Oxford een veelzijdige City Trip

Oxford city is een van de meest bekende universiteitssteden. Het wordt ook wel ‘De stad met de dromerige spitsen’ genoemd. De van oorsprong Middeleeuwse Angelsaksische stad ademt historische sferen en druipt van cultuur en tradities. Een enigszins deftige stad met prachtige gebouwen en 39 instellingen voor hoger onderwijs. Daarom zie je veel studenten in parken, cafés, op straat of met wapperende gewaden op hun fietsen - een bepalend beeld voor de stad. Ondanks dit heerst er een serene rust en kalmte over de stad. De stad Oxford ligt in het district Oxfordshire en omgeven door glooiende heuvels met karakteristieke Cotswold dorpjes. Het samenstromen van de Cherwell en Thames rivieren zijn mede bepalend voor de stadsuitstraling en geschiedenis.

Door: Mireille Velthuis

Oxford is een heerlijke stad om in rond te zwerven; langs de vele oude universiteiten en colleges, door nauwe straatjes via tuinen en pleintjes, bewonder de architectuur en strijk neer bij leuke cafeetjes. De stad heeft óók een industriële achtergrond, boekdrukkerijen en uitgevers vestigde en floreerde begin twintigste eeuw. Eigenlijk nog bekender is dat William Morris in de jaren 30 van de twintigste eeuw begon met de productie van de Morris autos in Cowely (zuidoost van de stad) in de jaren ‘70 werkte er ruim 20.000 mensen voor Morris Motors. Tegenwoordig zijn het vooral Minis en BMW’s die van de band komen en zodoende trekt het immigranten van zuidoost Azie die in de fabriek komen werken. De County Oxfordshire kent naast de stad Oxford meerdere mooie dorpen die het waard zijn te bezoeken: Abingdon / Banbury / Bicester / Burford / Carterton / Chipping Norton / Cotswolds / DidcotFaringdon / Henley / Kidlington / Thame / Wallingford / Wantage / Witney / Woodstock.

Bezoek de verschillende universiteiten

De prachtige oude gebouwen vol historie gelegen in mooie tuinen is eigenlijk een must wanneer je Oxford bezoekt. Rijk aan tradities die nog in ere gehouden worden. Zelfs de studenten dragen dagelijks een academisch uniform. In een apart thema artikel wordt verder ingegaan op de universiteiten en colleges.

 

 

Punteren over de rivieren Cherwell en Thames

Oxford is de plek om dit eens te proberen óf jezelf lui neer te strijken in de boot en te laten punteren terwijl je de stad haar oude architectuur en parken voorbij ziet drijven. De rivier Cherwell is een zij rivier van de Thames en stroomt door de Engelse Midlands. Bij Oxford stroomt die de Thames in en zijn er nog diverse kleinere rivier adertjes met eilandjes waar gepicknickt kan worden. Tussen maart en oktober (rondom 10uur tot zonsondergang) zijn de punterboten te huur. De meest centrale plek is bij “Magdalen Bridge Boathouse” of wat meer buiten de stad richting de intersectie Chadlington Road and Bardwell Road waar de oude “Cherwell Boat House” uit 1904 ligt. De laatste is een mooie locatie voor een meer landelijke boottocht en erna op het rustig gelegen terras van ‘the boat house’ te genieten van een etentje.

 

 

Rondsnuffelen in een historisch boekhandel

Wat is nou leuker om in een historische boekhandel te kunnen rondsnuffelen. Blackwell Bookshop in Broadstreet is een van werelds oudste boekhandels. De familie Blackwell begon al met boeken te verkopen in 1846. Op de eerste verdieping kun je onder het genot van een kop koffie in het café zelfs in een sofa kruipen en je aangekochte boeken bekijken. De winkel organiseert bovendien literaire wandelingen door Oxford. Café Nero (Blackwells) en de boekhandel zijn te vinden op Broadstreet nr 50.

Literaire Oxford. Oxford was een inspirerende plek voor schrijvers en een kweekvijver voor diverse literairisten zoals; C.S Lewis, Evelyn Waugh, Oscar Wilde, Louis Caroll en Iris Murdoch.  “The Eagle & Child pub” aan St Giles street, was in de jaren 30 de ontmoetingsplek voor een literaire clubje heren die zichzelf ‘The Inkelings’ noemde. O.a. J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis zouden hier debatteren over hun ideeën of voorlezen uit nieuwe werken.

