U bent hier • Home • Wintersport • Europa • OostenrijkTirolSerfaus - Fiss - Ladis
Serfaus-Fiss-Ladis, sneeuwzeker skiën tot eind april.
Serfaus-Fiss-Ladis, sneeuwzeker skiën tot eind april.

Serfaus-Fiss-Ladis, sneeuwzeker skiën tot eind april.

Gepubliceerd op woensdag 04 augustus 2010 • Categorie: Blog

Print

Serfaus-Fiss-Ladis in Tirol ( Oostenrijk ) is één van de grootste skigebieden van Europa en loopt voorop als het om de infrastructuur en kwaliteit van liften en pistes gaat. Eerste week april 2010 gaan Top-Spotter Jetty van der Graaf en haar zoon Jasper op uitnodiging van de regionale VVV erheen om zelf polshoogte te nemen. Jetty was er voor het laatst geweest in 1981. Jasper heeft van kinds af aan op de ski's gestaan. Inmiddels heeft hij zijn Anwärter gehaald en is hij dus bevoegd snowboardleraar. Twee generaties geven hun ervaringen in woord en beeld. Vooral Jasper is zeer onder de indruk van de mogelijkheden van het gebied.

Door: Jetty van der Graaf

Dorpsgezicht Serfaus - Bron: VVV Serfaus

Jetty en Jasper - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Vertrek en aankomst

Jetty: Ik kende Serfaus van vroeger. In 1981 was het al een zeer populaire plaats met mooie pistes. Als we na aankomst door het dorp lopen naar de lift en de ski-verhuur, speelt dan ook de hele tijd een regel uit het liedje “mijn dorp”: ....‘het dorp is gemoderniseerd.....’ door mijn hoofd.

Sinds 1985 hebben ze hier de Dorfbahn, een “metro” luchtkussentrein die van de parkeerplaats naar de skiliften rijdt, met twee stops onderweg in het dorp. Daardoor kan het dorp heerlijk autovrij zijn. Lokale bewoners hebben een ontheffing en de gasten mogen alleen op aan- en afreisdagen met de auto door het dorp rijden. Dat geeft een relaxte sfeer.

 

 

 

Uitzicht Serfaus - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Stoeltjeslift Serfaus - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafHet hotel

We zitten in hotel 3 Sonnen, een luxe 4-sterren Welness hotel. Op de kamers (maar ook de hele inrichting van het hotel) hebben ze Feng Shui toegepast, onze kamer valt onder het symbool ‘vuur’. We hebben het dan ook bepaald niet koud, de verwarming kan uit en de balkondeur open.

Vanaf het balkon hebben we een mooi uitzicht op het westelijke gedeelte van het dorp, de skiliften, het skigebied en de dalafdalingen. We hebben iedere avond een luxe 5-gangen diner, dat wordt dus genieten deze week.

 

Kerk met graven - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Kerktoren Serfaus - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafPasen in Serfaus

Met Pasen heeft het flink gesneeuwd. Het is de eerste en meteen de laatste sneeuw, die week. Het Paasontbijt in het hotel is zo mogelijk nog uitgebreider dan anders. Elke ochtend champagne bij het ontbijt is niet bepaald wat we gewend zijn. Alle tafels zijn gedecoreerd met paasfiguren en alle kinderen krijgen een mandje met zoetigheid.

Ik maak een kleine wandeling door het dorp en maak wat opnames van de kerk en het prachtig besneeuwde kerkhofje. Het lijkt wel Kerst maar dan wel een beetje warmer. En het is langer licht, we kunnen tot ruim half zeven de late zon pakken.

 

 

Stoeltjeslift boven piste - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Jetty op ski's - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafNaar boven

Bij deze reis krijgen we gratis skipassen voor een week en de huur van al het materiaal. Jasper neemt zijn eigen spullen mee, en ik ga een set ski’s, schoenen en stokken uitzoeken. Pas sinds 1998 is er één ski-pas voor het hele skigebied Serfaus-Fiss-Ladis, zodat je nu riant een enorm groot gebied hebt wat je onmogelijk in één dag kunt afskiën.

