Hoeveel Wenen kun je doen in 24 uur?

Als Ben Töller eind 2012 de stedentrip naar Wenen wint en al ruim van te voren de 4 dagen met een vette streep in zijn agenda zet, kan hij onmogelijk weten dat hij uitgerekend op het moment suprème griep heeft. Jammer dat hij niet fit is, maar geen ramp. Hij heeft weken uitgekeken naar het lange weekend in de romantische hoofdstad van Oostenrijk. Dus vertrekt hij samen met zijn vrouw 21 februari 2013 vanaf Schiphol en is blij dat het maar 90 minuten vliegen is. Hij daagt zichzelf uit om te kijken hoeveel Wenen je kunt doen in 24 uur.

Door: Ben Töller

Na een aangename treinreis komen we aan op Bhf Wien Mitte en is het nog 700 meter lopen naar ons hotel, waar we heel hartelijk worden ontvangen. Een prachtig authentiek hotel, precies zoals ik voor ogen had. Al met al is onze reis zeer voorspoedig verlopen. Begin februari ontvangen we het informatiepakket van het Vienna Tourist Board. Daarbij zit een Voucher voor drie nachten in een 4 sterren Hotel. Het hotel mag ik zelf uitzoeken en onze keus valt op het oudste hotel van Wenen, der König von Ungarn, op honderd meter van de Stephansdom.

  

Op de site van het Hotel staat het volgende vermeld: Im Herzen von Wien - herzlich willkommen. Das Hotel König von Ungarn ist ein Hotel der gehobenen Kategorie. Bereits seit 1746 dürfen wir gekrönte Häupter, Künstler und andere bedeutende Persönlichkeiten zu unseren Gästen zählen. Unser Hotel liegt im Herzen von Wien, gleich hinter dem Stephansdom, in unmittelbarer Nähe zur Wiener Staatsoper und vielen anderen Sehenswürdigkeiten. Neben allem Komfort der großzügig ausgestatteten Zimmer lädt ein glasüberdachter Innenhof zum Entspannen und Verweilen in traditionellem Ambiente ein. De perfecte uitvalsbasis dus in Wenen. Klik voor meer informatie over dit hotel.

We beginnen en eindigen onze 'Wenen in 24 uur' natuurlijk op één van de traditionele plekken, namelijk aan de voet van het reuzenrad in Het Prater.

Wenen is een grote stad, maar alle bezienswaardigheden liggen vrij dicht bij elkaar. Het openbaar vervoer (vooral de metro) is erg goed geregeld, gaat heel regelmatig en is door het gebruik van de Vienna Card 72 uur lang kosteloos. Het Wenen dat wij graag willen zien moet in 24 uur prima te doen zijn en dat gaan we vanavond en morgen uittesten. We beginnen en eindigen onze Wenen in 24 uur natuurlijk op één van de traditionele plekken, namelijk aan de voet van het reuzenrad in Het Prater. De metro brengt ons snel van metrostation Stephansplatz naar station Praterstern, aan de voet van het reuzenrad. Het sneeuwt en het is koud en guur. Alles is gesloten behalve het reuzenrad. Langzaam draait het z’n rondjes. Af en toe stopt het om mensen in- en uit te laten stappen. Op een mooie voorjaarsavond is het één van de plekken om Wenen van bovenaf te zien. De andere plekken zijn vanaf de Stephansdom (neem in de kerk de lift naar boven. Je kunt dan de mooie daken van de Dom goed zien en ook het reuzenrad in het Prater is zichtbaar) en de Donauturm. De Donauturm heeft een observatiedek op 150 meter hoogte en een draaiend restaurant. Maar goed, het is een grijze winteravond en we laten de draaibeurt voorbij gaan. De metro brengt ons niet veel later snel terug naar station Stephansplatz. De mooie Oostenrijkse hoofdstad heeft veel te bieden op culinair gebied en dat gaan we de komende dagen ook uittesten. Tijdens deze 24 uur vind ik het Gulaschmuseum (het is trouwens geen museum maar een restaurant) wel passen. En laat het Gulaschmuseum nu net 50 meter van ons hotel liggen. Even later zit ik achter een bord Ungarisches Schweinsgulasch en een Weissbier. Mijn vrouw houdt het ook traditioneel met Wiener Schnitzel en bier. We voelen ons, ondanks de griep al helemaal thuis.

