Stadse rust

Opmerkelijk dat je in de hoofdstad van een land plekken kunt vinden waar het heerlijk rustig is. In Rabat vond ik deze, een serene rust of bij één alleen het geklepper van ooievaars die er nesten.

Door: Mireille Velthuis

Bij het Mausoleum van Mohammed V in Rabat staan de resten van wat ooit de grootste moskee zou worden – Tour Hassan. Het grote plein met pilaren / zuilen was ooit bestemd als gebedsruimte opgedeeld in 21 gangen van die geplande moskee. Zoals anderen doen, ga even lekker met je rug tegen zo’n koele pilaar zitten in haar schaduwzijde en observeer wat om je heen gebeurt. Opvallend is in hoeveel rust iedereen hier rondloopt. Aan een kant van dit plein staan twee witte gebouwen, beide Mausoleums en aan de andere zijde de onvoltooide minaret van de 'Hassan toren'. Dit alles staat op een heuvel waar vandaan je over de stad, de Bou Regreg rivier en Salé kunt kijken.

De oude Romeinse stad Sala Colonia en Necropolis Chellah zijn dichtbij het hierboven beschreven Mausoleum. Nu ruines en bewoond door heel veel ooievaars die er nesten op de muren, tombes en oude minaretten. Een gedeelte van de Chellah heeft grote bomen en daaronder is het heerlijk koel; wandel heuvel afwaarts door het ruinecomplex. De vele ooievaars zijn hier een ware bezienswaardigheid! Ook hier een mooi uitzicht over de Bou Regreg rivier.

Rabat telt meerdere parken en buitenwijken waar veel ambassades zich huisvesten. Ook hier is het aangenaam wandelen tussen de wijde lanen met verscheidene bomen en palmbomen. Voor golf liefhebbers, er is een schitterende golfbaan “Royal Golf Dar Es Salam”, de voornaamste golfclub in Marokko. Het landschap, de golfbaan, de bomen en bloemen zijn wonderschoon. Bij het clubhuis kun je eten, drinken en zwemen. Het ligt aan de rand van een kurk-eiken en eucalyptus bos.

 

De stad Salé, eenvoudiger dan Rabat maar toch bijzonder

Door: Mireille Velthuis

Wanneer je Rabat bezoekt is het zeker de moeite waard om de Bou Regreg rivier over te steken en ...

Lees verder
Stadse rust

Door: Mireille Velthuis

Opmerkelijk dat je in de hoofdstad van een land plekken kunt vinden waar het heerlijk rustig is. ...

Lees verder
Kosmopolitisch Rabat

Door: Mireille Velthuis

Rabat is een interessante en niet veel bezochte city trip. Jammer want de bijzondere hoofdstad ...

Lees verder

- Advertentie -