U bent hier • Home • Vakantie • Europa • Schotland

BIB-Spotter tip voor Schotland

Alle BiB-Spotters tips van Schotland
Willemien

bezoek pilareneiland Staffa

Gespot door: Willemien op 23.08.2012 om 19:50 uur

Wie op Mull verblijft kan vanuit Fionnphort met de veerboot over naar het bekende eiland Iona. Nog leuker is een bootexcursie naar Staffa te maken Staffa wordt door velen gezien als één van Schotlands meest bijzondere plaatsen. Bij redelijk goed weer vaart een klein motorbootje in een uur naar Staffa. Bij helder weer zijn er prachtige uitzichten op de omringende eilanden. Op de eilanden is een zeehonden en vogelreservaat. Vanaf april nestelen er voornamelijk puffins. Het bootje zet je op het eiland af en daarna heb je ruim de tijd het eiland te verkennen. Via een trap in de rotsen kun je boven op het eiland komen. De Noorse naam Staffa betekent "Pilareneiland" en wordt ingegeven door de vreemde, zeskantige pilaarstructuren van basalt, die een groot deel van het eiland vormen. Deze kolommen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkanische erupties. De zeskantige pilaren zijn een overblijfsel van lang geleden, toen magma vanuit het midden van de aarde in plaats van naar boven zich een horizontale weg baande door zwak kalkgesteente en daarna verticaal kristalliseerde. Daarna is de toplaag weggeërodeerd tot op de basaltpilaren. Staffa komt van het oud-Noors ("Staffr") en betekent "pilaar". (info internet) In Staffa zelf heeft de zee drie grotten uitgesleten, waarvan "Fingal's Cave" (70 meter diep en 20 meter hoog) de bekendste is. Deze grot is de inspiratiebron geweest voor Mendelssohn bij het schrijven van zijn "Ouverture van de Hebriden. Deze grot kun je via een spectaculair pad langs de buitenzijde van het eiland bereiken. Heel bijzonder en echt de moeite waard.
Waardering:
Bekijk alle BiB-Spotter tips van Schotland

Andere tips van deze spotter

Willemien

Bodega - sherry

Maak je een rondreis door het westelijke deel van Andalusië, sla Puerto de Santa Maria dan niet over. Het is een authentieke Spaanse stad aan de baai van Cádiz. Puerto de Santa Maria heeft op het eerste oog een flink aantal grote pakhuizen maar de opschriften verraden dat het hier niet om gewone pakhuizen gaat maar om bodega's van bekende sherryhuizen. Hier ligt de voor dit deel van Spanje bekende sherry te rijpen. Bodega Gutiérres is een bodega waar de commercie niet heeft toegeslagen. Je wordt rondgeleid door een jonge dame, een telg uit de familie Gutiérres. Ze vertelt over de cultuur van de sherry. Hoe de sherry wordt opgebouwd uit verschillende jaargangen en hoe het rijpingsproces plaatsvindt. In de grote donkere bodega liggen de vaten met sherry op kathedraalwijze (in drie lagen opgestapeld)opgeslagen. De jongste vaten op de 3e etage, de oudste vaten dicht bij de grond. De zeelucht, de vochtigheid en de temperatuur bepalen de kwaliteit van de sherry. Je mag hier de sherryproef doen. Van de fino die droog is tot en met de oudste zoete sherrysoort. Achtereenvolgens proef je de fino, amontillado, oloroso, cream, moscatel en pedro ximinez. Sherry was jaren geleden erg populair maar de belangstelling in Europa is afgenomen. Dat geldt zeker niet voor dit deel van Spanje. De rondleiding kost 10 Euro die het zeker waard zijn. Ik vond de zoete pedro ximinez een topper. En natuurlijk gaat er een lekker flesje mee om van te genieten. Het adres is Avenuda Bajamar 40 in Puerto de Santa Maria .

