De historisch sfeer van Tanger opsnuiven

Tanger aan de mond van de middellandse zee en slechts 15 kilometer van de kust van Spanje heeft al jaren een aantrekkingskracht voor de mensheid. Bij het horen van de naam denk je aan vrijleven, decadentie en iets mystieks. In de twintigste eeuw werd de stad een eclectische internationaal walhalla van het Noord Afrikaanse continent. Een samensmelting van filmsterren, muzikanten en literaire elite met vluchtelingen, ballingen en gays. Van deze tijden is slechts de geest nog aanwezig, maar wie zoekt vindt nog de sfeer en gebouwen uit deze ‘oude’ glorietijd.

Door: Mireille Velthuis

Literaire elite en filmsterren zaten hier heerlijk op het terras terwijl ze over de Straat van Gibraltar heen mijmerden....

Waar kun je beter beginnen door neer te strijken op het terras van het befaamde ‘Hotel Continental’ met uitzicht over de haven en oud Tanger. 'The grand old lady of Tangier', wordt ze ook wel genoemd. Hotel Continental heeft begin vorige eeuw tot ongeveer de jaren 60, glorie dagen gekend. Veel bekenden logeerden er of zaten heerlijk op het terras terwijl ze over de straat van Gibraltar heen mijmerden. Vooroorlogse schrijvers hebben hier aan hun boek gewerkt, filmsterren en bekenden logeerden er, en het is zelfs een ‘film set’ geweest (Bernardo Bertollucci’s “Sheltering Sky”). Bekende logees o.a. Degas, Churchill, Kerouac, Matisse, Degas en Paul Bowels. Het hotel is eveneens de moeite waard te bekijken, Art-Deco architectonische ornamenten samengebracht met Arabisch invloeden, historisch meubels, memorabilia en fotos. Alle ‘Tangerine’ bezienswaardigheden zijn in de directe omgeving van het hotel.
Adres Hotel Continental: Dar Baroud 36, Tanger
Tel: 039 93 10 24/ 039 37 58 51
e-mail: hcontinental@iam.net.ma

 

 

Eind 19e begin 20e eeuw was Le Peitit Socco het zakencentrum van de stad

De indrukwekkende medina is het geschiedenishart van Tanger, de oorsprong ruim 500 jaar voor Christus. Kustenaars werden er door gefascineerd en geïnspireerd daarnaast zijn er veel bezienswaardigheden bv Le Grand en Petit Socco, de Kasbah en het Forbes museum. Le Grand Socco ligt aan de ingang van de medina, Rue Es Siaghine leidt je naar Le Petit Socco die in het hart van de medina ligt met verschillende terrasjes. Onderweg passeer de je oude Spaans katholieke kerk Immaculé Conception (1880) met koperen koepel. Eind 19e begin 20e eeuw was Le Peitit Socco het zakencentrum van de stad met Europese hotels, cafés, casino’s en bars; echter er was ook een donkere kant met prostituees, spionnen en misdadigers. Halverwege de 20e eeuw werd het de trekpleister voor intellectuelen, schrijvers en buitenlandse correspondenten. Bekende terrassen waren o.a. die van Hotel Fuentès, Café Central en Café Tingis. Op Le Petit Socco heb je de Grand Moskee, ooit zou er een Romeinse tempel en later een Portugese kerk hebben gestaan.
Adres Forbes museum: Palais Mendoub, rue Shakespeare.

Een steile klim naar de Kasbah

Vervolg je de wandeling vanaf Le Petit Socco richting de kleine oude Kasbah, het is een zeer steile klim. Bij de Kasbah is het mogelijk door de stadswallen te wandelen (naar buiten) en is er een uitzicht over de Straat van Gibraltar. Vlak voor de Kasbah is het Dar-el Makhzen-Museum (Musée des Arts de Marocaines), ook wel bekend als het Paleis van de Sultan uit de 17e Eeuw. De moeite waard voor een bezoek.
Adres: Dar el Makhzen, Place de la Kasbah

Ooit een van de meest prestigieuze theaters in Noord Africa

Het Spaanse ‘Gran Teatro Cervantes’, met haar nog originele Art Deco facade, gebouwd in 1913. Ooit een van de meest prestigieuze theaters in Noord Africa - nu slechts een vervallen herinnering. Het gebouw is genoemd na één van de belangrijkste Spaanse dichter, roman- en toneelschrijvers Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616) - een van zijn bekendste boeken ' Don Quixote de la Mancha'.
Adres : Rue Salah Eddine el-Ayoubi, Ville Nouvelle.

