Madrid, wereldstad met grootse architectuur, prachtige parken en volop straat-entertainment

Oktober 2012 gaat Wietske van de Zande op stedentrip naar Madrid, samen met een vriendin omdat er wat te vieren is. Ze bewonderen de architectuur van de stad met o.a. het Palacio Real, genieten van de vele straatartiesten, slenteren door de parken Campo del Moro en Parque del Retiro en proeven de goddelijke Spaanse keuken. Reis even mee met Wietske.

Door: Wietske van de Zande

We hoeven niet lang na te denken over een bestemming om onze 30-jarige vriendschap te vieren. Het wordt een 4-daagse reis naar Madrid, de hoofdstad van Spanje en tevens de op twee na grootste stad van Europa. En voor ons allebei een nieuwe bestemming. Zonder overspannen verwachtingen reizen we af met onze nationale vliegmaatschappij KLM. En wat een feestje is het geworden.

Palacio Real is absoluut een ‘must’. Het is de officiële residentie van het Spaanse vorstenhuis, maar heeft in hoofdzaak een ceremoniële functie.

Over de 4 dagen verspreid bezoeken we de meeste bekende bezienswaardigheden. De drie bekendste musea zijn Museo del Prado (werken van Diego Velázquez en Francisco Goya), Museo Thyssen-Bornemisza (een gemixte privé collectie) en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Wij bezoeken de laatste twee, erg indrukwekkend. 

Helaas is Prado gesloten in verband met beveiligings problemen.

Het Palacio Real is absoluut een 'must'. Het is de officiële residentie van het Spaanse vorstenhuis, maar heeft in hoofdzaak een ceremoniële functie. Met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers, is dit het grootste koninklijke paleis in Europa. Als bezoeker is het mogelijk om de belangrijkste en meest indrukwekkende delen van het paleis te bezichtigen. Elke kamer heeft een ander thema, wat een pracht en praal, en je moet het zien om het te geloven.

 

Straat-entertainment is een ware bron van inkomsten in Madrid. Waar we ook zijn, overal kom je entertainers tegen die hun kunsten vertoonden.

Een grote concentratie van straat-entertainment komen we tegen in het Parque del Retiro; straatmuzikanten, portretschilders en waarzeggers houden ons goed bezig. Het mannetje zonder hoofd vinden we achter het paleis. Het regent pijpenstelen, maar dit heeft hij/zij absoluut niet door. Het is een bizar gezicht.

De losse benen is een komisch gezicht en komen langslopen tijdens een overheerlijke tapas lunch bij het paleis in de buurt. Dus zelfs met een klein budget, is er genoeg te beleven in deze prachtige stad.

Een ware verrassing voor ons is het grote aantal prachtige parken en tuinen, zoals de 'Campo del Moro' en het 'Parque del Retiro'.

Deze schitterende oude parken 'Campo del Moro' en 'Parque del Retiro' vind je in de buurt van het paleis Palacio Real. Wij verorberen in beide parken een keer onze lunch, waar we onze ogen de kost geven aan verliefde stelletjes, elegante paartjes en soms hele families die zichtbaar genieten van het buitenleven in de wereldstad.

In Madrid worden op sommige plaatsen de Spaanse tapas nog op traditionele wijze gegeten, namelijk gratis bij een drankje.

Het eten in Spanje is goddelijk. Het land kent natuurlijk een overvloed aan verse producten en elke regio heeft zijn eigen kenmerken. De traditionele keuken van Madrid bestaat zowel uit vlees als vis, veel peulvruchten, eieren, honderden soorten worst en stoofpotten. De ‘cocido madrileño’ is het meest traditionele voorbeeld van een Madrileense stoofpot en moet geprobeerd worden!

Madrid staat in Spanje bekend als de stad waar het eten in de restaurants zeer huiselijk is. Op sommige plaatsen in de stad worden de Spaanse tapas nog op traditionele wijze gegeten, namelijk gratis bij een drankje. Wat ons heel erg opvalt zijn de bijzonder smakelijk hammen die overal boven ons hoofd hangen in de cafés en restaurants. Een prachtig gezicht en erg lekker! 

Indrukwekkend is treinstation Estación de Atocha, met een tropische tuin in de hall en het herdenkings monument van de bomaanslagen in 2004.

Het plein dat je niet mag overslaan is Plaza Puerta del Sol, in het hart van de stad, en het Plaza Mayor, een eeuwenoud plein ontworpen door Juan de Villanueva. Verder kun je een bezoek brengen aan het indrukwekkende treinstation Estación de Atocha, waar in de wachthal een tropische tuin aangelegd is en het herdenkingsmonument van de bomaanslagen in 2004 bevindt.

Het Palacio Real (koninklijk paleis) is natuurlijk indrukwekkend en als je doorloopt kom je uit op de Gran Vía, de Broadway van Spanje! Andere hoogtepunten zijn Arco de la Victoria, de triomfboog gebouwd ter eren van het Spaanse leger; Faro de Madrid, een moderne toren die is ontworpen ter eren van de Olympische Zomerspelen in Barcelona; Parque Retiro, het mooiste park van Madrid, waar je het enige standbeeld ter wereld vind dat de duivel eert en Torre Picasso, het hoogste gebouw van Madrid, ontworpen door dezelfde ontwerper als de Twin Towers in NYC, Minoru Yamasaki.