Gespot door: Willemien

Spanje

2

Willemien

Julio Romero de Torres

Een paar uur vliegen van Nederland ligt Andalusië, het zuidelijkste deel van Spanje. Dit deel van het Iberische schiereiland is voor de rondreizende toerist erg aantrekkelijk. In het bergachtige landschap liggen de pueblos blancos (witte dorpen) tegen de hellingen van de bergen. Andalusië is het deel van Spanje waar de herinnering aan de Moorse overheersing van de achtste tot de veertiende eeuw haar sporen heeft nagelaten in de vorm van geweldige cultuurschatten. Eén van de steden die je beslist moet bezoeken is Cordoba. Deze stad heeft heel veel te bieden. De bekendste bezienswaardigheden zijn wel de Mesquita, de oude stad, de Romeinse brug en de Plaza de Corredera. Maar kijk je op de ansichtkaarten bij de boekwinkels dan vallen steeds ansichten en ook kalenders op met schilderij afbeeldingen. Dat maakt nieuwsgierig: het zijn de werken van Julio Romero de Torres. De Torres werd in 1874 in Cordoba geboren en is in 1930 in diezelfde stad gestorven. Hij was geïnspireerd door drie elementen die steeds in zijn werk terug komen: vrouwen, de dood en de flamenco. In zijn werken schildert hij met enorme precisie het leven van de aanzienlijken in Cordoba rond deze thema’s. Ze geven een inkijkje in de cultuur en de kleding van die tijd. Zijn bekendste werken zijn wel “Mira qué bonita era” (Kijk hoe mooi zij was), “Chiquita piconera” en “Naranjas y limones”. Het werk heeft iets mystieks. Op de achtergrond van zijn werken komen de meest belangrijke bouwwerken en uitzichten van Cordoba terug. Kom je in Cordoba, bezoek dan tenminste een uurtje het kleine museum aan de Plaza del Potro dat aan deze man, die door de bevolking van de stad op handen werd gedragen, is gewijd. Het Plaza del Potro ligt in het hartje van het oude centrum op een steenworp afstand van de boulevard aan de rivier Quadalquivir. Het museum is gevestigd in zijn geboortehuis (zie foto). Het entreekaartje van 4 euro is het zeker waard. Fotograferen is verboden maar voor een paar euro haal je een prachtige brochure uit de automaat met afbeeldingen van zijn bekendste schilderijen. Maakt deze tip je nieuwsgierig google dan eens op de naam Julio Romero de Torres. Tegenover het museum van de Torres ligt het museum voor schone kunsten. Hierin zijn o.a. werken van plaatselijke kunstenaars tentoongesteld. De entree is gratis voor EU burgers op vertoon van een legitimatiebewijs.

Gespot door: Willemien

Spanje

6

Willemien

La Mina - de mijn - de bron

Ronda wordt door de diepe kloof El Tajo in tweeën gedeeld. Vanaf de brug Puente Nuevo (zie foto) heb je goed zicht op de rechte steile rotswanden. Het is bijna niet voor te stellen dat dit door erosie van het kleine riviertje Guadalevin is ontstaan. Om bij “de bron” van het riviertje te komen is het leuk om de hangende tuinen van het Palacio del Rey Moro te bezoeken. Het paleis uit de periode van de Moorse overheersing is onbewoond, vervallen en niet te bezichtigen maar het heeft nog mooie tuinen die in een latere periode zijn ontworpen door de Franse tuinarchitect Forestier. Ze zijn een bezoek waard zijn. Vanaf de verschillende niveaus heb je uitzicht in de kloof en op de omgeving. Via deze tuinen heb je via een zigzag patroon van steile trappen toegang tot de The Secret Mine of watermijn. Recht naar beneden zijn in de rotsen ruim tweehonderd treden uitgehakt in de tijd van de Moorse overheersing toen Ronda een strategische positie innam tussen Castilië en het Moorse Nasriden koninkrijk. De trap vormde een geheime vluchtweg voor de Moorse koning Abomelic en zijn gevolg. Vanuit het paleis konden zij bij gevaar vanuit het paleis ongezien de rivier bereiken. Vanaf de bron heb je dan een mooi zicht in de kloof en over het water. La Mina is goed bewaard gebleven en een uniek bouwwerk In Spanje.

Gespot door: Willemien

Ronda

8

Meer tips van deze Spotter

Reacties op deze tip

Om te reageren dient u ingelogd te zijn.

Pedro

Pedro schreef op 24.08.2012 om 19:16 uur

Erg leuke tip

RiaPP

RiaPP schreef op 24.08.2012 om 11:33 uur

Goede tip, en ook goed beschreven.

reiziger

reiziger schreef op 23.08.2012 om 22:21 uur

Een interessant gebied. Mooi in kaart gebracht, Willemien.

Corbari

Corbari schreef op 23.08.2012 om 21:35 uur

Aantrekkelijke beschrijving

Beschrijving Schotland

Schotland: Such a bonnie place to visit!

Schotland: Such a bonnie place to visit!

01 nov - Schotland ligt in het noordelijkste gedeelte van Engeland. Onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, echter een natie met een trotse en onafhankelijke uitstraling. Schotland heeft een eigen vlag, pond biljetten...

Lees verder
Buitensportland - Berglandschapland

Buitensportland - Berglandschapland

01 nov - Wie van buitensport houdt kan zijn hart ophalen in Schotland in ieder seizoen. Wandelen, langeafstandswandelingen, fietsen, kajakken, kanoën, rotswanden of bergen trotseren. De bergsport is op vele...

Lees verder
Karaktervolle en aristocratische nationale drank, Whisky

Karaktervolle en aristocratische nationale drank, Whisky

01 nov - Nationale drank ‘Scottish Whisky’ kan menig mens bekoren! Op verschillende manieren is het mogelijk dieper kennis te maken met ‘Scotch’ zoals het meestal genoemd wordt, of in Gaelisch...

Lees verder
 
 
 

SCHOTSE HOOGLANDEN ONTDEKKEN?

In samenwerking met House of Britain selecteerde de BiB-redactie een 3-tal interessante reizen naar de Schotse Hooglanden. Kijk op de House of Britain site.

 

9 dagen Great Glen Way v.a. € 704,- >

 

7 dagen Highlights of Scotland v.a. € 288,- >

 

8 dagen Whisky Tour v.a. € 363,- >

 
- Advertentie-