U bent hier • Home • Vakantie • Zuid-Amerika • Chili

BIB-Spotter tip voor Chili

Alle BiB-Spotters tips van Chili
dorianhauser

Dansen op de vulkaan

Gespot door: dorianhauser op 26.04.2012 om 13:03 uur

Ongeveer 12 uur rijden ten zuiden van Santiago ligt de vulkaan Villarica. De vulkaan is nog steeds actief en vanuit het dorpje Pucon kan je dit prachtig waarnemen. In Pucon kan je ook een tour boeken naar de vulkaan en daar gaat deze tip over. Ga niet op eigen houtje, want het kan spoken op de vulkaan en de touroperators nemen alle voorzorgsmaatregelen (ook nemen zij eventueel de beslissing om terug te keren als het onveilig is om verder te stijgen, dus niet iedere groep haalt de top) en faciliteren het benodigde materiaal en informatie. Er zijn talloze touroperators in Pucon, maar zoek degene die om 04.00 uur 's ochtends vertrekt. Jaja, dat is vroeg maar achteraf ben je erg blij dat je als eerste groep bovenkomt en daardoor de top van de rokende vulkaan voor je alleen hebt. Bovendien kijk je neer op de groepjes die nog naar boven aan het klauteren zijn (psychologisch voordeel). Het eerste stuk van de klim is zwaar omdat je door los gruis/vulkaangesteente naar bovenklimt. Bij iedere stap zak je diep weg en dat is pittig. Onderweg neem je af en toe pauze en kan je ook genieten van een prachtige zonsopgang. Halverwege de klim begint de sneeuwgrens en dat is het moment dat je sneeuwschoenen aantrekt en je pikhauweel belangrijk wordt. Stapje voor stapje, zigzaggend ga je vervolgens over de bevroren sneeuw naar boven richting de top. Het laatste stuk is een beetje klimmen en klauteren over rotsen en dan is het zover. Je staat op een rokende vulkaan. Helaas hield ik het hier niet zo lang uit omdat ademhalen simpelweg verschrikkelijk lastig is door de giftige en vieze gassen die uit de vulkaan komen. Vervolgens klauter je weer naar beneden naar waar de sneeuw weer begint. Dan begint vervolgens het grappigste deel van de tour. Al glijdend op je kont suis je naar beneden! Het is even eng, maar als een kind zo blij kom je onderaan de sneeuwgrens!! Kortom, het is een bijzondere, uitdagende en grappige tour die zeker aan te bevelen is. In de buurt van Pucon zijn natuurlijke bronnen te vinden, dit is heerlijk ontspannend voor ‘the day after’!
Waardering:
Bekijk alle BiB-Spotter tips van Chili

Andere tips van deze spotter

dorianhauser

In de achtertuin van de Koningin?

Op het Noordeinde in Den Haag vind je restaurant/cafe Het Heden. Je kan er terecht voor een lekker kop koffie, een high tea of high wine maar ook een goede lunch of maaltijd (o.a. tapas) kan je er nuttigen. Aan de achterkant van het etablissement ligt een prachtige lange tuin. Deze grenst aan de Paleistuinen van de Koningin. Zodra je een voet in de tuin zet heb je geen idee meer dat je midden in de drukke hofstad bent. Je kan er heerlijk rustig een boekje lezen of gezellig bijkletsen met een goede vriendin. Wil je lekker genieten van het zonnetje? Dat kan! Of juist lekker in de schaduw onder de wijnranken? Dat kan ook. Wij waren op slag verliefd op deze sfeervolle tuin waar altijd wel iets in bloei staat, dat we hebben besloten er deze zomer te gaan trouwen! Na een romantische ceremonie, is het er even niet zo rustig meer want dan 'gaat het dak er af'. Begin juli kan je er dus even niet terecht, maar anders kan ik je aanraden om hier even te genieten van een kleine versnapering na een dagje shoppen of sight seeing in Den Haag!

Gespot door: dorianhauser

Zuid-Holland

4

dorianhauser

Kathedraal van Zout

Kerken en kathedralen geven me vaak een rustig en prettig gevoel. In Zuid Amerika vind je in iedere nederzetting, stad of metropool 1 of meerdere kerken. Na een jaar reizen heb ik dan ook meer kerken bezocht dan ik waarschijnlijk ooit nog in Nederland zal doen. Een heel bijzonder kerkbezoek tijdens mijn reis was vlakbij Bogota, Colombia. In een nog werkende zoutmijn is een kathedraal gegraven. De 14 staties van Jezus Christus hebben ieder elk een eigen 'kapelletje' waarop heel abstracte wijze de kruisweg van JC uitgebeeld. Uiteindelijk beland je in een grote ruimte waar grote, bijzondere kerkdiensten zouden kunnen plaatsvinden. Dat zal overigens niet gebeuren want het bidsom heeft de grond niet gezegend. Het bijzondere is dat wat je ziet allemaal van zout is! Er is geen ander materiaal gebruikt en dat maakt het heel uniek. Dit alles is vervolgens heel mooi uitgelicht met bijzondere kleuren. De verlichting is uiteraard essentieel want in de mijn is er geen daglicht te bekennen. Ook is er haast geen geluid in de mijn en daardoor is het er heerlijk stil. Je krijgt een rondleiding en daardoor krijg je een goed uiteengezet verhaal. Daarna heb je de tijd om alles op je gemak te bekijken en bijvoorbeeld in de kleinere, stille kapelletjes kan je echt tot rust komen, je zorgen overdenken, bidden, mediteren etc.