Wel of niet naar Madrid? Een absoluut “JA GAAN!' Wij hebben Madrid ervaren als een culturele, elegante en indrukwekkende stad met een vriendelijke bevolking en heerlijk eten. Wij zullen zeker terugkeren.

Geschiedenis

De stad heeft een inwonertal van bijna 3,5 miljoen en in de metropool van Madrid wonen meer dan 6 miljoen mensen. De stad Madrid werd in 854 gesticht door Mohammed I van Granada. De stad hoorde bij de Moren en diende als verdediging van de stad Toledo. Het was geen gunstige plek voor een stad. Er kon geen haven worden aangelegd en het lag niet op de route van andere belangrijke steden. Maar het aantal nederzettingen rondom Madrid groeide en zo werd het geleidelijk aan een stad. In 1561 werd Madrid uitgeroepen tot de hoofdstad van Spanje door Filips II. In 1617 begonnen ze met het aanleggen van het Plaza Mayor en in de eerste helft van de 18e eeuw werd het Palacio Real gebouwd onder Filips V. De stad werd in de tijd van Karel III (1716-1788) verder ontwikkeld. Hij bouwde o.a. bruggen, ziekenhuizen en legde parken aan. In 1808 werd Spanje bezet door Napoleon, maar al in 1873 werd in Madrid de eerste republiek uitgeroepen door Emilio Castelar. De tweede republiek volgde in 1931 en in 1936 begon de Spaanse Burgeroorlog. Madrid was een van de zwaarst getroffen steden tijdens deze oorlog, die in 1939 ten einde kwam. Na de burgeroorlog kwam de macht in de handen van de dictator Franco. Na de dood van Franco in de jaren ‘70 werd Madrid opnieuw een constitutionele monarchie, de huidige koning is Juan Carlos I. Pas in 1979 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden.

Meer over Madrid op de site van het Spaans Verkeersbureau

Profiel Wietske van de Zande

 

Madrid, wereldstad met grootse architectuur, prachtige parken en volop straat-entertainment

Door: Wietske van de Zande

We hoeven niet lang na te denken over een bestemming om onze 30-jarige vriendschap te vieren. Het wordt een 4-daagse reis naar Madrid, de hoofdstad van Spanje en tevens de op twee na grootste stad van Europa. En voor ons allebei een nieuwe bestemming. Zonder overspannen verwachtingen reizen we af met onze nationale vliegmaatschappij KLM. En wat een feestje is het geworden. Palacio Real is absoluut een ‘must’. Het is de officiële residentie van het Spaanse vorstenhuis, maar heeft in hoofdzaak een ceremoniële functie. Over de 4 dagen verspreid bezoeken we de meeste bekende bezienswaardigheden. De drie bekendste musea zijn Museo del Prado (werken van Diego ...

Lees verder
Museo del Prado

Door: Ecktiv Redactie

Het Museo del Prado of kortweg Prado is een groot en beroemd kunstmuseum in Madrid. Vooral de ...

Lees verder
Puerta del Sol

Door: Ecktiv Redactie

Puerta del Sol is het centrale plein van Madrid en Spanje. Het ligt in de wijk Sol. Puerta komt ...

Lees verder
Palacio Real

Door: Ecktiv Redactie

Het Palacio Real is het koninklijk paleis van Madrid. Het is het werkpaleis van koning Juan ...

Lees verder
Plaza de la Cibeles

Door: Ecktiv Redactie

Op de ranglijst van mooie Madrileense pleinen staat Plaza de la Cibeles hoog genoteerd. Wint ...

Lees verder
Parque del Buen Retiro

Door: Ecktiv Redactie

Parque del Buen Retiro is voor Madrid wat het Vondelpark is voor Amsterdammers. Een groen ...

Lees verder
Estación de Atocha

Door: Ecktiv Redactie

Station Atocha is het grootste spoorwegstation van Madrid. Hogesnelheidstreinen vertrekken ...

Lees verder
Plaza Mayor

Door: Ecktiv Redactie

Net als veel andere attracties in Madrid heeft ook het levendige Plaza Mayor te maken met sfeer ...

Lees verder
Faro de Madrid

Door: Ecktiv Redactie

Sinds 1992 prijkt even buiten het centrum van Madrid de Faro de Madrid: een 92 meter hoge toren ...

Lees verder
Het bruisende centrum van Spanje

Door: Ecktiv Redactie

Madrid ligt op een hoogvlakte in het midden van het land. Met zes miljoen inwoners is de diverse ...

Lees verder
Uitgaan tot het ochtendgloren en dan aan de churros met koffie

Door: Ecktiv Redactie

Het absolute midden van Madrid én Spanje vind je op de Puerta del Sol. Een plein met veel ...

Lees verder
Tapasbarretjes, parken, musea... verken de stad te voet

Door: Ecktiv Redactie

Madrid is echt een stad om onvoorbereid 's ochtends je hotel uit te stappen om 's nachts vol ...

Lees verder

- Advertentie -