Costa Barcelona, kustregio vol bouwkunst,
cultuur en mooie wijnen

Barcelona és molt més, Barcelona is zoveel meer. Met dat motto zet de provincie Barcelona de kuststreek met achterland rond de stad Barcelona, de “Costa Barcelona”, op de kaart. Marjolijn Klik ging op uitnodiging van Spaans verkeersbureau mee op persreis naar Costa Barcelona Cultura en ontdekt enkele parels in de kroon van dit gebied, dat zich uitstrekt van Malgrat de Mar ten noorden van Barcelona tot Sitges en Vilanova i la Geltrú aan de zuidkant. Ze bezoekt gebouwen in Modernista-stijl, van de hand van Gaudí en tijdgenoten, ze proeft –veel- wijnen, vooral de bruisende cava, geniet van heerlijke lunches en diners en maakt kennis met de Catalaanse traditie van de menselijke torens, stuiten op oude kerkjes, en veel meer……

Door: Marjolijn Klik

Aankomst en ontvangst. Op het vliegveld van Barcelona worden we ontvangen door Olga Sancho van de Diputació Barcelona, die het programma heeft samengesteld en ons de eerste dagen begeleidt. Ook maken we kennis met Luiz, de chauffeur, die ons, 5 Nederlanders en 1 Belg, deze 4 dagen veilig rond zal rijden.
www.diba.cat/turisme

In de crypte Colònia Güell ervaar je een bijzondere sfeer, door de harmonie van vormen, en het licht dat door de kleurige glas-in-lood ramen valt

Het laboratorium van Gaudí: crypte Colònia Güell. De eerste dag brengt ons al meteen op een bijzondere plek. In 1898 begint Gaudí aan het ontwerp voor een kerk, aan de rand van Santa Coloma de Cervelló, waar graaf Eusebi Güell een arbeiderskolonie voor zijn textielfabriek heeft laten bouwen, de Colònia Güell. Gaudí ontwerpt voor de kerk een skelet van zelfdragende elementen, om zo de in de gotische architectuur gebruikelijke steunberen en luchtbogen weg te kunnen laten. Hij experimenteert met de wetten van de zwaartekracht, hangt aan het plafond een schaalmodel van touw met zakjes lood, en zet dat vervolgens op zijn kop. In 1915 trekken de zonen van Güell de stekker uit dit project, alleen de crypte is gebouwd.

Binnen, in de crypte ervaar je een bijzondere sfeer, door de harmonie van vormen, en het licht dat door de kleurige glas-in-lood ramen valt, in patronen die doen denken aan bloemen en vlinders. Later zal Gaudí zijn experimenteel ontwikkelde technieken toepassen bij de bouw van de Sagrada Familia, die andere onvoltooide kerk.

We leren veel over de industriële revolutie in Catalonië, de voor die tijd vooruitstrevende ideeën van Güell en het leven in de arbeiderskolonie

De passie van Rámon. Onze gids in Colònia Güell is Rámon. Zorgvuldig bouwt Rámon zijn rondleiding, in het Nederlands, op. Eerst een stadswandeling vanaf het informatiecentrum, waarbij we veel leren over de industriële revolutie in Catalonië, de voor die tijd vooruitstrevende ideeën van Güell en het leven in de arbeiderskolonie, door architect Francesc Berenguer gebouwd in de stijl van het modernisme, de Catalaanse Art Nouveau. Vervolgens het dak van de crypte op, waar Rámon het touwmodel van Gaudí demonstreert, en dan de crypte in om daar de sfeer te proeven. De passie van Rámon is om voor de bezoeker de visie van Güell te verduidelijken (scholing en cultuur voor de arbeiders), het genie en de inspiratiebronnen van Gaudí (God, natuur en Catalonië), kortom: de kracht van de verbeelding.
www.gaudicoloniagüell.org

Even bijkomen aan zee. De eerste overnachting is in Vilanova i la Geltrú, hoofdstad van de Garraf-streek. Ons hotel ligt aan de boulevard, en er is nog ruimte in het programma voor een biertje aan de rand van het strand. ’s Ochtends heb ik nog wat tijd voor een wandeling naar de vis- en jachthaven, voordat we het spoorwegmuseum bezoeken, maar daarover later meer.