Gewone skipassen bestaan hier niet meer, het zijn nu key-cards, die je even voor een electronisch oog moet houden alvorens je door kunt lopen. Na de eerste onwennige bochten, blijkt dat ik het nog niet verleerd ben. Even later suizen we heerlijk de goed geprepareerde pistes af. Bijna alle skiërs, van jong tot oud, dragen een helm; volgens Jasper wordt dat binnenkort verplicht.

 

Panorama Komperdell - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Jasper op snowboard - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafHet skigebied volgens Jasper

Vanaf mijn vierde namen mijn ouders mij al mee op wintersport naar Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. In 2007 heb ik mijn Anwärter behaald en ben nu dus snowboardleraar. Hierdoor heb ik al veel mooie skigebieden gezien. Het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis is echter één van de mooiste gebieden die ik tot nog toe gezien heb.

Met 187 km aan geprepareerde pistes is het ook één van de grootste gebieden van Europa. Er zit heel veel afwisseling in de pistes, elke afdaling is weer uniek. Er is genoeg te beleven voor zowel beginners als gevorderden. Heel veel blauwe pistes, veel rode en ook mooie zwarte afdalingen.

 

Piste Serfaus-Fiss-Ladis - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Snowboardkussen - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafSnow & Funparks

Mocht je de afdalingen niet uitdagend genoeg vinden, dan kun je terecht in diverse snowparks van Serfaus-Fiss-Ladis. Deze zijn ook nog allemaal verschillend. Het ene snowpark is leuk voor de beginnende freestylers en weer een ander funpark is zelfs uitdagend voor de professionals.

In het snowpark bij de Schöngampbahn is zelfs een heel groot luchtkussen waar je vanaf een schans in kunt springen. Dit had ik zelf ook nog nooit geprobeerd, dus hier heb ik mijn kans gegrepen. Het maakt niet uit hoe je in dit luchtkussen terecht komt, er kan je niets overkomen. Een ideale kans om aan je sprongtechniek te werken.

 

____________________________________________________________________________________________________

Klik voor vergroting
Speciale aandacht voor kinderen

Eingenlijk is Serfaus-Fiss-Ladis geschikt voor iedereen, beginner of gevorderd. Ook prima voor langlaufers, de loipes worden ook goed geprepareerd en je kunt route-kaartjes van de loipes krijgen. Maar vooral voor gezinnen met kinderen. Het gebied staat bekend om de beste kinderopvang. Bij Fiss heb je Berta’s Kinderland en bij Serfaus Murmli (de mascotte van het geheel) Kinderschnee-alm en Family Park Serfaus. Beneden in het dorp is nog een Murmli Park, een kindercrèche in de sneeuw. De 2 grote parken boven op de piste zijn ideaal, de kinderen zijn de hele dag onder de pannen en leren spelenderwijs skiën, je hebt er als ouders geen omkijken naar. Er is een speciaal kinderrestaurant waar ze gaan eten (maaltijden zijn inclusief), en waar alles (meubilair, sanitair etc.) op maat gemaakt is voor de kinderen. In de Alm-bahn kun je in de liftgondel een complete biologieles krijgen terwijl je naar boven gaat. 1/3 van de gondels hebben een thema van een bepaald dier dat in de Alpen voorkomt. Een bandje start zogauw je ingestapt bent en als je boven bent weet je alles over het dier wat jouw gondel siert. Een educatief moment voor jong en oud.
____________________________________________________________________________________________________

Serfaus klaar voor de Zomer - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Gondels boven piste Serfaus - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafSneeuwzeker zonder wachttijden

In het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis ben je altijd sneeuwzeker. Wij waren er in April, met elke dag volop zon. Toch ligt er dan nog genoeg sneeuw. Natuurlijk is de sneeuw van een wat slechtere kwaliteit als je wat lager komt, en wanneer je de dalafdaling doet. Gelukkig spuiten ze dan wel kunstsneeuw zodat je altijd nog kan skiën en snowboarden, ook als de natuur niet mee werkt.

In de meeste skigebieden die ik ken, sta je ’s ochtends soms wel een uur te wachten totdat je eindelijk in de gondel kan stappen om naar boven te komen. Dit probleem hebben ze in Serfaus-Fiss-Ladis definitief opgelost. Vanuit Serfaus gaan er drie verschillende gondels omhoog, namelijk de Alpkopfbahn, Komperdellbahn, en de Sunliner. Ook vanuit Fiss zijn er drie gondels die je naar boven brengen, de Waldbahn, Möseralmbahn, en de Schönjochbahn. Zo sta je niet lang in de rij en ben je snel op de pistes.