Ook hedendaagse schrijvers hebben gewoond en-of gestudeerd in Oxford, en gebruiken de stad als inspiratiebron in hun boeken; b.v. Ian McEwan, Phillip Pullman en Joanna Trollope. Wie kent Inspector Morse niet?! 'Inspector Morse' werd geschreven door Colin Dexter, later in een prachtige televisieserie gemaakt dat zich afspeelde in en rondom Oxford. De grote Eetzaal van Christ Church College werd gebruik voor J.K. Rowlings 'Harry Potter' verfilming. Het prachtige boek 'Brideshead revisited' met haar setting in de Oxford Colleges en verfilming in en rondom Oxford werd geschreven in 1945 door Evelyn Waugh.

Ieder jaar is er in maart een literaire festival in Oxford.

 

 

Historische Overdekte markt

The Coverd Market is een historische markt geopend in 1774 en volledig overdekt. Het is een walhalla aan diverse winkeltjes die een diversiteit aan producten verkopen; van groente tot slager, worstenboer tot visboer, chocolaterie tot Ben’s cookies, Brogue schoenen tot funky t’shirts, bakkers, souvenirs en juwelen het is er. Wil je even pauzeren zijn er overal wel cafeetjes voor een broodje of een lekkere cappuccino. Entrees naar het complex zijn te vinden via High Street, via Golden Cross (vanaf Cornmarket) en entrees aan Market Street. Onder de link zijn de openingstijden te vinden.

 

De Oudste Botanischetuin van Engeland

De botanischetuin is de oudste in Engeland, in 1621 opgezet voor medicinale kruiden en planten. The Oxford Physic Garden was haar eerste benaming, in 1840 werd het the Oxford Botanic Garden. Het was de derde Botanische tuin in Europa na Pisa en Leyden. Gelegen midden in de stad, tegenover Magdalen College en aan de Cherwell rivier. Het complex bestaat uit broeikassen, een klassiek 17 eeuwse ommuurde tuin, een tuingebied wat buiten de ommuurde tuin ligt tot aan de rivier en het Harcourt arboretum die 10km ten zuiden van Oxford ligt. De planten worden in de tuin gekweekt voor onderwijsprogramma's, wetenschappelijkonderzoek en als onderdeel van planten beschermingsprojecten. Er zouden meer dan 7000 verschillende plantensoorten aanwezig zijn.

 

 

 

 


Shoppen!

Heerlijk een dagje shoppen tijdens je bezoek aan Oxford! Naast de beschreven Coverd Market zijn Cornmarket Street, Queen Street, High Street en Magdalene Street goede winkelstraten
Er zijn ook meerdere oude winkels die nog oude deftigheid en sfeer uitstralen. De eerder beschreven Blackwells Bookshop is er een van. “Sanders” in High Street een winkel gespecialiseerde in drukwerk, topgrafische kaarten en prenten. “Frederick Tranter Tobacconist” eveneens op High Street is nog een echt ouderwets tabakszaakje wat velen aan hun opas zal doen denken. Snuif eens diep om je herinnering wakker te schudden. Voor wie in een groot Engels warenhuis wil rondsnuffelen moet bij “Boswells” zijn van oorsprong uit 1738. Ingangen zijn te vinden aan Cornmarket Street en Broad Street. In de oude Brandweerkazerne is een ‘arts & crafts’ winkel gevestigd die werken van kunstenaars en designers verkoopt.
Oxford's Antique and Craft Market” is een boeiende markt om rond te struinen, iedere donderdag en gelegen aan Gloucester Green.

 

 

Take a stroll

Oxford stad is prachtig om doorheen te wandelen want er is zoveel te zien en te beleven. Bezoek de verschillende oude universiteiten waar de stad zo bekend om is, de botanische tuinen, musea en de gemoedelijke oude stad haar winkelstraatjes. De soort wandelingen die je kunt doen zijn divers en sommige wellicht wat bizar.
• The Oxford walking tour.
• Wie met ‘Mr Darcy’ op een walking tour wil en het vervolgens decadent afsluiten met een Engelse cream tea...het kan!
• The 'Ghost Trail ' om eens de duistere donkere kant van de stad mee te maken. Oxfords begrafenisondernemer neemt je mee naar de stads meest spookachtige plekken.
Harry Potter fans kunnen hun hart ophalen met dit spoor.
• Voor wie nog in sprookjes gelooft is er de 'Alice in Wonderland walk', tevens breng je een bezoek aan het Alice winkeltje.
• Een 'Inspector Morse walk' die je zelf kunt downloaden
• Neem een kijkje in wat meer landelijk Oxford en wandel naar 'Blenheim palace'. Zelf te downloaden: link.