Gespot door: dorianhauser

Colombia

4

dorianhauser

La Paz - shoppen in een mierennest

Bolivia is een van de armere landen van Zuid Amerika. De officiele hoofdstad is niet La Paz, maar Sucre. In La Paz zetelt de regering en is daarom bekender. De eerste keer dat we in La Paz kwamen, werden we niet vrolijk. Het gaf ons een stress-gevoel. Na ons derde bezoek werden we echter al veel enthousiaster. Je moet de stad een beetje leren kennen en dan ga je vanzelf haar charme waarderen. Waar we het meeste aan moesten wennen is dat 'shoppen' in La Paz een nieuwe ervaring opleverde. Eigenlijk is de gehele stad gewoon 1 grote markt waar iedereen door elkaar krioelt. Bij deze een paar tips om te 'shoppen' in La Paz: - Geniet van de marktkoopvrouwen. De meesten zijn gekleed tradtionele kleding, inclusief bolhoedje, en dat is prachtig om te zien. - Neem je tijd door rustig door de straten te lopen. Het is druk en een heksenketel, ga er niet vanuit dat je lekker snel door de menigte kan wormen. Sowieso ligt La Paz op grote hoogte waardoor ademhalen lastiger is. De straten lopen op sommige stukken ook nog stijl op of af, loop gewoon rustig. - Er is een speciale 'heksenmarkt'. Bolivanen zijn zeer bijgelovig. Op deze markt kan je van alles kopen, inclusief lama-foetussen... - Als je meerdere dingen koopt bij een marktkoopvrouw let dan op dat ze correct optellen. Helaas gaat het hier erg vaak fout, de dames kunnen helaas niet hoofdrekenen. En hoewel het 'in verhouding' niets kost, moet je het ze ook niet te gemakkelijk maken om je af te zetten. - Eten kopen voor een maaltijd is mogelijk, maar gaat niet snel omdat je veel kraampjes af moet om een compleet gerecht bij elkaar hebt gekocht. Overigens voor zeer weinig geld heb je ook een gevulde maag. - In heel Bolivia zijn 2 supermarkten (beiden in La Paz) dus mocht je iets specifieks nodig hebben, koop dit dan in La Paz. Elders zullen ze het waarschijnlijk niet hebben. - Er wordt geregeld gestaakt in Bolivia en met name in La Paz is dat snel te merken. Transport van of naar de stad is lastig/onmogelijk en er zijn protesten op straat waardoor ook bijvoorbeeld markten er de volgende dag niet meer staan. - Voor de gemiddelde Nederlandse vrouw (qua bouw) is shoppen voor kleding en schoenen lastig. De Boliviaanse vrouwen zijn net wat kleiner met als gevolg dat 'grotere' maten niet bestaan. - Alles is nep!! Op de straten is van alles te koop en sommigen dingen zijn echt heel goed nagemaakt. Maar een Kingston USB-sticks van 94GB voor 8 euro is echt niet echt!! Zoals gezegd, geef je zelf even de tijd om te wennen aan dit enorm grote mierennest. Veel plezier in La Paz!

Gespot door: dorianhauser

Bolivia

3

Meer tips van deze Spotter

Reacties op deze tip

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.

Miezzz

Miezzz schreef op 29.04.2012 om 11:03 uur

Oja, hoeveel meter klim je en hoe lang duurt de tocht?

Miezzz

Miezzz schreef op 29.04.2012 om 11:03 uur

Heb ooit overwogen deze tocht te doen maar koos uiteindelijk voor noord-Chili. Je bevestigd in ieder geval dat dit een must do is. Aantrekkelijk vertelt!

Willemien

Willemien schreef op 27.04.2012 om 00:12 uur

Heel knap dat jed it gedaan hebt. Uitgebreide tip.

Brugje

Brugje schreef op 26.04.2012 om 22:03 uur

Stoer hoor, dat je de top hebt bereikt. Het zal ook wel spectaculaire foto's hebben opgeleverd.

Leeuw

Leeuw schreef op 26.04.2012 om 19:48 uur

Wij hebben het maar niet gedaan en de vulkaan vanaf een afstand bekeken (en in één van die thermale baden gelegen!), maar wel een prima tip!

Jetty

Jetty schreef op 26.04.2012 om 19:05 uur

leuker excursie.

Pedro

Pedro schreef op 26.04.2012 om 18:02 uur

uitgebeide tip, maar of ik het het ga doen......

Nyasa

Nyasa schreef op 26.04.2012 om 13:44 uur

Heel bijzonder, en idd erg zwaar. Die vulkanen hebben wel iets facinerend - het 'leeft'.. LIjkt me trouwens moeilijk dansen in het vulkaangruis en de sneeuw.

Beschrijving Chili

Het land heeft een fascinerende natuur en vrijwel alle klimaten ter wereld

Het land heeft een fascinerende natuur en vrijwel alle klimaten ter wereld

20 nov - Weinig landen hebben zo veel verschillende landschappen als Chili: van de gortdroge, marsachtige Atacamawoestijn tot de ijzige gletsjers van Patagonië. De lijst van Chileense nationale parken is bijna...

Lees verder
Bergen, meren, bossen en gletsjers voor buitenmensen en avonturiers

Bergen, meren, bossen en gletsjers voor buitenmensen en avonturiers

20 nov - Kamperen, hiken en kajakken in de verbluffend mooie natuurparken… Skiën, raften of trektochten door de woestijn… Chili is een land voor buitenmensen en avonturiers die zich van de ene...

Lees verder
Curanto eten op Chiloé en Paaseiland bezoeken

Curanto eten op Chiloé en Paaseiland bezoeken

20 nov - Bij Chili horen ook Paaseiland, de Juan Fernández- en de Desventuradas Eilanden: piepkleine stipjes in de Grote Oceaan. Een groter eiland is Chiloé aan de grillige fjordenkust in het zuiden van...

Lees verder
 
 
 
- Advertentie-