Olifantenpopulatie in Noord-Kenia gestegen met 5%

De olifanten populatie in het noorden van Kenia is gestegen met 5% sinds de laatste telling in 2002, zo is gebleken uit het rapport van de Kenya Wildlife Service dat eind 2008 is gepresenteerd.

Door: Ecktiv Redactie

Bijna 7.500 olifanten
De populatie in het Laikipia, Samburu en Isiolo ecosysteem, in het noorden van Kenia, telt momenteel 7.468 olifanten. Dit is een stijging van ruim 5% ten opzicht van de laatste telling die in 2002 plaatsvond. Deze uitkomst werd onlangs door de Kenya Wildlife Service gepresenteerd in de Samburu Serena Lodge in Buffalo Springs National Reserve in het Isiolo District.

Grote telling
De grote telling heeft plaatsgevonden in een gebied dat loopt vanaf de Solio Ranch, gelegen aan de zuidgrens van het Laikipia plateau, tot het Marsabit National Reserve, het gebied rond het Turkana meer. Dit leefgebied omvat een oppervlakte van circa 28.000 km2. De telling van de olifanten vond in november 2008 plaats.

Elke drie jaar
Charles Musyoki, die de resultaten presenteerde uit naam van Kenya Wildlife Service directeur Julius Kipng'etich, vertelde dat het noodzakelijk is dat er elke drie jaar opnieuw een telling van de olifanten plaatsvindt, dit om de aantallen nauwkeurig in de gaten te houden, trends te voorspellen en een accurate planning bij te houden.

Belangrijke rol lokale bevolking
Musyoki merkt ook op dat zowel privé wildparken en ranches beheerd door de lokale bevolking een belangrijke rol spelen in het behoud van grote groepen wilde dieren in deze gebieden, ondermeer door het tegengaan van stropen en de lokale gemeenschappen over het belang van het behoud van de dieren te onderwijzen.
Daarnaast vertelde hij dat de bescherming van het Keniaanse wildlife ook buiten de grenzen van de hiertoe door de regering toegewezen gebieden moet gelden.

Met uitsterven bedreigd
In dezelfde week dat de olifantentelling gebeurde, vond ook de eerste gecoördineerde en systematische uitgevoerde telling plaats van Grevy's zebra's.
De Grevy's zebra is de grootste zebrasoort ter wereld, herkenbaar aan haar grote oren en witte buik, en wordt met uitsterven bedreigd.
Uit de telling is gebleken dat de populatie van Kenia's Gravy's zebra's 2.623 dieren telt. Eerder gedane schattingen schatten de populatie rond 2.000 tot 2.300 dieren.

Andere dieren
Het plan is dat ook de Grevy's zebra's om de drie jaar zullen worden geteld. Andere dieren in Kenia zoals giraffes, oryxen en grote gazellen zullen later worden geteld, aldus de Kenya Wildlife Service

Wilde dieren op de savanne en witte stranden aan de Indische Oceaan

Door: Ecktiv Redactie

Kenia: het land van de Lion King! Sinds jaar en dag verwerkt Kenia een grote stroom bezoekers ...

Lees verder
Op safari met je kinderen of de gletsjers van Mount Kenya bedwingen

Door: Ecktiv Redactie

Kenia heeft meer dan 45 nationale parken en wildreservaten. De bekendste zijn Samburu, Lake ...

Lees verder
In Victoriaanse stijl van Nairobi naar Mombasa

Door: Ecktiv Redactie

Nairobi is de hoofdstad van Kenia: een grote levendige zakenstad. Hoewel echte trekpleisters ...

Lees verder
Op trouwsafari in Kenia

Door: Ecktiv Redactie

Steeds meer aanstaande bruidsparen kiezen ervoor om te trouwen op een exotische bestemming, in ...

Lees verder
Olifantenpopulatie in Noord-Kenia gestegen met 5%

Door: Ecktiv Redactie

De olifanten populatie in het noorden van Kenia is gestegen met 5% sinds de laatste telling in ...

Lees verder
Dieren aan de wandel in Kenia: dé ultieme safaribelevenis

Door: Marlies Bax

Een jaarlijks terugkerend natuurspektakel, de Grote Trek. Miljoenen dieren tegelijk trekken met ...

Lees verder
Kenia geeft prijzen weg op www.nunaarkenia.nl

Door: Ecktiv Redactie

De Kenya Tourist Board in de Benelux heeft in de maand juli een nieuwe website gelanceerd: ...

Lees verder

- Advertentie -