Daarnaast zijn er nog enkele langeafstandswandelingen die voor wandelliefhebbers de moeite waard zijn.
• The “Oxfordshire way”is een schilderachtig bewegwijzerde route van Bouton-on-the-Water tot Henley-on-Thames. Een route van 108km en 65km.
• De andere is een circulaire historische route van 60 km; “Wychwood Way” vanaf Woodstock door een oud koninklijk bosterrein.
Fietsen is ook goed mogelijk! Er zijn meerdere routes vanuit Oxford zelf of nabij in Oxfordshire. Bekijk link 1 en Link 2 voor uitvoerige informatie en routes.
De Oxford City Council – Customers service centre (VVV) kan u van dienst zijn met kaarten en advies voor wandelingen of fietsroutes.

  

Speciale Oxfordian momenten

Mocht je reis zo te plannen zijn, zijn hier enkele bijzondere momenten om mee te maken:
1 Mei zingt Magdelen College Koor om 6.00 uur s’ochtends psalmen vanaf hun college toren. De dag wordt verder gevuld met verschillende festiviteiten en muziek; doedelzak muziek, dansen in de straten en 'brug springen'. Een vrolijke dag in Oxford! Bekijk hier een filmpje voor een impressie.

Ieder jaar tijdens het eerste weekend in juli is gedurende 5 dagen (woensdag t/m Zondag) “Henleys Royal Regatta” . Het is een traditionele roeiwedstrijd dat afspeelt op en aan de oevers van de Thames bij het stadje Henley-on-Thames. De week erop is het “Henley festival”  een levendige ‘Black tie’ (avondkleding) gebeurtenis met muziek, toneel en zelfs drijvende podiums op de Thames.

 

 

Enkele handige links
Oxford city guide’ met veel handige links om diverse activiteiten te ondernemen begeleid of onbegeleid: zoals wandelingen, varen en fietsen. Ook restaurants en toeristische info.
Visit Oxford and Oxfordshire website boordevol informatie
Een online kaart van Oxford
Oxford is eenvoudig te bereiken van London met de trein of bus. Het is slechts anderhalf uur reizen vanaf London. Zie de link.
Handig App’ voor je smartphone met relevante toeristische informatie - Oxford University the Official guide.

 

Oxford City Coucil -– Customers service centre (lokale VVV's)

St Aldate's Customer Service Centre
St Aldate's Chambers
109 St Aldate's
Oxford OX1 1DS
Tel 01865 249811

Templars Square Customer Service Centre
2/3 bank Court
Cowley
Oxford
Tel: 01865 249811

Visit Oxfordhire & Oxford website

Bekijk ook de bijbehorende BiB specials "Universiteitsstad Oxford, bezoek de verschillende colleges" en "Pubs, Cafés en Restaurants - Oxford"

Oxford een veelzijdige City Trip

Door: Mireille Velthuis

Oxford is een heerlijke stad om in rond te zwerven; langs de vele oude universiteiten en colleges, door nauwe straatjes via tuinen en pleintjes, bewonder de architectuur en strijk neer bij leuke cafeetjes. De stad heeft óók een industriële achtergrond, boekdrukkerijen en uitgevers vestigde en floreerde begin twintigste eeuw. Eigenlijk nog bekender is dat William Morris in de jaren 30 van de twintigste eeuw begon met de productie van de Morris autos in Cowely (zuidoost van de stad) in de jaren ‘70 werkte er ruim 20.000 mensen voor Morris Motors. Tegenwoordig zijn het vooral Minis en BMW’s die van de band komen en zodoende trekt het immigranten van zuidoost ...

Lees verder
Pubs, Cafés en Restaurants - Oxford

Door: Mireille Velthuis

Oxford als typisch studentenstad heeft veel pubs, cafés en restaurants. De meeste hebben een ...

Lees verder
Universiteitsstad Oxford, bezoek de verschillende colleges

Door: Mireille Velthuis

Oxford is vooral bekend als universiteitsstad, verweven en vol tradities waarbij de buitengewoon ...

Lees verder
Stad van de dromerige spitsen

Door: Mireille Velthuis

Oxford, “de charmante stad met de dromerige spitsen” is een rijkdom aan historisch cultuur. ...

Lees verder
Relaxen in een van de tuinen of parken

Door: Mireille Velthuis

Oxford heeft veel parken en tuinen. Naast historie absorberen of het bewonderen van oude ...

Lees verder
Wandel je mee?

Door: Mireille Velthuis

Oxford is bij uitstek een stad om wandelend te ontdekken.

Lees verder
Pubs, Tea rooms, High teas en Restaurants

Door: Mireille Velthuis

Lekker eten tijdens je citytrip hoort erbij. Als studentenstad is dat te merken aan de vele eet, ...

Lees verder
Video impressie van Oxford en beeldende introductie

Door: Mireille Velthuis

Vaak zeggen beelden meer, voor u als introductie een video impressie van Oxford

Lees verder

- Advertentie -