Een vleugje romantiek. Centre de Interpretación del Romanticismo Manuel de Cabanyes. Catalonië heeft zijn eigen John Keats, de jong aan tbc gestorven romantische dichter. Manuel de Cabanyes, telg uit een gegoede familie van kooplieden, schreef zijn romantische gedichten op de trappen van het buitenhuis dat zijn vader in 1798 liet bouwen, in de neoklassieke stijl geïnspireerd op de villa’s van Palladio. Er heerst dan ook een Italiaanse sfeer in en rond deze Masia d’en Cabanyes. In het huis is een permanente tentoonstelling ingericht over het leven en werk van deze familie die ook een schilder, een dichter en een wetenschapper voortbracht. Mensen uit de omgeving komen picknicken in het park rond het huis, en het Centre de Interpretación del Romanticismo onderneemt verschillende activiteiten, zoals het rondleiden van scholieren, organiseren van muziekfestivals, bieden van congresfaciliteiten.
www.ccgarraf.cat

 

Een bezoek aan het wijnhuis Codorníu is vooral ook interessant vanwege de bedrijfsgebouwen in de Modernista-stijl, de Catalaanse Art Nouveau

Kathedraal van de wijn, bodegas Codorníu. Een goed glas wijn, daar doe je me altijd een plezier mee. Tijdens deze reis komen we op dit punt niets tekort. De tweede overnachting is in Vilafranca del Penedès. De stad ligt in de Penedès, een lichtglooiend landschap, de heuvels zijn bedekt met uitgestrekte wijngaarden, die de druiven leveren voor -onder meer- de cava, de Catalaanse champagne. Iets buiten Vilafranca, in Sant Sadurni d’Anoia, vind je de grote cava-producenten zoals Freixenet en Codorníu. Wij bezoeken op dag 3 het domein en de kelders van Codorníu. Niet alleen is dit het oudste familiebedrijf van Spanje, een bezoek aan dit wijnhuis is vooral ook interessant vanwege de bedrijfsgebouwen in de Modernista-stijl, de Catalaanse Art Nouveau, tussen 1902-1915 gebouwd door Josep Puig i Cadalfach. De oude expeditiehal, nu receptie, oogt als een kathedraal. In de verte zie je hier de bergen van Montserrat, de lijnen komen terug in de architectuur. Jaarlijks trekt dit domein 100.000 bezoekers. Gastvrouw Raquel neemt ons in een treintje mee door de kelders. We krijgen uitleg over de gebruikte druiven en over het productieproces van de cava, en eindigen met een glas in de hand: we proeven een droge witte cava, en een fruitige rosé.
www.codorniu.com

Een voortreffelijke lunch, en een designhotel in Vilafranca. Op deze reis ben ik een paar kilo aangekomen, de lunches en diners waren voortreffelijk, maar de lunch in Vilafranca del Penedés, bij Cal ton, aan de Carrer del Castel 8, sprong er echt uit. Achter een onopvallende gevel kom je hier in een culinair paradijs terecht, het eten wordt geserveerd in een tot serre omgebouwd terras. Ook ons hotel, Hotel Casa Torner i Güell, is opvallend, een strak boetiekhotel in een oud herenhuis aan de Rambla Sant Francesc.
www.restaurantcalton.com
www.casatorneriguell.com

Wijnmuseum in een koninklijk paleis: Vinseum Vilafranca. Voordat we naar de kelders van Codorníu gaan, hebben we, als ware “enotoeristen” in Vilafranca del Penedès al een bezoek gebracht aan het Vinseum, het wijnmuseum. Op een prachtige locatie, middenin het middeleeuwse stadshart, tegenover de gotische basiliek, is de collectie van dit museum ondergebracht in een 12e eeuws paleis van de Catalaanse koningen. Drie jaar geleden is het museum helemaal gerenoveerd. Hier maak je, thematisch, een reis door de wijncultuur van de streek. Al in de 7e eeuw voor Christus plantten de Phoeniciërs hier de eerste wijnstokken, Romeinen en kloosterlingen zetten de wijnbouw voort. In 1890 verwoestte een ziekte, filoxera, de wijngaarden, waarna met moderne productiemethoden de regio weer uit het dal kroop. In de entreeprijs (van €7) is een wijnproeverij inbegrepen in de bar van het museum.
www.vinseum.cat
www.turismevilafranca.com
www.enoturismepenedes.cat