Het in 1897 gebouwde, 67 meter hoge Reuzenrad is een echt symbool van Wenen geworden. Vroeger vormde een bezoek aan het Wurstelprater (komt van hanswurstl) in een versierde fiaker in Wenen nog een vast onderdeel van elke eerste communie. In 1945 werd het Wurstelprater in de slag om Wenen volledig verwoest; deze klap is het nooit meer te boven gekomen. Tegenwoordig is het niet veel meer dan een samenraapsel van draaimolens, automatenhallen en goedkope eetgelegenheden, een kermis. Alleen het reuzenrad heeft zijn populariteit behouden. Het is nog altijd één van de meest geliefde uitkijkplaatsen van Wenen. Langzaam omhoog zwevend, heeft men een prachtig uitzicht over de stad, vooral op een mooie zomeravond, wanneer de lichtjes van Wenen als gloeiwormpjes door het donker van de nacht opflikkeren. Wanneer je over voldoende geld beschikt, kun je voor jezelf en je vrienden ook een luxe cabine (14 zitplaatsen) huren. Eten en drinken wordt voorzien (en extra in rekening gebracht).

De metro is onze hulp bij het op tijd voltooien van onze 24 uur Wenen. Er zijn 6 metrolijnen: de U1 t/m U6. Met de Vienna Card loop je gewoon naar de metro die je moet hebben (goed kijken wat het eindpunt van de lijn is waar je heen wilt, zodat je niet in de verkeerde richting reist) stapt in en verder wijst het zich vanzelf. Wij gaan tijdens de 24 uur de volgende plekken bezoeken. -Prunksaal bibliotheek -Hofburg, Kaiserappartements, Sisi museum en Silberkammer - Opera met rondleiding - Schloss Schönbrunn met originele Wiener Apfelstrudel - Karlskirche - Secession gebouw - Schaatsen bij het Rathaus - en eindigen onder het reuzenrad in het Prater.

 

De barokke Prunksaal uit 1726 behoort tot de mooiste historische bibliotheken ter wereld. De fresco’s in het plafond zijn van Daniël Gran.

Het heeft de hele nacht gesneeuwd en de voetpaden en wegen zijn nog niet sneeuwvrij gemaakt. De sneeuw ligt bijna 30 centimeter hoog. Het is weer een grijze dag en het sneeuw nog steeds. We zijn al vroeg op pad want de Prunksaal van de bibliotheek gaat om 10.00 uur open. We maken nog geen gebruik van de metro want de Hofburgwijk ligt op loopafstand van ons hotel. We glibberen langs de Stephansdom, waar de koetsen al staan te wachten op de toeristen en dan door de smalle Dorotheergasse en bereiken niet veel later de Josefsplatz . Aan het Josefsplatz ligt de ingang van de Prunksaal.

Het Hofburgcomplex is gigantisch groot en onoverzichtelijk en het is moeilijk om een idee te krijgen waar je precies bent. (Tip: koop samen met het entreebewijs voor de Prunksaal meteen een overzichtskaart van het Hofburgcomplex. De kaart geeft een heel duidelijk overzicht van de gebouwen en hoe ze liggen ten opzichte van elkaar). En vergeet niet je ViennaCard te gebruiken. De barokke Prunksaal behoort tot de mooiste historische bibliotheken ter wereld. De zaal werd van 1723 t/m 1726 gebouwd door barokarchitekt Johann Bernhard Fischer von Erlach en zijn zoon Joseph Emanuel. De fresco’s in het plafond zijn van Daniël Gran. Je mag in de Prunksaal fotograferen zonder flitslicht. Het gebruik van een statief is echter uit den boze. Ik werd bij de entree al opgevangen door de bewaking. Dat geldt trouwens voor de meeste gebouwen in Wenen. Dan maar uit de hand fotograferen.

  

Door de tunnel van de Reitschulgasse lopen we richting Michaeler Platz. Op dat moment lopen 4 Lipizzaner paarden van de Spaanse rijschool voorbij.