 

Avondshow Serfaus - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Avondshow Serfaus - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafAvondshow en nachtski

Iedere woensdagavond is er in Serfaus een groot spektakel. In het hotel hebben ze op die avond het diner vervangen door een buffet, en een uur vroeger dan normaal, zodat de gasten op tijd naar boven (naar het skigebied Komperdell) kunnen gaan voor de show. Het is een mooie show met dia’s, een lichtshow met het verhaal over de vier elementen (aarde, water, lucht & vuur), afgewisseld met lasershow, vuurwerk, optredens, acrobatiek en natuurlijk de ski-, snowboard- en andere stunts. Als afsluiting een groots vuurwerk.

Je kunt dan nog de hele avond skiën op de helverlichte dalafdaling. Jasper had achteraf spijt z’n board niet meegenomen te hebben. Er werden 1600 toeschouwers geteld, op het hoogtepunt van het seizoen in februari waren dat er 2950.

 

Alpenweide met piste op achtergrond - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Krokussen Serfaus - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafKrokussen en zwaluwen

Vandaag skiën we richting Fiss-Ladis. Boven zijn de afdalingen prachtig, beneden wordt het al een brij. Gezien mijn conditie hou ik het skiën even voor gezien. Het is prachtig weer, ik neem een wandelkaartje mee en ga met de Sunliner naar boven. Hier kies ik ervoor om de “Family Trail” te lopen, een wandelpad over de berg, door de bossen van het Beutelwald en met mooie uitzichten op Fiss. Dan over de alm naar Serfaus. De Family Trail heeft een aantal stukjes waar kinderen zich kunnen uitleven met touwen en klimattributen.

De alpenweiden vullen zich na het verdwijnen van de sneeuw met wilde krokusjes, ze lijken een miniatuuruitgave van onze krokussen. Ze zeggen wel: “één zwaluw maakt nog geen zomer”, maar hier zie ik er al zoveel rondvliegen dat ik moet geloven dat de zomer er aan komt. Het is echt voorjaar hier, de winter is voorbij.


____________________________________________________________________________________________________

Klik voor vergroting
Tiroolse gezelligheid anno 2010

Eén van de redenen waarom Oostenrijk zo geliefd is bij Nederlanders is de traditionele gastvrijheid en gezelligheid. Die vind je in Serfaus, Fiss en Ladis dan ook in hoge mate. Zoals op de Schöngamp-alm en de Frommes-alm. Maar naast deze authentieke restaurants en hütten, komen er steeds meer moderne bars en restaurants ter vervanging van oude. Complexen met meer capaciteit. Strak vormgegeven is de Masnerhütte, vanwaar je via de Minderslift langs de Masnerkopf kunt afdalen naar Samnaun in Zwitserland. Tijdens je lunchpauze belastingvrij inkopen doen en dan weer op de ski's terug. De nieuwste trend is Après-ski-loungen. Relaxt genieten van je geliefde drankje op luie banken in plaats van de bar-kruk. Goed voorbeeld is tegenover het dalstation in Serfaus, waar je vanaf het terras of vanachter de grote glazen gevel zicht hebt over de dalafdalingen, de straat en de liften. Waarmee het dus tevens een strategisch ontmoetingspunt is.

____________________________________________________________________________________________________

Hotel 3 Sonnen - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Serveerster met Champagne - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafElke dag feest

Eigenlijk was het elke dag feest in het hotel. Te beginnen met een champagneontbijt. Dan kun je ook nog iedere middag genieten van diverse kuchen en apfelstrudel, en eind van de middag is er al een buffet met soep, snacks en kleine hapjes. En elke avond een vijf gangen diner. Dit werd met Pasen uitgebreid naar acht gangen en en op donderdag op de gala-avond naar zes. Dan worden alle gasten verzocht om 7 uur in de hal aanwezig te zijn. En krijgen we allemaal champagne en de eigenaar en z’n vrouw gaan bij iedereen langs om te toasten, vervolgens een prima 6-gangen diner, begeleidt met life muziek.