Tijdens grote Festa’s ter ere van de patroonheiligen van de stad, vormen honderden mensen torens, soms wel 10 verdiepingen hoog

Maria en haar team castellers, de traditie van de menselijke toren. Sinds 2010 staan ze op de UNESCO-lijst van immateriëel werelderfgoed: de castells, de menselijke torens van Catalonië. Tijdens grote Festa’s, de stadsfeesten ter ere van de patroonheiligen van de stad, vormen honderden mensen samen torens, soms wel 10 verdiepingen hoog. Bovenaan op de spits balanceert een kind. Samenwerking, kracht, evenwicht en concentratie spelen een belangrijke rol, de toren mag tijdens het opbouwen en afbreken niet instorten. Elke colla, een team castellers, heeft een eigen clubhuis, waar het hele jaar geoefend wordt. Hoe hoger in de toren, des te vaker een casteller moet trainen, soms drie keer per week. Maria, nu 23 jaar, begon op haar zesde, in de top, en zakt naarmate ze ouder wordt steeds een verdieping lager. In haar clubhuis laat ze ons zien hoe de castell wordt opgebouwd. Eenvoudige middelen als een doek om het middel en een bandana om het hoofd geven grip en bescherming. Mij lijkt het niet zonder risico, maar Maria is in al die jaren nog nooit geblesseerd geraakt.
www.castellersdevilafranca.cat

 

 

Door een wijziging in het programma in verband met de vluchttijden zijn we wat korter in Terrassa. Het industriëel erfgoed in deze stad, oude fabriekscomplexen en herenhuizen in modernisme-stijl, krijgt daardoor niet helemaal de aandacht die het verdient. Iets hiervan krijgen we wel mee tijdens de lunch op het terras van het Museo de la Cienca y de la Técnica de Catalunya, in de oude stoomfabriek El Vapor Aymerich, Amat i Jover. En natuurlijk hebben we in Vilanova i la Geltrú al het spoorwegmuseum bezocht, het Museu del Ferrocarrill, een uitstapje dat ook voor kinderen heel geschikt is.
www.museudelferrocarril.org

 

In de 5e eeuw na Christus werd Terrassa de zetel van een nieuw bisdom met de naam Ègara. Het complex telt drie kerken in Romaanse stijl.

La Seu d’ Ègara, een uniek vroegchristelijk kerkencomplex. Terrassa, industrie- en universiteitsstad, begon ooit in de derde eeuw voor Christus als een Iberisch-romeinse nederzetting. In de 5e eeuw na Christus werd dit de zetel van een nieuw bisdom, het bisdom Ègara. Drie kerken werden hier gebouwd, een kathedraal, een begrafeniskerk, en een parochiekerk. In de 8e eeuw hield het bisdom op te bestaan, de kerken werden deels afgebroken en vervangen door kerken in romaanse stijl: de Santa Maria, de Sant Miquel en de Sant Pere, de Sint Pieter.

Recent is hier nieuw archeologisch onderzoek gedaan, het gebied is zo ingericht dat duidelijk zichtbaar is uit welke tijd de verschillende delen stammen. Een prachtige tentoonstellingsruimte, in wat vroeger het baptisterium van de kathedraal was, geeft toegang tot het complex. Onder glazen platen zie je hier nog de oude muren en vloeren van de kathedraal. Op mij maakt vooral de Sant Miquel veel indruk, met zijn vierkante grondplan, zijn door zuilen gedragen koepel, de albasten ramen en ondergrondse crypte. In de Mariakerk zijn nog oude fresco’s bewaard gebleven, uit de 6e eeuw en ook een fresco uit de 12e eeuw, waarop heel plastisch de moord op Thomas Becket is afgebeeld.
www.visitaterrassa.cat
www.terrassa.cat/museu

Slenteren over de markt met streekproducten in Sant Cugat. Niet helemaal gepland geloof ik, maar wel een leuke afsluiting: de laatste ochtend is er een markt met streekproducten achter het klooster van Sant Cugat. Links en rechts wordt geproefd, en worden nog wat kazen en worsten ingeslagen voor thuis.