 

 

 

Cinémathèque de Tanger  - een culturele ontmoetingsplek

Deze bioscoop uit de jaren ’40 heeft haar deuren in 2006 weer geopend na een extensieve renovaties. Het gebouw was van het historische ‘Cinema Rif’. Cinémathèque is een culturele ontmoetingsplek geworden.
Adres : Place du 9-Avril, Grand Socco. Website

 

Café waar Elizabeth Taylor, Jimi Hendrix, de Beatles en de Rolling Stones uren aan en waterpijp lurkten.

Het beroemde Café Hafa (uit 1921) waar schilders, filmmakers en zangers en zoals Elizabeth Taylor, Jimi Hendrix, the Beatles en the Rolling Stones uren aan en waterpijp lurkten en hun joint rookten is al lang voorbij haar gouden jaren. Het is zelfs bijna niet meer terug te vinden en een hoge muur belemmert enigszins het uitzicht op zee. De roem zit in de naam en uit legendes meer is het niet.
Adres: Ave Hadi Mohammed Tazi.

Filmpje waarin de ober van het Café herinneringen ophaalt.

 

 

 

 

Art Deco Hotel Minzah bekend om de vroegere beroemdheden en royalty’s die er logeerde

Tegenover het Franse Consulate is strategisch gelegen ‘Place de France’ of eerder het is een groot kruispunt. ‘Gran Café de Paris’ ligt aan dit plein en is eveneens een klassieke vroegere ontmoetingsplaats en café van de literaire gemeenschap in Tanger. Nu nog een populair café waar lekkere koffie te krijgen is en de plek voor ‘mensen kijken’. Ook ‘Café de France’ ligt hier met Art Deco architectuur, tuin, fontein en een elegante zuilenrij. Vanaf Place de France wandel je rue de la Liberté in voorbij het consulaat en het hotel El Minzah. Hotel Minzah bekend om de vroegere beroemdheden en royalty’s die er logeerde, films werden hier in elkaar gemonteerd en vóór 1930 de woning van een Britse Miljardair was. Nog een prachtig geconserveerde Art Deco stijl inclusief de oude meubels, één van de betere 5* Hotels in Marokko.
Adres : 85, Rue de la Liberte. Website

 

Een vijf verdieping tellende herenhuis - Amerikaanse Legatie

In het zuidwesten van de medina is het museum van de vroegere Amerikaanse Legatie – het museum voor Amerikaanse betrekkingen en het onderzoekscentrum van Marokko. Een vijf verdieping tellende herenhuis met nog formidabele goed geconserveerde architectuur en details. In dit gebouw worden schilderijen tentoongesteld, oude kaarten, oude curiositeiten van mensen die vroeger in Tanger gewoond hebben. Ook is er een hele zaal gewijd aan de Amerikaanse schrijver Paul Bowles. Bekijk ook de fotos van Tennessee Williams, Noel Coward en William Burroughs tijdens hun Tanger tijd.
Adres: Rue 8 Zankat America, toegang via Rue du Portugal. Website 

 

Alhoewel Tanger tegenwoordig een niet zo’n beste reputatie heeft voor louche praktijken, vergane glorie en ‘hulpvaardige’ gidsen is er voor de reiziger die op zijn hoede is zeker nog een stuk van de oude charme, excentriciteit van deze stad te vinden. Tanger heeft iets eigens in vergelijking met andere Marokkaanse steden. Veel mensen zoeken het café- en uitgaansleven, de stranden, medina op en anderen gaan op zoek naar een vleugje historie. Er is genoeg te zien voor reizigers geïnteresseerd in (oude) architectuur alsook de invloeden van de Carthagers, Romeinen, Arabieren, Britten, Spanjaarden, Portugezen en Fransen die allen hun ‘sporen’ hebben achtergelaten.

 

Indruk van Tanger begin vorige eeuw

Culinair avontuur in Marrakech

Door: Mireille Velthuis

  Afgelopen februari ging ik naar Marokko, een vriendin opzoeken in Rabat. Overdag had ik tijd voor mijzelf, dus leek het me leuk om iets creatiefs te doen. In veel andere landen heb ik al vaker een kookcursus gedaan en dat lijkt me ook hier een goed idee. Het is een leuke manier om een land en de cultuur te leren kennen. Mijn keus valt op een kook-workshop met de naam “The House of Fusion”, die mij een ‘Feest’ belooft! En dat wordt het ook, vooral door het persoonlijke humorvolle contact en de vele gevarieerde gerechten. Op het Station van Marrakech word ik afgehaald door iemand van 'The House of Fusio', de organisatie van de kook-workshop De treinen ...