We laten de Prunksaal achter ons en ploeteren door de dikke sneeuwlaag die het Josefsplatz bedekt. Door de tunnel van de Reitschulgasse lopen we in de richting van het Michaeler Platz. Op het moment dat we in de tunnel zijn lopen 4 Lipizzaner paarden van de Spaanse rijschool voorbij. Wat een prachtige dieren. De stallen zijn aan de overzijde van de weg en daar mag je altijd even kijken. Maar vandaag is er geen voorstelling. We lopen verder door het Michaeltor en bewonderen de koepel (Michaelertrakt) .

Aan de rechterkant kopen we de kaartjes voor de rondleiding door de Silberkammer, de Kaiserappartements en het Sissi museum. Vlak voordat we vanuit Nederland vertrokken hebben we Romy Schneider nog bewondert in haar rol als Sissi, Die Junge Kaiserin. Nadat we 90 minuten hebben rondgelopen door de Silberkammer (een zeer uitgebreide bestek la), de appartementen en het Sissi museum, heb ik kunnen concluderen dat Sissi’s leven lang niet zo romantisch was als in de film geschetst wordt. De Hofburg is trouwens een absolute “must” om te bezoeken als je in Wenen bent.

 

Het is nu moeilijk te geloven maar toen de Wiener Staatsoper in 1869 opende, vonden de Weners het gebouw niet indrukwekkend genoeg.

We blijven lopen. Weer langs de stallen en over het Josefsplatz. De mooie Augustinerstrasse leidt ons naar het Albertinaplatz. Het is gelukkig gestopt met sneeuwen. Aan de overzijde is het indrukwekkende gebouw van de Wiener Staatsoper te herkennen. Het is nu misschien moeilijk te geloven maar toen de Wiener Staatsoper in 1869 opende, vonden de Weners het gebouw niet indrukwekkend genoeg.

De prijzen van de plaatsen variëren heel sterk. En bij online boeken is het verstandig om heel goed te kijken welke plekken beschikbaar zijn. Er zijn betaalbare staanplaatsen, maar ook zeer betaalbare loges. Maar als je goed kijkt zie je dat die loges geen zicht hebben op het podium. Ideaal voor de echte luisteraars. In Wenen kwamen we erachter dat er rondleidingen werden gegeven door het Operagebouw. Met ons gehoest en geproest was het bezoeken van een opera onmogelijk, dus een rondleiding was een goed alternatief. Op onderstaande website staan de tijden aangegeven. Interessant was een blik achter de schermen.

We nemen de U4 richting Hütteldorf en stappen uit bij Station Schönbrunn en ploeteren door de sneeuw naar de ingang van Schloss Schönbrunn.

Na de rondleiding lopen we naar Hotel Sacher aan de overkant voor een originele Sachertorte en een Wiener Melange. Metrostation Karlsplatz is vlakbij en voor de eerste keer vandaag maken we gebruik van de metro. We nemen de U4 in de richting van Hütteldorf en stappen uit bij Station Schönbrunn. Het sneeuwt alweer en het lijkt wel alsof hier nog meer sneeuw is gevallen dan in het centrum van de stad. We ploeteren naar de ingang van Schloss Schönbrunn. Alles is wit en bedekt met sneeuw.We boeken de Grand Tour zodat we alle 40 vertrekken te zien krijgen. Al in de 17 de eeuw hadden de Habsburgers op deze plek een lustslot laten bouwen, dat echter in 1683, tijdens het tweede Turkse beleg van Wenen, werd verwoest. Na de overwinning over de Osmanen kreeg de barokarchitect Johann Bernhard Fischer von Erlach (daar is hij weer!) van keizer Leopold I de opdracht hier een jachtslot te bouwen. 50 jaar later liet Maria Theresia Schönbrunn door Nicolaus Pacassi tot haar officiële zomerresidentie in de rococostijl ombouwen. Hier bracht ze met haar hofhouding, die uit meer dan 1500 personen bestond, de zomermaanden door. De keizerlijke familie heeft ook altijd zelf aan de inrichting van de vertrekken bijgedragen, waardoor de geschiedenis van het paleis tot op heden levendig is gebleven en ons daardoor een indruk van de wooncultuur en van het dagelijkse leven van de Habsburgers wordt geboden. Na 40 vertrekken heb ik genoeg van de Habsburgers en ben blij dat we naar buiten kunnen (binnen mag je trouwens niet fotograferen). De tuinen zijn verdwenen onder met 30 centimeter sneeuw en daarom gaan we de koetsen in het koetsenmuseum bekijken. We besluiten ons trip naar Schloss Schönbrunn met een bezoek aan Landtmann’s Parkcafé en bestellen hun legendarische Apfelstrudel (zie recept).

