heel soms een bijzonder mooi resultaat, maar meestal was het werk rijp voor de prullenbak. Iets waar ik aan moest denken toen ik in november op Antarctica was. Ik zat in een zodiac (harde rubberboot) die erg last had van de golven. Voor mij lag een strand vol met zeeolifanten en pinguïns. Twee mannetjesolifanten waren aan het vechten: om de vrouwtjes. Het was redelijk ver weg, want we mochten niet te dicht bij de golven komen.   ...

Lees verder

- Advertentie -