Lees verder
Oujda, verrassend Noordoost Marokko

Door: Mireille Velthuis

Noordoost Marokko is nog weinig ontdekt door de toeristen en goed bereikbaar met een nieuw ...

Lees verder
Ontdekkingstochten rondom Tafraoute

Door: Mireille Velthuis

De omgeving van Tafraoute ( Zuid-west Marokko ) is een bijzonder mooi gebied om te wandelen, ...

Lees verder
Imposante rondreis door Marokko ( deel 1 )

Door: Lione en René Kolsteren

Marokko stond niet echt bovenaan hun lijstje, maar ze waren nieuwsgierig geworden na de vele ...

Lees verder
Imposante rondreis door Marokko ( deel 2 )

Door: Lione en René Kolsteren

In deel 1 doen Lione en René verslag over de verschillende regio's met bezoeken aan de steden ...

Lees verder
Museum - Paleis Dar Jamaï

Door: Mireille Velthuis

Museum Dar Jamaï in Meknes is als paleis gebouwd in 1882 door de invloedrijke Jamaï familie. ...

Lees verder
Casablanca is de grootste stad van Marokko

Door: Ecktiv Redactie

De grootste stad van Marokko spreekt tot de verbeelding. Dat komt niet alleen door de ...

Lees verder
Tajine, couscous, kaliya en croissants

Door: Ecktiv Redactie

De Marokkaanse keuken heeft Arabische, Franse en berberinvloeden. Een klassiek gerecht dat in ...

Lees verder
Duizend-en-een-nacht op de soeks

Door: Ecktiv Redactie

Soeks zijn oosterse markten waar het een drukte van belang is. Dat moet je een keer gezien ...

Lees verder
De weg van de duizend kashba’s

Door: Ecktiv Redactie

Sla vanuit Ouarzazate – de stad aan het randje van de Sahara – eens de weg in naar ...

Lees verder
Laat je verrassen in Chechaouen

Door: Ecktiv Redactie

Het Rifgebergte ligt in het uiterste noorden van Marokko aan de Middellandse Zee. Het is een ...

Lees verder
Middeleeuwse sfeer in Marrakech

Door: Ecktiv Redactie

Valt de schemering over de sprookjesachtige stad Marrakech aan de voet van het Atlasgebergte, ...

Lees verder
Op expeditie door de woestijn vanuit Merzouga

Door: Ecktiv Redactie

Merzouga is een dorp aan de rand van de uitgestrekte Sahara. De hete wind, het stuivende zand, ...

Lees verder
Romeinse ruïnestad Volubilis

Door: Mireille Velthuis

Volubilis is een Romeinse nederzetting vlakbij Meknès. Voor dit deel van Romeins Afrika was het ...

Lees verder
De historisch sfeer van Tanger opsnuiven

Door: Mireille Velthuis

Tanger aan de mond van de middellandse zee en slechts 15 kilometer van de kust van Spanje heeft ...

Lees verder
Mystiek, hartverwarmende gastvrijheid en extreem gevarieerd landschap

Door: Ecktiv Redactie

Marokko ligt op minder dan vier uur vliegen van Nederland. Je belandt er in een totaal andere ...

Lees verder
Wandelen in de Atlas en sprookjesachtig Marrakech verkennen

Door: Ecktiv Redactie

Marokko bestaat uit een lange kust aan de Atlantische Oceaan, een smalle vruchtbare vlakte, dan ...

Lees verder
Relax op lange zandstranden of trek de uitgestrekte Sahara in

Door: Ecktiv Redactie

Luieren op lange zonnige zandstranden aan de Atlantische Oceaan? Overnachten in een eeuwenoude ...

Lees verder
Klimaat en beste reistijd

Door: Ecktiv Redactie

De Canarische zeestroom is de thermostaat van de kust van Marokko. ’s Zomers tempert de ...

Lees verder
Goedkope zonbestemmingen

Door: Björn Groenveld

In deze tijden van crisis is het voor de hand liggend om een vakantie naast de deur te boeken ...

Lees verder
Arabische cultuur in beeld

Door: Hugo van Bercum

Het maandthema voor mei 2015 was 'Arabische cultuur'. Op deze pagina de 10 beste bijdragen ...

Lees verder

- Advertentie -