Wenen dankt één van zijn prachtigste kerken aan keizer Karel VI. De fresco’s in de koepel beelden de heiligverklaring van Carolus Borromaeus af.

We zitten weer in de Metro. Onze volgende stop is station Karlsplatz aan de voet van één van de mooiste kerken in Wenen: de Karlskirche. Wenen dankt één van zijn prachtigste kerken aan een belofte die keizer Karel VI na een pestepidemie aflegde. Het hoog barokke ontwerp, een afspiegeling van de keizerlijke macht der Habsburgers, is van Johann Bernhard Fischer von Erlach en werd na zijn dood door zijn zoon Joseph Emanuel in 1739 voltooid. Het door twee grote zuilen geflankeerde portaal heeft de vorm van een Griekse tempel. Erachter verrijst een 74 meter hoge, op de Romeinse barok geïnspireerde koepel.

Prominente barokkunstenaars gaven vorm aan het interieur, onder wie Johann Michael Rottmayr, Sebastiano Ricci en Lorenzo Matielli. Het kerkplein werd in de jaren '70 van de 20ste eeuw heringericht. Het beeld in de vijver is Hili Arches van Henry Moore. De fresco’s in de koepel beelden de heiligverklaring van Carolus Borromaeus af. Het was de laatste opdracht van de schilder. Binnen kun je met een lift 32 meter omhoog de koepel in om de prachtige fresco’s van Johann Michael Rottmayr van nabij te bekijken. Je mag en kan ze ook fotograferen. Op de site van de kerk www.karlskirche.at kun je ook een virtuele tocht door de kerk maken. Na ons bezoek aan de prachtige Karlskirche beken ik aan mijn vrouw dat ik toch wel erg moe begin te worden, dus het schaatsen gaat niet door. Zij is erg blij…

Niet ver van de kerk ligt het Secession gebouw. Rond de eeuwwisseling kende Wenen een bloeiperiode van de beeldende kunsten. Een nieuwe generatie van avant-gardekunstenaars vormde in 1896 de Secession. Ze creëerde een band tussen tussen kunst en toegepaste kunst en bedachte nieuwe bouwstijlen. De Wiener Secession was een vereniging van beeldende kunstenaars (Vereinigung bildener Künstler Oesterreichs (Secession)) in het Wenen van het fin de siècle. Het is tevens de benaming van de plaatselijke variant van de Jugendstil. De vereniging werd op 3 april 1897 opgericht door Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich, Otto Wagner, Max Kurzweil, Otto Friedrich en andere kunstenaars. Het was een afsplitsing (= secessie) van het Wiener Künstlerhaus, waarvan het traditionalisme werd veroordeeld. De Wiener Secession liet zich inspireren door voorgangers in Berlijn en in München, waar al eerder secessiebewegingen waren opgericht (bron Wikipedia). Het Secessionsgebouw (Duits: Secessionsgebäude) in Wenen werd in 1898 ontworpen door de architect Joseph Maria Olbrich. Het was de plek waar de kunstenaars van de Secession-stroming, de Oostenrijkse variant van de jugendstil, bij elkaar kwamen. Op de muren van een van de binnenruimtes schilderde Gustav Klimt in 1902 het Beethovenfries

Het Rathaus werd tussen 1872 en 1883 in neogotische stijl gebouwd. De toren is 100 meter hoog. Op het Rathausplatz kun je 's winters schaatsen

