De stad Salé, eenvoudiger dan Rabat
maar toch bijzonder

Wanneer je Rabat bezoekt is het zeker de moeite waard om de Bou Regreg rivier over te steken en Salé te bezoeken. Het ‘stiefzusje’ van Rabat. Alhoewel Salé er eerst was in de 10e eeuw, nam Rabat in belangrijkheid toe na haar stichting in de 12e eeuw. Rabat is nu de hoofdstad van Marokko en Salé is in de luwte gegaan. Rabat is kosmopolitisch, dynamischer en internationaal gericht, daarentegen is Salé meer traditioneel, rustiger en meer echt Marokkaans. Veel Marokkaanse mensen wonen in Salé omdat het betaalbaarder is dan Rabat, hoewel ze wel in Rabat werken. Salé het meest eenvoudig van de twee steden.

Door: Mireille Velthuis

De oude ommuurde medina van Salé

Salé heeft nog een oude ommuurde medina waar je nog rustig rond kunt lopen. Souks, winkels, oude huizen en cafés waar alleen heren op het terras zitten zoals eldres in Marokko. De moskee behoort tot een van de oudste van het land, maar niet te bezichtigen voor niet moslims. De merdersa (Koraan school) is wel te bezichtigen. Stel de verwachtingen niet te hoog, het is vooral leuk te zien in vergelijking met Rabat en het is dichtbij. In een middagbezoek is dit stadsdeel prima te bezichtigen. Vanuit Salé heb je een prachtig uitzicht over de rivier naar Rabat o.a.: de burcht vesting ‘Kasbah des Ouidaias’, ‘Tour Hassan’ en het ‘Mausoleum van Mohammed de V’. Salé heeft een enorme Islamitische begraafplaats aan de monding van de Bouregreg rivier met de Atlantische Ocean. Een aparte locatie zo dichtbij zee en zeker een bezienwaardigheid de enormiteit ervan.

 

 

 

Marina Bouregreg Salé

Aansluitend of separaat is het erg leuk om naar de Marina te gaan. Een boulevard met verscheidene cafés en terrassen aan de jachthaven met vooral plezier- luxejachten. Je waant je bijna aan de Middellandse zee! Het is mogelijk om hier te ontbijten, lunchen, drankje drinken of in de avond te eten er heerst een relaxte sfeer en ook de rust is fijn al ben je in een stad. Traditionele Marokaanse gerechten, veel vis gerechten en westerse gerechten zijn er te krijgen. Binnen in de cafés is het aangenaam loungen. Vooral de beter gestelde Marokkanen en gezinnen zul je hier tegenkomen. Voor meer informatie omtrent de marina bekijk de website.

Vervoer naar Salé

Het makkelijkst om in Salé te komen is met de nieuwe tram die in mei 2011 in dienst ging. Vanuit diverse haltes in Rabat vertrekt die over de nieuwe brug en stopt o.a. bij de Marina en bij de Medina Salé. Petit taxis mogen niet over de brug naar Salé, het is wel mogelijk om met meerdere mensen aan te sluiten in een Grand Taxi.
Bekijk voor meer informatie de website van het tramvervoer.

De stad Salé, eenvoudiger dan Rabat maar toch bijzonder

Door: Mireille Velthuis

Wanneer je Rabat bezoekt is het zeker de moeite waard om de Bou Regreg rivier over te steken en ...

Lees verder
Stadse rust

Door: Mireille Velthuis

Opmerkelijk dat je in de hoofdstad van een land plekken kunt vinden waar het heerlijk rustig is. ...

Lees verder
Kosmopolitisch Rabat

Door: Mireille Velthuis

Rabat is een interessante en niet veel bezochte city trip. Jammer want de bijzondere hoofdstad ...

Lees verder

- Advertentie -