Barcelona és molt més, Barcelona is zoveel meer. Die leuze kan ik na onze reis hartgrondig onderschrijven. Met een hoofd vol ervaringen en herinneringen, een koffer vol brochures, en een paar kilootjes extra lichaamsgewicht, is het tijd de balans op te maken. We zijn zeer gastvrij onthaald, hebben veel gezien, en nog veel meer niet gezien. Mijn tip voor een bezoek aan de Costa Barcelona: probeer van tevoren een thema te kiezen, bijvoorbeeld wijn, de architectuur van het modernisme, industriëel erfgoed, middeleeuwse kerken en kloosters, of ook wandelen in natuurgebieden, fietsen. Blijf ook wat langer in een stad of streek, ons verblijf in Vilafranca en Terrassa was te kort om alles te zien. Blijf in elk geval niet op het strand liggen, want dan mis je veel.

 

Recontructie La Seu d’ Ègara

Profiel Marjolijn >

Bewaren

Costa Barcelona, kustregio vol bouwkunst, cultuur en mooie wijnen

Door: Marjolijn Klik

Aankomst en ontvangst. Op het vliegveld van Barcelona worden we ontvangen door Olga Sancho van de Diputació Barcelona, die het programma heeft samengesteld en ons de eerste dagen begeleidt. Ook maken we kennis met Luiz, de chauffeur, die ons, 5 Nederlanders en 1 Belg, deze 4 dagen veilig rond zal rijden. www.diba.cat/turisme In de crypte Colònia Güell ervaar je een bijzondere sfeer, door de harmonie van vormen, en het licht dat door de kleurige glas-in-lood ramen valt Het laboratorium van Gaudí: crypte Colònia Güell. De eerste dag brengt ons al meteen op een bijzondere plek. In 1898 begint Gaudí aan het ontwerp voor een kerk, aan ...

Lees verder
Sagrada Família

Door: Ecktiv Redactie

De Sagrada Família is een gigantische kerk van de hand van Antoni Gaudí. In 1882 ...

Lees verder
Park Güell

Door: Ecktiv Redactie

Relaxen en mensen kijken, daarvoor kom je naar Park Güell. En voor de bizarre constructies ...

Lees verder
Barri Gòtic

Door: Ecktiv Redactie

Barri Gòtic is een populaire wijk om lekker te dwalen door een labyrint van sfeervolle ...

Lees verder
Montjuïc

Door: Ecktiv Redactie

De spannendste manier om de Montjuïc te bereiken is met de kabelbaan. Deze Ansbordador Aeri ...

Lees verder
Camp Nou

Door: Ecktiv Redactie

Camp Nou is het stadion van FC Barcelona en daarmee het epicentrum van voetbalgek Barcelona. Het ...

Lees verder
La Rambla

Door: Ecktiv Redactie

Wat nu een lange brede drukke en gezellige boulevard is, was vroeger een droge bedding die bij ...

Lees verder
Barceloneta

Door: Ecktiv Redactie

In de wijk Barceloneta – ‘klein Barcelona’ – ligt het populairste ...

Lees verder
Mediterrane miljoenenstad met roemrijke architectuur

Door: Ecktiv Redactie

De stad van de vele wonderbaarlijke gebouwen van Gaudí. De hoofdstad van Catalonië. De meest ...

Lees verder
Gaudí's kerk beklimt de hemel, de glorie van Barça en winkelen in Barri Gòtic

Door: Ecktiv Redactie

Ongetwijfeld is de kerk Sagrada Familia 's werelds meestbezochte bouwplaats. Het gigantische ...

Lees verder
Een Catalaanse maaltijd en daarna de paso doble dansen of wild stappen

Door: Ecktiv Redactie

Er is zo ontzettend veel te beleven in Barcelona dat een dag te kort is. Geniet van het avond- ...

Lees verder
Pinkster pleinentocht in Barcelona

Door: Björn Groenveld

De op een na grootste stad van Spanje heeft een rijke historie. De stad beschikt over erg veel ...

Lees verder

- Advertentie -