Helaas zijn we te laat om het Secession gebouw vandaag nog te bezoeken, dus we nemen de U2 metro in de richting van de Aspernstrasse en stappen uit bij het metrostation Rathaus. We lopen om het gebouw en zien dan uiteindelijk het Neues Rathaus. Het nieuwe stadhuis is de zetel van de Weense gemeenteraad . Het gebouw werd tussen 1872 en 1883 in neogotische stijl gebouwd. De toren is 100 meter hoog. We lopen terug naar het metrostation en pakken de eerstvolgende trein naar Praterstern. We zijn erg moe en willen graag de 24 uur afhandelen. We hebben in 24 uur heel veel van Wenen gezien. Hebben we alles gezien? Welnee, we zijn blij dat het vrijdag is en dat we zaterdag en zondag nog hebben om de rest te bezichtigen. Nu stopt de metrotrein bij het station Praterstern en kunnen wij (zoals beloofd) de 24 uur Wenen voor vandaag afhandelen. Maar morgen…is er gelukkig weer een dag. Zo meteen eten in ons Hotel, of toch maar weer buffelen in het Gulaschmuseum. Of zijn we nog fit genoeg om het het 3 sterren restaurant Steiereck in het Stadtpark te bezoeken. Ik denk het niet, maar misschien morgen als we Belvedere en het Strauss Denkmal in het Stadtpark gaan bezoeken…  

De Vienna Card voor gratis reizen en korting op bezienswaardigheden. In het informatiepakket dat we ontvingen zaten ook twee gratis Vienna Cards. De Vienna Card helpt je om geld te besparen terwijl je de schitterend stad Wenen ontdekt. De kaart kost maar € 19,90 en is verkrijgbaar bij verschillende hotels en bij de toeristen VVV. Natuurlijk is de kaart ook online te bestellen. Met de kaart kan je niet alleen korting krijgen op de entree van musea en bezienswaardigheden, je kunt er ook nog eens 72 uur gratis mee reizen op alle vormen van openbaar vervoer in Wenen. Dus metro, tram en bus. Tenslotte krijg je ook nog eens korting bij veel cafés, restaurants en theaters. Alles wordt duidelijk uitgelegd in het 88-pagina's dikke Vienna Card Coupon Boek dat iedere koper van een Vienna Card krijgt.

Met de Vienna Card krijgt je o.a. korting op de entreeprijs van de volgende musea en bezienswaardigheden: - Stephansdom - Schloss Schönbrunn - Kunsthistorisches Museum - Belvedere - Secession - Museums Quartier Wien - Leopold Museum - Kunsthalle Wien - Künstlerhaus - Hofburg, Kaiserappartements, Sissi Museum und Silberkammer - Prunksaal der Österreichischen Nationalbibliothek - Karlskirche - Albertina - Prater Riesenrad

 

Herfst en kerst in romantisch Wenen

Door: Ecktiv Redactie

De smaak van Weense wijn Wenen is de enige metropool ter wereld die genoeg wijn binnen haar stadsgrenzen produceert dat de moeite waard is om te vermelden. 700 hectares aan wijngaarden zijn bepalend voor de "cityscape" en de levensstijl van Wenen. Met name in de herfst zijn de wijngaarden aan de randen van de stad bijzonder romantisch. De nazomer wijnoogst is grotendeels voorbij, en bon vivants komen bij elkaar in de gezellige wine bars om de "Junger Wiener" en lekkere halpjes van het buffet te proeven. Meer over de typisch  Weense wijncultuur  >>       ...

Lees verder
Hoeveel Wenen kun je doen in 24 uur?

Door: Ben Töller

Als Ben Töller eind 2012 de stedentrip naar Wenen wint en al ruim van te voren de 4 dagen met ...

Lees verder
Romantische hoofdstad van het vroegere Oostenrijkse keizerrijk

Door: Ecktiv Redactie

Romantische paleizen, Habsburgse historie, Sissi, het Prater, klassieke muziek, barok en ...

Lees verder
Beklim de Stephansdom en neem daarna een stevige schotel Bauernschmaus

Door: Ecktiv Redactie

Tip: ga naar Wenen in de sneeuw! Dat is als extra slagroom op je sachertorte. Bijzonder ...

Lees verder
Fietsend langs het Prater, Schönbrunn en wijngaarden

Door: Ecktiv Redactie

Leuk in Wenen is dat het oude gedeelte van de stad zo goed te belopen is. Daarbuiten ontdek je ...

Lees verder
Stedentrip kerst

Door: Ecktiv Redactie

Beleef een romantische stedentrip met kerst. Als de dagen grauw, kort en koud zijn en de laatste ...

Lees verder

- Advertentie -