Pinkster pleinentocht in Barcelona

De op een na grootste stad van Spanje heeft een rijke historie. De stad beschikt over erg veel bezienswaardigheden, zoals de Sagrada Familia. Maar naast de vele indrukwekkende bouwwerken van architect Gaudí heeft de stad ook een aantal sfeervolle pleintjes. Deze pleintjes barsten van de energie en gezelligheid. Er zijn een aantal pleinen die je bij een bezoek aan Barcelona echt niet mag missen. Deze pleinen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Door: PLEINEN

Plaça Reial
Het bekendste en misschien wel meest sfeervolle plein van Barcelona is het Plaça Reial. Dit plein is in 1850 ontworpen door Fransesc Daniel Milona en ligt in het centrum van Barcelona in de La Rambla. Het plein beschikt over een aantal reusachtige palmbomen. In het midden van het plein staat een grote fontein. De twee lantaarnpeilen op het plein zijn ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí.
 
Plaça Reial is een zeer levendig plein, het beschikt naast de nodige restaurantjes over verschillende tapasbars, lounge bars en uitgaansgelegenheden. Het plein wordt bezocht door zowel toeristen als lokale inwoners. Plaça Reial is een echt gezellig plein waar dag en nacht iets te beleven valt. Op elke zondagochtend is er een vlooien- en postzegelmarkt op het plein. Op deze markten worden naast postzegels ook oude munten verhandeld.
Plaça de Catalunya
Plaça de Catalunya is het hart van Barcelona en ligt aan het begin van de La Rambla. Dit is het drukste plein van de stad en ligt op 700 meter verwijderd van Plaça Reial. Het plein heeft zijn drukte vooral te danken aan de metro- en buslijnen die hier samenkomen. Onder het plein is ook het grootste VVV-kantoor van Barcelona gevestigd. Het plein beschikt over een prachtige groene tuin met bijbehorende fonteinen en historische beelden. De vele duiven op het plein doen je bijna denken aan de Dam in Amsterdam. Er zijn dagelijks ook vele Peruaanse muzikanten op het plein te vinden die mooie sfeervolle muziek maken. Tijdens nationale festiviteiten zijn er veel live optredens van diverse muzikanten te bewonderen op het plein.


Plaça de Catalunya is omgeven door vele hotels, restaurants, bars, verschillende toeristische attracties en twee grote winkelcentra. In de nabijheid van Plaça de Catalunya ligt Café Zurich. Dit café is een fenomeen in Barcelona en een zeer populaire ontmoetingsplek. Café Zurich is een van de goedkopere cafés in het centrum van Barcelona, dus zeker een aanrader bij een bezoek aan dit plein.

Plaça del Pi en Plaça de Sant Josep Oriol
In het oude gedeelte van Barcelona zijn de pleinen Plaça del Pi en Plaça de Sant Josep Oriol te vinden. Beide pleinen liggen in de wijk Barri Gòtic. Plaça del Pi is gelegen aan de indrukwekkende Santa Maria del Pi-kerk. In de nabijheid van het plein zijn verschillende restaurantjes, cafés en winkeltjes te vinden. Plaça del Pi is een ideaal plein om even bij te komen en te ontsnappen van de drukte.

Op elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand zijn er  verschillende marktkramen te vinden waar je lokale producten, zoals honing en kaas, kunt kopen. Op het aangrenzende Plaça de Sant Josep Oriol is er elke zaterdag en zondag (behalve in augustus) een kunstmarkt te vinden. Verschillende lokale kunstenaars vertonen dan hun werk.
Plaça de Sant Jaume
De Plaça de Sant Jaume stamt uit de Romeinse tijd en ligt midden in de wijk Barri Gòtic. Tot 1823 was er op de plek van het Plaça de Sant Jaume geen plein te vinden. Dit kwam doordat er op de plek van het plein een kerk en begraafplaats stonden. In de 19de eeuw moesten door een nieuwe wet alle begraafplaatsen buiten de stadsmuren komen te liggen. Hierdoor zijn er bij de vele pleintjes in Barcelona ook kerken te vinden, dit waren vroegere begraafplaatsen. Met de aanleg van Plaça de Sant Jaume werd in 1824 begonnen.


Rondom het Plaça de Sant Jaume zijn vele lunchcafeetjes te vinden die vooral worden bezocht door ambtenaren. Dit komt omdat op het plein een aantal regeringsgebouwen zijn gevestigd, zoals het stadshuis en de Generalitat (de thuisbasis van de Catalaanse regering).

Plaça de Sant Jaume is een levendig plein waar de lokale bevolking bij elkaar komt. Inwoners komen vooral bij elkaar op het plein als er iets te vieren valt. Zoals op feestdagen en vakanties of bij een kampioenschap van voetbalclub FC Barcelona. Op zondagmiddag komen er ook veel Catalanen naar het plein om hun erfgoed te eren. Hierbij gepaard gaat de nationale dans van Spanje, de Sardana. In de nabijheid van de Plaça de Sant Jaume zijn nog vele andere bezienswaardigheden te vinden, zoals de kathedraal van Barcelona, de tempel van Augustus en het historisch museum.

- Advertentie -