Na het hoofdgerecht lopen de koks met een glas wijn in de hand nog even alle tafels langs voor een toast en (vissen naar) een complimentje. Het hotel hanteert het motto “Smullen naar Hartelust”, dat hebben we zeker gedaan deze week, het eten was geweldig.

 

Serfaus 1981 - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der Graaf

Benzinepomp op Piste - Bron: BiB-Spotter - Credit: Jetty van der GraafSerfaus toen en nu

Vroeger was het dorp ook al autovrij, maar had het een aantal grote parkeergarages. Alle skiërs werden toen met gratis ski-bus vervoerd die af en aan reed. Sinds 1985 is het hele dorp sterk gemoderniseerd en vernieuwd. Vooral de bouw van de ondergrondse, waarbij het hele dorp open lag, heeft invloed gehad op de aangrenzende gebouwen. Hierdoor zijn een aantal oude traditionele panden vervangen door nieuwbouw.

Evenals het skigebied is ook het dorp gegroeid, zodat de toename van het aantal gasten hier goed kon worden opgevangen. Ook modernere technieken om de pistes in optimale conditie te houden, heeft het beeld op de piste veranderd. Vroeger kon je op de piste nog deze benzinepomp tegenkomen; nu staat er bij het Komperdell station een heel groot gebouw met alle faciliteiten waarin de pistenbullies overdag geparkeerd staan.

 

 

 

Resumé

Het was een geweldige week. Samen met je zoon op wintersport in één van de top skigebieden van de Alpen. In één van die perfect verzorgde hotels. Bijna te luxe om waar te zijn. Men doet er inderdaad alles aan om de pistes in optimale conditie te houden en het is dus echt mogelijk om tot ver in april hier te skiën. Vanwege wat voetproblemen heb ikzelf wat minder kunnen skiën dan verwacht, maar heb voldoende indruk gekregen van het gebied. Jasper, die je rustig expert kunt noemen, heeft het reuze naar zijn zin gehad en was zeer enthousiast over alle mogelijkheden voor snowboarders. Rest ons erop te wijzen, dat op hoogtij-dagen het moeilijk is om Oostenrijk uit te komen, vanwege filevorming bij de Fernpass en de tunnels. Probeer de spitstijden dus te vermijden.

We danken de VVV van Serfaus-Fiss-Ladis en hotel 3 Sonnen in Serfaus voor de gastvrijheid in deze onvergetelijke wintersportweek.

____________________________________________________________________________________________________

Klik voor vergroting
Ter afwisseling

Mocht je genoeg hebben gekregen van skiën of snowboarden of ben je hier toevallig van de zomer, dan zijn er nog genoeg andere activiteiten te doen. Bij de Möseralm staat namelijk de Fisser Flieger. Je gaat hier met z’n vieren in liggen en wordt vervolgens 47 meter achteruit omhoog getrokken. Eenmaal boven aan gekomen vlieg je met 80 km/h terug naar beneden, met een prachtig uitzicht over Fiss. Ook is hier de Skywing te vinden. Deze kermis-attractie is voor 6 personen. Je gaat erin zitten en vliegt achterover, vervolgens voorover met een vrije val van maar liefst 12 meter. Deze zomer is er in Serfaus ook zo’n sensationele “zenuwen gieren door de keel” attractie: De Serfauser Sauser. Veel plezier alvast.

_____________________________________________________________________________________________________

MEER OVER SERFAUS-FISS-LADIS IN DE WINTER >

MEER OVER SERFAUS-FISS-LADIS IN DE ZOMER >

BLOGREISVERSLAG MEI 2009 >

Serfaus - Fiss - Ladis

0 °C

Wintersport • Europa • OostenrijkTirolSerfaus - Fiss - Ladis

Oostenrijk Serfaus - Fiss - Ladis

Ligging: In het zuidwesten van Tirol
Hoogte: het skigebied ligt tussen 1200 en 2800 meter
Pistes: totaal 175 km geprepareerde piste
Voor: beginners, gevorderden, snowboarders, langlaufen
Extra's: après-ski, rodelen, kinderopvang

Meer
 

Ander nieuws

De ultieme wintersport in Serfaus-Fiss-Ladis

De ultieme wintersport in Serfaus-Fiss-Ladis

Dit wintersportgebied in Tirol, bestaand uit de plaatsen Serfaus, Fiss en Ladis, staat vooral...

Lees verder Actief
 
 
- Advertentie-